Jsem v 6tt, za 3,5 měsíce mi končí pr. smlouva. Co teď?

rybka232
15. led 2015

Ahoj dámy, mám otázku. V práci mám smlouvu do konce dubna 2015 s tím že se pak prodlouží na rok. Zjistila jsem,že jsem v 6.týdnu,takže co teď? buď tajit a modlit se že to nepůjde poznat do dubna aby mi smlouvu prodloužily a nebo když už se bude blížit duben a na mě to půjde vidět to oznámit? To už mi ale určitě neprodlouží smlouvu. Je nějaká šance,že by existoval nějaký ,,zákon,, o tom,že když jsem těhotná tak mi zaměstnavatel MUSÍ prodloužit smlouvu?? To asi ne co? Zbývá en pracák?? Poraďte jestli máte zkušenosti děkuji

sasanka033
15. led 2015

ahoj, ne, na to zadny zakon neexistuje. proste ti konci smlouva a zam-tel nema povinnost ti ji prodlouzit. takze pokud ji chces prodlouzit, nezbyva nez se spolehnout, ze se to neprovali a k prodlouzeni dojde.

tristizia
15. led 2015

Mám to úplně stejný, taky mi končí na konci dubna. Já jsem v 7 týdnu. Zaměstnavateli to po 13. týdnu oznámím. Předpokládám, že na konci dubna by to bylo už celkem vidět. Taky bych sama ze sebou nemohla být, když bych je takto "podvedla" 🙂

hanivasi
15. led 2015

být tebou, zkusila bych tajit do poslední chvíle. Ty nemáš žádnou povinnost to v nějakém termínu ohlašovat zaměstnavateli. Já to třeba v práci oznámila až to šlo vidět, a to bylo na konci 4.měsíce. Každý to má ale jinak. Nech to co nejdýl, a až se tě zeptá šéf, tak holt bys mu asi lhát neměla.....ale to je taky věc jen tvoje... pak kdyby se po čase zlobil, že jsi mu lhala, tak prostě můžeš říct, že jsi to měla rizikovější a nechtěla jsi o to informovat okolí, kdyby to nevyšlo, to musí pochopit každý.

andrrriiik
16. led 2015

Já bych tebou šla na nemocenskou.To je největší jistota 🙂

jitavrtule
16. led 2015

předpoládám, že to řešíš s ohledem na příjem po vypršení současné smlouvy? jestli máš termín někdy na přelomu srpna/září, tak to znamená, že řešíš příjem po dobu cca 2 měsíců před nástupem na MD.
Podle mě máš několik možností:
varianta A - upřímná - zaměstnavateli těhotenství oznámíš třeba za pár týdnů (6tt je zbytečně brzo, počkala bych min. po prvotrimestrálním screening ve 12tt) a zkusíš se domluvit, aby ti smlouvu prodloužili o ty dva měsíce tak, abys mohla normálně pracovat až do nástupu do MD. Záleží na tom, jaké vztahy panují mezi tebou a šéfstvem, jakou děláš práci. Dobrý argument je, že oni získají dva měsíce navíc na sehnání někoho šikovného místo tebe a navíc bude I trochu víc času si práci předat atd.
varianta B - vychcánková - zaměstnavateli těhotenství oznámíš, ale co nejpozdějc, tak aby měl co nejmíň času hledat náhradu a budeš doufat, že ho to donutí ti smlouvu prodloužit jak jste se dohodli, případně budeš těhotenství budeš tajit až do prodloužení smlouvy.
varianta C - vydyndáš si u doktora nemocenskou a strávíš dobu do nástupu na MD doma na nemocenské. Budeš mít vycházky 6 hodin denně, tudíž žádné výlety, peníze do dubna horší než kdybys dělala, pak dva měsíce o trochu lepší než kdybys byla na pracáku. Je otázka, jestli ti bude lékař ochoten vyjít vstříc, protože pokud ti nebude nic zásadního (těžké nevolnosti, únava, riziková skupina), tak ta nemocenská bude v podstatě podvod.

Za sebe můžu říct, že bych šla spíš tou férovou cestou - nevíš, jak ti bude ani kdy to bude vidět. Jestli jsi v 6. týdnu, tak ti ještě může být úplně normálně a za pár týdnů může být všechno jinak a ty budeš trávit dny s hlavou v míse. Navíc počítej, že tě čekají různá vyšetření, utz, screeningy, takže budeš muset v práci tak jak tak hlásit, že jdeš k doktorovi. Vidět to být klidně až do dubna nemusí, na mě prvních skoro 5 měsíců málokdo poznal, že jsem těhotná, břicho mi narostlo fakt až cca v 21-24tt. Ale byla jsem unavená, víc než normálně, občas mi bylo šoufl - tím, že to v práci vědí na mě rozhodně berou větší ohledy, než kdybych zatloukala.
Je taky otázka, jestli bys třeba jednou měla zájem se zas do té firmy vrátit, pak je rozhodně lepší odcházet v dobrém a udržovat přátelský kontakt, než je na rozloučenou podrazit.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru