icon

Odmítla jste některá test na cukrovku OGTT?

kathuska
30. zář 2010

Ahoj, cca za 4 týdny by mě měl čekat test na cukrovku. S gynekoložkou jsem o tom ještě nemluvila, ale předpokládám, že mě pošle, když je to teď povinné pro všechny. Problém je v tom, že už 4 měsíce zvracím, ne každý den, ale většinou když jsem ráno déle nalačno 😒 OGTT je pro to pro mě noční můrou - je mi jasné, že nalačno nevydržím, než tam dojedu tak budu zvracet (i když třeba není co), a po vypití glukózy nechci ani vědět co se bude dít 🤐 Takže přemýšlím o možnosti test odmítnout - vím, že mám právo na to odmítnout cokoli, ale jak se na to budou tvářit v porodnici? Někde na tom prý dost trvají a pošlou na test klidně v 38 tt.. a už se na vás koukají jako na potížistku.
Moje otázka teda zní, zda jste některá odmítla test na OGTT (v současné době, kdy chodí všechny těhule)? a co na to říkali doktoři - gyn. a v porodnici?
(jen doplním, že žádné "příznaky" nemám a ani nepatřím do rizikové skupiny pro test na cukrovku)
Díky

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner Kupodivu jsem nebyla jedina. Ty jeden zvlastni pripade. Tva reakce vypovida akorat tak o tom, ze se ti houpe lanko. 😀

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula houpe lanko? holka, mě ne, ale gynekologům koukám ano. Vysvětlil Ti někdo důvod tehdy ? Pátrala jsi po něm sama? Znáš metabolismus glukozy? Prosím já ho před několika stránkami vysvětluji. Hyperglykemie vyplaví insulin, následkem něhož dojde v krvi k hypoglykemii vcelku prudce. Pokud tělo ženy dostatečné zásoby glykogenu, zareaguje jeho rozložením a vyplavením do periferie, kde vyrovná hladinu a nic se neděje. Pokud ale z nějakého důvodu k tomuto nedojde v dostatečně kompenzační míře, může nějakou chvíli být organismus maminky i plodu v mírné hypoglykemii. Tato není tak závažná, aby klesla pod 2,1mmol/l. Obranným mechanismem je totiž vlčí hlad matky, která na to většinou zareaguje, navíc máme ještě jiné kompenzační mechanismy . Když ale dítě bude mít nějakou chvíli glykemie kolem např. cca 2.5mmol/l, pak bude jevit příznaky "hypa" - tachykardie, někdy excitovanost, někdy spíše spavost, somnolence - poslední zmiňované znamená v praxi útlum pohybů plodu ... je to nelogické? co ti na to tehdy řekli lékaři?

werumka
30. říj 2016

@tahejhula Holky nehádejte se...
Tvůj případ naprosto vystihl problém, se kterým se tady dlouhodobě v Čechách potýkáme. Na jednu stranu se dělá plošné testování, ale na druhou neexistuje žádná kontrolní síla, která by dohlédla na to, aby ty testy probíhaly podle norem, správně. Neexistujou akreditace laboratoří, jako je to například u pracovišť screeningu ve 12. týdnu.
Nějakých pět let se pracovalo na tom, aby se nastavila jednotná pravidla, limity, vydaly se přesné pokyny pro laboratoře, jak má test probíhat a jak se GDM diagnostikuje. Výsledek je takový, že ženy, které přichází do diskuze o těhotenské cukrovce, jsou skoro v polovině případů diagnostikované špatně. Což je dost blbý číslo. A neexistuje žádná zpětná vazba. Nebo existuje - je to dotazník na webu tehotenskacukrovka.cz, kde lze laboratoř nahlásit a oni se budou snažit o nápravu. Ale je to málo. Pokud ženy samy nebudou informované o tom, jak ten test má probíhat a nebudou cíleně vyhledávat laborky, kde se na testování lze spolehnout, nikam se nepohneme. Ať už se bude jednat o to, že budou trvat na včasném vyhodnocení lačné, opakování testu v případě, že je zvýšená nebo obeznámení s tím, za jakých podmínek lze test provést a za jakých už ne. Protože zatím to za ně bohužel nikdo neudělá. A je to smutný.

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner Nejakou chvili? Pul dne? 😀
Hele, ja o tomto testu hovorila se tremi lekari. Vysledek je ten, ze je problematicky a dela se proto, ze nemaji nic lepsiho, co by bylo mozno delat plosne a v kratkem casovem useku. Vsichni tri potvrdili, ze u me slo o falesnou pozitivitu a dva z nich mi plne schvalili odmitnuti testu v dalsim tehotenstvi s tim, ze se nahradil jednim dlouhym glykemickym profilem. Takze bud v klidu, nic jsem necucala po netu... Ostatne bych necucala ani tady.

tahejhula
30. říj 2016

@werumka Ono kdyz lezis ve spitale pro predcasne kontrakce, tak v dany moment neresis zrovna tohle no. 😉
Ja jsem pak byla rada, kdyz jsem zacala jist zase normalne, prestala jsem se motat, atd. Ja nikomu nerikam, at na ten test nejde. Jen rikam, ze nic neni bez nezadoucich ucinku.

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula já jsem ale nenapsala nic o tom, že ten test je dokonalý a bez NÚ , pouze píšu, že jednorázová hyperglykemie je bez dlouhodobých následků. Píšu Ti mechanismus útlumu pohybů- ano, i půl dne. Dítě v hypu a následně po hypu spí klidně půl dne. Dokonce je hypo tzv. proarytmogenní - tedy asi proto ta snaha o točení CTG. A dokonce věřím, že tam , kde je nějaká predispozice může skoková změna glykemie nastartovat kontrakce....možná i psychika v danou může být jejich příčinou. Nikde nepíšu, že je to správně, že je to v pořádku. Tobě 2 lékaři řekli, ať ho na základě toho, co jsi prožila, dále odmítáš. Věříš jim. A proč ale zrazovat modrý koník od oGTT, který jim doporučili jiní lékaři? Ti jejich, na základě faktů o existenci a škodlivosti neléčeného GDM. Dlouhý glykemický profil je myšlen velký glykemický profil - tedy opakovaná glykemie během jednoho dne? Jedna z těch hodnot se odebírá v noci. Nebo glykovaný hemoglobin? Nebo je to měření lačných glykemií po nějaký časový úsek? Ten pojem bohužel neznám, proto se ptám, co je tím v praxi myšleno. Omlouvám se. Ať tak či tak - to je skvělá věc, ale problematická v tom, že jí zatím nelze použít jako screening.Mohu se zeptat jak je na tom Tvé dítě nyní, má z toho všeho prožitého nějaké následky? Čistě pro info, nemám v úmyslu nijak reagovat či rýpat.

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner Ja nikoho neodrazuji, jen pisu, ze ma i sva rizika a neprijde mi fer je zamlcovat. Dlouhy glykemicky profil je zrejme ten velky, ovsem v nemocnici pouzivali pouze terminy kratky a dlouhy. 😉 A to vcetne pani diabetolozky. Ale tak na nazvoslovi snad tolik nesejde.

werumka
30. říj 2016

@tahejhula Právě, v ten daný moment ty ženy často tu možnost nemají. Proto je dobré si to zjišťovat včas a tím donutit ty pracovníky, aby oni sami na tom začali makat a netahali ty těhotné za nos 🙂

@racerunner Dlouhý profil jsou hodnoty před snídaní, po snídani, před obědem, po obědě, před večeří, po večeři, další je o půlnoci a ve tři ráno. Může se to lehce lišit, ale toto bývá základ.

werumka
30. říj 2016

@tahejhula Já ale myslím, že tu nikdo nepsal, že ten test nemá rizika. Je to zátěžový test. Takový má rizika vždy 😉

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula No jasně že nesejde, mě jen nebylo jasné, co to je, asi někdo používá krátký a dlouhý a někdo malý a velký. Až naše země bude mít k dispozici glukometry, které dá maminkám, ať si změří dlouhý glykemický profil doma ...pak to bude super, protože je to neškodné. Z toho se udělá závěr, část těch žen stejně bude indikovaná na oGTT, protože z něj se pozná insulinová resistence a glukozová intolerance- jakési hraniční stavy před GDM ( oběcně i DM). jsem pro všema deseti. Píšeme to samé - ty chceš uveřejnit rizika oGTT, já rizika jeho nepodstoupení...

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner
@werumka Mne tech odberu delali asi deset behem 24h tehdy. Takze predpokladam, ze otestovano bylo dostatecne. Presne casy nevim. Ted to treba neresim vubec, protoze jsem mela vysoke dve lacne a tak dietim. Glukometr domu by byla super vec.

racerunner
30. říj 2016

@werumka znám ten postup,díky, jen jsem naučená ho pojmenovávat "velký" glykemický profil, proto mi nebylo jasné, zda se nedělá ještě nějaký dlouhý ve smyslu dlouhodobý. Bylo by to fajn, ale v praxi je to velmi těžké paušálně uvést, na vyžádání snad ano, ale musel by mít lékař k dispozici certifikovaný glukometr s možností domácího použití? nebo odesílat všechny těhule na jednodenní hospitalizaci k jeho měření do špitálu... a jak píšu, stejně na základě něj nelze vyšetřit hraniční poruchy. prostě v tuto chvíli nic lepšího opravdu není a rizika oGTT nepřevyšují rizika GDM.

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula Byla, jenže je to fakt problém. Když máš ordinaci, musíš mít všechny přístroje certifikované, kontrolované, a zkušebně opakovaně průběžně testované (jako třeba když dělá obvoďák to CRP). Diabetik, když dostane domů glukometr, tak se s ním musí v nemocnici zaučit. není to metoda vhodná pro plošný screening :(.

werumka
30. říj 2016

@racerunner U těch glukometrů je problém, že mají prostě povolenou 15% odchylku. Navíc musíš započítat odchylku kapilární krve. Těhotenská cukrovka se liší od jiné cukrovky tím, že se zhoršuje týden od týdne. Takže ač mohou být třeba hodnoty ve 28. týdnu v pořádku, tak po 30. týdnu už je nutný inzulín. Proto třeba velký profil během jednoho dne nemůže spolehlivě určit, jestli tam nedojde po 30. týdnu k tomuhle nárůstu. A zase -pokud by se ten profil dělal až po 30. týdnu, mohlo by být už u některých těhotných "pozdě", protože cukrovka by byla rozjetá moc (i s tímhle už jsem se setkala, že během dvou týdnů se zhoršily glykémie natolik, že miminko poskočilo v růstu, "nateklo" a glykémie byly hodně vysoké). Proto se jako nejlepší varianta pořád ukazuje ogtt mezi 25. a 28. týdnem. Glukometr může být pro někoho víc stresující záležitostí - dvakrát vyjde lačná nad 5,5, těhotná se vyděsí, ale pak se ze žilní krve ukáže, že glykémie byla pod pět. Výsledek - odchylka glukometru ☹

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner No porad by to bylo lepsi nez vubec nic. Ostatne muj plan byl puvodne presne takovy. Zakoupit si glukometr a parkrat tydne zmerit.

werumka
30. říj 2016

@racerunner Glukometr je určený hlavně k orientačnímu meření - zachycení "trendu" - kdy se sleduje, jestli je tam stoupající tendence nebo není. Těhotné s GDM si tak třeba sledují, jak reaguje glykémie na jednotlivá jídla, aby věděly, co zařadit do jídelníčku a co už ne... mně jako diabetika třeba zajímá, jestli mám glykémii 7 nebo 10. Ale u diagnostiky gestačního diabetu se hodnotí desetiny mmol/l....

tahejhula
30. říj 2016

@werumka Nicmene to je problem i u toho testu. Ve 25tt to muze byt OK ale treba ve 33tt uz ne. Nicmene ve spitale se i ta krev z prstu posila do labiny.

werumka
30. říj 2016

@tahejhula Právě že ne. Proto se používá 75% roztok glukózy, protože tenhle test odhalí diabetes, který ještě není patrný po normální jídelní zátěži. A to je účel - podchytit to dřív, než se začnou glykémie sypat i po normálním jídle a ta těhotná bude v presu. Gestační diabetes vzniká mezi 25. a 28. týdnem. U někoho dřív, tam se taky test dřív dělá...

racerunner
30. říj 2016

@werumka No vidíš, odchylky u glukometru mi asi ani nedošly u té předešlé rozvahy. Jsem ráda, že se dozvím tyhle info, já opravdu vídám spíše děti matek diabetiček. Takže by to tak super taky nebylo 🙂

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula ono jde o rozdíl prst v.s. žíla ((kapilární (ta je u všeho krom krevních plynů více zkreslená ) v.s. žilní)) ...ne o laborku..

werumka
30. říj 2016

@racerunner Ony dokonce dřív byly povolené až 20% odchylky, což už byl docela hardcore. Naši čínští přátelé i tak zahrnují náš trh glukometry, které měří podle oka do potoka 😀 Ale jsou levné. Já bych třeba nikdy nekoupila glukometr z druhé ruky, protože nikdy nevíš, kudy s tím ten člověk chodil. Mně se třeba rozsypal glukometr po projití letištním rámem... Společně s inzulínovou pumpou, což bylo ve francii docela veselý 😀 😀

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner Tak jasne, ale furt to lepe udela labina nez glukometr. 😉 A skutecne si nemyslim, ze by u diabetika nevyskocila ani jedna hodnota.

racerunner
30. říj 2016

@werumka 😲

werumka
30. říj 2016

@tahejhula Před tím 30. týdnem právě nemusí. Těhotenská cukrovka má v některých směrech natolik individuální průběh, že se v tomhle na to nedá úplně spolehnout... taky se třeba předpokládá, že po 35. týdnu se glykémie stabilizují. Ale zase jsem se setkala s ženami, u kterých to tak nebylo. Ale u Tebe bylo skutečně pochybení v provedení toho testu a o cukrovku se nejednalo.

werumka
30. říj 2016

@racerunner V klidu, servis je v pohodě, hned všechno vyměnili 🙂

tahejhula
30. říj 2016

@werumka Ja to odmitla u dcery a narodila se adekvatni svemu tydnu. Nicmene kdyz ma nekdo ve 27tt na lacno glykemii 3,2 a po jidle 4,2, tak tipuji, ze fakt diabetes nema.

racerunner
30. říj 2016

@tahejhula a jsme u toho, myslet si můžeme co chceme, ale skutečnost je taková, že ani jedna hodnota bez zátěže standardizovanou glukozou vyskočit nemusí, na to nemusím být diabetelog, to je učivo 3.ročníku medicíny . oGTT je právě test, který má ukázat , "že se to organismus chystá rozjet ". Běžně chodí děti (soráč, já zase ty děti...tam to znám ) , které mají třeba mírné příznaky diabetu - více pijou, více močí. To mohou být ale příznaky mnoha stavů. Uděláš jim "velký neboli dlouhý" glykemický profil, nic, uděláš jim oGTT - dg. prediabetes. Už z toho plynou opatření. U dospělých s dvojkovým diabetem si soudit netroufám, protože ten často u dětí nevídáme, ale v učebnicích pro doktory se to píše jako zcela standardní věc. A jasně - zase může přijít někdo, kdo řekne, že doktoři prd ví atd. atd. Ale to už je na každém z nás, jaká víra nás uzdraví.

tahejhula
30. říj 2016

@racerunner Chapu, ale brala jsem to tak, ze doktori vedi. 😉 Navic dite bylo hlidane kazdych 14 dni na ultrazvuku, placenta tez. A jak pisu, narodilo se eutroficke vzhledem k tydnu, hypoglykemii po narozeni nemelo. Glukozu pak na par dni ano, ale to ma vetsina nedonosencu, nez se ustali prijem klasickou cestou.

werumka
30. říj 2016

@tahejhula Určitě se dá z takových glykémií leccos vyvodit. Já sama za sebe bych dělala závěry až po tom 30. týdnu. Ale pořád taky vlastně řešíme případ, kdy cukrovka přítomná nebyla 😉 Což je samozřejmě dobře.

werumka
30. říj 2016

@tahejhula Víš co, ale Tebe navíc hlídali i takhle ultrazvukem, hlídali placentu, protože tam měli tu cukrovku s otazníkem. Což je na místě. Taková kontrola by byla dobrá u všech těhotných, které třeba ogtt nepodstoupí. Ale to by asi byl problém s pojišťovnami. Ogtt totiž stojí asi 100 Kč. Pravidelná ultrazvuková vyšetření víc...

Strana