Malé pivo každý den v těhotenství - mohu si dát?
Ahojky, jsem skoro v 16 tydnu těhu. Ted jsem si uvedomila, ze v tech vedrech si dam jedno male pivo i 3x tydne. Malou plzen nebo 11ctku neceho jineho. Nikdy vic nez jedno male ne. Akorat jsem si ted uvedomila, ze ej to celkem casto vlastne. V prvnim trimestru jsem nepila vubec, taky mi bylo pekne blbe male pivo jsem si zacala davat tak od 14 tydne. Chci se zeptat jaky na to mate nazor a jestli si myslite, ze by to miminku mohlo ublizit, a zda-li mate podobny pribeh. Uz jsem dost vystrasena, takze prestavam radeji uplne. Jinak se omlouvam za ten nadpis, zni to hrozne 🙈
@jade85 ano, každá by měla posoudit rizika sama. Já doufám, že to tak dělají i uživatelky tady (a nemyslím pouze tuto diskuzi). Že se prostě na něco zeptají, počtou si, ale rozhodnutí dělají stejně samy za sebe. Ne proto, že ženské z koníka rikaly, že.....
Mě docela fascinuje, kolik žen za ten alkohol tak vášnivě bojuje. Je evidentní, že pít v těhotenství je při nejmenším rizikové a přitom to nemá žádná pozitiva, kterými by se dalo to riskování opodstatnit. Třeba káva je pro mnoho žen jediná záchrana v případě nízkého tlaku, cola zas pomáhá s nevolnostmi, ale k čemu je dobrý alkohol mi teda není jasný...
@odula psala jsem jedno pivo nebo 2 dl vina ne oboji soucasne,toto mi dokonce potvrdil muj gynekolog,proc by mi to ordinoval na ty tehotenske nevolnosti???
@purplerain jo, jenže k tomu posouzení jsou třeba právě ta fakta. A to, že tady x žen napíše, že v těhotenství pily a jejich šestiměsíční dítě je tabulkový, opravdu není pro posouzení rizik relevantní fakt.
https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-su...
Tak asi kdyz nekdo vypije fakt x piv denne tak to v porakdu neni,kdyz si nekdo lokne na chut tak zase neni treba z toho delat drama...
@purplerain Ne, nezáleží, kteří vědci. Je to detailně zdokumentovaná metabolická dráha. Současně s tím, jak problematický alkohol a jeho účinky jsou na člověka, jeho zdraví, pád do závislosti, poškození těla a případně enormní zátěž pro celosvětové zdravotnické systémy.
@purplerain Souhlasim. Obezita je taky skodliva a kolik zenskych se v tehotenstvi prejida a jeste to tehotenstvim omlouva. Napr.v tehotenstvi je skodliva kvuli kofeinu ve vetsim mnozstvi i cokolada
@marcicek84 prosím z čeho cerpas , z jakého zdroje, že je prokazano že dvě deci neškodí? Nějaká validní studie?
Každého zodpovědnost, jestli je to pro vás důležité, sama se řídím tím, že to jde z krve do krve, což není úplně fajn představa. Když to někomu za to stojí 🤷
@jade85 a já psala, že doufám, že se neřídí jen tím, co ženské na MK povidaly. A ještě je otázka, co jsou ta zjištěná fakta. To, co psala @colleto? Určitě si to z prstu nevycucala, že. Nebo to, že třeba mně řekl gynekolog/porodník, že si můžu dát klidně dvě skleničky vína týdně (tolik standardně nepiju ani netěhotná mimochodem)? Asi neměl v plánu mi schválně škodit. Takže kde je ta pravda? Prostě záleží na každé, jak se rozhodne a k jakým faktům přihlédne.
@colleto ale já přece vůbec nerozporuji to, že je alkohol problematický. Jen si nemyslím, že je třeba všechno tak hrotit. To s těmi vědci byla nadsázka.
@corry21 jsou státy, kde to víno tak nějak patří k běhu života. Příklad třeba Francie, Španělsko apod. Určitě je tam spousta těhotných, které si nedají ani sklenku, ale z mé zkušenosti jsem takovou nepotkala. A tím nechci říct, že chlastaji. Ale tu sklenku si prostě u večeře daly. Konkrétně mluvím o Španělsku tedy. Chtěla jsem to tedy uvést hlavně proto, že si nemyslím, že by se tam rodilo nějak mnoho dětí s alkoholovým syndromem nebo jinak postižených.
@purplerain a proto proběhla přímo ve Francii kampaň proti pití alkoholu u těhotných! Kvůli těch následků
@corry21 Tak ja jsem treba tu studii o skodlivosti alkoholu v tehotenstvi cetla a tam slo opravdu o vetsi davky. Ten princip je takovy, ze matka se napije, dite to dostane pupecnikem a pak to vycura a opet to polyka a vylucuje a tak porad do kola. Defacto pije ten alkohol dele nez matka. Ale nepsalo se tam od jakeho mnozstvi je to skodlive.
@drakenn o kampani nevím, ale Francouzi nevymřeli. Navíc se u zakladatelky bavíme o malem pivu 3x týdně. Ne o soustavném pití. Ale jako jo, samozřejmě, ideální stav je nekouřit, nepít v podstatě nic než vodu, jíst zdravě a hýbat se....za mě prostě radši trocha prohřešků a chuti do života, než mít všechno v lajně a pořád se klepat, jestli je všechno v cajku. Ale to je věc názoru. Zakladatelka ať si vybere dle sebe.
@corry21 je k tom na netu plno clanku,totez tvrdi muj doktor,tak pokud uz nejde verit doktorovi,tak komu???Delas z toho za vlasy pritazenou kovbojku...je rozdil mezi chlastanim alkoholicky,nezrizenym pitim vs. prilezitostnym vypitim s mirou,to proste nektere uzivatelky rozlisit neumeji...
@purplerain Není třeba nic hrotit. Autorka se ptá, že zjistila, že v těhotenství pije pivo a také zjistila, že to asi není dobrá cesta. Ptá se, jestli je si to myslí i ostatní ženy. Je zde popis fungování alkoholu, jak působí v těhotenství na plod. S alkoholem přímo nebo nepřímo máme zkušenosti všichni. Je to nejproblematičtější a nejrozšířenější látka, která má obrovký dopad na lidi. Bohužel, není natolik toxický, aby uživatel zemřel hned, tudíž to svádí k přesvědčení, že se vlastně nic neděje. Všichni nechť si rozhodnou, jak vážné téma to je, ale pak ať nebrečí na Modrým koníkovi, že zjistili, že v těhotenství pijí alkohol a teď se nemůžou rozhodnout, jestli pokračovat v klidu dál, nebo mít špatný svědomí, protože např. ani v tomto případě nebude nikde svítit nápis, MŮŽE ZA TO ALKOHOL, KTERÝ JSI PILA V TĚHOTENSTVÍ. Budou to jen dohady. A opravdu v těhotenství alkohol? Jako doprčic a kdy už jindy opravdu ne. Můžem si tu samozřejmě říct, že to nevadí a zamrkat okem...no prostě, pití alkoholu je problém, a pro nenarozené dítě to je problém. Tak už prostě to pívo nechlastej a nemusíš se pak blbě ptát. Možná tahle odpověď bude srozumitelná pro někoho víc.
@colleto ale já souhlasím, že nejlepší je nepít alkohol vůbec. Je spousta dalších věcí, které škodí a přesto je lidé dělají/jedí/pijí. I v těhotenství. A názory na ně se prostě liší. I lékař od lékaře a určitě na ně existují i vědecky podložené studie. Za mě prostě 3 malá piva neublíží, i když 100% jistota je nepít vůbec.
@purplerain samozřejmě fetální alkoholový syndrom je už úplně jiná liga o které se tu naštěstí nebavíme. A nikdo ti pak neřekne že ti děcko nosi ze školy čtyřky protože sis obden dala pivo. Nebo se taky nestane vůbec nic. Jen sama osobně moc nechápu důvod proč čemukoliv jít naproti 🤷
@marcicek84 . Jo to jsem pochopila jako "nebo". nikde v tom článku nečtu že 2 deci vína nebo 1 pivo je v pohodě.
@kaja2016 však ano, studii o škodlivosti alkoholu jsem četla taky a proto vím že žádné bezpečné množství není. Já jsem se ptala na odkazy na nějakou studii co to vyvrací,protože nevěřím že taková existuje. Že to pořád někdo z lékařů doporučí mi nejde na rozum a ráda bych je s tim konfrontovala.
Takové diskuze tu jsou pořád dokola, je to každého věc, někdo nedokáže přestat kouřit třeba, ale tak se neptejte jestli je to v pohodě, když pak nechcete přijmout fakt že není. Já si to dělám po svým na základě svýho svědomí a vzdělání, stejně tak ať to dělá každý samozřejmě. Z nikoho nedělá malý pivo alkoholika a netvrdím že bude mít jeho dítě dvě hlavy. Není to jen ode zdi ke zdi a nic mezi tím. Jen mi to přijde fakt zbytečný a ne úplně nutný, to je vše
@marcicek84 však samozřejmě, nikdo ti to neřekne, to přesně jsem napsala 🙂 a mluvím spíš obecně, i když i malé množství v téhle frekvenci co píše autorka mi přijde hodně. Někomu ne, tak si dejte a pište diskuze 😄
@konidana Ale když to nedokáže kvůli miminku utnout úplně, pak mi to zavání alkoholismem...
@corry21 ja neposuzuju,protoze to samozrejme vypada jinak u vahy zeny 50 kg nebo zeny,ktera ma 120 kg,takze nic na mnozstvi rict nemuzu,protoze nemam presne info,pokud takhle pije 50 kg zena,tak to k zamysleni je,ale ty vetsi vahy,to na lync asi uplne neni...jako prostor na snizeni tam autorka urcite ma...

@jjasmina i když je pravda že tak jednou za měsíc dostanu velkou chuť na ovocného birella ale to myslím uškodit nemůže že?