icon

Kdy použít sanitku versus taxi do porodnice v Praze?

k2792017
5. lis 2023

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenost, nápad, radu… Manžel bohužel musí jít v pátek do jiného města na pohřeb, já budu po termínu a prostě nemám nikoho, kdo by mě ten den odvezl (necelý, půjde jen na obřad), kdybych do porodnice náhodou musela. Máma mi pohlídá děti, ale neřídí. Říká, že si můžu zavolat sanitku, je to pravda? Moc se mi do toho nechce, asi nebudou nadšený. Jsem z Prahy, předpokládám, že mě nepřevezou tam, kde jsem registrovaná, co? Druhá varianta je taxi a doufat, že mě jako minule nepošlou domů a za 3 hodiny nepojedu znovu, kdy to pak bylo jen tak tak.

Pak je druhá varianta, že porodím už teď, budu mít odvoz do porodnice, ale ne při propuštění. Myslíte, že se dá domluvit, že by mě tam nechali do pozdního odpoledne/večera? Nevím, jak taxíky fungují s autosedačkami. Využila jste některá? Každopádně si neumím představit nést mimčo přes celou porodnici a po schodech a k tomu 2-3 tašky, minule jsem byla tak rozšvihaná, že jsem byla ráda, že jsem se doplazila k autu… Jsem z toho taková vykolejená, že nevím, co bude a jak to zařídit…

Strana
z3
petulkadodo
6. lis 2023

@pampelina18 Tak do porodnice k porodu se snad vždycky jezdí, když praskne plodová voda nebo když máš pravidelné kontrakce po 5 minutách. Jinak tě pošlou domů, že jsi tam brzo. Učí se to na všech kurzech a opakují v porodnicích. Sama píšeš, že s tím tě taxi nevezme. Nikdo totiž před příjezdem do porodnice neví, za jak dlouho bude dítě na světě. Vím ze svého okolí o překotných porodech, které od první bolesti do porodu netrvaly ani hodinu a nestihla to ani rychlá, ale rodilo se doma s operátorkou. A opravdu to nebyly plánované domporody. Manžel jedné té paní je zdravotník a ani on to neodhadl a nakonec rodil svou ženu nedobrovolně doma. A to prostě žádný taxikář v autě nechce. Taxikem můžeš jet tak na plánovaný příjem k císaři nebo na vyvolání a ne s rozjetým porodem.

k2792017
autor
6. lis 2023

@merope Děkuju za podporu. No je to dědeček, se kterým měl blízký vztah a jako malého ho hlídal, takže by se rozloučil rád, ještě to zvažujeme, taky jsem mu říkala, aby to neměl pak neuzavřené, ale tvrdí, že teď má prioritu tady, ono se nakonec bude ve čtvrtek nebo v pátek vyvolávat…

k2792017
autor
6. lis 2023

A k těm taškám - jedna malá na sál, větší na pobyt, třetí pak s oblečením domů. Kam mě povezou jsem se dotazovala ne proto, abych zneužila sanitku jako taxi a jinam se mi nechce. Ale každá porodnice třeba vyžaduje jiné věci k porodu, spádovou mám jinou, tak abych se podívala, co chtějí tam. Manžel by ještě řekl kolegovi z práce, ale neznám ho, nevím spolehlivost, může do toho něco vlézt. Jen jsem se informovala, jestli to někdo řešil, abych byla připravená, kdyby náhodou a pak jsem neplašila, co dělat. Mamka nemá řidičák, jediná kamarádka, co tu mám, je v nemocnici. A nakonec teda je dotaz bezpředmětný, manžel pravděpodobně zůstane.

pampelina18
6. lis 2023

@petulkadodo tak je to problém zakladatelky a ne můj. Ona si to musí zařídit. Ona si to musí zajistit., ale jestli má jít na vyvolání tak to ví dopředu, tím pádem at si to zajistí.

merope
6. lis 2023

@k2792017 Tak jestli ti začnou v pátek vyvolávat, tak budeš nejspíše hospitalizovaná od čtvrtka (žádný problém) a teď se vyvolává dost šetrně, takže není pravděpodobné, že bys porodila hned. Ať si vezme s sebou auto a max přijde, až už bude malý na světě. Ať opravdu zváží, co je pro něj osobně důležitější - v nemocnici s tebou stejně nebude.

k2792017
autor
6. lis 2023

@pampelina18 O vyvolani jsem se dozvedela dnes. Kdyz jsem zakladala diskuzi, resila jsem, co delat, kdyby nastal spontanni porod a ja nemela odvoz. Zaridila jsem si to a myslim, ze uz ty utoky stacily a tim bych to uzavrela.

gruyerre
6. lis 2023

pořád je lepší k rozjetému porodu zavolat sanitku, než riskovat, že bude rodička hodinu čekat na taxik a ten jí stejně nevezme. Jsem rozhodbě proti zneužívání sanitky, ale pokud je porod už tak rozjetý, že jsou kontrakce třeba co 4 minuty nebo že už žena leze bolestí po čtyřech, není čas hrát si na hrdinku a volat taxik. A to jak tu někdo psal, že jedině, kdyby už byla prasklá voda, to je absolutní blábol. Voda může prasknout klidně až v okamžiku, kdy má dítě hlavičku z půlky venku nebo se může mimino narodit v plodovém obalu.

klary93
6. lis 2023

@k2792017 přeji, co nejvíc pohodový porod a zdravé miminko 😉👍.

k2792017
autor
6. lis 2023

@klary93 moc děkuju!!! 🙂

erchia
6. lis 2023

Vím, že diskuze je uzavřena, jen chci vyjádřit podporu. Ke zdravotnictví mám z různých důvodů blízko. Také jsem proti zneužívání sanitek, ale zcela upřímně jsem u porodu počítala, že když nebudu mít odvoz, že prostě volám sanitku. Člověk nikdy neví, co se může stát.
A kupodivu ne všichni mají řidičák, řídí apod.
Takže ano, když by nebyl odvoz, tak volám sanitku.

k2792017
autor
6. lis 2023

@erchia Díky za názor a za podporu. 🙂

merope
6. lis 2023

@erchia @k2792017 Oni to hlavně zdravotníci na všech kurzech všude taky doporučují - pak se holky bojí pozvat sanitku a radši čekají doma "na zadku" a jsou z toho neplánované domácí porody bez pomoci nebo nějaké ty porody někde po cestě. Koneckonců z domácích porodů všichni šílí - takže aspoň volat na 155 a zkonzultovat situaci smysl má (při pravidelných kontrakcích a problému, že třeba partner není doma / uvízl sám v zácpě...).

erchia
6. lis 2023

Rádo se stalo ;) A mimochodem, nám to taky na předporodním kurzu říkali. Právě jsem se na to ptala, protože mi přišlo na jednu stranu blbý volat sanitku, ale ujistili nás, že v pohodě 🙂
Jasně, zneužívání typu, že ožralci si volaj sanitku jen tak a nedej bože pak ještě na zdravotníky zaútočí, tak to absolutně odsuzuju. Ale situace, kdy rodím, nebo mám pocit, že rodím, považuju za něco, kdy je super mít tu možnost si zavolat někoho, kdo je schopen pomoc.

pampelina18
6. lis 2023

@k2792017 nikdo na tě neútočí 😂 ale ok beru to jako že máš těhotenské hormony a nic se ti Nemsí říct

alice180
6. lis 2023

@pampelina18 mohlo to skončit ,,nikdo na tě neútočí", ale je potřeba si rýpnout. A to už útok je.

petiteprincesse
6. lis 2023

Doma mi odtekla voda, kontrakce po 5 minutách, 3.dítě, tak to šlo rychle. Přes apku jsem si objednala taxi. Chlapík byl moc milý, snažil se se mnou povídat. Vybral nejrychlejší cestu, pomohl mi s taškami. A říkal, že kdyby bylo nejhůř, tak zavolá sanitku, ať mu řeknu...
Sanitku bych volala při překotném porodu, ale jinak je většinou času dost a taxík je jen o trochu pomalejší než sanitka.

pampelina18
7. lis 2023

@alice180 😂 pardón, tady se nesmí nic napsat. Aby si to hned někdo nebral osobně. Tak já příště budu raději s paní mluvit jak s miminem, aby se to náhodou nedotklo jejího ega

merope
7. lis 2023

@pampelina18 Mít na někoho narážky, mluvit na něj jak na pitomce, mít narážky na těhotenské hormony - a kritizovat to, co v každý druhý porodnici učí rodičky na kurzech, to chce fakt hodně vysoký sebevědomí.

honatko092
7. lis 2023

Já jsem ta, které u druhého porodu přišlo blbé volat sanitku, když jsem už měla fakt velké bolesti, když mi najednou odtekla voda doma. Nasedli jsme do auta a taky se v tom autě dcera narodila, na okraji cesty po sjezdu z dálnice s dulou na telefonu, cca do 30 minut po odtoku vody. Naštěstí bez komplikací a zdravé. Ale při hooodně rozjetém porodu a velkých bolestech bez váhání volám sanitku.

alice180
8. lis 2023

@pampelina18 ženeš to zbytečně ad absurdum

pampelina18
8. lis 2023

@merope tak když se to všude tak učí, tak nechápu proč paní to neudělá 😂 ale chápu, v dnešní době se každý na všechno musí ptát na emiminu apod... Prodoze doktoři jsou hloupí atd ..

k2792017
autor
8. lis 2023

@pampelina18 Je vidět, že potřebuješ mít poslední slovo a zbytečně se pohádat. Ptala jsem se, co by kdo v mé situaci udělal a jestli by spíš volal sanitku (s tím, že jsem dodala, že chápu, že ze mě nebudou nadšení) nebo jestli má někdo zkušenost, že mě vezme taxi. Taky jsem psala, že jsem situaci už vyřešila, není třeba to teda dál řešit… A diskuze jsou tu od toho, aby se člověk na něco zeptal, nebo ne?

k2792017
autor
8. lis 2023

@merope
@alice180
Díky holky za podporu, asi bych to shrnula a uzavřela, že vždycky je to o lidech (v záchrance, v taxíku, ale i tady na MK 😀).

merope
8. lis 2023

@pampelina18 Ne každý chodí na ty kurzy. Proto se ptají.

pampelina18
8. lis 2023

@k2792017 nepotřebuji, ale slušnost je odpovědět, to té asi neučili. Ani diskuze je od toho, aby se člověk zeptal a nebral odpověď ihned jako útok, nebo sarkasmus apod. Ale jak jsem psala, chápu těhotenské hormony dělají hodně. Ne nadarmo se říká, že těhotný a kojící ztrácejí mozek 😂 ne že to zase vezmeš vztahovačně na sebe anebo se opět někdo urazi. Ne není to urážka, ale bohužel to je z velké části pravda.

pampelina18
8. lis 2023

@merope taky jsem nebyla ani na jednou kurzu a pokud zakladatelce není 15 tak by to měla vědět i bez kurzu.

merope
8. lis 2023

@pampelina18 Co by měla vědět i bez kurzu? Že pokud má kontrakce / odtekla plodovka = je čas jet do porodnice a nemá ji kdo odvézt, tak si má volat sanitku? Neříkala jsi tu ty sama hned na začátku, že sanitku na toto volat nemá?

pampelina18
8. lis 2023

@merope psala jsem že pokud jj začnou kontrakce a rozdíl je když už ji prdne i voda.... Znám dost ženských co si volají sanitky už jen při poslickach... Ale co... Dělejte si to jak chcete, ale až Vám kvůli takové ženské umře dítě na udušení nebo tatínek na infarkt tak se nedivte. A ano má to vše vědět i bez kurzů, však má snad nějaký selský rozum... U když dost o tom pochybují po tom co tu čtu některé diskuse 😂

petulkadodo
8. lis 2023

@pampelina18 Já neměla kontrakce vůbec, jen mi začala téct voda a v porodnici mi vynadali, že jsem si dovolila přijet až po 3 hodinách, že mi přeci v poradně říkali, že když praskne voda, tak musím být do dvou hodin v porodnici. Porodila jsem až za dalších 48 hodin. Kamarádka zas naopak jela s manželem do porodnice s kontrakcemi, poslali ji domů, že nic a za pár hodin tam jela zpět rychlou, protože dítě šlo ven. Tohle fakt neodhadneš selským rozumem.

veroniquecz
8. lis 2023

@erchia na kurzu ale pravděpodobně mluvili o prevozove jejich porodní ne? Nebo opravdu o záchrance??

Strana
z3