Monitor dechu - má smysl pořizovat?
Ahoj mamči 🙂 přemýšlím, zda ho koupit. Někdo tvrdí, že je to zbytečné a někdo, že je dobře ho mít. Cenově je to docela dráha záležitost a z druhé ruky ho maminky nabízejí také celkem za dost peněz. 😊
@preiba No jo, tyhle příběhy, jak dítě naskočilo kvůli monitoru...no nevím...děti mívají běžně pauzy v dechu až minutu. Já to beru spíš jako že to je pro klid duše matek, a to rozhodně není špatná věc. Akorát na mě to nefungovalo, věčně jsem to zapomínala vypínat a pak jsem malýho zvedla z postýlky v porodnici a ječelo to jak blázen. A pak jsem to stejně zapomínala zapnout :D
za mě pokud to není nedonošenec, je to zbytečnost, ale je to každém. Rozhodně bych ho ale půjčila z porodnice, kupovat nový jsou naprosto zbytečně vyhozené peníze na pár měsíců potenciálního klidu (nebo spíš neklidu, když to bude řvát zbytečně). Spi s děckem v jednom pokoji, ideálně s postýlkou přišoupnutou k posteli, kde budeš spát, ať k němu můžeš natáhnout ruku. Pro klid duše ho dávej spát v takovym tom oblíkacim fusaku. Vyházej z dětský postýlky všechny blbosti, co tam nepatří, tj. ty módní tlustý polštáře okolo, plyšový blbosti, polštář pod hlavu, deky a další, které brání přístupu volného vzduchu nebo do čeho by mohl zabořit obličej, který sám od toho už nedostane - to v postýlce beztak nemá co dělat a právě riziko SIDS to extrémně zvyšuje. Místnost nemá být přetopená a prcek příliš navlečený - zkrátka jen o vrstvu víc, než máš sama. Když dodržíš všechny tyhle věci, riziko SIDS bude minimální a pokud se prcek nenarodí s nějakýma potížema, můžeš monitor s poměrně klidnym srdcem vynechat.
@dominikaanovakova meli jsme dvakrat pujceny z porodnice, vzdy jsem ho nechtela, ale byla presvedcena manzelem, a uz bych to priste neudelala, vyhozene penize, prvni na nem spal, ctyri mesice v noci, druhy asi trikrat... Pro zdrave donosene dite je to zbytecne.
Dovolím si tady nesouhlasit, že je monitor zbytečnost... První dcera nar.v termínu, monitor používaný 8mesicu.Pote skončila u nás v posteli. Ani jeden poplach. Druhá dcera, také donosena, celou zimu si předavala se starsi dcerou rýmu. Jinak bez ocividnych problémů. Nicméně před necelým měsícem..prvni noc alarm. Malá byla namáčknuta na spruslich v nohách postýlky a na boku, dýchala. Hned druhá noc, opět alarm, pribehla jsem, malá vysmátá růžová.. Chtěla jsem monitor vzít a jelikož v té době ji bylo 11mesicu, říkala jsem si že je zbytečné ho mít.. Ještě, že jsem to neudělala, hned následující noc alarm. A to dcera ležela na bříšku přímo na desce.Dychala.nicmene já už neusnula a druhý den letěla k doktorce. Skončili jsme na pozorování v nemocnici.Kde monitor nespustil. EKG v pořádku, dýchání také.. Poslali na ještě na Orl. Jelikož manžel i tchán chrapou a mají apnoické pauzy. Na Orl ji zjistili velké krční mandle. Pry ten alarm mohlo spustit tohle.. Takže za mě.. Monitor rozhodně ano.
Zbytečnost jsou všelijaké modní výstřelky pro miminka a děti. Ale jako zbytečná investice mi monitor dechu nepřijde. V nemocnicích jsou běžně pro VŠECHNY děti bez rozdílu zdravotního stavu. Je to náhoda a stát se může cokoliv. I matka má pak klidnější spaní. Je to sice položka, ale dá se koupit hned na první a pak použít i na druhé. A raději monitor než padesáté bodyčko nebo stopadesátou hračku.
@laskonka85 shrnuto tedy spustil se 3x a ani jednou z důvodu zástavy 🤔
@esufi shrnuto, potřetí nejspíše z toho, že má velké mandle, a jak mi bylo řečeno na Orl, mohl se alarm spustit z tohoto důvodu a bylo mi doporučeno, používat dále monitor.
@dominikaanovakova váhala jsem, jestli budu monitor pořizovat. Nakonec mám půjčený od kamarádky a jsem ráda. Máme nedonošené miminko a i v nemocnici kladli velký důraz na to, jestli máme monitor doma, při každé kontrole připomínají, že ho máme používat. Několikrát se nám doma spustil. Za mě tedy ano, ale jsem hodně ovlivněná tím, že máme nedonošence
@bayt my ho teda doma mame, proste pro jistotu a klidny spanek, ale odbocim - vis, co se mi stalo? V Podoli mi zacal normalne houkat. Ja v mrakotnem stavu, usinajici, druhy den po porodu, jsem vylitla a dite na mne kouka, vrti se a taha se za vlasy😊. Monitor, kdyz se dalo dite na stranu postylky ke "spruslim" (obvodovym tyckam), opacne, nez sestra dala monitor, houkal. Pak se mi sestra omlouvala, ze ho dala moc na tu druhou stranu. To mne trochu vydesilo, meli by si to zkalibrovat, at to snima celou postylku, neni tak moc velka.
Za mě zcela jednoznačně ano. Pro klid duše se tato "investice" mnohonásobně vyplatí a nechtěla bych si, pokud by se něco stalo, pak dělat výčitky, že jsem mohla udělat něco víc a neudělala kvůli ušetřeným pár stokorunám. Mimochodem které pak mnohé maminky vydají za předražené designové dečky, hnízdečka, hračky atd. a za vyhozené peníze to kupodivu nepovažují. Btw monitor jsem bez problémů po pár měsících používání prodala asi za 3 hodiny po umístění inzerátu na net.
@ariadna12 já jsem zase furt budila ženský, prostě jsem nikdy nebyla schopná pamatovat na to, že to musím vypnout, než dítě vytáhnu :D a stejně byl první den bez monitoru, protože mi nikdo nic nevysvětlil a já si myslela, že to funguje tak nějak samo, nevěděla jsem, kde a jak se to zapíná
U manžela v rodině jedno úmrtí na sids bylo, takže dcera spala na monitoru min. do roka, měla jsem je všude, "falešných" poplachů bylo dost, vždy ale dýchala jakmile jsem k ní doskočila. Ale kupodivu malej spí na těch samých monitorech, snímají perfektně, poplach za 10m nikdy žádnej. Dcerka měla už dvakrát zápal plic a nedávno ji diagnostikovali astma, tak možná ty poplachy nebyly zas tak falešný... Možná měla jen delší pauzy a nadechla by se i bez poplachu, ale jsem moooc ráda, že jsem to nezkoušela.
Mám z druhé ruky Babysense II. Miminko teprve čekám. Hrozně se bojím SIDS! Je to investice, ale kdykoliv to prodáš. Za mě ANO!
Moc nerozumim argumentum, ze maminka posloucha, jestli miminko dycha. U naseho teda neni slyset ani videt nic. Navic, kdyz dite spi, tak ho prece celou dobu nikdo nesleduje...
Ahoj, tak já ho nechtěla, můj chlap když to viděl v porodnici, tak řekl že to musíme koupit 🙂 a já neprotestovala (říkala jsem si co kdyby něco a pak si vyčítat ,,pár,, korun (je to dost, ale na záchranu života - je to nic - a pár maminek už psalo, že jim to dítě zachránilo). A pak jsem byla šťastná, že ho mám, protože byl od malinka zahleněnej a ,,chrčel,, a když ne tak jsem v noci viděla, že ,,bliká,, - dýchá a nemusela jsem furt vstávat a daleko klidněji jsem spala (a ten spánek maminka taky potřebuje) a taky se mi líp odcházelo do vedlejší místnosti 🙂. Za mě super. Máme Nanny a ani jeden falešnej poplach. Jen 2x když už byl větší a stočil se ke kraji, kde už byl od podložky daleko. A teď máme druhý a jsem zase ráda, že ho mám 🙂
Nemela jsem ani u starsiho a nemam ani u mladsiho. V porodnici u starsiho mi ani monitor nedali, u mladsiho jo a akorat mi lezl na nervy. Ono stejnak mladsi spal do ctyr mesicu se mnou v posteli a nebo houpany v kocarku, takze monitor by byl akorat na ozdobu. Starsi zase noci prorval. . . . . Monitor bych porizovala kdyby se mi kluci narodili s nejakym problemem ci nizkou porodni vahou, no kdybych tusila ze ma starsi VVV mozku tak take, ale to bylo diagnostikovano v 15ti mesicich.
@ariadna12 kdyby jen vycerpana v sestinedeli. Malemu jsou tri mesice, k tomu doma skoro ctyrletou, kolikrat ho proste nakojim, dam do postylky a necham svemu osudu a musim se venovat starsi nebo domacnost. Monitor aspon ohlida. U nej zadny poplach, ale u holky tenkrat asi 4 poplachy. Nejspis dychals dost melce, nebo mela opravdu delsi pauzy nez 20vterin. Byla nedonosena. Kdyz dnes ta moznost monitoru je, nikdy bych si neodpustila ho nepouzit a najit pak dite v postylce mrtve. SIDS muze postihnout i jinak zdrave dite.
Měli jsme na dceru a spala na nem cca do roka a půl. Vůbec mi to nepřišla jako zbytecna investice. Jsem zdrav.sestra, vím o tom poměrně dost. Spis mě zaráží kolika lidem ti přijde jako blbost. Dcera pozdeji vazne onemocněla a v tu chvíli jsem si rikala, že kdyby bylo neco pro větší děti ... jinak klidny spánek rodičů je nenahraditelny 🙂. Pri vážně nemoci dcery jsme spali denně tak max 4 hodiny a i přesto ze vím, že v tom momentu co ji zkontroluji a pak usnu, tak za 5 minut může být situace jiná a už o ni nevím. Proto nechapu, když někdo si myslí, že si dite ohlida. Neohlida, bohužel. A
Monitor mam a pouzivam. Kupovala jsem novy pro prvni dite a pak schovala pro druhe. Za ten klid to stoji. Ke vsemu mimca dychaji tak ze pohledem to kolikrat nejde videt a spolehat na intuici podle me neni rozumne. Me se stalo ze jsem byla tak vyrizena ze me plac nevzbudil. Clovek vyhodi penize za vetsi nesmysle.

ahoj ja ho pouzivam po upozorneni doktorky. kazdopadne u nas monitor dechu pujcuji v porodnici za 150 Kc na mesic. je vzdy odborne zkontrolovan.tak se zkus zeptat na novorozeneckem v tve porodnici. to vedet tak jsem usetrila cca 4 tisice.🙂