icon

Peníze za těhotenství

fbsebfb
31. kvě 2016

Nechápu že platím na gyndě tolik peněz... za ultrazvuk jen a fotku a další vyšetření všude tahaj peníze 😒 musím platit za to že jsem těhotná ?? :D 🙄

Strana
z4
racerunner
31. kvě 2016

@josefina79 Po tom příběhu o veterináři si myslím, že u některých lidí je to jisté osobní nastavení proti doktorům. Věřím, že člověk , co má špatnou zkušenost s jedním z takových felčarů, kteří opravdu jen hrabou a neléčí a které i já sama nenávidím, pak argumentuje těmihle "škodovkovými" argumenty. Ale jsem neskutečně ráda, že někdo ještě vidí realitu nezkresleně. S tím porodem je to přesné.

racerunner
31. kvě 2016

@nugetka20 Ale oni tu službu za daných podmínek dělají. I Ti, co si nechají zaplatit za fotku. Na to je zákon, že můžou. Nedělají to nelegálně. Prostě ne všechno ve zdravotnictví pokrývá naše jistě vysoké zdravotní pojištění. Proč je to tak nepochopitelné? Schovaný by ceník být neměl, ale když to zákon dovoluje, proč nesmí mít velikost Zlatých stránek? Proč potřebuješ pořád dostat privátní lékaře do škatulky "vše ze zdravotního pojištění a nad rámec toho zbytek zdarma"? Když jim některé výkony ta pojišťovna prostě nezaplatí ? Pokud bys totiž na tom trvala, nakrásno se může stát, že nebudou sdělovat pohlaví vůbec, protože nemusí, to nemají v rámci UZ screeningu povinné. Pokud budou vedle sebe 2 automechanici a jeden si bude účtovat za opravu 1000 a druhý 10000 korun, tak půjdu k tomu, co účtuje 1000. U doktorů je to navíc tak, že u toho, co účtuje 10000 máš právo říct, že chceš péči výhradně jen tu, co si platíš z veřejného pojištění . je to jednoduchý a čitelný, pokud se ty Zlatý Stránky neschovávaj pod stůl. 🙂

vineta
31. kvě 2016

@racerunner No tak na fotce z ultrazvuku nic, samozřejmě, ale tam taky nejde o obzvláštní dovednost. Ultrazvuk samotný už záležitost zdraví je, tak snad nemusíme úplně slovíčkařit.
Jako já nejsem víceméně ve sporu, jen si úplně nemyslím, že je vhodné to srovnávat s právničinou nebo instalatéřinou; u mladých doktorů se s tímhle postojem dost setkávám a prostě si nemyslím, že je dobrý ke zdravotnictví přistupovat takhle- což ovšem nevylučuje, že by lékaři měli být placeni lépe. Ale asi jako skoro všichni.

nugetka20
31. kvě 2016

@josefina79 Protože tomu veterináři volám, když ho potřebuju, s jasným rozhodnutím, že si žádám jeho služeb a jsem srozuměna s cenou zákroku. Tento přístup by mě osobně vůbec nevadil, pokud by byl právě i v tom zdravotnictví.

Kdežto doktora platím z daní, musím, aniž bych sama chtěla a věděla, kolik komu za co ..... navíc mnohdy ani nedostanu informaci, proč mám podstoupit daný zákrok, z jakého důvodu .... a ještě za to mám platit jako nadstandard. Vadí mi dvojí platby, neprůhlednost a arogance některých lékařů (jako třeba konkrétně, který živnostník-automechanik má za 5 vteřin práce - určení pohlaví- 200 Kč?).

Jinak si teda troufnu tvrdit, že zrovna ten porod v nemocnici jsem na svých daních bohatě zaplatila během jednoho posledního roku. A předchozích 10 let v pracovním procesu jsem zdravotnictví odvedla částku rozhodně mnohonásobně vyšší, než jakou jsem vyčerpala. Ovšem to už jsme opět OT.

alikam
31. kvě 2016

@racerunner Je pravda, že vyloženě dané to tam asi nemá, že musí v průběhu vyšetření určit pohlaví.. Jde o to, že jsem nikdy neslyšela, že by někdo za určení platil, a ani v ceníkách jsem tuhle konkrétní položku nezahlídla, proto mě to upřímně překvapilo.. Ale teď už jde jen o osobní názor, zda je ta cena za vyšetření od pojišťovny dostačující, nebo ne.. Podle mě ano, a podle mé doktorky asi také.. Nemyslím si, že by byla ona jediná tak "prííííma", ale že to má tak více doktorů, nevybírat za nesmysly..

vineta
31. kvě 2016

@racerunner Problém je v tom, že když ležíš j doktora s nohama do praku, necháš si udělat jakékoliv vyšetření, aniž by tě jen napadlo se ptát po ceníku, čistě kvůli té lékařské autoritě a tomu, že nechceš něco podcenit. Cenu řešíš ve chvíli, kdy ti nějaká známá řekne, že ona neplati/platí míň. A ta informovanost je fakt šílená. Já třeba doteď netušila, proč jsem někde za amalgam u zubaře platila a někde ne. Pak mi to jeden vysvětlil a už nemám problém si připlatit. Jen to chce dát pacientovi dvě minuty navíc.

racerunner
31. kvě 2016

@nugetka20 jenže to už se bavíme o těch felčarech, co to dělaj špatně
minule se ségře zašprajcla kostice od podprdy v bubnu pračky, volali jsme opraváře - za to, že vůbec přišel 300,-, za to že tam sáhnul a jedním hmatem jí vyndal 200,- Fik ho 500.-. Joo, málo jsme študovaly, mohly jsme tam sáhnou taky 😀. Ale neumíme to. Taková podobná story jako s pohlavím 😀.
Děvčata pro dnešek dík za diskuzi, jsem groggy - 12 tt zmáhá- mimochodem pro pobavení - mám fotku a zadarmo, z protekce, jinak 50.- 😀. Samozřejmě dík i oponentkám. Dokud se diskutuje slušně jako tady , je to fajn. Horší je, když už problémy nikomu nestojí za řeč a nebo je to jen o nadávkách . Vážím si toho, že vám stojí za to se doktorů zastávat a i protiargumentovat.

racerunner
31. kvě 2016

@vineta naprostý souhlas

nugetka20
31. kvě 2016

@racerunner "U doktorů je to navíc tak, že u toho, co účtuje 10000 máš právo říct, že chceš péči výhradně jen tu, co si platíš z veřejného pojištění . je to jednoduchý a čitelný, pokud se ty Zlatý Stránky neschovávaj pod stůl. emoticon"

Myslím, že v zásadě to obě myslíme tak nějak podobně. Mě prostě jen vytáčí, že je prostě dost doktorů, kteří si v té soukromé praxi dělají ze své profese tvrdej bussines. Že člověk prostě nemá možnost říct, že chceš jen to, co platí pojišťovna - naopak. Doktor provede zákrok a pak jen houkne na sestru " paní si zaplatí 300 za ....."

A když čtu, kolik tady kdo píše, že zaplatil za úkony, které já skutečně neplatila, protože je proplácí pojišťovna .... tak mě to prostě zvedá ze židle :(

racerunner
31. kvě 2016

@nugetka20 I mě , nemysli. Pod to, co jsi napsala teď se můžu podepsat, to naprosto souhlasím. 😉

vineta
31. kvě 2016

@nugetka20 Ono pak stačí jedna blbá nemoc a jsi nad svým zaplaceným odvodem, ani nevíš jak. Takhle se to brát nedá. Navíc se to taky platí z nějaké solidarity. Ty zaplatíš, budeš-li mít štěstí, nevyčerpáš. Budeš-li mít smůlu, zaplatí ti to deset dalších. Oni si z toho doktoři šunky na Bahamách neválej.

racerunner
31. kvě 2016

@vineta Na Bahamách ne, ale v Indonesii s baťůžkem 10kg jsem byla 😀. Jste fajn holky, některý diskuze tady na koníku jsou pak už jen o nadávkách a tady to docela hezky držíme i s odlišnejma názorama.

blecha94
31. kvě 2016

@nugetka20 Upřímně, já si u veterináře, nebo u automechanika přijdu stejně, jako ty u doktora. ;) Prd tomu rozumím, tak se vždycky jen třesu, abych si na zaplacení nemusela brát půjčku. 😉 Byznis si dělá kdekdo v nejrůznějších oborech. Přijde ti pohoršující, že někdo vydělává na zdraví? Mně třeba přijde pohoršující, že někdo vydělává na smrti. Ale co už, tak to prostě chodí. Na druhou stranu - líná huba = holý neštěstí. Máme právo volit si, kdo bude pečovat o nás/naše zvíře/naše auto a každý máme možnost poptat se, co máme "v ceně" a co půjde z naší kapsy. Já si nechala u gynekologa vyjet ceník, a pak už nebyl problém říct si, co mi smí či nesmí dělat.

alikam
31. kvě 2016

Omlouvám se za naprosté OT.. Ale jak jste mě teď "donutily" studovat výpis zdrav. pojišťovny, tak za porod a péči o novorozence, zaplatila pojišťovna teda skutečně neskutečný prachy.. A to s lítáním po doktorech zdaleka nekončíme..

vineta
31. kvě 2016

@racerunner Tak když jsem platila opravu pračky, říkala jsem si, kde já husa mohla bejt, kdybych se místo právničiny naučila něco praktickýho 😏. Ještě, že existuji země s nižší kupní sílou, Indonésie to jistí 😉 . Dobrou!

nugetka20
31. kvě 2016

@blecha94 :D no, jako pohřebnictví, to je vyloženě lichva nechutná :D

blecha94
31. kvě 2016

@nugetka20 Viď! Když jsem zjistila, kolik bere taková průměrná kosmetička mrtvol, pomalu jsem si říkala, že se snad naučim základy make-upu a půjdu to dělat... 😀

nugetka20
31. kvě 2016

@vineta Ale to já vím, že zdravotnictví je prostě sociální systém - někdo jen cáluje a jinej to holt vybere. Od toho je to prostě pojištění. A taky je pravda, že tady v ČR jsme na tom ještě vážně dobře (zrovna o víkendu jsem se bavila se známým, bydlí s manželkou v Egyptě a čekají 2. prcka. Tak mi líčil, jak rodí ženy tam, jak doktoři odhadují termín porodu +- měsíc, páč UZ je absolutně nedostatková věc - a to jsou registrovaní na soukromé klinice, cálují jak mourovatí za každé vzatí za kliku u ordinace).

Mě jen občas prostě některý věci vytáčí do běla ( a konkrétně ty 2.000 za registraci do kartotéky, to mě teda fakt nadzvedlo). takže pokud jsem někoho popudila, tak se moc omlouvám .... to víte, týden před termínem, brněj mi nožky a nechce se mi jít spát 🙂

nugetka20
31. kvě 2016

@racerunner To víš, když se setkají na diskuzi zdravotnice, právnička a sekretářka s vystudovaným bankovnictvím, tak je to rozhodně plodná diskuze na úrovni 😅 😀 Tak dobrou noc

kittynka
1. čer 2016

Já neplatil vůbec nic,ani za fotky. Ale každý doktor to má holt jinak. 😉

nazka
1. čer 2016

@andreaandrejka jj, máš pravdu. Pro mě trochu útěcha za těch 700,- 😀

prostejina
1. čer 2016

@racerunner v tom případě od ted chci, aby mi pacienti vysolili 200 za to, ze jim řeknu, jakej krevní tlak jsem jim naměřila. Protože jsem se to taky musela naučit odposlechnout, a taky není moje povinnost jim to říct, i když to vidím/slyším/vim a je to to nejmenší. To už si můžou účtovat za to, ze mi řeknou, ze moje dítě ma na ruce pět prstu. To je prast jako uhod. A jsem zaprdenej cechacek, protože v cizině URCITE chtějí za všechno (především za prkotiny) platit. To jen my tady, co máme 13000 plat remcame. To jsme ale drzi!

racerunner
1. čer 2016

@prostejina A ty nemáš měření tlaku v popisu /předpokládám u Tebe a klidně mne oprav/ interního vyšetření hrazeného pojišťovnou? Já jako pediatr ano (součást každé JPP) a tedy sděluji jeho výsledek samozřejmě zdarma. Nebo pokud přijde rodič, že dítko má příznaky hypertenze, udělám vyšetření tlaku, dokonce opakované , které je samozřejmě hrazeno z pojištění. A velmi ráda ještě vysvětluji, co ten výsledek znamená a jaký bude další postup. Klidně i několikrát dokola a vyšetření opakuji tak dlouho , dokud si nejsem jistá, že o hypertenzi nejde. Mluvím stále jen o tom, co je jasně nad rámec plateb pojišťovny a není důležité pro zdraví. Pochybuji o tom, že nevíš, že tlak patří k základním interním vyšetřením a je tedy součástí např. prevence, která je plně hrazená z pojištění. Stále dokola, nepochopila jsi vůbec jádro mého sdělení. Co třeba vyplnění zprávy pro pojišťovnu? Krevní skupinu na přání si např. lidé platí všude, nebo jim to platíš ze svého, když jí chtějí vědět? Pak jsi vážně oddaná svému povolání a přijdeš do nebe 🙂

andreaandrejka
1. čer 2016

@prostejina Asi nemůžeš podle selského rozumu srovnávat takovéhle věci. Nikdo nenutí maminky aby si fotky brali, nikdo nás nenutí, aby jsme platily za odhad pohlaví atd. To všechno je naše dobrá vůle. Pro mě je fotka z UZ vzácná, mám jí navždy na památku a i kdybych za ní měla dát ne 100,- ale 500,- tak pokud tu fotku chci, tak ty peníze dám a neřeším. Pokud nechci platit, tak si fotku nevezmu. Prostě to tak je, prostě jsou ty ceny tak nastavená, já jako pacient s tím kulový udělám.
Ono je lepší založit diskuzi a nadávat, jak je to drahé, místo aby teda dotyčná zvedla zadek a našla si jiného dr. u kterého se neplatí nic, nebo minimálně, že? 🙂

racerunner
1. čer 2016

@nugetka20 hlavně ten zdravotník se v téhle diskuzi ocitl trochu nevhod , ale pokecaly jsme na úrovni, ne? 😀

prostejina
1. čer 2016

@andreaandrejka Tak já jsem nikde nic o fotce neříkala. Platím za fotky 70 Kč a mám je na lednici a jsem za ně ráda. Protože papír není zadarmo. Já psala o tom, že nechápu, proč mají maminky (já naštěstí nemusím, moje doktorka to nevyžaduje) platit za něco, co ten Dr na UZ jasně vidí, a mají dávat 200 Kč za větu "je to holka". Za tři slova. To nechápu. Jinak můj zadek problém nemá. A kdybych problém měla, doktora si změním. Jde mi o princip.

prostejina
1. čer 2016

@racerunner ty se chytáš přirovnání. Samozřejmě, že to normálně s pacientem mluvím. Šlo mi o to, že když už je ten UZ zapnutý a Dr na něm vše vidí, proč je takovej problém to normálně té mamince říct. A nechat si za 200 říct (jak už jsem zmiňovala výš) jen "holka/kluk". To mi přijde nefér. Už jen z toho lidskýho hlediska. Jenže tady mít jinej názor znamená být pomalu ukamenována.

lajla
1. čer 2016

....když se doktor zmýli a pohlaví správně nerozpozná, poplatek vrátí?😉

blecha94
1. čer 2016

@lajla Žádnej doktor si neodpustí poznámku, že to není stoprocentní. Kdo chce platit za "předpovědi", ten si za ně zaplatí, kdo chce 100% jistotu, uvidí při porodu. A zadarmo. 😀

lusesita25
1. čer 2016

Tak ja si treba fotky nenechavala delat zadne, totalne mi to pride zbytecne. Jinak na cely rok si u gyndare platim 1000 kacek s tim, ze za tento poplatek mam urcite sluzby. A pokud se bavime o tehotenstvi tak, tam jsou zase balicky myslim ze 3000 na kazdy trimestr. Ale kdyz si vemu co tam zas vse je. UTZ pokazde kdyz chcete, fotky na flash disk, urceni pohlavi, prasky pro tehotne atd. Me to treba neoslovilo, ale verim, ze plno mamim toto vyuzilo a vyuzije 😉

Strana
z4