Nejít na vyšetření v 12. tt
ahoj. Můžu mít dotaz. Jsem v 8tt a na 12tt bych měla jít na nějaké vyšetření - ultrazvuk a následný screening, nebo něco takového (nevím to jistě) - ale v ten termín bych měla být v Kanadě - a jiný termín na tohle konkrétní vyšetření prý není vhodný. Byla jste některá také v této situace, že jste se tohohle vyšetření vzdala - když jsem řekla doktorovi, že tu nebudu - byl vcelku nepříjemný a dal mi jasně najevo, že není vůbec vhodné na to vyšetření nejít, protože pak budou zkreslená další následná vyšetření během celého těhotenství, protože se nebudou mít od čeho ,,odpíchnout,, když neproběhne tohle vyšetření ve 12tt...☹
Byla jsem na NT+ v Brně v Prenatalu ve 14. týdnu, sami mě tak objednali, volala jsem jim víc někdy v 8. týdnu, tedy dostatečně předem... Vyšetřovali krev, dělal se utz. Asi je ta hranice, do kdy má vyšetření smysl, jiná pracoviště od pracoviště.
jedná se o NT screening za 1000-1500,-.. krev se bere ideálně 10-12tt , ultrazvuk 11-14tt 🙂 na konci 14tt už nelze NT změřit, protože miminku zaniká "řasa" podél krku a začátku páteře, díky které se to děje a měří, je to u každého individuální, kdy přesně to zanikne..Proto je nevhodné hodit později než třeba 13+5. Já byla ve 13+3 a naprosto v pohodě to bylo ještě měřitelné =) Někde bohužel ten termín zkracují, aby měli jistotu, že to nebude zkreslení právě tou neměřitelností.. Můžeš si nechat udělat alespoň část, je fakt, že tento screening je ze všech nejpřesnější, ale povinné to není. Je to jen na tobě..jestli máte v rodinách nějaké problémy, nebo nejsi ty sama/přítel úplně fit, tak bych na to šla. Ale jinak to vyloženě "nutné" není. Jen prostě nebudeš mít tu jistotu, že je opravdu vše v pořádku. To už si musíš rozhodnout sama...lékaři mají pochopitelně raději na stole všechny možné podklady z vyšetření, aby se nic nepodcenilo, takže ti ti to budou vždy doporučovat..
@rikaroni letěla bych. Pokud se má něco stát, stane se to let-nelet. Zaplať si výrazně lepší cestovní pojištění a užij si dovolenou. Mně s malým nedoporučovali dovolenou v Chorvatsku (autem - kvůli dlouhé cestě), jela jsem a moc jsem si to užila. Brala jsem to tak, že co se má stát, to se stejně stane. Před osudem nikdo z nás neuteče... 😉
Jedná se o NT screening a okolo toho 12tt je nejvhodnější doba protože riziko vypočítává počítač který potřebuje znát přesné údaje. Dále se to nedělá později aby se v případě pozitivity včas stihl odběr plodové vody který se může dělat pouze v 16tt aby výsledky stihli přijít včas a v nejhorším případě se stihlo přerušení těhotenství do 24tt. Vyšetření samozřejmě není povinné a někde se ani neplatí. Já třeba ho měla zdarma. Lze ho nahradit tripple testy ale ty jsou často falešně pozitivní. A zbytečně stresují. Cestování se těhotným doporučuje až v druhém trimestru tedy od 13tt kdy je již nízké riziko spontánního potratu protože výživu dítěte přebírá plně placenta a orgány jsou vyvinuté. Kanada posunout nejde?
@rikaroni js na nem byla,vysledky naprosto skvele a ve 21.tt stejne zjistili vyvojove vady,takze kdyz ho vynechas,nic se nestane. Dulezity je ten pozdejsi. A jak tady nekdo psal,ze za 10tis ti to na 99% zjisti z krve,zda je mimi postizene,tak to bohuzel neni pravda. Tim se daji zji
Zjistit pouze nektere vady. Byla jsem na konzultaci s genetickou. Jinak preji,at je miminko zdrave a pokud tento screening preskocis,nic se nedeje.
@rikaroni tak jen něco pro info od profesionálů, protože spekulace a mystifikace nejsou mým hobby :D
Rizika při létání
Nižší tlak vzduchu v kabině - citlivějším ženám může způsobit zvýšení krevního tlaku a pulzu, ale na plod nemá vliv.
Vibrace a zrychlení - souvislost mezi mechanickými vlivy působícími při letu a předčasným začátkem kontrakcí nebyla prokázána. Při sledování srdečního rytmu plodu v děloze bylo zjištěno, že srdíčko bilo se stejnou frekvencí po celou dobu letu (i v čase startu a přistání) jako na zemi, z čehož je patrné, že let pro něj nepředstavuje žádné vybočení z normálu.
Méně kyslíku v kabině letadla - výzkumy prokázaly, že plod v děloze nedostatkem kyslíku netrpí. Má-li nastávající maminka pocit, že se jí hůře dýchá, může si zvýšit přívod vzduchu nad sedadlem nebo o to požádat letušku.
Turbulence a použití bezpečnostního pásu - nastávající maminky by měly být po celou dobu letu připoutány pro případ nečekaných turbulencí. Bezpečnostní pás se zapíná až pod bříškem, aby na plod netlačil.
Detektory na letišti - v rámech se využívá elektromagnetické pole, které není lidem nebezpečné. Rentgenové záření se používá pouze na kontrolu obsahu zavazadel.
Vesmírné záření nedosahuje při běžném letu nebezpečných hodnot - riziko by mohlo být zvýšené až při nalétání více než 100 tisíc kilometrů v průběhu jediného roku.
Takže když nelítáš někam každý týden, fakt se není čeho bát 🙂 zeptala bych se radši gynekologa a uvidíš co ti řekne on 🙂
@rikaroni to je jak se vším, některé maminky jsou hodně opatrné a nejely by v těhotenství ani na druhý konec republiky, jiné jsou odvážné a cestují celé těhotenství. Vem si USA, tam spousta rodin bez letadla nenavštíví ani rodinu. rozhodnutí je vždy na tobě.
@rikaroni vyšetření není povinné. Já na něm nebyla u posledních dvou dětí, ani na tomhle ani na dalším screeningu. Jen pravidelné prohlídky a sono. Tohle vyšetření je důležité, pokud jsi rozhodnutá jít na potrat v případě prokázaných vývojových vad. My se rozhodli, že si mimi necháme ať už by s ním bylo cokoli. Jen jsem u dr, podepsala, že z vlastní vůle odmítám a je to. Jen mysli na to, že pokud nepůjdeš a nějaké vv tam budou a ty nebudeš smířená s tím nechat si nemocné mimčo, budeš celkem v háji.
Neviděla bych problém v létání.. V prvním trimestru může člověk potratit kdekoliv, to už je jedno, a později člověk taky osud moc neovlivní. Já jsem letěla nedávno a žádný problém jsem nevnímala, akorát jsem měla strašnou žizen, je potřeba hodně pít.
Takhle teď kolegyňce z práce vycházel screening na dobu, kdy letěla na líbánky. Přesně do toho týdne a ve dvou nemocnicích jí to odmítli udělat v jiný termín, že i tři dny tam udělají rozdíl, kdy ona mohla. Holt posunout to už nešlo, cesta byla komplet zaplacená, ale nikdo jí nekamenoval. Udělá si pak jen ten tripple test.
Já byla v 12+6. Ale tak super, že ti to nakonec klaplo 🙂
@fandysek_1 toto vyšetření se provádí na 3 nejčastější gen.syndromy. Je dalších xx nemocí, které se nezjistí, takže žádné vyšetření ti nedá 99,9% jistotu zdravého mimi 😉 Také není vhodné odebírat krev bez utz, protože samotná krev neříká vůbec nic, vždycky se to musí dopočítat s daty z utz.
@rikaroni Já jsem na něj byla až 13+6 a bylo to v pohodě. Jde tam hlavně o velikost mimi, kvůli tomu pc programu, protože jak je mimi větší, tak to pak může vycházet falešně pozitivně nebo negativně.
Ale pokud na vyšetření vůbec nepůjdeš, nic se nestane..Je to novinka posledních let a nemyslím si, že by ženy před lety bez něj neporodily 😉 Mám kolem sebe hodně známých, které toto vyšetření přímo odmítly. Důležitější je pak ten "velký" utz ve 21tt.

Ahoj, hlavně buď pořádně opatrná. Kanada je úžasná země, ale miminko je důležitější! Určitě by bylo dobré vyšetření absolvovat a rozhodně se i po návratu nechat pořádně vyšetřit. Nechci tě strašit, ale já jsem bohužel právě po letu z Kanady do Čech miminko potratila. Dej na sebe i na to malé pozor, žádné cestování nestojí za to, co jsem musela prožít. Určitě to pořádně prober s doktorem