icon

Potrat nebo si miminko nechat? Prosím radu

tereza1234566
17. lis 2016

Ahoj vsem, rada bych aby jste mi poradili i vy. S pritelem cekame miminko,mě bude 19 a pritelovi 21 let,studuji na stredni skole a pritel chodi do prace. jsem v 8 tt+5 dní. Jenze se naskytla komplikace ..pritel mi v pondeli oznamil "bud já nebo to dítě" snazila sem se najit nejaky vychodisko a uklidnovala ho,ze to zvladneme a i on mi to sám rikal pred tim. Jenze stalo se , co se stalo. Kdyz mi to ted v pondeli rekl,tak se mi do dnesniho dne neozval. Vcera jsem byla na gynekologii a uz mi mel dat tehotenskou prukazku,jenze jsem rekla,ze potrebuju chvili cas ,ze mozna premyslim nad potratem. Doktor mi dal cas do pristiho pondeli. Jenze hacek je v tom,ze ja bez pritele nechci byt, a zase kdybych sla na potrat,kdo mi zaruci mit deti v budoucnu? A ze je chci. Ale kdyz si ho necham,budu na to sama,jeste pritom dodelavat skolu a budu svazana da se rict. Opravdu nevim..hrozne me to od pritele mrzi,protoze kdyz to bylo tak nejak mezi nama dobry,tak jsem to prijmula,ze sem otehotnela. Jenze ma nalady sem tam a ted me v tom nechal..co by jste delali na mem miste vy ? Moc dekuju za odpovedi.

Strana
z7
kockopes2724
17. lis 2016

Přítele nech plavat když je takovej, správnej chlap se má zachovat jinak. S takovým nemá smysl zůstávát.

kariii
17. lis 2016

@tereza1234566 myslim si, ze pokud jdes k doktorovi a on ti mimco ukaze na monitoru, tak v tu chvili budes mit jasno 🙂 drzime ti tady palce 🙂

ivasad.
17. lis 2016

Ať se rozhodneš jakkoliv, "přítele" kopni do zadku v každém případě.

rebelx
17. lis 2016

Slečny/paní už odpověděli za mne. Já se ještě vyjádřím k jedné tvé větě: "Nejvíc se bojím toho,že ať se jakkoliv rozhodnu,tak se rozhodnu špatně."

Ať se rozhodneš jakkoliv, tak to nikdy nebude špatně. Protože každé rozhodnutí je zkušenost do budoucna (dobré i špatné). A taky, co ti může připadat v tu chvíli špatné, tak se může ukázat, že jsi udělala vlastně to nejlepší. To, že by to tvé okolí hodnotilo jinak, je pro tebe podřadné, jelikož oni nežijí tvůj život 😉 .

nevesta2708
17. lis 2016

@makronka222 to je od tebe vážně pěkné! ❤️

terezkl
17. lis 2016

Přítele bych kopla do zadku a vibec vych ho už nechtěla vidět či dokonce s ním být do budoucna. Dal ti to nejhorší ultimatum co mohl, místo aby te podpořil. Evidentně je to ještě pubertak a sam dítě, ktery by jeste rozhodně neměl mít děti. Ty jsi mladá, studující, ale myslím si, ze by jsi dítě zvládla. Bude to těžké, ale pokud prijmes všechny rizika a vystacis si s málem, tak bych si dítě nechala. Já osobně bych na potrat nikdy nešla. Vnitřně bych furt řešila... Přeji šťastné rozhodnutí, nemáš to lehké.

musichetta
17. lis 2016

Ahoj, to mě moc mrzí, že to Tvůj partner bere takhle ☹ Ale já bych si na Tvém místě mimi nechala, i za cenu toho, že bych přišla o přítele. Neboj se, to zvládneš - zvlášť když tady jsou tak milé holky, že Ti pomůžou, a i rodina Tě určitě podpoří. Jak říkáš, s potratem je vždycky riziko, že se něco pokazí, a ten pocit, že jsi mohla mít dítě, ale dala jsi ho pryč, to Tě pak taky může dost trápit. Na druhou stranu věřím, že když si dítě necháš, litovat toho nebudeš 😉 Myslím na Tebe.

lenatu
17. lis 2016

Ahoj, moc mě mrzí v jaké si situaci, já bych si miminko taky určitě nechala 🙂.. Přítel je totální pako ☹..a neboj že by si to nezvládla, kamarádka otěhotněla v 17 letech a taky přemýšlela nad potratem, ten její ji taky posílal na potrat a ona si vybrala miminko 🙂. Do teď je za svou dceru šťastná 🙂 (školu dodělala má normálně maturitu) A ten její přítel když se malá narodila chtěl vzít vše zpět, že je malá krásná a byl vůl.. no a ona mu po čase odpustila a teď jsou rodina..ale trvalo to dlouho (asi když byli malé necelé 2 roky tak se sestěhovali).. tím chci říct, že na přítele bych se neohližela, buď mu to dojde, nebo ne. Ty se rozhodni srdcem, pokud máš zázemí, máš rodiče co ti pomůžou tak věř že toho, že si miminko necháš tak litovat nebudeš 🙂. Přeji šťastné rozhodnutí ať se rozhodneš jakkoliv udělej to srdcem ❤.

lenatu
17. lis 2016

A přikláním se k @makronka222 klidně můžeš počítat i semnou mám spoustu věcí po malým (pokud to bude kluk 🙂) nebo by sis něco vybrala) ráda ti to daruji 🙂

englerova14
17. lis 2016

@tereza1234566 a není možné, že se jen zalekl zodpovědnosti? Chlapi jsou v tomhle trošku zvláštní. My jsme dítě plánovali, dlouho se nedařilo a přesto, když jsem otěhotněla, byl asi 2 týdny nemluvný, přišel mi snad i naštvaný a jak byl nakonec šťastní. Navíc tvůj přítel je hodně mladý, chlapi v tomhle ohledu zrají o dost pomaleji, než mi. Těch, kteří se s nadšením vrhnou do role otce po 20 je pramálo. Neházela bych flintu do žita.

zandi
17. lis 2016

A kvuli takovymu nezodpovednymu chlapovi bys nechtela nebo radsi dala pryc sve dite? Dite bych si nechala a pak bys videla jak se chlap k tomu postaví...ovsem nevim jestli bych ho vůbec jeste chtela zpet - tak bych se k tomu asi postavila sama. Tím jak nad tim premyslis, mi prijde, ze sama jsi asi jeste malinko nevyspela, ale co neni muze byt...dulezity je, abys sama vedela co chces a nerozhodovala se tak, ze bez pritele byt nemuzes a kvuli nemu pujdes na potrat. Chapu lasku, chapu zamilovanost, ale nechapu, ze kvuli chlapovi tohle nekdo dokáže a co vic, dal a tim clovekem zůstávat. To nenk chlap, to je srab.

prostejina
17. lis 2016

To das!! A když mas podporu v rodině, tak není nad čím váhat 🙂 a taky bych toho toho blbecka poslala k vodě. Ultimáta se nedávají a just v takovyhle situaci. Alespoň vidíš, ze nestojí za nic - nedokáže se k tomu postavit čelem, nedrží při tobe, citove te vlastně vydírá. Rozhodne to není chlap pro život a nestojí za to. Ale to mrne, co je ted u tebe v bříšku, to za to stoji, to mi ver <3

uzumbara
17. lis 2016

@tereza1234566 Ahoj, já se ocitla kdysi úplně ve stejné situaci, s tím rozdílem, že mi bylo 18 a příteli 17. Pokud máš zájem, napiš mi e-mail a já ti pošlu svůj příběh, třeba ti pomůže v rozhodování. Nechci to psát sem, ne že by mi to vadilo, ale je to delší povídání, tak tady s tím nechci obtěžovat. Můj e-mail je: uzumbara@centrum.cz, tak jestli budeš chtít, napiš a můžeme to probrat 🙂. Vím, naprosto přesně, jak se teď cítíš.

yerry
17. lis 2016

@tereza1234566 at uz se ohledne ditete rozmyslis jakkoliv jedna vec je jista. Tvuj pritel je debil a absolutne za to nestoji. Uvedom si ze je ti 19 let - sance ze spolu budete "na vzdy" je celkem mala, nerikam ze to tak nemuze byt, ale jsi mlada, potkas jeste spoustu lidi a zazijes jeste spoustu veci a pokud ti ted nekdo rekne ze bud ty nebo dite je to idiot a nemiluje te. Kdyby te miloval stal by ti oporou a nedaval ti takhle hnusna ultimata..
Pokud se rozmyslis pro potrat tak to delej kvuli sobe, jsi mlada a studujes ale nedelej to kvuli nemu. On za to nestoji.... hodne sresti. Napis jak jsi se nakonec rozhodla....

bajuliss
17. lis 2016

Situaci ti nezavidim...
Ale jako promin, me takle "nas......." chlap, a rict takovou vec, tak se s nim budu bavit jen v pripade alimentu... Uzit si to jooo... Ale pak aby nesl zodpovednost, to jako ne ? Promin ale je to pekne sobecke hovado.
Nevim no, jako poslat svoji "lasku" at se zbavi nenarozeneho detatka a pak prijde a budete se chovat, jak kdyby se nestalo?
Nevim.. O potratu se musis rozhodnout sama, ja osobne bych na nej nesla. Jsem 26tt a nedovedu si predstavit, kdybych se mojeho krasneho uzlicku, co nosim pod srdcem vzdala.

tereza1234566
autor
17. lis 2016

Tak mockrat dekuji vsem za nazory. 🙂 Mam jeste trosku cas a urcite do te doby budu premyslet. Kazdopadne v pondeli napisu jak vse dopadlo a jak sem se rozhodla. Bude to tezke, ale vsechno se da zvladnout. 🙂

anaon
17. lis 2016

Ať už se rozhodneš jakkoliv, hlavně se rozhoduj jen a jen podle sebe, protože ty s tím rozhodnutím a jeho následky budeš do konce života. Už jsem viděla několik případů holek, co se svým partnerem nechaly nahnat na potrat, i když to samy úplně nechtěly a nakonec z toho byly velké psychické problémy a zničený vztah.

kockopes2724
17. lis 2016

@tereza1234566 tak přítel to taky potřebuje trochu vstřebat, třeba se ještě rozmyslí a uzná, že se unáhlil, uvidíš určitě to dobře dopadne a když ne není přece jediný na světě.

biedronka10
17. lis 2016

No uprimne...s takovym hlupakem bych vyrazila dvere ve chvili kdy mi tohle rekne. Holka uvedomujes si jak te ponizil a jak ti ublizil? Cekas s nim mrne, krasne male mrne a on se zachova timto zpusobem? Rozhodni se jak ti srdce veli, je to tvuj zivot. Ale rozhodnout se pro tu kouli u nohy jmenem pritel? Kdyz prijde zodpovednost otoci se na podpadku a utece.. Ty a to male mate tisickrat vetsi hodnotu nez on, je to drsne ale je to tak. Dnesni kluci v tomto veku jsou vetsinou hloupi a nezodpovedni a zajima jen pc, parby, mozna drogy a uzivat si. Smz. Nejsou vsichni takovy to bych krivdila. Jednou potkas dobreho partnera a otce pro mrne. Na kazdyho nekde ceka opravdova laska a opora.

marcela2222
17. lis 2016

Tak za mě, já bych si to miminko nechala. A odpověď, buď miminko nebo já? Jako promiň, ale rozhodně miminko. Je to dar. Jde samozřejmě o to, jak to cítíš ty... To je nejdůležitější, buď chceš být máma nebo prostě ne, to je ta zásadní otázka. Já bych to neudělala. Vím, že bych si to pak krutě vyčítala a toho přítele bych nenáviděla za to, že mě k tomu dohnal.

Já jsem třeba s přítelem otěhotněla, neplánovaně, po měsíci vztahu a věděla jsem, že si to miminko nechám, i kdyby on to nechtěl. Neuvedla bych ho jako otce, ale prostě pro mě je miminko a fakt nelituju, že jsem se tak rozhodla. Jsem 31tt a vidět toho broučka na ultrazvuku a cítit, jak mě kope? K nezaplacení 🙂 Přítel mě v tom nenechal a i když ze začátku nechtěl, tak teď mi říkal, že je strašně rád, za to, že do toho se mnou šel 🙂

Rozhodni se jen a jen za sebe, když je tvůj kluk schopný, tohle říct, tak bych se zamyslela nad tím, jestli s ním chci být. Tohle je celkem doost vážná situace a on tě v ní nechal. Tak by to být nemělo. Měli byste si o tom rozumně promluvit. Nejdůležitější ale je, jak to cítíš ty 🙂

blecha94
17. lis 2016

Pokud máš podporu rodiny, jak finanční, tak následně co se pomocné ruky při výchově dítěte týče, tak se prostě jen zamysli nad tím, jak to cítíš. Pokud půjdeš na potrat, tak na něj jdi jen a jedině kvůli SOBĚ.

Na potrat jdi pouze v případě, že se ti představa, že budeš mít dítě, opravdu z hlouby duše příčí a jednohlasně ho nechceš. Obavy, že to nezvládneš, že jsi příliš mladá/nezkušená/nešikovná/hloupá/a tak dále na to, abys dobře vychovala dítě, z toho rozhodování vynech. To jsou normální strachy, který má ženská v 19 stejně jako ve 30; a nakonec se stejně na 99.9% ukáže, že toho schopná jsi.

Přítele z toho vynech, pokud tě s dítětem odmítl, už nemá do věci co mluvit.

majaaa82
18. lis 2016

@tereza1234566 Ahoj Terezko, miminko si nechej a kluka kopni do zadku. Takhle se dospělý muž nechová. Zvládneš to, neboj se. Kdybys na zákrok šla, nemáš jistotou, že bys toho v budoucnu nelitovala. A určitě nemáš jistotu, že by vztah s tím klukem pokračoval v pohodě. Miminko je sice starost, ale i obrovská radost. Studium se u toho zvládnout dá.

dagmarj
18. lis 2016

Mám kamarádku ve 2.na střední a miminko zvládá v pohodě. Kamarádky má dál taky a nakonec jsou šťastní i rodiče. Prvotní šok přejde. A pokud bych mluvila za sebe.- dítě si nechej když se te drží. Budes za něj ráda a ver ze ho budes i milovat. Ja to mela podobné. Chlap co mi udělal Simona ho z prvu hrozné chtěl. V 8tt mi řekl že by bylo lepší kdyby se do této situace nenarodilo. Ja o potratu taky uvažovala, ale pak jsem ho viděla na utz a rekla dr že si ho necham. S tím chlapem se nestykam a ani nemá zájem. Ma tatínka který ho bere za svého a moc se mají rádi. A musím říct, ze se nám povedl. Pokud to uděláš, nikdy se nezbavis toho cos udelala. Je to tvoje tělo a tvé rozhodnutí. Ale budes dlouho počítat kolik by mu bylo. Držím ti palce a pak dej vědět jak ses rozhodla.

lucinka58
18. lis 2016

@tereza1234566 Rozhodnutí je na Tobě. Já osobně bych si nechala dítě. Už vím, že je to dar a žádnej chlap nestojí za to o něj přijít....... Ale musíš si to v sobě rozhodnout sama. Jsi sice mladá, ale určitě by jsi to zvládla. Drž se a ať už se rozhodneš jakkoliv, tak ať je to to nejlepší rozhodnutí pro Tebe!!!!

mrskato
18. lis 2016

@tereza1234566 už jen to, že ti přítel dává vybrat, je k pláči. Kopni ho do zadku, tohle asi nebude chlap do života. Na druhou stranu se to v něm ještě může zlomit.

cizinkaa
18. lis 2016

@mrskato I tak by tohle nikdy neměl vypustit z pusy...

mandala
18. lis 2016

Tvůj přítel není zodpovědný člověk a pokud uvažuje o rozchodu s tebou, asi tě moc rád teda nemá. Vzdát se dítěte není řešení, podle mne by vám tento vztah stejně nemohl vydržet a pak se stane, že nebudeš mít ani dítě, ani chlapa...

dagmarj
18. lis 2016

@mandala přesně tak. Já bych už nevěděla co od něj čekat.

nikkmarka
18. lis 2016

@tereza1234566 Když si miminko necháš, určitě chybu neuděláš....Já jsem dvakrát potratila neplánovaně a není to žádný med....je škoda, že k tomu přítel přistupuje takhle, třeba časem dostane rozum.... 😉 Ten potrat je zásah, se kterým by ses taky vyrovnávala....moje rada zní, že miminko je víc, než přítel, kterému za to nestojíte....

hojda
18. lis 2016

@tereza1234566 Stránky přesně pro tebe, ten úvod přesně popisuje tvoji situaci. Buď já nebo dítě.....

http://hnutiprozivot.cz/nesoudime-pomahame

Poradila bych se tam.

Strana
z7