icon

Odmítla jste některá test na cukrovku OGTT?

kathuska
30. zář 2010

Ahoj, cca za 4 týdny by mě měl čekat test na cukrovku. S gynekoložkou jsem o tom ještě nemluvila, ale předpokládám, že mě pošle, když je to teď povinné pro všechny. Problém je v tom, že už 4 měsíce zvracím, ne každý den, ale většinou když jsem ráno déle nalačno 😒 OGTT je pro to pro mě noční můrou - je mi jasné, že nalačno nevydržím, než tam dojedu tak budu zvracet (i když třeba není co), a po vypití glukózy nechci ani vědět co se bude dít 🤐 Takže přemýšlím o možnosti test odmítnout - vím, že mám právo na to odmítnout cokoli, ale jak se na to budou tvářit v porodnici? Někde na tom prý dost trvají a pošlou na test klidně v 38 tt.. a už se na vás koukají jako na potížistku.
Moje otázka teda zní, zda jste některá odmítla test na OGTT (v současné době, kdy chodí všechny těhule)? a co na to říkali doktoři - gyn. a v porodnici?
(jen doplním, že žádné "příznaky" nemám a ani nepatřím do rizikové skupiny pro test na cukrovku)
Díky

werumka
26. říj 2016

@racerunner Díky! Já to tak hezky odborně napsat neumím 🙂

dvoracek
26. říj 2016

Tak já na testu byla včera a bohužel jsem ho nedokončila. Po pěti minutách od vypití se mi začalo dělat mdlo, mžitky před očima, tak jsem klepla na sestru, ta mě položila, podložila nohy, ale začalo se mi dělat špatně, rozdýchavala jsem to a snažila se to udržet. Ale po 50 minutách letělo vše ven. Doktora poté řekla, že nemá test cenu opakovat, že budu chodit každé 4 týdny na krev na lačno, že mě tak pohlídají.

werumka
26. říj 2016

@tahejhula A v jakém roce Ti ten test dělali? Tohle jsou takové hraniční podmínky a je pravda, že dělat test v době intenzivního stresu je nesmysl.

werumka
26. říj 2016

@dvoracek To je správný přístup. Nijak si to nevyčítej - jak psala @racerunner - ta reakce může být bouřlivější a pak je na místě to dohlídat individuálně. V případě cukrovky dochází k většímu vzestupu glykémií po 30. týdnu. V tu dobu už to bývá na první dobrou znát na lačné. Není od věci i snídaňový test v tu dobu - tj. na lačno, sladká snídaně a po hodině další odběr. Vše bude v pořádku 😉

tahejhula
26. říj 2016

@werumka 2008 to bylo.
No co, odchod ze spitalu jsem oslavila velkym nanukem Magnum. 😂 Akorat ty rozpichane prsty jsem mela uplne zbytecne.

werumka
26. říj 2016

@tahejhula Jo, v tu dobu byly limity jiné. Pak se na základě mezinárodní studie ukázalo, že jsou zbytečně přísné, protože v těhotenství funguje metabolismus jinak, než v netěhotném stavu 🙂 Dneska už bys zřejmě ani do té kolonky GDM nespadla. A ten test Ti tehdy dělali z krve z prstu nebo ze žíly?

tahejhula
26. říj 2016

@werumka Ze zily.

werumka
26. říj 2016

@tahejhula Tak to je správné 🙂 Třeba na Slovensku v 90% laborek ještě nepochopili, že brát krev po zátěži z prstu je úplně k ničemu, i když už se to všude v manuálech píše s vykřičníkem 🙂

dvoracek
26. říj 2016

@werumka dekuji,ja se fakt snazila to udrzet,ale nesko to.Cely den jsem byla mimo,bylo mi tak zle,ze jsem jim nedokazala rict ani v kolikate tydnu jsem,vubec mi to nemyslelo.Tak snad kdyby nahodou,tak to pozdeji jeste zjisti.

werumka
26. říj 2016

@dvoracek Je to sice složitější na kontrolu, tak trochu individuální mravenčí práce 🙂 ale určitě to podchytitelne je, neboj se 🙂

sahram
27. říj 2016

@racerunner @werumka moc vám, holky, děkuji za vysvětlení a uklidnění, že tenhle test pro dítě nenese žádné riziko, zvlášť pokud se po testu najím 🙂 Jaká svačina se doporučuje, nevíte?

racerunner
27. říj 2016

@sahram pomale cukry- celozrnne pecivo treba i s maslem a sunkou, syrem, zeleninou- nejaka zdrava svaca 😊. Kdyztak zadej do googlu potraviny s nizkym glykemickym indexem a neco vyber. Priprav se na to, ze budes mit chut mozna na sladke- ja sezrala za 3hodky po vypiti toho sladkeho napoje dalsi 2 sladke dorty 😁, ale je proste lepci na tuhle nezkrotnou chut necekat a zajist to zavcasu necim zdravym. Moc drzim palce, at to zvladnes a take at je vysledek negativni!

racerunner
27. říj 2016

@werumka evidentne o tom ale vis vic , treba tu zmenu kriterii- to jsem netusila! Take dekuju, je mile mit chytreho 'spolubojovnika' za pravdu 😊

shui_xian
28. říj 2016

@werumka, tahejhula, martinka_33 - děkuji za reakce na příspěvek.Té zpětné vazby si cením. Dál se ale do diskuze zapojovat nechci, takže už se nebudu k tématu rozepisovat.

kocour1
28. říj 2016

U prvního jsem byla, u druhého (2roky po prvním přesně) jsem se na to vyprdla...nikdo to neřešil, ani nezkoumal🙂

aiva01
29. říj 2016

@racerunner
@werumka
Teda holky, ja uplne zasnu! Verohodnych studii je na svete jako safranu ale vy 2 vite o OGTT uplne vse! Opet nabyvam z teto diskuze pocit ze kdyz nepujdu na test tak se mimi neco stane. Straseni by vam teda slo. To ze pokud nektera mama z jakychkoli duvodu se vedome rozhodne na test nejit a pak je dite velke, nemocne apod.nemuze NIKDO 100% rict ze duvodem je ze mamina nepodstoupila test na OGTT. Pricin muze byt spousta a kolikrat ani odbornici vedci si s odpovedi jen pohravaji protoze 100% ji nevedi. Me stacilo zajit za cizi diabetolozkou zda by mi na lacno odebrala krev a nebyl problem. Dalsi mesic pro klid jsem sla uz k praktickemu a opet nebyl problem.
Chci tim rict ze nezanedbavam a nepodcenuji cukr ale nebudu kvuli tomu delat jako bych nemela mozek a vlastni usudek( take jsem cetla ze to muze poskodit mozek ditete, slinivku a je to pocatek hyperaktivity, ale je to pravda? Nevim...).A taky nevim jestli je moudre vypit tolik glukozy najednou a ani nevim zda je dobre test nepodstoupit. Gyn.mi rekla ze vzit krev na lacno a za hodku spapkat 4 koblihy a zase vzit krev je blbost. Ale diabetol.mi rekla ze staci vzit na lacno krev kazdy mesic a provedou jej jak u praktickeho lekare tak v kazde laborce( zde cca ta 250 kc). Takze kdyz nevim neco 100% a vy dve to nevite- pisete jen vas nazor tak prosim maminy nestraste a kazda at se rozhodne zda jit nebo ne. Zkuste me neukamenovat. Diky

werumka
29. říj 2016

@aiva01 Já ze svých slov nemám pocit, že někoho straším. Nepotřebuju nikoho strašit a ani to nemám zapotřebí, aby byl někdo vyděšený 🙂 To, co píšu, se zakládá na tom, co studuju mnoho let a dál studovat budu. A stejně tak čerpám právě z těch studií, které existují. Můj náhled na celou problematiku je celkem jednoduchý. Je dobré jít na test, pokud na test půjdu, tak je v mém zájmu jít do laboratoře, která ten test provede tak, aby se na výsledek dalo spolehnout (a pořád jich není tolik, bohužel). A pokud na test nepůjdu - po tom, co si o té problematice vše zjistím - měl bych s lidmi, kteří tomu rozumí, najít alternativu, která bude taktéž spolehlivá. Nic víc, nic míň 🙂 Pokud si najdeš alternativu, je to v pořádku. Ale odpovědi vždy hledej u diabetologů. To jsou lékaři, kteří se v tom vyznají 😉

werumka
29. říj 2016

@aiva01 Jinak co se týká hyperaktivity u dětí, které měly v břiše a po porodu co dočinění s hypoglykémií. Tak to je prokázané. Můj syn je toho důkazem též 😉

werumka
29. říj 2016

@aiva01 Chvilku trvalo, než jsem u sebe v análech 😀 našla materiály. O hyperaktivitě a hypoglykémiích je článek třeba zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC17...
Výsledek studie: "Children with neonatal hypoglycaemia had significantly more difficulties in a validated screening test for minimal brain dysfunction than controls and were also more often reported to be hyperactive, impulsive, and easily distracted. On psychological assessment, they had a lower total development score than normoglycaemic children born to diabetic mothers, and control children. "

Neznamená to samozřejmě 100% jistotu potíží 😉 Ale je dobré o tom vědět. Já bych o tom třeba vědět chtěla 😉

racerunner
29. říj 2016

@aiva01 Píšu, stejně jako @werumka, která tomu dle mého soudu rozumí lépe, protože to aktivně studuje, že je dobré si před rozhodnutím o nepodstoupení oGTT o něm něco odborného nastudovat a pak teprve konat. Glukoza z krve odebraná nalačno nevylučuje poruchu metabolismu glukosy a nelze se na ní spoléhat jako na ukazatel správné glukozové tolerance či insulinové resistence. Spíše než krev na lačno, je dobré odebrat glykovaný hemoglobin, který lépe ukáže dlouhodobý stav zátěže organismu cukrem. A i to má rezervy, protože recentně vznikající poruchu ještě nemusí v plné míře ukázat. To není strašení, stejně jako když zde uvádím příznaky hypoglykemie u novorozence matky diabetičky. Víš, co je zvláštní? Píšeš zde na základě nějaké své zkušenosti, ale konkrétní argument na věděckém podkladě proti tomu , co zde píšeme my, bys neuvedla? Co tedy způsobí tomu nenarozenému dítěti ta velká jednorázová nálož cukru při oGTT ? Gestační diabetes není pro novorozence nebezpečný a opravdu jsi si jistá, že se zjistí ze 2 lačných glykemií ? Vyloučí poruchu glukozové tolerance nebo insulinové rezistence ? Těžká hypoglykemie nepoškozuje mozek , nezpůsobuje křeče? A píšou to někde konkrétně ? Moc ráda se poučím a opravím si své znalosti, pokud půjde o validní zdroj. A ne prosím "jedna paní povídala", "někde jsem četla", apod... Já totiž přesně vím, kde jsem informace , které uvádím, čerpala. Zdroje mohu mileráda jmenovat. A ostatní ať se rozhodnou, čemu budou věřit. Ale ponechme jim právo číst obě strany, i když některá fakta nejsou třeba úplně sluníčková a nehrajou do karet maminkám, co se oGTT bojí. Neber to , prosím, jako kamenování. Pouštíš se do nás taky zostra a používáš slova jako "strašení". Já se oGTT zastávám proto, že jsem v praxi svědkem následků poruchy glukozové tolerance matky - tedy následků GDM - u dětí. Pravdou je, že se mnohem lépe orientuji v těch následcích nepoznaného GDM než nežádoucích účinků oGTT pro plod -zde vycházím z patofyziologie hyperglykemie a dostupných informací v nejnovějších lékařských učebnicích. Ale ne ze studií. Pokud bys nějakou studii o NÚ oGTT pro plod měla - moc ráda jí přečtu. Opravdu mne to zajímá. Jinak souhlasím - pokud je ten test blbě provedený, je to zbytečná zátěž pro matku i dítě. To je třeba ohlídat.

janavskacenka
29. říj 2016

jsem druhorodička a už po 2. jsem na test nešla -nejdřív kvůli úmrtí maminky v Orlové, chvíli před tím, než jsem jako prvorodička na tento test měla jít a pak také kvůli nespavosti z tetanie - a v noci jsem se prostě musela najíst, jinak by mě mimi ukopalo a tudíž jsem nemohla jít na odběry na lačno a totéž se opakuje u druhého těhu, kdy je vše horší a ja 2měsíce ve 2. trimestru téměř nespala a bylo pro mě a pro mé dítě důležitější, abych se v noci najedla, netrápila mimi nočním hladem a dospala ráno aspon trošku. u lékaře jsem podepsala reverz a je to . nejsem matka které by bylo vše jedno , ale snažím se přizpůsobovat svému tělu a mimi - nechce cukr, nemá ho, chce , dám mu ho - toto těhu se mi sladké vyloženě hnusí a jen vypít magnosolf mi dá zabrat, protože ho musím zapím téměř 0,5l vody. můj otec má diabetes2.stupně a tak mi občas změří cukr - na lačno po jídle, po sladkém a výsledky jsou v pořádku. Věřím, že kdybych na ten test šla, tak bych tu sladkou vodu stejně vypít nedokázala a kdoví co, by semnnou bylo...radši na to nechcu myslet, takže myslím, že nikdo by do toho testu neměl být nucen....stejně jako je na rodičích po narození mimi, jestli dají své dědi očkovat, či nikoli . snažím se být zodpovědná, ale také mít i selský rozum.

aiva01
30. říj 2016

@racerunner
@werumka
Nepiste ve smyslu" musis jit na test nebo budes mit velke dite/ nemocne dite". Jak jsem psala jsou i jine alternativy nez pit hnusnou glukozu o ktere nikdo nevi zda uskodi. A nikdo zpetne nezjisti ze dite by trpelo hyperaktivitou protoze jsem na test sla nebo naopak nesla. Oboji je mozne. A pokud Werumko neco studujes tak jsi stale zatim jen student. Uz jsi vydala publikaci kde jsi popsala a urcila 100% vysledky o ktere by se mohla oprit odborna i laicka verejnost? Pokud ano tak smekam. Ale je to stejne jako s ockovanim na napr.papilomavirus- 99 divek / zen ochrani, ale ta 100.na ockovani zemre. A doktori jen pokrci rameny a reknou ze mela alergii na nekterou z latek obsazenych v ockovaci substanci.
Chci jen poukazat ze zeny nemusi hned bezet na OGTT protoze to rekla gynekolozka nebo to psaly holky na MK. At vedi ze kdyz si dojdou na diabetologii nebo k praktickemu nebo do laborky tak jim zjisti to same z krve a bez trapeni, bez toho ze by jim bylo jeste vic spatne bez je ted. Ony si nevymysli duvody proc nejit na ten test- ony proste ze sveho jakehokoliv duvodu jit nemusi a nikdo jim nemuze nic prikazovat- proto je test dobrovolny.
Ne zridka na techto a podobnych testech akorat vydelavaji pojistovny. A jeste jedna poznamka: hodnoty pro urceni diabetu se zmenily. Proc? Jak to ze pred par lety byly jine a dnes take? Pred par lety musely maminky drzet dietu aby neohrozily sve dite ale nsjednou se vse zmenilo a ty stejne hodnoty uz najednou problem nepredstavuji?! Pred casem tu psala jedna mamimka pote co drzela prisnou dietu a akorat se z vazeni a mereni stresovala ze mela rozdil hodnot "mezi drzim a nedrzenim diety" 0,1!!! Jakmile to zjistila, prestala s dietou. Verim ze za cca 5 let se zase snizi hranice urceni diabetu v tehu.

werumka
30. říj 2016

@aiva01 Nesníží. Odpověď si přečti ve článku u mě na blogu. Nějak nemám energii diskutovat s někým, kdo si nezjistil ani základní fakta. Omlouvam se.

alicie_k
30. říj 2016

@aiva01 Nezlobte se na mě, ale musím to napsat, nedá mi to... Pouze to tady pročítám, ale vaše argumenty a odpovědi jsou úplně mimo mísu.

zelva
30. říj 2016

Ahoj holky,
já tady tu diskuzi nečtu, jen jsem zahlédla téma, tak přispěji, třeba se to někomu hodí 😀 Když jsem čekala první dítko - 8 let zpátky, tak jsem nic moc o ničem nevěděla. Den před testem na cukrovku jsem si vesele dopřávala sladkosti. Test mi dopadl tak, že jsem měla o jednu desetinu vyšší hodnotu než byla hranice normálu. Takže gyn mě okamžitě přešoupnul do nemocnice do poradny pro riziková těhotenství (má to být zvýšená péče o rizikové pacientky, ale paradoxně, v nemocnici se střídali neustále lékaři, jak jim vyšel čas a stalo se i, že jsem tam chodila na kontroly, které neproběhly,protože tam prostě nedorazil lékař - měl operace atd.) No hrůůůza! Také jsem musela chodit na diabetologii, dodržovat dietu, 3x denně si měřit hladiny cukru v krvi...No prostě pakárna a ještě jsem se tím stresovala. A když jsem čekala druhého syna - 4 roky zpátky, tak jsem si pár dní před testem odepřela sladké a test dopadl výborně.. 😀 Dneska bych test asi neodmítla - to ne - to snad nemusí nikdo omdlívat, když vypije přeslazený čaj..Ale ustřihla bych to sladké pár dní předem!

werumka
30. říj 2016

@janavskacenka Jestli mas možnost průběžného měření na glukometru, tak je to ok. Zvlášť v těchto týdnech už by po normálním jídle ten vzestup patrný byl (nad 7,8 hodinu po jídle). Je třeba jen pamatovat, že s každým dalším těhotenstvím procentuálně stoupá riziko DM, takže příště, pokud planujes dalsi tehotenstvi, by bylo dobré měření už nějak stabilně od 25. týdne dál. Ta manifestace cukrovky strmě stoupá po 30. týdnu 😉

werumka
30. říj 2016

@zelva Hele, sladké předem ustrihnout nemusis. Akorát je nutné dodržet tu dobu lacneni. Naopak když bys osekala jídlo třeba dva dny předem, může vyjít lačná falešně negativní. On i ten první případ testování proběhl blbe 😀 všechny laborky a gynekologove jsou důrazně informováni o tom, ze z jedné lačné se cukrovka diagnostikovat nesmí. Bohužel na to prděj a ti diabetologove s tím pak nemají jak pracovat, když jim tam posílají těhotnou s jedinou zvýšenou lačnou ☹

racerunner
30. říj 2016

@aiva01 Též mi došla energie, - už jen věta "pokud něco studuješ, jsi student" svědčí o tom, že ani tak nejde o diskuzi na téma oGTT , ale spíše o prosazování svého ega. Ty odkazy jsem v Tvé odpovědi bohužel nenašla. Zas jen nějaké tvé vymyšlené přirovnání k HPV očkování? Ode mě jen závěrem, který snad nikoho neurazí. Nikde není napsáno a nikdo netvrdí, že pokud na oGTT nepůjdu, budu mít GDM a v jeho důsledku poškozené dítě. Prevalence GDM se dlouhodobě pohybuje kolem 9 %. Celé je to tedy o odpovědnosti. Pokud test odmítnu, pak bych na sebe plnou měrou měla vzít i odpovědnost za to, co z toho vyplývá. (včetně pátrání po odpovědi na otázku "proč se změnily limity") . Ale k tomu bych nejprve měla znát informace na základě nichž se pak vědomě rozhodnu. Pokud jsi si toto zvážila a vědomě se rozhodla, na základě dostupných odborných informací , gratuluji. Ale z Tvých odpovědí je spíše znát, že jsi pouze sebevědomá, ráda jdeš proti proudu a o nějakém vědomém rozhodování na základě faktů bohužel nemůže být řeč. Pokud se pletu, prosím o ty odkazy např. k jedné jediné studii o škodlivosti jednorázové hyperglykemie při oGTT - ať už pro matku či dítě. Budu za ně opravdu vděčná, zajímá mne to. Jistě jsi odněkud na to přišla, proč ten test odmítáš a zde maminkám radíš jak ho obejít? Více k tomu nemá cenu dodávat.

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner Tak treba na mem prikladu bys videt mohla, ze to zjevne muze mit i negativni dopad. 😉 Jen je potreba nezavirat oci v zajmu "jedine pravdy".

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula Jojo, máš pravdu, Ty jsi vždycky takový zvláštní případ zde na koníku... na to jsem zapomněla. Možná bys to měla někam napsat sama, aby ty oGTT zrušili...

Strana