icon

Můj gynekolog dělá 1. velký UTZ sám, měly jste to tak?

anarvin
18. říj 2016

Ahoj holky, dnes jsem byla u doktorky a objednala mě na první velký ultrazvuk plus testy na genetiku atd na začátek 13tt s tím, že nemusím už do specializovaného centra na Veveří, ale že to dělá sama ona v ordinaci. Že si udělala atestaci, má smlouvu s laborkou atd... A já jsem z toho teď paf. Všechny kamarádky, známé i vzdálené neznámé šly na Veveří. Prý se ale rozrůstá trend toho, že tyto utz dělají gynekologové sami v ordinacích. Máte s tím zkušenost? Jak moc je to běžné? Nevím jak to řešit, jestli přesto jít i na Veveří, kde se na to specializují už mraky let, nebo naplno věřit doktorce, že to s atestací zvládne sama? Díky moc za názor.

Strana
z2
tahejhula
18. říj 2016

@vilibalda Mohla mu vyprset licence. Coz znamena, ze v akualnim case proste neni kontrolovan ani nic.

tahejhula
18. říj 2016

@vilibalda Treba lekar, u ktereho jsem byla, tam je furt.

lamia
18. říj 2016

Můj je v seznamu také. Podléhají pravidelnému auditu,aby v seznamu byli i nadále.

vilibalda
18. říj 2016

@tahejhula Doktorka, u které jsem byla já, tam většinu času je. Dokonce má i jako jedna z mála diplom ve fetální medicíně. Ale i tak se mi podařilo strefit se do jednoho týdne, kdy tam uvedena nebyla.
Naopak doktor Vlašín tam většinu času uveden není. Tak snad tam jsou aspoň někteří doktoři z jeho centra.

tahejhula
18. říj 2016

@vilibalda Ja tim netvrdim, ze je Vlasin spatny, to vubec. Spis jde o to, ze to spousta doktoru dela na koleni, neplni ani instrukce pro provadeni ultrazvuku a zeny vyhazuji penize oknem.

anarvin
autor
18. říj 2016

@vilibalda v seznamu doktorů, kteří kurz absolvovali ale jména doktorů zůstávají a jen se aktualizují noví, je to tak?

tahejhula
18. říj 2016

@anarvin Na tvem miste bych chtela nekoho, kdo je pravidelne auditovan, musi dokladat vysledky svych mereni.

alcar
18. říj 2016

Mne to take delal muj gynekolog. Ma na to atestaci, velmi kvalitni ultrazvuk, ale platila jsem u nej vice, jak ve fakultni nemocnici. Ale plne mu duveruji, tak jsem verila, ze to udela dobre. Nekolik let pracoval prave ve fakultce a jinych nemocnicich a na prenatalni screening se specializoval nekolik let a pak si udelal ten certifikat. Ale pozor, ten seznam lekaru se asi moc casto neobmenuje. Muj gynekolog uz tu atestaci davno mel, ale na tom seznamu bylo jeho jmeno uvedeno s nakolikamesicnim (mozna az rocnim) zpozdenim. Opravdu na tom seznamu dlouho nebyl.
Asi bych lekarku slusne pozadala, aby mi ukazala ziskany certifikat. Ale treba muj dr. ho ma vystaveny primo v ordinaci na stene, tak jsem vedela. 🙂

vilibalda
18. říj 2016

@tahejhula S tím souhlasím, ale pro (poprvé) těhotnou ženu není jednoduché se v tom zorientovat a není to tak černobílé, že ten, kdo tam není, ten to dělá špatně. 😒 Třeba zrovna zakladatelka si může vybrat, jestli půjde ke své necertifikované doktorce (která teda asi ani neabsolvovala ten kurz) nebo k necertifikovanému Vlašínovi na Veveří, ke kterému chodí půlka Brna a většina je u něj spokojená. To už raději ten Vlašín (nebo někdo z jeho centra). Ale je to divné, že tam uvedený nebývá.

tahejhula
18. říj 2016

@alcar To je dalsi vec, oni to maji vyvesene a pekne viditelne.

lajla
18. říj 2016

Můj dr dělá vše, krom oggt, nemusím nikam jinam

alcar
18. říj 2016

@tahejhula no nekteri lekari se tim neradi "chlubi", proste z principu. Nicmene ja si myslim, ze tady je to zrovna namiste. Jednou jsem si vsechny ty jeho certifikaty v ordinaci prohlizela a zdalo se, ze je docela nadsen, ze ma nekdo o to zajem. 😀

tahejhula
18. říj 2016

@alcar Tohle ma v ramecku kazdy, rekla bych. 😁

vilibalda
18. říj 2016

@anarvin To netuším, ale myslím si, že se jen přidávají noví a ti, co to absolvovali, v seznamu absolventů zůstávají. Ale je otázkou, jak často to aktualizují.
Seznamy certifikovaných nebo i auditovaných se časem liší. Někdo vypadne, někdo přibude.

alcar
18. říj 2016

@tahejhula nevim, jak to chodi jinde 🙂 , ale jak jsem rekla, me to neurazi. Pokud tam teda nema zaramovane komplet vsechno od maturitniho vysvedceni 😀 , ale opravdu jen ten zaklad, proc ne. 🙂

lamia
18. říj 2016

Já to brala tak,ze pokud miminko vystavuju Uz,potom chci,aby to dělal nekdo, od koho to vyšetření ma největší pravděpodobnost správného vysledku. A FMF certifikát je pro me aspoň nějaký ukazatel kvality,plus tito certifikovani lékaři obvykle dělají prenatální Uz diagnostiku velkou část svého času, tudíž maji velkou praxi.

barchen
18. říj 2016

Moje lekarka to ma taky, oba ty screeningy dela sama v ordinaci a ani me nenapadlo jit nekam jinam.

jaja01k
18. říj 2016

Mne delala vsechna vysetreni vcetne screeningu moje doktorka. A byla jsem za to rada, vubec me nenapadlo, ze bych mohla jit nekam jinam. A nic jsem za to neplatila.

elishka87
19. říj 2016

doktorka by měla být uvedena v tomto seznamu: https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=...
Já byla prvně na Bulovce, utz mi dělala začínající doktorka, která tam určitě nebyla, asi 2x za tu hodinu tam přišla doktorka Neumannová, která na ten papír dala také razítko. Když jsem to pak zjistila, tak se mi to moc nelíbilo, takže jsem řekla, že na Bulovku už nikdy kvůli tomu nepůjdu. Měli jsme nějaké zvýšené riziko z krve a v 17.tt jsme o miminko přišli, byly zjištěné vývojové vady některých orgánů a ve mně pak hlodalo, jestli to třeba doktorka mohla vědět už tehdy (třeba, že ledviny byly srostlé). V tom 17.tt to byl pro mě docela šok. Měla jsem jít na amniocentézu a už na ni nedošlo. na tento konec jsem připravená vůbec nebyla.
Takže pokud lékař není na tom seznamu, tak bych šla na screening jinam, do specializovaného centra.
Jinak jsem pak změnila i svého lékaře a nový si dělá všechna vyšetření právě sám, kromě testů na cukrovku. Má lepší přístup, dobré vybavení a já jsem spokojená

Strana
z2