Netradiční jména pro chlapečka. Máte tip?
Z běžných jmen máme vybráno Matyáš- Matýsek, Václav- Venoušek nebo Alois - Lojzík. Ale třeba Matyášů je prostě v poslední době opravdu hodně. Z netradičních jmen nás poslední dobou oslovil Diviš- Divíšek a Mikeš - Mikešek. Co si o nich myslíte??
@anonym_autor Mikeš je zkrácený Mikuláš.
Z vašeho výběru se mi líbí Diviš.
Venoušek neříkáme, používáme Vašík, Diviše žádného neznám, docela originální. Matyášů je šíleně moc, ale když se to někomu líbí, asi ho to neodradí. Spíš než na ty zdrobněliny bych se zaměřila, jak mu budou říkat lidí celý život, ale já zdrobněliny celkově moc nemusím.
Nejlepší je Václav.Diviš a Mikeš jsou příšerné jména.Myslete na to,že jednou to dítě bude chodit do školky / školy a děti umí být zlé....
Václav i Alois mi přijdou fajn - je to klasika, ale není aktuálně moc častá. Kluků, kterým se říká “Miky” nebo “Maty” mi přijde tak třetina třídy…
Diviš se mi moc líbí a žádného neznám.
@anonym_autor Matyáš je podle mě nejkrásnější jméno pro chlapečka, ostatní se mi moc nelíbí, ale tak hlavní je, aby se líbilo vám, vy ho budete používat každý den 🙂
Z netradičních mě teď napadá Hanuš, Záboj, Břeněk, Vítězslav, Radovan, Bořivoj, Vnislav, Mnata, Vojen, Krok, Bivoj... mno, asi skončím. 🙈
A muzu se zeptat jak se divis oslovuje? Ne dite, ale dospely chlap, ja si to nejak neumim predstavit 😅. Evokuje mi to spis prijmeni 😇.
Mne se libi Alois. Posledni dobou se mi i libi ty klasiky. Antonin, Josef. Nebo zmineny Zacharias.
Mateju a vsech -áš je ted silene moc.
Ja mam doma Pavla, siroko daleko zadny,ve skolce i skole. A pak Marka, tech uz je vic, ale ve skolce jediny.
V dnesni dobe je netradicni Petr, Lukas, Martin..🤭
Diviš je fakt zajímavé jméno a fakt neznám nikoho, kdo by se tak jmenoval 🙂
A muzu se zeptat jak se divis oslovuje? Ne dite, ale dospely chlap, ja si to nejak neumim predstavit 😅. Evokuje mi to spis prijmeni 😇.
Mne se libi Alois. Posledni dobou se mi i libi ty klasiky. Antonin, Josef. Nebo zmineny Zacharias.
Mateju a vsech -áš je ted silene moc.
Ja mam doma Pavla, siroko daleko zadny,ve skolce i skole. A pak Marka, tech uz je vic, ale ve skolce jediny.
@sayast oslovuje se normálně Diviši 🙂
Z netradičních mě teď napadá Hanuš, Záboj, Břeněk, Vítězslav, Radovan, Bořivoj, Vnislav, Mnata, Vojen, Krok, Bivoj... mno, asi skončím. 🙈
@pratensis netradiční jméno to jsou,ale třeba v brát v úvahu ,že to dítě než vystuduje bude muset x let fungovat v kolektivu.Jsou určitě jména netredicne ,ale aspoň trochu civilizované 👍
@sayast oslovuje se normálně Diviši 🙂
@la_amanita no stejne mi to prijde zvlastni a koukam jak moc se v teto diskuzi libi. Ja si ho predstavit neumim (mozna protoze mam kamaradku s prijmenim divisova), ale to neni dulezite. Musi se libit hlavne rodicum 🙂
Diviš je krasne jmeno! Matyase bych nedala, tech je fakt vsude strasne moc..
@anonym_autor Diviš je super, Mikeš má ale až příliš silnou asociaci s kočkou, to né :D
V dnesni dobe je netradicni Petr, Lukas, Martin..🤭
@barumrallyebum v roce 23 byl Petr na nějakém 20 místě, to mi nepřijde úplně netradiční
Diviš je pro mě příjmení, určitě bych takhle dítě nepojmenovala. Mikeš taky ne, líbí se mi Václav a Matyáš. Rekla bych,ze Vasik je poslední roky taky opět docela v módě, o Matyskach ani nemluvím,těch je hodně uz 20 let. Me se libi treba Míchal, netradiční to sice neni,ale snad se tak nejmenuje každý druhý.
Je smutné, že se za "netradiční" považuji klasická česká jména. 😅
Nechci specifikovat, ale syn má jméno s koncovkou "-slav".
Robin Linus
Já nevím, kde berete, že je všude Matyášů moc. Syn je jediný ve třídě na ZŠ, jediný ve svém fotbalovém týmu (cca 30 kluků) a byl jediný i ve školce.
@pratensis netradiční jméno to jsou,ale třeba v brát v úvahu ,že to dítě než vystuduje bude muset x let fungovat v kolektivu.Jsou určitě jména netredicne ,ale aspoň trochu civilizované 👍
@zmrzlinka Pro mě jsou srovnatelná se zmiňovaným Divišem. Snad kromě Vítězslava, Radovana a možná Hanuše nejsou úplně mým šálkem kávy, ale je to věc vkusu, jak už to se jmény bývá. Otázka mířila na netradiční jména, tak jsem přispěla. Necivilizovaného na nich tedy nic nevidím. Zakladatelka může vzít nebo nechat ležet
🤷😀
Já nevím, kde berete, že je všude Matyášů moc. Syn je jediný ve třídě na ZŠ, jediný ve svém fotbalovém týmu (cca 30 kluků) a byl jediný i ve školce.
@eldoradoh Asi záleží na lokalitě. Bydlím dost v zapadákově. Všechny vesnice tu mají max. 80 obyvatel. Před 7 lety, kdy se narodil můj mladší, byli 4 ze 6 narozených chlapečků v okolí Matyášové. Jeden byl Matouš. Takže taky Maty. 🙈
Matyáš má tu nevýhodu, že stejnou zkráceninu "Máťa" nebo "Maty" má i Matěj, Matouš, Matias a často i Martin, což jsou všechno hodně častá jména. Mně v poslední době připadá, že velmi výjimečná jsou teď ta dřívě běžná: Jaroslav, Jiří, Zdeněk, Miroslav, apod. Naopak Oliverů, Sebastianů, Vincentů máme kolem sebe několik. Obdobně pak u holek.
Vazne Mikeš? Tak rikaji sousedi kocourovi 🫣 deti se mu mohou smat
Vazne Mikeš? Tak rikaji sousedi kocourovi 🫣 deti se mu mohou smat
@misha31 Naši sousedi měli kočku Julii a já kdysi kocoura Vincenta. Teď má kamarádka dceru Julii a ve škoolce máme Vincenta. No a? Snad jsme dospělí, abychom chápali, že lidské jméno, které má něčí zvíře, může mít klidně i člověk. A když se dospělí budou chovat dospěle, nebudou s tím mít problém ani děti.
@misha31 Naši sousedi měli kočku Julii a já kdysi kocoura Vincenta. Teď má kamarádka dceru Julii a ve škoolce máme Vincenta. No a? Snad jsme dospělí, abychom chápali, že lidské jméno, které má něčí zvíře, může mít klidně i člověk. A když se dospělí budou chovat dospěle, nebudou s tím mít problém ani děti.
@rebe neni pravda, deti se stejne budou smat 👍 Zrovna Mikes je opravdu velmi caste jmeno pro kocoura.
At si kazdy da jmeno podle sebe, avsak ja pouze vyjadruji svuj svobodny nazor.
@rebe neni pravda, deti se stejne budou smat 👍 Zrovna Mikes je opravdu velmi caste jmeno pro kocoura.
@misha31 Dnešní děti vnímají jména úplně jinak. Kocoura Mikeše znají minimálně a ve škole mají jména všelijaká. Od staročesky po anglická a ukrajinská. Dcera má ve třídě například Artema, Fabiana, Melanii, Františku, Odetu, Ivora, Liku, mysli že Mikeš by žádné pozdvižení nevyvolal.
@misha31 Když se děti chtějí smát, tak se smějí jakémukoli jménu: Denis-penis, Mireček-syreček, Linda-pinda. Mně se smáli Zuzanice palice, uškrtila zajíce. Zhruba do čtvrté třídy normálka. Ale že by to měl dospělák používat jako argument proti použití nějakého jména? To snad ne...

Z těch co píšeš se mi líbí Václav a Diviš, podobné třeba Jeremiáš, Zachariáš, Jonatán