Těhotenská poradna. Jak častý je UZ?

optimistic
2. bře 2022

Dobrý den, když jste docházely a nebo docházíte do těhotenské poradny každý měsíc, dělali vám pokaždé UZ?

domka001
2. bře 2022

@optimistic Já jsem 14tt a každý měsíc nechodím. Byla jsem naposled v 9tt,a pak 1 screening a na další poradnu jdu za 2 tydny. A utz mi dělal naposledy v 9tt jestli bije srdíčko a pak vystavil průkazku.

merope
2. bře 2022

Každý měsíc dělala poslech srdíčka něčím jako angelsounds. UTZ přemítám, zda krom prvního vůbec nějaký - protože pak jsem byla na prvotrimestriálním, pak vlastně nevím, pak byl hned ten ve 20tt, Vánoce a potom jsem začla lítat do nemocnice s problémy, to jsem pak měla UTZ každou chvíli (ale už ne u gynekologa, ale v nemocnici resp. v rizikovce).

swan42
2. bře 2022

@optimistic ne, jen 2x na potvrzeni tehotenstvi a srdicka (asi 6 a 9.tyden), pak screening asi ve 12.tydnu, pak druhy screening ve 21.tydnu a pak treti screening asi ve 32.tydnu.
Kdyz neni zadny problem, neni duvod k castejsim...

kikika87
2. bře 2022

@optimistic Na začátku ano, ale pak už jen screeningy ve 14tt, 21tt a další mě čeka až po 30tt. Do poradny chodím co 3-4 týdny.

misaa56
2. bře 2022

@optimistic Každou návštěvu dělala ultrazvuk až do konce těhotenství🙂

krisstina93
2. bře 2022

No záleží na Dr, pojišťovna ti hradí 3 utz za celé těhotenství, zbytek je buď dobrá vůle doktora, nebo si to musíš zaplatit. Mě je třeba dělala každou kontrolu, ale není to narokovatelne.

journals
2. bře 2022

Poradna kazdy mesic a kazdy mesic mam utz + screeningy. Doktorka mi vzdy peclive ukazuje co miminko dela a kde co ma. Vzdy mi vytiskne nekolik fotek.

kelerub
2. bře 2022

@optimistic chodila jsem na kontroly co 3 týdny a ultrazvuk mi dr dělal pokaždé.

xnikax1
2. bře 2022

@optimistic potvrzení těhotenství, potom potvrzení srdíčka v 10 týdnu
První screening, druhý screening,utz ve 31 týdnu a potom při příjmu do porodnice

lenerka1
2. bře 2022

Ano UTZ každou návštěvu, ale kromě těch 3 velkých vždy jen taková rychlovka na 20 sekund, prostě jen kontrola srdeční akce.

jjasmina
2. bře 2022

@optimistic ultrazvuk na každé kobtrole, ze začátku každých 14 dní, pak po měsíci

lachtanice86
2. bře 2022

Ano, bez placení

domka001
2. bře 2022

@swan42 Prosím,můžu se zeptat ten 2 a 3 screening je povinný,nebo proč se dělá? Mě doktor řekl že mám výborne výsledky 1 screeningu ze druhý nebude potřeba. Tak jestli si ho mám sama vyžádat nebo ne.. dekuji

journals
2. bře 2022

@domka001 tak to smekam pred panem doktorem, ze ze screeningu pozna i to, co z nej poznat nejde 🤦🏻‍♀️ Z prvniho screeningu totiz tezko pozna jestli se vsechny organy vyvijeji tak, jak maji. Druhy je snad jeste vic dulezity nez prvni

domka001
2. bře 2022

@journals Tak to děkuji za informace. Myslela jsem si že 1 screening je nejdůležitější.

journals
2. bře 2022

@domka001 je dulezity, ale urcite nemuze rict vse. Zkus si vygooglit na co vsechno se druhy screening zameruje.

xnikax1
2. bře 2022

@domka001 já si ale myslím, že měl na mysli jen triple testy, ty už se dneska vážně nedělají, pokud je první screening v pořádku, protože vycházel často falesne pozitivně. Chodí se až na velký utz ve 21 týdnu. Můj gynekolog to nazval taky druhým screeningem ten odběr v 16 týdnu.. Taky jsem si ho nenechala dělat.

domka001
2. bře 2022

@xnikax1 Takze je lepší na ten 2 screening jít nebo ne? Ať vím..

journals
2. bře 2022

@domka001 Samozřejmě, screening je důležitý, triple testy ne. Bylo by dobré si o tom s doktorem popovídat a udělat si v tom jasno. Ale žádanku na screening od něj určitě chtěj

xnikax1
2. bře 2022

@domka001 zeptala bych se gynekologa co měl na mysli.. Na triple testy bych nešla, ale druhý velký ultrazvuk ve 21tt což je správně druhý screening je opravdu důležitý

swan42
2. bře 2022

@domka001 na druhy samozrejme jdi (20-22.tyden) - zjistuji se vyvojove vady, jestli ma dite normalni stavbu srdce a mozku, mocak, zaludek, 2 ledviny a bránici. Vahovy odhad miminka, ulozeni placenty a mnozstvi plodove vody.
Pokud si zaplatis i podrobny morfologicky nebo konsiliarni, tak zjistujou i dilataci ledvinovych panvicek nebo pocet prstu (ale normalni doktor pocet prstu zkontroluje i bez priplaceni).
Kdezto prvni screening je jen vypocitani pravdepodobnosti napr.downova syndromu- postižení. Zkratka neco uplne jinyho

swan42
2. bře 2022

@domka001 jo a jeste ses ptala na ten treti. Ten si myslim, ze je taky dulezity. Opet se zkouma vaha miminka (kdyby bylo moc velke tak se doporuci cisar nebo vyvolani), mnozstvi vody a taky prutoky v pupecniku, jestli mimino nestrada. A taky jestli uz je hlavou dolu.

habakuk22
3. bře 2022

Jsem po ivf tak jsem na zacatku mela kontrolu v centru pro potvrzeni v cca 7 tt. Pak hned za tyden u sveho gynekologa a další týden to byl 9tt znovu u gynekologa, prukazka atd. Pak uz po měsíci a prý na každé další poradně aspoň rychle koukneme na miminko jestli je v pořádku.

cekamnazazrak
5. bře 2022

já jsem v 19tt a u svého gyndaře jsem byla všeho všudy 2x.. poprvé, když mě tam předali v caru cca 10tt, pak jsem měla 13tt 1. screening, další týden jsem tam nesla výsledky (to na moji žádost ultrazvuk udělal (zaplatila jsem si totiž těhotenský balíček za 1.500,- který obsahuje, že můžu žádat ultrazvuk každou návštěvu), ale jen tak jakože "kuk, jo žije, dobrý, jdeme dál".. na další kontrolu mě objednal až za šest týdnů.. vyšlo to tak, že jeden den jdu k němu a druhá den na 2. screening..
@domka001 screningy jsou dle mého důležité.. jde především o vývojové vady, ty mohou nastat v čase vývoje, takže to jestli ti 1. dopadl dobře zase tak moc neznamená.. a žádný doktor nemá v běžné praxi takový ultrazvuk a tolik času na jednu pacientku aby to vše mohl zkontrolovat on.. proto existují specializované pracoviště, kde na to mají techniku, čas i odborné lékaře..

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru