Moje doktorka mi nechce dělat ultrazvuk
Dobrý den, moje doktorka mi vůbec nechce dělat ultrazvuk. ☹ jak poznám ze je vše v pořádku? Mám strach, aby se něco nestalo,nepodcenilo. Pohyby ještě necítím. Jsem v 17. Týdnu. Děkuji
Když jsem byla těhotná, tak mi dr dělala utz na každé kontrole, ale plaila jsem si to jako balíček nadstandard, jinak se opravdu proplácí na pojišťovnu jenom 3 utz.
Muj dr. také dělá strandartní 3 UZ. Ale vždy někdy kolem 7tt udělal i UZ pro potvrzení těhotenství. Plus jsem byla zvaná vždy, když se mu něco nezdálo. To bylo u první dcery po 30tt kvůli placentě a u druhé po 12tt UZ srdíčka plodu. Jinak jsem vždy chodila pouze k sestričce do poradny. Ta měřila ozvy nějakým přístrojem co přiložila k břichu, měřila tlak, brala krev, kontrola moči, váhy, popovídání...
Jako brala jsem, že nemůžu u dr "zaclánět" jen tak, že chci vidět mimčo. Navíc jse si platila 3D, aby jsem se podívali jak budou holky vypadat.
Ahoj,mně doktor dělá utz na každé kontrole. Kouká jestli bije srdíčko,měří miminko,ale fotky nedává,nicméně si můžu kdykoliv donést flashku a on mi na ni stáhne všechny obrázky od začátku těhotenství (pokaždé je jich tak 9), mě to neskutečně uklidňuje vidět,že je vše ok. Na tři velké (zatím dva) utz mě posílá do prenatálního centra a díky žádance od něj jsou ty utz hrazeny pojišťovnou (krom prvního,tam jsem zvolila kombinovaný NT za 1500,- a na pojišťovnu jsem si musela zajít sama a proplatili 1000,- zpětně mně na účet,druhý byl rovnou "proplacen", takže jsem už neplatila). Já bych asi změnila dr. ve tvém případě.
Ahoj, me UZ delala moje dr snad kazdy mesic, tzn kazdou poradnu. Na velke ultrazvuky jsem jezdila do nemocnice. Ja byla ale vic hlidana, kvuli placente praevia marginalis a hrozila rustova retardace (ze mala neporoste jak ma), tak me asi vic hlidali. Mala musela ven cisarem..
Mě můj dr. dělá utz na každé kontrole - připustil, že to takhle nedělá každý, ale že on je sám víc v klidu, když si to všechno zkontroluje. A já jsem za to hrozně moc ráda - žádný příplatek jsem neplatila, ale kdyby bylo třeba a nebyla by to moc velká pálka, tak bych si to i zaplatila.. To že to pro miminko není zdravé, si nemyslím, ale to je věc názoru.. Já jsem za každý okamžik kdy prcka vidím šťastná 🙂
Mluvila jsem o tom s mojí MUDr, ta mi dělala UTZ při každé kontrole u obou těhotenství. Prý dělá u každé maminky pro jistotu. Jinak to není povinost, pojišťovna opravdu hradí pouze 3 UTZ během těhotenství.
@kaja2016 Ještě abych to tedy doplnila, já netvrdím, že je RTG jako takový nebezpečný, ale i ten se dělá jen v případě, že je pro to nějaký důvod, protože není dobré zbytečně tu expozici navyšovat... a nikde není řečeno, že postupem let se podobné účinky nezjistí i u UTZ - tedy i zde je zbytečné ho dělat, jen aby se žena pokochala, protože v první půlce těhotenství se stejně nic nezachrání, pokud problém nastane.
@j.a.n.i Jo to jo, ja si ted cetla neco na inetu ohledne toho UTZ, jsou studie, ktere ukazuji na nizsi porodni vahu, je pravda, ze jsem s dcerkou byla na utz porad, protoze jsem byla vystrestla z prvniho nepodareneho tehotenstvi a nizsi porodni vahu mela, narodila se na den v terminu, tak me to zaujalo.... ale, internetu moc neverim, preptam se svoji gyn az budu priste tehotna, je to podle me rozumna zenska a prednasi na UK.
@martinabene Asi ti nerozumím. Nejdřív jsi psala, že ti nechce dělat UTZ a potom, že ti ho v 7 tt dělala. Pojišťovna proplácí většinou 3 UTZ, tak co ti vadí? 🙂
@luj89 ano v 7. Týdnu mi dělala utz pro zjištění těhotenství. Ale srdicko si nikdy ne poslechla. To mi řekli az na prvním screeningu v Brně ze srdicko bije. Ona mi nekontroluje vůbec nic. Chápu že utz můžou byt nějake škodlive proto je to omezene(ikdyž kdyby ty bylo tak hrozne tak to nekdo nedela kazdy mesic ze). Ale ona si ani neposlechne srdicko. Aby me trochu uklidnila ze je vše v pořádku. To mi vadi.
Dobrý den, někde jsem četla, že pro dítě příliš mnoho ultrazvuků taky není nic dobrého, každopádně si myslím, že alespoň dvakrát za těhoteství by se to absolvovat mělo. Já jsem u první dcery chodila k dr která ho neměla a v začátku asi 8týden mě odeslala k nějakému známému dr a na ultrazvuk ve dvanáctém a teď nevím asi 30 týdnu jsem jela do brna na veveří kde je přímo nějaká klinika a tam se podle mě můžete objednat i na vlasní pěst a to určitě nebude jenom v brně ale i v jiných větších městech. 🙂
@martinabene pokud ti jde o srdicko, porid si angelsounds a poslouchej doma. 😉
@martinabene prosimte ja te chapu, me taky prave prvni dr udelala utz k potvrzeni tehotenstvi a pak me oznamila, ze ta tehu muze udelat jen tri a jeden uz mane vybranej. Jako to ze jsem tehotna jsem vedela uz z testu. Proste bez jinam. Ja kdyz slysim, ze nekdo chce za fotku z utz stovku, tak fakt nechapu. Mam jich doma asi dvacet a neplatila jsem ani fn. 🙂
Mě muj dr. děla utz každých 14 dni a kontroluje vždycky velikost hlavičky. Poslechnout srdicko občas ani nejde, protoze mala desne kope :D
Mě můj lékař dělal UTZ každou kontrolu, měřil velikost, i kontroloval srdíčko. Moje známá chodí k doktorce, která UTZ taky skoro nedělá,když u ní byla naposledy v 19. týdnu, nemohla srdíčko nějak dopátrat, tak jí řekla, že je mimčo asi moc živé a nic neslyší, při další kontrole asi za týden na velkém ultrazvuku ji jiný lékař zjistil, že mimčo už je minimálně 3 týdny až měsíc mrtvé !!! Takže nejde jen o to mimčo, ale i o maminku, protože nosit v sobě takhle dlouho mrtvý plod je nebezpečí hlavně pro ni. 😖
@soyevita Tak nevím, zda věřím tomu, že je určitě nebezpečný, ale rozhodně věřím tomu, že nemůžeme říct, že je určitě bezpečný a proto k němu přistupuju stejně jako třeba k tomu RTG - ano, mám-li podezření, že dítko může mít zlomenou ruku, tak ho nechám udělat, ale přece ho nebudu rentgenovat preventivně, jestli ji náhodou nemá zlomenou, i když pro to nic nesvědčí.

Mě dělal za celé těhotenství ultrazvuk 4x. První při zjištění těhotenství, pak ve 12 týdnu, ve 20. a ve 30. Pojišťovna stejně proplácí jen 3. Nevidím důvod jich dělat víc. Pro miminko to není zdravé.