Omotaná pupeční šňůra. Jak to dopadlo?

michaela1990xx
16. črc 2020

Dobrý den, právě jsem byla na 3.screeningu a dr rikal, ze má miminko jednou obtocenou pupeční šňůru kolem krčku. Jsem ted z toho špatná, setkala jste se s tim některá, jak to dopadlo?

pabka
16. črc 2020

@michaela1990xx je to údajně časté, dcera taky měla.

michaela1990xx
autor
16. črc 2020

@pabka děkuji, trochu mě to uklidnilo

gruyerre
16. črc 2020

@michaela1990xx syn měl taky, zjistilo se to až po porodu. Vše v pořádku. Je to hodně časté.

betelgeuzz
16. črc 2020

Je to běžné a prý to doktoři ani dopředu neříkají, právě aby se těhotná nestresovala. Druhá dcera měla šňuru kolem krku, během porodu byly horší ozvy. Když jsem porodila hlavičku, tak jí šňůru přetáhly a narodila se v pořádku. Někde jsem i četla, že to přetáhování se nedoporučuje.

lucifffalek
16. črc 2020

Syn měl taky 2 x obtočenou,zjistilo se to po porodu.

pabka
16. črc 2020

@betelgeuzz ano, taky mi to dr řekl, ze se to maminkam neříká 😀 jen já to zrovna na ultrazvuku viděla, bylo to evidentní. Jinak by mi to asi taky neřekl 😂

adelka951
16. črc 2020

Dcera ji měla omotanou kolem krčku 2x, a mladší syn měl na pupečníku uzel, oba jsou v pořádku.

dashyyy
16. črc 2020

Obě děti měly.. syn dokonce KP a šňůru nadvakrát omotanou a přitaženou (zřejmě důvod proč se neotočil do porodní polohy) oba v pořádku 🙂

michaela2609
16. črc 2020

@michaela1990xx buď vklidu. Já rodila dceru s dvakrát obtocenou pupecni šňůrou kolem krku a ještě jsem tu šňůru měla krátkou, takže když jsem přestala tlačit, zajela zpátky do mě... Museli mi pomoct vexem.. A to jsem ani nevěděla, že obtocenou šňůru vůbec má.. Zjistili to až při porodu...

jednaholkaa
16. črc 2020

Jeste, ze tim krckem nedycha.. ale dycha tou snurou 🙂

merope
16. črc 2020

Tak vzhledem k tomu, co můj drobek zvládl od 3. screeningu do porodu ve 33+6tt, tak to, že ve 30tt je šňůra kolem krku vlastně vůbec nic neznamená (zvládl se z polohy příčné otočit hlavou dolů a pak ještě KP). Ale kdyby se nějak zaškrtila, tak to je hloupé a prostě při otáčení se hlavou dolů (pokud není), je dobré pak hlídat pohyby a případně jet na utz.

michaela1990xx
autor
16. črc 2020

@pabka ja bych byla asi taky radsi kdyby mi to dr nerekl.

michaela1990xx
autor
16. črc 2020

@merope hlavou dole je právě uz od nějakého 24. týdne a pořád si v té poloze hovi, tak uz by tak měl pry i zůstat.

michaela1990xx
autor
16. črc 2020

A myslíte, ze je sance, ze se treba ta šňůra ještě odmota? Na to jsem se zapomněla doktora zeptat.

michaela2609
16. črc 2020

@michaela1990xx ano může, stejně tak jako zamotat.. To dítě se hybe, plave hold se nevyhýbá nějaké šňůře.

merope
16. črc 2020

@michaela1990xx Tak hlavně jedna otočka nemusí být zase tak strašný problém. A sice asi nepotěší, ale holt v nejhorším tu je možnost porodu CS (kdyby se to nějak zamotalo). Budeš mít už v kartě omotanou šňůru, hlaš to případně při přijetí do porodnice, ať tě líp hlídají a uvidíš. Asi tě nenechají rodit nějak extra alternativně, protože budeš víc na monitoru.

Nás jinak na kursech učili, dobré si projít - co dělat a jak přesně, když necítíme pohyby - že případně si dát nějaké rychlé cukry a pokud ani to dítě nerozhýbe, tak vyrazit, oni zkontrolují, že je vše ok. V nemocnicích mívají i dobré UTZ, kdyby se jim něco nezdálo (já byla na tom nemocničním UTZ pak pečená-vařená, mě vervávali mezi trimestriální UTZ každý den - jsem měla šílené otoky a malému nebyli schopní vůbec měřit průtoky pupečníkem). Skoro mi přijde lepší to vědět a víc hlídat a "strašit" případně v porodnici zbytečně - než si říkat, že dítě asi jenom spí a pak být průšvih.

michaela1990xx
autor
16. črc 2020

@merope děkuji za obsáhlý komentář, císařský řez by mi nevadil, takze to je to poslední, co by mě trapilo. Jen mam strach, aby se malému něco nestalo. Ale trochu ste me tady uklidnili 🙂 Jak mi to doktor rekl, tak me to dost vystrasilo. On to samozřejmě myslel dobre, abych byla pozornejsi, co se pohybu týče. Ale ja jako neznala prvorodicka.. 🤷‍♀️

merope
16. črc 2020

@michaela1990xx Přesně - být pozornější - to je asi to klíčové. Protože pokud to bude jen jedna smyčka, tak by to před porodem vadit nemělo, ale může vadit při porodu a může se zamotat víc. Držím pěsti, ať je vše ok.

normalnimatka
16. črc 2020

je to hodně častý. může to znamenat komplikaci, ale taky vůbec. doktoři to spíš často používaj jako alibi pro svoje různý blbý zásahy.
dala bych si pozor na to, aby zdravotníci opravdu nechali úplně dotepat pupečník. lze to ošéfovat tím, že to budete chtít udělat sama, nebo vaším doprovodem, kterej pohmatem a pohledem opravdu zkontroluje, že to tak je.

ale možná takový rady tady budou marný. nechápu, jak někdo může napsat, že by mu císařskej řez "nevadil". to jako není žádnej banální zákrok. je to samozřejmě mnohem rizikovější, než normální porod, a má následky pro matku i pro dítě. někdy bohužel není jiná možnost, a je v pořádku, že císařskej řez umíme. ale obecně se velmi nadužívá a jeho následky se bagatelizujou.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru