icon

Nechci podstoupit zátěžový test na těhotenskou cukrovku

limonadova
15. bře 2017

Ahoj holky,

začínám být zoufalá, proto se na vás obracím. Moje dr mě posílá na test na cukrovku, ale ještě před otěhotněním jsem s tím nesouhlasila a stále to trvá. Informací mám zjištěno mnoho, nemám v průběhu těhu jediný problém, jídlo si opravdu hlídám a představa, že do sebe narvu hordu glukózy se mi prostě příčí. Prosím holky, které jste nešly, o Vaše postřehy, jak na to reagovala gynekoložka, případně jak se jí vymezit? Už jsem si vyslechla, jak riskuji apod., proto mě prosím tohoto ušetřete a kdo to máte podobně, podělte se se mnou prosím o informace. Předem děkuji

Strana
z9
medulinek
20. bře 2017

@englerova14 kdo bože sepsal ten blábol o tom,jaký odmítat vyšetření???schválně jsem ho rozklikla a rozsekala mě jedna z prvních vět - Okolo 20. týdne už někdy bývají slyšitelné srdeční ozvy, které se ve druhé půli těhotenství pravidelně kontrolují. Kdyby byla akce slyšet ve 20tt,byl by to fakt docela pruser. já srdíčko poprvé slyšela v 5+6tt. K falšímu už je téměř škoda se vyjadřovat

englerova14
20. bře 2017

@medulinek fonendoskooem. každá jsme holt jiná. někdo bez dr.ani nepšíkne, jiný věří víc vlastnímu úsudku

astyna
20. bře 2017

@englerova14

ach jo, ty jsi asi ta, na kterou v porodnicích čekají s otevřenou náručí. Takže předpokládám, že budeš rodit mimo. Já takovou "ověřující" zažila v Krči. Paráda. Skončila hůř než já, která jsem na všechny byla příjemná a milá.

Ale nic proti, to jen takový povzdech, jdu vařit, než se mládě vzbudí 🙂

englerova14
20. bře 2017

@astyna já už bohužel nikde rodit nebudu, po posl.těhotenstvi již nemohu mít děti.

englerova14
20. bře 2017

@astyna mmj právě díky absolutní důvěře v medicínu a lékaře

werumka
20. bře 2017

@eficenka Glykovaný hemoglobin neřekne vůbec nic. V případě GDM se bude zvyšovat až těsně před porodem a to už je trochu pozdě ☹

eficenka
20. bře 2017

@werumka
pokud se sleduje dlouhodobě, tak má vypovídající hodnotu ( k tomu samozřejmě sledování bílkovin v moči) atd. Navíc žena, která nejí sladké, pečivo pomálu atd stravuje se zdravě, je tento test opravdu riziko. ( já jsem "přeslazená" i když si kousnu do tatranky a vůbec mi nechutná...)

werumka
20. bře 2017

@eficenka Věř tomu, že nemá. Ženy s GDM v 90% případů zvýšený GH nemají, ani když mají cukrovku oficiálně diagnostikovanou. Ví, za jakou dobu a v jakém případě se HBA1c hýbe, měří mi ho asi 20 let 😀 Jak třeba odlišíš, že když jednou je glykovaný hemoglobin 32 a podruhé 35, tak se nejedná o cukrovku? Může a nemusí totiž... pořád je to v normě. Bílkoviny v moči o cukrovce také nic neřeknou a cukr v moči se u cukrovky objevuje až u patologicky zvýšených hodnot (něco, jako kdybys byla od rána do večera na ogtt 🙂).
Hodně žen se stravuje zdravě, ale tady jde o to, jak glykémie reaguje na různá jídla. Jak kolísá v průběhu dne. Někomu neprojdou mléčné výrobky, někomu luštěniny. A to bez toho měření zjistit moc nejde. V těhotenství není moc času na experimenty, protože ve 28. týdnu mohou být glykémie po jídle ok a za tři týdny je nutný inzulín. Ten nárůst glykémií vlivem hormonů bývá dost rychlý.
Jinak ještě taková poznámka - za našich maminek se běžně nebral v prvním trimestru utrogestan "pro jistotu" a nebylo tolik hormonální léčby. To je pro GDM taky živná půda...

werumka
20. bře 2017

@englerova14 Jen upřesňuji - po OGTT nedochází k žádné patologické hyperglykémii. Dokonce ani k takové, aby se cukr dostal do moči a začal se vylučovat ledvinami. Dítě po porodu žádnou hyperglykémii nemá a ani v břiše ji nemá, protože mu funguje jeho slinivka a případný jednorázový vzestup si vykryje. Naopak, pokud se porucha glukozové tolenrance neodhalí, dítěti po porodu hrozí HYPOGLYKÉMIE a ta skutečně vliv na mozek miminka má a je to prokázané. Proto jsou mimo jiné hlídané v těhotenství i ženy, které mají k hypoglykémiím sklony.

werumka
20. bře 2017

Ještě to zkusím napsat víc prakticky: aby se glykovaný hemoglobin začal zvedat, musela by glykémie matky opakovaně dosahovat vyšších hodnot, než při ogtt. Což pak trochu postrádá smysl, když chceme, aby mimčo nebylo se zvýšenou glykémií konfrontované.

renap
20. bře 2017

@eficenka Jsi úplně mimo,ale já bohužel byla to samý. I když jsem zdravotnice,jsem dost alternativní,o očkování si myslim svý,dcera má jen povinně a všechnko s odkladem,některé vakcíny jsem dávala jiné,k doktorům nelezem,teplotu nesrážím,v těhotenství jsem odmítla triple testy,amniocentézu a bohužel i OGGT a malá to skoro odnesla. Fakt jsem neměla jediný rizikový faktor,žádná rodinná zátěž,zdravá životospráva,jsem hubená,nevypiji ani slazenou minerálku,nabírala jsem si opakovaně glykemie nalačno,kontrolovala moč. A stejně se mi cukrovka rozjela tak,že malá měla diabetickou fetopatii aniž bych měla jediný příznak,že něco není v pořádku. A mmch glykovaný hemoglobin jsem měla vždy v normě,nabírali mi ho každých 14 dní na kontrole.

lussinka88
20. bře 2017

@englerova14 promin, ale dula neni zdravotnik, ani sestra vetsinou ani lekar nebo nekdo kdo by tomu odborne rozumnel. Jsou tam jen strohe informace, ktere si najdes v kterekoli definici a nektere veci zrejme pani spatne pochopila nebo je minimalne spatne interpretuje. na nektere veci mam jiny nazor nez dana pani, ale jak rikam je na kazdem z nas jak se rozhodnem, nasledky si musime zvazit sami. Ani lekar, ani nikdo jiny nas nemuze do neceho takoveho nutit... jedine co si myslim, ze by bylo fajn kdyby kazda z tehotnych mela plne a pravdive informace o rizicich pokud takove a takove vystreni nepodstoupi/podstoupi. Pripadne odmitnuti vysetreni bych jim dalsi lecbu (v pripade ze by to vysetreni odhalilo) nechala uhradit z vlastnich prostredku..
Bohuzel mi prijde, ze v dnesni dobe odmitat vysetreni nebo standartni postupy je rebelstvi, ktere se objedvuji zejmena u matek, ktere se tim nejakym zpusobem "bavi" a snazi se tim zviditelnit. V komunite techto matek se to siri rychle a bohuzel se spousta veci pribarvuje a obraci... zname zensky ze...

Promin, prijde mi ze mas spatnou zkusenost s doktorama, proto mas ke vsemu tak negativni postoj

renap
20. bře 2017

@werumka Přesně tak,nejhorší bylo vychytat,po čem se mi glymča zvyšuje,u mě to kupodivu nebylo sladké,ale třeba po kousku tmavého celozrného chleba s plátkem sýra mi to vylítlo na 15. Víceméně se mi to nepodařilo až do konce těhotenství,i na inzulínu 4x denně byly ty hodnoty někdy divoký. Takže kdybych spoléhala na to,že jím zdravě,tak to nedopadlo dobře.

astyna
20. bře 2017

@lussinka88

Bohuzel mi prijde, ze v dnesni dobe odmitat vysetreni nebo standartni postupy je rebelstvi, ktere se objedvuji zejmena u matek, ktere se tim nejakym zpusobem "bavi" a snazi se tim zviditelnit. V komunite techto matek se to siri rychle a bohuzel se spousta veci pribarvuje a obraci... zname zensky ze...

"" Vidím to úplně stejně, já mám teda doma malý chemický slovník, takže když něco nevím, zeptám se muže, který do toho odborně vidí 🙂 Já si poradit nechám i od lékařů, nemyslím si, že to je učnák, ale zároven je nemám za polobohy a neberu vše bezhlavě jako dogma.

medulinek
20. bře 2017

@renap jak pises o chlebu - mne projde v poho sumava, pak manzel koupil jiny a ja radsi test opakovala,protoze jsem neverila,ze to tak vylitlo.
@lussinka88 souhlasim i s tou uhradou nakladou po odmitle prevenci. Delala bych to tak u vsech oboru,nechodis na prevenci k zubari,zaplat si zakrok a dalsi.
Jinak si myslim,ze je dobre venovat vyberu lekare nejaky ten cas,treba pediatr sam nam vetsinu volitelnych ocko nedoporucil,vetsina se odkladala rak aby mala byla dost silna a zdrava. To samy s gyndarem,kdyz mi baba vynadala,ze si muzu za potrat sama,hledala jsem dal. Myslim,ze i doktor a pacient si proste musi lidsky sednout.

werumka
20. bře 2017

@renap Ono to sladké je v tomhle právě trochu zrádné, jde do krve hodně rychle, takže za hodinu už to na glykémii poznat nemusíš. Ale slinivka kvůli tomu musí vyplavit velké množství inzulínu velmi rychle, což je jedna zátěž pro ní samotnou a pak taky pro mimčo, protože inzulín působí jako anabolikum a zhoršuje to pak už načatou diabetickou fetopatii. Je třeba zajímavostí, že ženy, které trpí celoživotně na velmi nízké glykémie (až hypoglykémie), tak se jim rodí velké děti. Je to právě způsobené tou velkou koncentrací inzulínu, která jim ty hypa způsobuje. Když jsem se tu s několika případy setkala, tak se to kupodivu ukázalo při ogtt, protože měly opakovaně vyšší lačnou (po lačnění jim játra vyprodukovala velké množství cukru). Když pak přišly na diabetologii a dostaly glukometr, tak se nestačily divit, protože měly glykémie klidně kolem 2 a necítily to. Což je fakt docela zajímavé. Nestává se to podle mě často, takových lidí asi zas tolik není. Každopádně jediná cesta byla, nastoupit na diabetickou dietu s vyšším obsahem sacharidů, bílkovin a tuků. Právě kvůli tomu, aby mimčo nemělo z těch hypoglykémií v budoucnu potíže (hyperaktivita, ADHD).

somalicats
20. bře 2017

@englerova14 Ja pisu o sve mame - nikdo v rodine tenkrat diabetik nebyl, takze z tohoto pohledu rizikova nebyla. Ale Ty jsi koukam celkove mimo, takze jakakoli debata je zbytecna.

lussinka88
20. bře 2017

@astyna ja bych pochopila, kdybychom se tu bavily o postupech lecby aj variabilnich vecech na ktery ma kazdy jiny nazor. Ale u diagnostickyho testu me to prijde potupny. Prece jen je to v zajmu kazde matky, ale kdyz nechce nechce... je to jeji dite a odpovednost ma za nej sama. Bohuzel kdyz se pak neco stane, tak se vina svali na doktory nebo zdravotni personal. Me mrzi, ze tu mame system prevence a ten se nevyuziva, zato potom se zneuziva zdravotniho personalu, ktery by se mohl venovat jinak vazne nemocnym, ktery se ne svojim rozhodnutim dostali do zdravotnich problemu. (Samozrejme jsou i pripady, kdy zena udela vse a pak se vsechno po..., bohuzel nic neni 100%, ale muzem tomu vetsinou predchazet, tak proc toho nevyuzit).

Ja nerikam, ze lekari vsechno vi nejlip. Nevi, tak jako my se obcas rozhodujem spatne tak oni taky...

englerova14
20. bře 2017

@somalicats mimo bych byla, kdybych se nestarala. Detska dr.chtela kuprikladu pichnout nasemu predcasne narozenemu synovi hexacimu na jeho 2m a 1 týdnu nekorigovaně, tj. 1 týdnu korigovaně, rozuměj korig.= dle termínu původně vypočítaného porodu dle prvotrimestrálního screeningu. Je toto normální? Kdybych byla mimo, nechala bych ji ho naočkovat a nejspíš bychom pak obě kroutily hlavou nad následky. Obvolala jsem neurology, byla s ním u neurologa, objednala nás do očko centra, volala i jiným pediatrům, mailovala. A závěr byl:že takto narozené děti se očkují s odkladem s přihlédnutím​ k neurologickému, psychomotorickému ale i poporodnímu stavu. Dali nám minimálně půl roční odklad, jsem již u jiného pediatra. Takže ano, jsem těžce mimo mísu.

englerova14
20. bře 2017

@lussinka88 ano bohužel- a hned ze 2 nemocnic za 1 tehotenstvi. 12 dni protrahovany predcasny porod, opomenuta placenta praevia partalis, silne zkalena pl.voda oro zavleceniu infekci (vynim cetna vysetreni, lezeka jsem jen po nemicnicich), oba jsme na sale malem zustali, ja prisla o delohu.

lussinka88
20. bře 2017

@englerova14 ja to znam, mam zasebou spoustu spatnych zkusenosti... Ale to prece nerika ze system je v tomto pripade nastavenej spatne. Chapu ze jsi ted k doktorum neduveriva, taky jsem byla. Ale clovek to pak casto prehodnoti kdyz nad tim zacne racionalne uvazovat... nevim samozrejme kde byla u tebe chyba, ale nektery veci se proste tak stavaj.. spatna souhra nahod. Presto si myslim, ze kdybys byla v situaci, kdy bys ogtt odmitla a dite bylo nejakym zpusobem postizeno cukrovkou, tak by sis to vycitala. Protoze opravdu ta zatez na organismus je minimalni...

limonadova
autor
20. bře 2017

@sarkar Wow, děkuji, přesně tak to vnímám!!😉

astyna
20. bře 2017

@englerova14

To je hrozné...to mi je strašně moc líto...

astyna
20. bře 2017

@medulinek

Myslim,ze i doktor a pacient si proste musi lidsky sednout.

// absolutně souhlasím, pediatra pro malého jsme měnili 2x, já gyndaře taky 2x, to samé praktika. Ale aspon si nemůžu stěžovat 🙂

medulinek
20. bře 2017

@astyna kazdy sveho stesti strujcem

alexik11
21. bře 2017

@werumka Prosím, nemáš odkazy na odborné články, či štúdie, ktoré hovoria o tom, že OGTT nepredstavuje pre plod riziká? Ďakujem. 🙂

werumka
21. bře 2017

@alexik11 Řešily jsme to v diskuzi tady: https://www.modrykonik.cz/forum/o-tehotenstvi/odmitla-jste-nektera-test-na-cukrovku-ogtt/
26. října, 17:26, uživatelka Racerunner

Upřímně nevím JAKÝM způsobem by mohl ten test škodit dítěti. Glykémie se mu nezvýší, pokud matce po testu glykémie klesne, tak ne pod hranici hypoglykémie, takže ani to není nic, co by mělo být nebezpečné. Je to pouze o té reakci matky, které na větší vyplavení inzulínu může reagovat nevolností a slabostí. Mívám to tak docela často, když mi klesne glykémie a to ani nemusím být těhotná 😀 A že mi je kolikrát fakt na zvracení řádně 😀 Podstatné je, aby test proběhl správně a všechno kolem bylo splněné (ne příliš dlouhé lačnění, nehladovění před testem, dostatek tekutin před testem...). Pak je riziko nevolnosti minimální.

alexik11
21. bře 2017

@werumka Áno, ďakujem, celú tú diskusiu som čítala. Akurát by som bola vďačná aj za nejaké relevantnejšie zdroje, ako jedna pani na koníkovi povedala. S tým sa totiž zle argumentuje a vysvetľuje. Každopádne aj tak ďakujem. 🙂

werumka
21. bře 2017

@alexik11 Upřímně řečeno, nemám, prošla jsem mnoho článků, i zahraničních, které se věnují problematice ogtt v těhotenství, ale žádný z nich nepíše o riziku pro miminko. Z druhé strany - nemyslím si, že by třeba WHO doporučovala plošně provádět něco, co by mohlo uškodit miminku. Spíš bych čerpala z té studie HAPO (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0707...), pokud chce mít člověk relevantní informace. Každopádně k testování je nutné přistupovat individuálně. Pokud to pro ženu znamená nepřiměřený stres, je lepší mít v záloze náhradní řešení. Ale celý ten problém skutečně vzniká hlavně na podkladě toho, jak ženy na test reagují. Ale to opravdu nemá nic společného s miminkem. To dítě má funkční slinivku, má funkční játra. Pohyby glykémií maminky dokáže velmi rychle stabilizovat samo. Ale je lepší, když je to jen jednorázové, než když se to pak pravidelně opakuje v rámci GDM a tím se pak jeho organismus zbytečně zatěžuje.

alexik11
21. bře 2017

@werumka Samozrejme, rozumiem. No nie som lekár, len chemik- biológ, takže princípu u "normálneho" človeka rozumiem, no tehotenstvo špeciálne žiadny, pre mňa známy zdroj nerieši, preto som rada za každé naozaj relevantné info a nielen teraz stále jedna pani povedala a tak to je. Tiež stále uvažujem, čo a ako. Čert vezmi sladký roztok, pokiaľ by šlo len o mňa, vôbec nerozmýšľam. No akonáhle je tam ten malý človiečik a už sa ma problematika týka osobne, omnoho viac uvažujem. Je rozdiel, či do seba za polhodinu natlačím koláč, alebo za 2 minúty vypijem vlastne 3/4 litra koly na lačno ešte, ak mám potom zakázané jesť a pomaly piť, hoci ako som sa dočítala, to tak byť nemusí. No neviem. Stále som naklonenejšia meraniu glukózy postupom ako aj tehule s GDM ako si ho opísala. Určite by som si nedovolila to nechať len tak. Každopádne naozaj ďakujem za info. 🙂

Strana
z9