Jsem těhotná, ale kamarádka potratila. Co udělat?

kaojinka
17. únor 2023

Ahoj, potřebovala bych poradit. Jsem teď ve 12 tt a když jsem byla v osmém, dozvěděla jsem se přes partnera, že naši kamarádi, kteří nás před lety seznámili a kterým byl i partner za svědka na svatbě, čekají miminko taky. Byli tehdy v 7 týdnu. Oficiálně to mně nikdy neřekli, ale partner to věděl. My jsme chtěli s oznámením počkat, protože jsme měli na začátku malé komplikace a tak jsem se bála, ať to neříkáme předčasně. Bohužel kamarád pak volal partnerovi, že jeho manželka musí jít na přerušení, protože se přestal plod vyvíjet. Oni se o miminko snaží už fakt dlouho a mají různé zdravotní komplikace. A teď, když už se zadařilo, tak to dopadlo špatně.
My jsme jim stále neřekli, že miminko čekáme a vůbec teď nemám představu o tom, jak jim to říct, aby z toho nebyli třeba smutní. Nějaké nápady?

teenyel
17. únor 2023

@kaojinka je to blba situace. Vis jiste, ze si to treba s partnerem jako kamaradi nerekli? My treba take cekame, ze to jeste nevi ani vetsina rodiny, ale nekolika kamaradkam jsem se sverila i s tim, ze prvni trimestr je vzdy bud a nebo.
Dalsi vec, co me napada je, jak casto se s nimi vidite? Pokud ne moc casto a neni na tobe zatim nic moc znat, urcite bych pockala az se z toho trochu oklepou a rekla to az pozdeji.
My takhle otehotnely nastejno pred lety s kolegyni v praci. Maly kolektiv jen 4 lidi, z toho my dve. Ona potom o mimco prisla a vim, ze pro ni muselo byt tezke me den co den v praci videt. Ale musela se s tim smirit. Ja se v praci nejakou dobu radeji vyhybala tematu tehotenstvi, abych ji tim zbytecne netrapila.

martt
17. únor 2023

@kaojinka Vídate se často? Pokud ne tak bych jim to zatím neříkala. Ted je to pro ně ještě moc čerstvé , i když je to bude bolet ještě dlouho s ozanámením bych počkala. Ja jsem těhotenství třeba nijak nikomu neoznamovala (kromě rodičů samozrejme) az když to bylo na mne vidět tak jsem jim jen potvrdila že těhotná jsem. Ale my jsme byli dost povercivy a uz jsem potrat mela za sebou.

martt
17. únor 2023

@kaojinka Ještě chci podotknout připrav se na to , ze třeba po oznámení se nebudou chtít s vámi třeba chvíli vidět. Ja když jsem tenkrát potravina tak kamarádka byla v 5 měsíci. Ze začátku to pro mne bylo těžké ji vidět. Až někdy skoro před jejím porodem jsem byla schopna se sejít a pokecat.

kaojinka
autor
17. únor 2023

@teenyel myslím, že mu to neřekl. Teď by to situaci ulehčilo, kdyby to aspoň chlapi mezi sebou věděli. Ale i sám partner o to nechtěl mluvit dřív, než budeme vědět, ze mimi roste.
Spíš s kamarády spolu mluvíme přes telefon, protože od sebe bydlíme daleko a vidíme se tak jednou za 2 měsíce. Myslím, ze když se příště potkáme, tak už to budeme muset říct, protože bříško se začalo zvětšovat.
Oba nás jejich ztráta moc mrzela, už jsme vymýšleli, jak budeme s prckama společně jezdit na výlety. Moc bychom jim mimi přáli. My jsme se ani snažit nemuseli, stačilo jednou a bylo. Doufám, že se jim brzy podaří otěhotnět znovu a budou mít víc štěstí.

teenyel
17. únor 2023

@kaojinka pokud se takhle moc nevidite, urcite bych pockala. A mozna se i priklanela ke komentari vyse, zda si toho vsimnou potvrdit, pokud ne, nemluvit o tom a pockat treba az do dalsiho setkani, kdy uz to bude opravdu neprehlednutelne. A treba se zrovna zadari. Ja po prvnim otehotneni o mimco prisla v 10tt se zastavenym vyvojem nekdy v 6tt. Nemusela jsem na revizi, pichli mi v nemocnici neco na podporu, aby se telo vycistilo samo (mela jsem uz rozjety v tu chvili spontanni potrat). Pila jsem bylinky, dostala 1 MS a dalsi uz neprisla a je z toho moje 7,5 leta dcerka. Rika se, ze po potratu je pry "jako pohnojino", tak jen drzet palce a treba nez se sejdete a nez to zjisti, muze se na ne stesti znovu usmat a prijmou to snaz.

cherie24
17. únor 2023

@kaojinka a musíte jim to oznamovat? Já když jsem byla těhotná, tak současně se zadařilo i bratranci a bylo z toho mimoděložní. Nic jsme neříkali, stejně se to pak dozvěděli od okolí. Já u nich byla a mlčela jsem. Je to škoda, měli bychom starší i mladší velmi podobně.

pipi_puncocha
17. únor 2023

Já bych s oznámením taky počkala, ale určitě bych to oznámila předem a buďto ve zprávě a nebo telefonicky, ale ať to řekne partner tomu kamarádovi. Rozhodně bych to nevybalila na osobním setkání. V té druhé to může vyvolat jak smutek, tak vztek a lepší si to zpracovat sama doma a být nachystaná, než pak takhle zaskočená

misaky
17. únor 2023

@kaojinka blbá situace, ale stáva se. Souhlasím s pipi_puncocha, hlavně to řekněte dřív než osobně v tomto případě. Ať mají čas se psychicky připravit a sami se rozhodnout jestli osobní setkání zvládnou. Je to moc citlivá věc.

kitycat
17. únor 2023

Ja som bola tehotna zaroven so sesternicou, ale zatial co u mna to malo stastny koniec, tak u nej nie a niekedy v 9tt o to prisla. Ale ona zo mala uz aj predtym... Vzala to, tak ze jento skratks osud.

Mam pocit, zebteraz je zasa v tom, tak cakame tisko na oznamenie a drzime palce. U vas by som pockala do ukonceneho 12tt a potom oznamila, vy za to nemozete a oni budu mat cas sa s tym vyrovnat a ktovie, mmozno sa aj im postasti

izz76
18. únor 2023

@kaojinka Smutní budou,s tím nic nenadelate,řeknete jim to,až to budete říkat všem,aby se to k nim nedoneslo oklikou. Kdysi jsem byla v podobně situaci,těhotná stejně s dobrou kamarádkou, ona byla o 6tydnu po mě,asi v 10tt kamarádka podratila. Naštěstí otěhotněla brzy znova.

alpinka1
18. únor 2023

Ahoj. Já přidám pohled z druhé strany. Mám za sebou 6 nevydarenych těhotenství,snažíme se 11 let,za tu dobu téměř všichni naši přátelé a známí přivedli na svět miminko. A vždy je pro mě lepší vědět to předem a v soukromí se s tím vyrovnat než někam přijít a nepripravena zjistit,že je nějaká kamarádka těhotná. Ale samozřejmě nerikat to hned po potratu,teď je to strašně citlivé. Na druhou stranu,pokud jste dobří přátelé,budou vám to přát. Moje nejlepší kamarádka zjistila,že je těhotná v den,kdy já zjistila,že mam další ZT. Neřekla mi to tedy hned,ale s odstupem. A já ji to moc přála a měla jsem radost. Nakonec neštěstí jiných můj problém nevyresi 😉

bejuna29
18. únor 2023

také mám pohled z druhé strany. moje nejlepší kámoška má dvě děti. první její těhotenství jsem přišla o dítě poprvé. druhé její těhotenství jsem přišla o dítě dokonce 3x, respektive to poslední těhotenství jsem zjistila, když porodila a já pak v 9tt zase konec. a u toho prvního těhotenství a ztráty vlastně ještě můj brácha oznamovali těhotenství, týden po mé revizi. navíc dvojčata. pamatuju si tenkrát, že jsem se z jejich štěstí nedokázala sama radovat, uzavřela se do sebe, cítila obrovské prázdno. všichni se radovali, štěstím bez sebe, jejich štěstí v rodině zazdilo moji bolest a dost jsem se s tím tenkrát prala. já sama hloupá to držela v sobě s pocitem, že to stejně nikoho nezajímá, všichni se těší na dvojčata, hlavně naše máma, tý to mám svým způsobem za "zlé" ještě dneska po 3 letech. psycholožka mi pak řekla, že když ostatní neví, čím procházím, těžko se ke mě mohou podle toho chovat, nebo přizpůsobit své chování. tím samozřejmě není myšlena lítost, ale prostě jiný opatrnější přístup. jakože já se tvářila v pohodě, takže oni si mysleli, že jsem v pohodě. ty další 3 ztráty proběhly v rámci jednoho roku, vloni. v rodině o nich nikdo nevěděl, až do té poslední teď v prosinci. pořád jsem měla pocit, že mi s tím nemůžou pomoct. ale je to blbost. ne nadarmo se říká, že sdílená bolest = poloviční bolest. takže za mě je lepší přístup netajit, komunikovat. ano je to na jednu stranu nepříjemné, ale vy za jejich ztrátu nemůžete a oni to časem dokáží zpracovat. vloni v dubnu jsem jela ke kámošce po spontánním potratu v 6tt a ona mě vyslechla a pak na mě vypálila, že je těhotná. a víš co, měla jsem z ní obrovskou radost navzdory tomu, čím jsem procházela.

llluckaaa
18. únor 2023

Z vlastní zkušenosti doporučuji oznámit to opatrně a předem, než se potkáte osobně. Ty sice za její ztrátu nemůžeš, ale pohled na tebe muže sypat sůl do nezahojenych ran 😕

kaojinka
autor
18. únor 2023

Děkuji všem za vaše názory. Rozhodli jsme se podle tedy ještě chvíli vyčkat, protože osobní setkání teď stejně naplánované nemáme a pak až si chlapi mezi sebou budou volat, tak mu to můj řekne, ať na to může v klidu kamarádku připravit.
Moc bych jim přála, aby se jim brzy zadařilo znovu. Moje švagrová otěhotněla do dvou měsíců po prvním potratu a teď už má holčička 10 let.
My s oznamováním nějak spěchat nechtěli, ale bohužel kvůli mému zaměstnání jsme museli jít s pravdou ven. Nerada bych tedy, aby se to k jim dostalo nějak oklikou, chci, ať to ví od nás. Ale dáme jim ještě čas.

hani_na
18. únor 2023

@kaojinka Stalo se mi v rodině, nešlo o potrat, ale švagrová šla na 4.pokus umělého oplodnění, což jsme se náhodou dozvěděli od tchána v den, kdy mně vyšel pozitivní test. Modlila jsem se, ať se jim zadaří, ale bohužel to nevyšlo. Napsala jsem jí to asi 14 dní před rodinnou oslavou, kde už by to na mě viděla. Jim se stále nedaří, na vztahu je to znát, moc nás nevyhledávají a nemám jim to za zlé...

sorboni30
18. únor 2023

@kaojinka může se stát.. že se nějakou dobu neuvidíte a ona za par měsíců otěhotní znovu. Dala bych jim s informací čas než se vyrovnají se ztrátou. Za měsíc to bude lepší

arielka222
20. únor 2023

@kaojinka no to je smutná situace. Já když měla ve 12tt zamkke tehu a nevyšlo to, tak manžel si smazal z FB sveho dobrého kamarada, který zrovna čekal mimi chvíli před náma. Bylo to pro něj bolestivé to vidět. Asi bych neoznamovala dokud se neuvidíte. Ja pak otěhotněla po revizi hned další měsíc, tak třeba než se uvidíte tak se jim taky zadaří. Zatím to nechte, je to pro ně citlive za pár týdnů jim bude lépe.

jolana24
20. únor 2023

Hele, je to blbá situace, ale prostě se to stává a vy za to nemůžete. Čím víc budeš chodit kolem horký kaše, tím to bude horší. 40letá sestřenice byla těhotná, když jsem čekala první dítě a taky potratila. Babička tenkrát prohlásila, že by si to dítě zasloužila víc ona 🙄 Myslim, že by bylo lepší jim to nějak citlivě oznámit teď než čekat a prakticky je obejít (nevim, jak moc se stýkáte),protože co kdyby náhodou…

krasna_neznama86
20. únor 2023

Byla jsem v situaci jako Ty, ale na druhé straně. Musela jsem na ukončení těhotenství ve 21 TT, měsíc na to mi kamarádka oznámila těhotenství. Byla jsem rada, že mi to řekla a že jsem se to nedozvěděla později a od někoho jinýho.

priefi
20. únor 2023

@kaojinka ať to Tvůj partner řekne svému kamarádovi, jak to je. Zažila jsem něco podobného a našlapoval po špičkách u kolegyně, u které se nedařilo. Kdybych vrátila čas, už bych k tomu přistupovala jinak. Čím víc to budeš oddalovat, tím to bude horší. Teď můžete říci, že jste čekali na první screening, zda je ok a že byste se s nimi o to chtěli podělit. Až se miminko narodí, taky budete muset s pravdou ven.

vero987nika
20. únor 2023

@jolana24 boha jeho já bych těm důchodcům někdy nechala vymáchat hubu mýdlem fakt 😀 omlouvám se za takový zbytečný příspěvek s nadavkami na důchodce ale teď jsem jich četla víc takových a už mám na ně takovou pifku delší dobu 🙈😂 babky nevychovaný by nejradši od všech neustále sbíraly respekt ale samy jsou drzý neslušný a často tak zlý a zákeřný a necitelný, že si zaslouží akorát pořádný flákanec za každé takové moudro co vypustí z tý svý nevymáchaný huby 😀 nikdy není pozdě se něčemu přiučit 😆

jolana24
20. únor 2023

@vero987nika Já to tenkrát taky nepobrala a dlouho jsem se s babičkou nebavila. Navíc tenkrát sestřenice měla rizikový těhotenství kvůli věku a v prvním trimestru letěla do Řecka a následně potratila 🤷🏻‍♀️ ona teda dřív nechtěla dítě, protože budovala kariéru (je sekretářka 🙈). Takže, kdo chce kam 🤷🏻‍♀️ Ale teda je pravda, že babička si nevidí do huby. Loni byla u její dcery na oslavě narozenin a prohlásila tam, že měla umřít radši ona než babičky syn (můj táta). Pak tý dceři přišli na to, že má rakovinu a s ní to ani nehlo 🙄

sasanka_sue
20. únor 2023

Znám to z druhé strany. Všichni kolem vesele rodili a já buď nemohla otěhotnět, nebo jsem potratila. Přišli jsme o 2 deti a ta bolest a vnitřní prázdno je strašný....
Nejsem nepřející člověk, ale dlouho mi trvalo se srovnat s tím co se stalo. Cizí miminko si nedokážu do teď pochovat, asi bych se zhroutila. Pomalu po roce se snažím se znovu začít vídat s lidmi kteří rodili v době kdy jsem mohla mít miminko i já. Jde to pomalu, ale jde to.....

halasovci007
20. únor 2023

Je to už rok co jsem musela v šestém měsíci na potrat. Jednu princeznu doma mám. V létě otěhotněla brachova přítelkyně,manželova sestra a ještě kamarádka. Postupně nám to říkali a všichni čekali jak budeme reagovat. Všem jsem popřála hlavně zdraví, protože mě taky kdyz bylo vše v pořádku a prvotrimestralni screening na jedničku nenapadlo, ze malému se projeví vývojová vada až v šestém měsíci kdy mi byl doporučen potrat. Až pak jsem zjistila kolik žen v mem okolí prozilo potraty v různých stadiich těhotenství. Mě pomáhalo s nimi o tom mluvit a pomalu se s tím vyrovnat. Ale mám známou co přišli v osmém měsíci o dvojčata a i kdyz jsme si blízké ani po mem potratu se mnou o tom mluvit nechtěla. Každý je jiný, nekomu pomůže mluvit a někdo to chce proste vymazat z paměti.

jerrabina
20. únor 2023

Klidně bych nabídla té kamarádce přes zprávu vypovídání do telefonu jestli potřebuje aniž bych zatím něco řekla. A říct to pak ve vhodnou chvíli, treba přes ty chlapy.
@jolana24 tyjo tak to už je spíš trochu ježibaba než babička (minimálně tedy chvilkama) 🙈 a musím říct, že já bych jí na to řekla, že možná měla umřít radši ona než kdokoli z těch dvou. Teda v tu chvíli by mě to asi tak zaskočilo, že bych toho nebyla schopná, ale jako na takovýhle necitlivý chování vůči někomu mám fakt alergii a měla bych asi tendenci v tom toho člověka vymáchat jeho vlastní medicínkou.
Tedy občas se stane i mě, že plácnu kravinu která někoho mrzí (a mě pak samozřejmě taky) a dokážu ledacos odpustit, ale tohle je silný kafe.
Nebo bych se s ní, být nedejbože taky její příbuzná, do krve pohádala, že tohle prostě není buď a nebo.

jitulkabobulka
21. únor 2023

Byly jsme s kamarádkou, nejlepší, těhotné o týden. U nás nehoda a ona plánované a strašně se těšila. Bohužel to u nich nedopadlo. Byla to blbá situace,byla smutná,ale přála nám to. Teď máme obě mimina o půl roku od sebe. Mělo to tak být.

vero987nika
21. únor 2023

@jolana24 to je smutný fakt ... a takovýhle lidi pak nejvíc kecají do výchovy a mají nejvíc názorů na to jak se to za nich delalo lip a jsou v pohodě, ale už jim nedochází že oni v pohodě fakt nejsou 🙈 kdyby se mělo moje dítě jednou chovat jak velká část této věkové kategorie tak mě radši zastřelte protože jsem jako rodič fakt selhala 🙈

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru