Nechci podstoupit zátěžový test na těhotenskou cukrovku
Ahoj holky,
začínám být zoufalá, proto se na vás obracím. Moje dr mě posílá na test na cukrovku, ale ještě před otěhotněním jsem s tím nesouhlasila a stále to trvá. Informací mám zjištěno mnoho, nemám v průběhu těhu jediný problém, jídlo si opravdu hlídám a představa, že do sebe narvu hordu glukózy se mi prostě příčí. Prosím holky, které jste nešly, o Vaše postřehy, jak na to reagovala gynekoložka, případně jak se jí vymezit? Už jsem si vyslechla, jak riskuji apod., proto mě prosím tohoto ušetřete a kdo to máte podobně, podělte se se mnou prosím o informace. Předem děkuji
@werumka Jasné, naozaj ďakujem, pomohla si mi. 🙂 Chápem, že ty to zase vnímaš zo svojej skúsenosti. Ja ju, chvalabohu, zatiaľ nemám, a dúfam, že to bude v poriadku aj naďalej. Malý vedec to všetko chápe, ale mama sa aj tak obáva, je to hrozné. 😀 Vieš, ono napr. voľakedy bolo úplne v poriadku dať si pohárik a podobne, a až v nedávnej dobe sa aj malé množstvo v nevhodný čas začalo dávať do spojitosti s poruchami chovania a učenia. Takisto očkovanie má svoje riziká, no aspoň pre mňa to klady stále vyvažujú, pretože "bezpečnejšia" alternatíva nie je. Tak aj niektoré baby majú skúsenosť, že po teste sa tehu zvrtlo, aj keď tu je samozrejme ťažko objektívne posúdiť. Tu si sama v niektorom príspevku spomenula, že nechať si vziať lačnú glykémiu a následne sa sledovať každé 3 dni hodinu po jedle glukomerom ako aj s tehu cukrovkou, je v poriadku, akurát málokto to dodrží. Na druhú stranu ogtt je na čas ženy nenáročný a hneď vedia, na čom sú, a riziká sú stále menšie ako u neliečenej tehu cukrovky, preto chápem, že ho aj WHO plošne odporúča. No aj tak som nad tým testom začala uvažovať, pretože existuje aj alternatíva naozaj bez rizík, ak sa neodflákne, hoci je časovo a životným štýlom náročnejšia.
Každopádne teda, aby som si to ujasnila: pred ogtt 8-10 hodín nejesť a na večeru si dať dlhé sacharidy, do testu môžem piť, potom počas neho sedieť a nejesť, nepiť, ako prebieha správne viem, a po ňom zase hneď nejaké dlhé sacharidy. Tak? 🙂 Naozaj ďakujem, verím, že som celkom otravná. 😀
@alexik11 Přesně tak 🙂 Před testem 8-10 hodin nejíst, poslední jídlo dlouhé sacharidy a hned po dokončení testu - ještě v čekárně - se najíst, aby glykémie neklesala (zase dlouhé sacharidy). A hlavně najít dobrou laborku, která ten test udělá správně 🙂 Lepší být otravná a mít správně provedený test, než se o to nezajímat a pak se divit 🙂
@limonadova zdravim..ja v tehu test na cukrovku odmitla -neni povinny. Vedela jsem ze bych to nezvladla - fyzicky a hlavne ne psychicky (jsem stresar a trpim socialni fobii). Muj gynekolog nic nenamital,v porodnici jim to bylo taky jedno. Jedla jsem na co jsem mela chut. Narodil se mi v 7.mesici 2kg naprosto zdravy chlapecek. Takze za me, ani podruhe nepujdu. A myslim ze tohle je ciste na tobe jak se rozhodnes ;) tak hodne stesti,pevne nervy..a stuj si za svym

@alexik11 Určitě dál pátrej, kdybys neco našla, tak pošli. Ja se setkala zatim jen s tím, že když nekdo psal o možných komplikacích pro miminko, tak se jednalo z bio hlediska o blbosti, nebo spis demagogii.
Pokud test probíhá správně, tak nepijes cca jen dvě hodiny. Pokud jde o hladovění, tak osm hodin během spánku (pokud pred tim snis dlouhé sacharidy) nezpůsobí žádný problém. Oproti prvnim třem měsícům těhotenství, kdy jsou těhotné často prolezle ketony z hladovění, je to často spíš procházka růžovou zahradou 🙂
Ten rozdíl mezi kolacem a colou je pouze v tom, ze slinivka musi zareagovat mnohem rychleji a mnohem vykonneji. ale to jde mimo miminko, to si bere jen to, co máš reálně v krvi... Nevim, možná je to ovlivněné tim, ze k tomu přistupují z pozice diabetika. Ale kdyby platilo to, ze jednorazova glukóza představuje neco nebezpečného, tak ja bych treba dítě ani donosit nemohla. Protože hladina cukru v mé krvi se v těhotenství pri nemoci dostala až k hladině 20mmol/l. Takže možná proto na to koukam takhle...
Kazdopadne preju krásné těhotenství i následné finále!🙂