Přístup gynekologa a vycházky v PN během těhotenství
Ahojte, ráda bych se zeptala na přístup vašeho gynekologa. Poslední MS jsem měla 29. 5., 25.6. mi začalo být divné, že mě bolí prsa a začíná mi být malá podprda, tak jsem si ze srandy udělala test, byla tam slabá čárka tak jsem hlavně kvůli zaměstnání (rizikové pracoviště) šla raději ke gynekoložce hned 26. 6. Vím, že je to brzo ale měla jsem strach ohledně tahání těžkých věcí na nočních směnách. No a k věci. Přišla jsem k sestřičce, té ukázala test, řekla jsem kdy jsem měla poslední MS a šla za doktorkou.... Ještě než jsem vlezla na kozu na mě doktorka vyhrkla takovým divným nepříjemným způsobem: "A když budete těhotná, tak to chcete nebo nechcete?" na UTZ nebylo nic vidět, brali krev, já si tentýž den volala a hladina 130 tak říkala, že těhu jsem a ať se objednám na kontrolu a jestli chci neschopenku. Řekla jsem, že to musím promyslet a že zavolám. Dnes 29. 6. jsem si pro neschopenku šla. Doktorka příjemná jak pr... ☹ nevím jestli nezměnit gynekologa. K těhotenství mi nic neřekla, ani nepopsala co na UTZ vidí nebo ne.... Možná jsem přecitlivělá ale ptám se na zkušenosti ostatních 🙂 A ještě jedna věc. Nově těhotné maminky, jaké máte vycházky v PN? Mě dala jen 6 hodin ale slyšela jsem, že jde i neomezeně. Mám hledat doktora co mi to napíše, nebo je to zbytečné?
@kachnicky tak mi máme teď ve firmě personální krizi tak je to takové na prd u nás... kontroly chodí dost.... ale tak já strach nemám... Když mě chytly záda tak nikdo nepřišel za celý měsíc.... 🙂 doma jsem když mám být a v noci nikdo nedojde a já jsem stejně noční pták 🙂 jen právě nikdy nevím, kdy se vzbudím a kdy půjdem ven... tak proto mě štve to omezení, nepotřebuju lítat celý den po venku ale abych to celé neprochrápala 😀
@pladik Prej noční pták 😀 Ja si taky myslela že to bude pohoda jak doma udělam spoustu věcí a ve finale jsem celý první trimestr prospala 😅 A to jsem se rano probudila a za hodinu jsem byla na padnutí zpet do postele 😅 Ale uvidíš sama jaké to budeš mít, ale co jsem se bavila s těhulema tak to měli podobné 😉
@xpila 😀 tak to bch tě chtěla vidět u nás ve firmě, jak jim jdeš říct že jsi těhotná a na PN nejdeš. 😀 Tady už se par holkám vysmáli 😖 Samozdřejmě ja bych byla doma taky radeji na překážkách než za 60% platu a s vycházkami. Ale ono to tady teda nefunguje. Vlastně jsem ještě neslyšela o nekom kdo na překážkách byl 😉 Ale je to tvuj názor a pokud to u vás funguje tak ti opravdu hluboce závidím. A pokud chceš být naštvana na holky, který jsou na neschopence kvůli špatné praci tak nebuď, bud naštvaná na nepřispusobivé občany, ktery nepracují vubec a rozmnožuji se jako kralici v Austrálii.
@xpila Ja se ti to právě snažím vysvětlit. V době nezaměstnanosti nemá nikdo svá prava. Dokonce když jsem se sekla že pracovat 21dní v kuse 10-12hod denně nebudu tak jsem horko těžko přemlouvala vedení aby si mě nechali a nepropouštěli. Nehledně o tom že mi snížili mzdu. Tak to radeji budu držet hubu a krok a skákat jak oni písknou...
Ono totiz, kdyby kazda zena zadala v tehotenstvi o prelozeni na jinou pozici a trvala na tom, tak by zamestnavatele o tomto vedeli, pocitali by s tim a zaridili by se podle toho. Ale kdyz 90% tehotnych zen pujde dobrovolne a zbytecne na neschopenku, tak samozrejme, ze toho budou zamestnavatele zneuzivat a delat ze zivota peklo tem nekolika zenam, ktere si stoji za svym. Zkratka je potreba aby si zamestnanci kolektivne stali za svymi pravy.
To samy s praci 21 dni v kuse. Kdyz by neexistoval nikdo, kdo by na tohle pristoupil, tak by si to zadny zamestnavatel nedovolil vubec navrhnout. Taky znam kluka, ktery mel 21 nocnich smen za sebou.. dokud budou lidi, kteri na tohle pristoupi, tak budou zamestnavatele, kteri budou takovehle smeny planovat.
Je na kazdem, co si necha libit.
@karlajasmine Přesně tak. Ono to je prostě o tom, co se zaměstnavatelům dovolí, a oni toho pak zneužívají.
@kachnicky ja uz jsemtady jednou "narazila" jako @xpila,takze o osvetu se snazim ale ne nijak vehementne.Jedne mamince jsem tady ale typem o tom,ze nemusi na neschopenku pomohla a ona je doma za 100% mzdy.Jinak ja bych se za to v praci bila,kde mas jistotu,ze te v dnesni dome po rodicaku vezmou zpet,proc bere ohledy na zamestnavatele,kdyz on je na tebe nebere?
@fifina86 Neříkám že nemate obě pravdu. Jen pokud na vaše místo jsou zastupy lidí, tak se horko těžko budete domáhat svých práv 🙂 Ano volných míst je spoustu ale za 9500 hrubeho což ja mam víc na neschopence. Proto mi přijde zbytečné třeba u mě v praci riskovat propuštění a nasledné zaměstnaní za par kaček, když mužu být doma za víc. Je to sice hloupé vysvetlení, ale ja pak nehodlam být doma na mateřské za 7500tis. když mužu mít mnohokrát víc peněz...
@kachnicky Ale jak holky píšou, Tebe jako těhotnou vyhodit nemůžou - takže není co teď riskovat. A myslíš, že Ti kvůli tomu, že teď sklapneš podpadky a ustoupíš, zaručí zaměstnavatel po návratu z rodičovské místo? V tomhle bych byla opravdu skeptická - stejně se bude řídit momentální situací, a co za ty 2/3/4 roky bude, to nikdo dneska neví....
@kachnicky Presne tak, zamestnavatel te jako tehotnou vyhodit nemuze a to, ze ty budes ''drzet hubu a krok'' ti v zadnem pripade nezaruci, ze te nepropusti nekdy v budoucnu, az tehotna nebudes.. protoze zamestnavatel se vzdy ridi aktualni situaci.
@kachnicky chápu, že peníze jsou velmi důležité, ale tím, že jdeš na PN okrádáš sebe, partnera/manžela a i miminko. A zaměstnavatel si jen mne ruce. A opravdu, kde bereš jistotu, že tě po rodičáku vezme zpět? Teď třeba maminky zpět berou, ale změní se vedení, zaměstnavatel přesune výrobu, zkrachuje cokoliv a ty se tam stejně nevrátíš. Zrovna v této otázce bych řešila situaci teď a tady, protože budoucnost je velmi nejistá.
Holkýýýý ja už mlčím :D Máte pravdu 🙂 Mě nedošlo že mam taky ochranou lhutu 🙂 No nic, ted už to měnit nebudu 😀
@xpila jasně že si z toho dělám srandu... co jiného ti mám už napsat? Včera jsem byla po noční utahaná jak pes, gynekoložka mi potvrzení dát nechce (prostě nechce, co mám dělat teda?) a na personálním byl včera takový bugr, že bych prostála 3h u dveří a stejně bych nic nevyřešila - určitě teda ne to, abych nemusela v noci na směnu a neměli by mi stejně na ten den jakou jinou dát směnu když jsem po noční.... Tu žádost asi taky musí nějak řešit ne? Netuším jak dlouho to trvá ale raděj příjdu teď o pár korun a budu do příští kontroly na gyn na PN než riskovat dál noční v chladu a s taháním těžkých věcí... Do prohlídky mě jich čekalo ještě 5 a to je teď nový leták a je toho po k...t. Já chápu, že si to kancelářská myška nedokáže představit. Obzvlášť, když ve státní instituci si nikdo nedovolí porušit zákon a navíc, když sedíš za stolem, tak co se ti může stát? Je to prostě sto a jedna. Jak říkám, nastoupit zpět chci ale nehodlám riskovat už ani jednu směnu ve stávajícím prostředí. Hodně holek u nás potratilo a jedna co nepotratila a donosila to tam tak má teď postiženou holčičku na kterou sbírá víčka od petek... to fakt nechci zažít... Docela v tomhle závidím každé, co si sedí za stolíkem až do porodu a je v klidu.....
Chlap mě hnal k dr už ve 4.tt hned po pozitivním testu. Doktor mi jen řekl, že podle krve tam něco je, ale že jsem těhotná, mi řekl až v 9.tt, kdy už pořádně viděl, co tam je a že je to na správném místě. Pri první návštěvě se mě též ptal, jestli to dítě chci nebo nechci. A co tam vidí, mi popsala až doktorka na prvním screeningu ve 13.tt.. Předtím mi jen doktor ukázal ten velmi inteligentně vypadající puntík a že to je ono. A s neschopenkou už ti tu toho řekli dost 🙂 užívej si těhotenství a ať jste zdraví 🙂
@kachnicky
@xpila
@pladik Kamarádka takhle byla doma, protože pro ni zaměstnavatel neměl odpovídající pozici - svoji stávající práci jako těhotná dělat nemohla. Takže jsou taková zaměstnavatelé. Ono j to o přístupu těch zaměstnankyň, musíte se na ně připravit, umět argumentovat, zákon stojí na vaší straně. Navíc pokud ti na gyndě vystavili PN - tak na co ti vystavili, když ti nechtějí potvrdit těhotenství?!
@pladik Jinak holka, ty evidentně nevíš, co ta práce v kanclu za stolem, obnáší... Jasně, třeba netaháme těžký věci nepracujeme fyzicky. Ale máme kolikrát obrovskou zodpovědnost, stačí jedno uťuknutí a máš na krku třeba zboží za několik desítek miliónů .-) Stres, stres, stres... Nadzvedává mě, když někdo shazuje práci lidí v kanclu. My bychom si takhle shazovat lidi, co třeba dělají ve skladu, nedovolili (a věř, že terč jste snadný). Pa.
@missveru To jo.. kdyz na tebe rvou desitky klientu cely den, ty do toho delas x dalsich veci a staci jedno ukliknuti a omylem posles zbozi nekam na druhej konec sveta, do toho skolis novacky a obcas bys je necim prastila, jak jsou neschopni, tak to taky neni pohodicka.. ale samozrejme, ze fyzicka zatez to neni a z toho hlediska se to srovnavat neda.. ale shazovat taky ne.
@missveru já vím, že v kanclu je stres ale zas je kancl a kancl 🙂 Nikoho shazovat nechci ale nenechám se urážet, že už xpila vidí, jak na té neschopence zůstanu.... Já dělat chci ale za současné situace mi nezbyde než najít gynekologa co mi vystaví potvrzení a vyřídit si nejdřív ten přesun... ten týden to snad doma zvládnu ale s těma 6h toho vyřídím fakt kulové :D Ale tak snad na kontrolu nikdo nedoleze když to v práci vědí.... Jak říkám, jen se dostat k naší personální trvá 3h a ty já mám na celé dopoledne :D

od 3/2015 marodím u gynekologa (těh. s dvojčaty - bohužel samovolný potrat v 11+6 ), stále jsem v PN a mám vycházky od začátku 6 hodin (7-10 a 15-18) ... prý mi víc dát nemůže, že to je strop.