Prenatální testy, podělte se o zkušenosti

adella11
24. únor 2015
Uživatel adella11 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od adella11.

Zdravím těhulky, podělíte se prosím o své zkušenosti s prenatálními testy? Na jakém testu jste byly a nedá se na některý jít už dříve než kolem toho 12. týdne? Děkuji moc za odpovědi

kamila0
26. únor 2015
Uživatel kamila0 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od kamila0.

Ahojky Adél, já jsem byla na testu už v 10. týdnu, jmenovalo se to PrenatalSafe a i výsledky jsem pak měla rychle, právě jsem taky chtěla co nejdřív vědět, jestli je všechno v pořádku, jinak je pravda, že se dělají kolem toho 12. týdne.

adella11
autor
27. únor 2015
Uživatel adella11 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od adella11.

Aha, to neznám, to je invazivní test nebo co je to zač?

craki
27. únor 2015

Ja byla na prvotrimestralnim screeningu kolem 11tt a šla bych na něho znova. Ma spolehlivost pres 98% a ikdyz já zrovna spadla do te dvouprocentni falešné pozitivity, podle me je to to nejspolehlivější co vymysleli...
V rámci CR to sice není standart, ale za ty peníze navic to stoji.

kamila0
28. únor 2015
Uživatel kamila0 je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od kamila0.

Je to neinvazivní, nejsou tam žádná rizika a je taky právě hodně spolehlivý. Však na něj mrkni a uvidíš, i gynekolog s tím určitě poradí.

ronyx
28. únor 2015

Taky jsem teď byla na prvotrimestrovém screeningu na vývojové vady a DS.U nás vyšlo vše ok 🙂 Myslím,že žádné testy před tím 12 tt nejsou 😉

zuzanazari
2. bře 2015

@craki Vy jste platila za screening v 1.trimestru?

ronyx
2. bře 2015

@zuzanazari Taky jsem platila za screening v prvním trimestru.U nás to bylo 850 Kč,ale proplatila mi to celé pojišťovna 🙂

belleelle
2. bře 2015

@adella11 pokud chceš mít jistotu, pročti si info o testech MaterniT21, HArmony nebo Prenacan.

craki
2. bře 2015

@zuzanazari Ano, 1500 v Brně. 1000 ale přispívala pojišťovna.

zuzanazari
3. bře 2015

@craki Já jsem v Olomouci ve fakultce neplatila nic. Myslíte, že jsme měli stejné vyšetření?

craki
3. bře 2015

@zuzanazari VYsetreni NT screeningu se sklada z krevnich testu (sleduje se hladina dvou hormonu) plus velmi podrobny ultrazvuk, u ktereho se sleduje mimo jine sijove projasneni.. Vysledkem je pravdepodobnost 1:xxx ktera uvadi pravdepodobnost vyskytu 3 nejcastejsich genetickych vad. Viz http://www.prenatal.cz/index.php?id=41 nebo https://www.modrykonik.cz/nt-screening/
Zalezi co vam delali a kde 🙂 NT screening nedelaji totiz vsude. Taky kdy je celkem podstatne.. Kolem 16 tt se dela test jen z krve - trojity/triple test, ktery ma spolehlivost 60%. To uz si skoro muzete hodit korunou jak to vyjde 🙂 A ten je "zadarmo" v ramci pojisteni...

P.S. Na Prenascan se chodi jakoby "misto" odberu plodove vody. Jen je to neinvazivni... Vetsinou se na nej chodi az po spatnych vysledcich z NT screeningu a jedna se o geneticke vysetreni z krve matky (v te koluje urcita cast krve plodu). Vysledkem je zjisteni abnormalit na 3 chromozomech, ktere znmenaji 3 nejcastejsi geneticke poruchy (trisomnie - Down, Edwards a Patay syndrom)

zuzanazari
3. bře 2015

@craki Tak to jsme měli asi stejné vyšetření..... Také brali krev a dělali mi podrobný ultrazvuk právě včetně šíjového projasnění apod. A také se řešilo riziko Downa atd.... Dělali mi to v Olomouci ve fakultce mezi 11 tt a 13+6 teď jsem tam objednaná znovu. A mají zase jiný postup 🙂 Poprvé mi vezmou krev a změří plod a za 14 dní od 1.genetiky dělají ten velký ultrazvuk........

lizaira
25. bře 2015

ahojky, mně dělali screening NT. Ultrazvuk úplně v pořádku a z krve mi vyšel pozitivní Downův syndrom a to riziko
1 z 90. dělali mně to ve 13.týdnu. Byl mně doporučen odběr plodové vody, který se dělá v 16.týdnu. Strach jsem měla šílenej, ale nebylo to tak hrozné 🙂 Byla jsem Brno-Veveří. udělali mi rychlotest a ještě ten stejný den večer mi volali že miminko určitě Downův syndrom nemá 😀 a teď musím čekatr 14 dní na celkové výsledky, ale řekli mi, že byl nejdůležitější ten Downův syndrom a ten že je ok. Tak ať se zbytečně nestresuju 🙂

belleelle
25. bře 2015

@lizaira bohuzel s veverim jen špatná zkušenost, odběry vychází tak, aby získali další peníze. Kdyz jsem s těmi výsledky šla na genetiku do detske, vypočítali mi to jinak i vzhledem k veku.
Ultrazvuk úžasný, odběry uz nikdy.

lizaira
25. bře 2015

já jsem nic neplatila, jen mě objednali na velký ultrazvuk v 20.týdnu

belleelle
25. bře 2015

@lizaira to jim zaplatí pojišťovna...

leontynkar
9. čer 2015

Milé současné, ale hlavně nastávající maminky.

Chtěla bych se s vámi podělit o svou zkušenost s neinvazivním testem PrenataSafe. Jedná se o neinvazivní vyšetření genetické výbavy miminka, vyloučení nejčastějších i méně časných chromozomálních poruch z krve matky. Lékaři jej často doporučují jako korelát s amniocentézou či CVS. Nechci abyste to braly jako hanění dané techniky, ale spíš jako v některých případech ne zcela jednoznačné a pravdivé vyšetření.

Ráda bych Vás uvedla do našeho případu:
Biochemie ve 12.tt : PAPP 0,43 MoM a hCG 1,82 MoM, což není zcela ideální. Po ultrazvuku, kdy mělo miminko lehounce vyšší tepovou frekvenci a lehce vyšší hodnoty ductus venosus, ve 12.tt riziko Downa 1:1300, což sem si říkala fajn.. negativní. Je mi 26 let a mému muži 28. Moje paní doktorka je pečlivá. Dala nám možnost neinvazivního vyšetření. S tímto výsledkem by to na AMC neviděla, ale pokud bychom chtěli mít jistotu, můžeme si zaplatit neinvazivní test, t.č. nám nabídla Prenatalsafe, kdy vyšetření T 21, 18 a 13 společně s vyšetřením dalčích méně častých syndromů stojí nyní 17.300 korun. Posílá se do Říma a na internetových stránkách uvádí, že test má přesnost větší než 99 %, pro detekci trizomie 21, trizomie 18 a trizomie 13, a 95% spolehlivost pro detekci monozomie X, a s méně než 0,1 % falešně pozitivních výsledků..

Jelikož jsem puntičkář, chtěla jsem mít jistotu a tento test jsme si s manželem zaplatili. Uvádí, že výsledek je k dispozici do 3-7 pracovních dnů. My tedy čekali od úterý /brzy ráno odběr/ do dalšího pátku odpoledne, kdy přišel výsledek - Trisomie 21 SUSPECTED /podezření/ - ke genetické konzultaci a dovyšetření. Nebudu zapírat, že nás to velmi překvapilo a tak trochu srazilo na kolena. Takže po konzultaci s více doktory mi stejně doporučili AMC, které jsem se chtěla vyhnout. Prý když je jednou vysloveno podezření, je třeba to došetřit.
Takže jsem za další týden a kousek šla na časnou AMC v 15.týdnu. Byla jsem v Brně na Veveří. Přístup všech parádní, až na paní doktorku na genetice / Dr.Leznarová/, která k nám přistupovala jako že je test pozitivní. Seděli jsme u ní s manželem jak oukropečci a ona nám říkala, že to ještě není ztracený a že třeba budeme ti jedni z 500 párů, u kterých se to podezření nepotvrdí, jelikož slibují spolehlivost 99,8%. Dále potom že vlastně jim by se spíš hodilo, kdyby se Down potvrdil, jelikož pak těm testům mohou přikládat opravdu větší váhu a řídit se jejich výsledkem. Takže taková sprcha na genetice, když nás poté ještě čekala samotná AMC a ještě čekání na výsledky. Když jsme odcházeli, tak nám paní doktorka řekla, že když se Down potvrdí, tak se zítra uvidíme, že od ní budeme potřebovat nějaké vyplněné papíry….

Samotný odběr byl bezbolestný, víc mě bolí teda odběr žilní krve. Tam byla Dr. Vondráčková a ta byla super, moc milá a příjemná paní doktorka.
Čekání bylo drsné, ale večer nám zavolala paní laborantka výsledky a DOWN NEBYL POTVRZEN! Brečela jsem štěstím jako želva a mísilo se ve mně spoustu pocitů.

Budu ráda, když tento příspěvek bude pro někoho, kdo si prožívá podobnou situaci, přínosem.
Neberte to, prosím, jako negativní reklamu, ale spíš jen že výsledky neinvazivních testů opravdu mohou být falešně pozitivní, což samozřejmě na stránkách uvádí.

Držím všem nastávajícím maminkám pěsti a přeji krásná a zdravá miminka.

S pozdravem Lea

belleelle
9. čer 2015

@leontynkar neinvazivní testy nemůžeš házet všechny do jednoho pytle...

leontynkar
9. čer 2015

@belleelle Píšu jenom svou zkušenost. Ať se každý rozhodne jak chce.

belleelle
9. čer 2015

@leontynkar ono v Brně na veveri nabízí minimum neinvazivnich testu, nemají tam osobu, ktere se přímo jimi zabývá a vysvětli ti rozdíly.
Ale jak pises s genetikou, a špatnými zkušenostmi obecně, mohu se jen připojit.

leontynkar
9. čer 2015

Ten neinvazivní test mi nabídla moje lékařka a ta je na Vysočině, není v Brně. Do Brna mě pak poslala až s tímhle výsledkem PrenatalSafe ke konzultaci, víš.
Ale potom na ultrazvuk a samotný odběr si vůbec stěžovat nemůžu, jen ta genetička byla drsná. Takový věci prostě nemůže říct těhotné ženě před AMC... naprosto neprofesionální. To si může myslet.

belleelle
9. čer 2015

@leontynkar Jojo, proto jsem šla jinam na genetiku.
Proste testu je vic, a ja si maternit21 nemuzu vynachválit.

leontynkar
9. čer 2015

@belleelle to je dobře, že Maternit21 je dobrý. Ale já neříkám, že PrenatalSafe není, ale prostě nám to nevyšlo. Ty nervy bych nikomu nepřála.

belleelle
9. čer 2015

@leontynkar jo, ty nervy zkazi cele tehu, uplne vím!

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru