icon

Práce ve škole v těhotenství. Co byste poradili?

englerova14
Včera v 11:51

Pracuji jako učitelka v MŠ. Svou práci miluji, ale nyní se bojím ve školce pracovat. Do třídy dochází také děti s diagnostikovány mi poruchami chování, takže je na denním pořádku kopanec, kousání, bouchnutí pěstí apod. Mimo to se má práce neobejde bez stovky dřepů, sehnutí se pro něco/ nebo někoho, často chytám i pády dětí, děti, které se mi na vycházce vztekají a z ničeho nic s sebou doslova mrsknou a škubnou mi ramenem. Setkávám se neustále s velkým množstvím virů - 5. a 6. nemoc každý rok, teď jsem měla v květnu i spálovou angínu. Ve třídě je velký hluk (25 dětí na třídu na jednu učitelku). Bohužel mi má gynekoložka sdělila, že nevidí problém, že ve školce pracují i jiné maminky a odlifrovala mě. Bude mi 40 a o miminko se opravdu bojím. Co byste mi poradily? Děkuji

anonym_94fe83
Včera ve 12:01

Nevidím důvod, proč by měla být práce ve školce pro těhotnou překážkou. Pokud je jinak těhotenství v pořádku. Znám několik učitelek, co pracovali až do mateřské bez újmy. Dřepy jsou zdravé i v těhotenství 🙂 zvedat děti nemusíte, můžete si k nim dřepnout/kleknout. Chápu, že jste opatrná, ale všeho s mírou 🙂

klokanka31
Včera ve 12:03

@englerova14 Říct že máš nějaký problémy (mdloby, bolesti v podbřišku...). Mně je 37 a gynekoložka mi automaticky chtěla psát neschopenku, ale já jsem v domácnosti takže nepotřebuju...

englerova14
autor
Včera ve 12:04
@anonym_94fe83

Nevidím důvod, proč by měla být práce ve školce pro těhotnou překážkou. Pokud je jinak těhotenství v pořádku. Znám několik učitelek, co pracovali až do mateřské bez újmy. Dřepy jsou zdravé i v těhotenství 🙂 zvedat děti nemusíte, můžete si k nim dřepnout/kleknout. Chápu, že jste opatrná, ale všeho s mírou 🙂

@anonym_94fe83 Je to třetí těhotenství, u druhého syna bylo rizikové, krvácela jsem celé těhotenství a syn se narodil v 29tt. Nyní jsem v 7tt a spinim, tak se bojím, navíc nejsem nejmladší

englerova14
autor
Včera ve 12:04
@klokanka31

@englerova14 Říct že máš nějaký problémy (mdloby, bolesti v podbřišku...). Mně je 37 a gynekoložka mi automaticky chtěla psát neschopenku, ale já jsem v domácnosti takže nepotřebuju...

@klokanka31 také jste učitelkou? Děkuji

klokanka31
Včera ve 12:27
@englerova14

@klokanka31 také jste učitelkou? Děkuji

@englerova14 Nene, jsem už pěkných pár let žena v domácnosti 😊 A když špiníte, tím víc nechápu proč vám neschopenku nedala 🤨

alianan
Včera ve 12:35
@englerova14

@anonym_94fe83 Je to třetí těhotenství, u druhého syna bylo rizikové, krvácela jsem celé těhotenství a syn se narodil v 29tt. Nyní jsem v 7tt a spinim, tak se bojím, navíc nejsem nejmladší

@englerova14 Tak je doktorka divná, nejsem učitelka, také jsem byla v domácnosti, ale doktorka se nikdy ani neptala na zaměstnání a chtěl automaticky psát neschopenku, poslední dvě děti mám také kolem čtyřicítky a věk brala jako automatický duvod k neschopence.
A mám kamarádky mezi učitelka ze školky a školy a také jim doktor hned nabízel neschopenku, protože rizikové prostředí, děti jsou neustále nemocné.

Jak bylo psané výš, nahlásila bych bolesti v podbřišku, mdloby a zvracení.

drep
Včera ve 13:13

Posouzení rizikovosti těhotenství je na gynekologovi, ne na matkách z modrého koně, věk rozhodně není automatická indikace (říkám jako čtyřicetiletá těhotná, s GDM, která zítra nastupuje na mateřskou z práce v poslední možný den). Rizikové zaměstnáni není důvod k neschopence, taková dg. Neexistuje, ale je to důvod k řešení se zaměstnavatelem.
Existuje zákonný seznam úkonů a rizik, při kterých musí zaměstnavatel musí těhotnou přeřadit nebo na překážkách na straně zaměstnavatele ponechat doma za plný plat, jejich výčet viz zde
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2015-180

Rizikovost zaměstnání posuzuje lékař, poskytující pracovně lékařské služby, protože on zná specifická rizika konkrétního pracoviště. Není to můj obor, ale na školku by se teoreticky mohlo vztahovat to riziko infekce, proto které není těhotná prokazatelně imunní, ale to je fakt na lékaři PLS.

svija
Včera ve 13:58

@englerova14 - já jsem taky ucitelka v MŠ a když vím, jaký to je záhul, fyzicky a psychicky, tak bych se snažila zůstat doma, obzvlášť když spinis. Zkus ještě promluvit s doktorkou, tohle není sranda. Já jsem v těhotenství tedy ucitelka ještě nebyla, ale kolegyně třeba šla rovnou s pozitivním testem na neschopenku (vymodlene miminko, vyšší vek).

svija
Včera ve 13:59

@englerova14 - a máte provoz ve skolce i teď v létě?

zuzkasim
Včera ve 14:17

Tak v 7. týdnu naše doktorka nepíše neschopenku nejspíš nikomu, protože to se těhotenství buď udrží nebo ne bez jakýchkoliv zásahů. Nejsem lékař, ale tak jsem po několika těhotenstvích pochopila. Jinak tedy práce v MŠ mi přijde celkem normální. Teď přes prázdniny máte jistě omezenější režim, asi bych počkala, jak bude těhotenství prosperovat a řešila to pak na další kontrole. Myslím, že se s doktorkou pak domluvíte.

pilzzee
Dnes ve 04:48

@englerova14 Melas nestovice jako mala? Nech se kdyztak otestovat na protilatky, je to moc nebezpecny, kdybys to ted chytla.