Těhotenství a neschopenka. Od kdy jste šly?

bartk
7. bře 2023

Ahoj holky . Zajímalo by mě od kdy jste šli na neschopenku v těhotenství ? Já jsem teď 7tt a chtěla bych jít po 4měsici . Není mi teda už teď dobře ,jsem strašně unavená a vždy ráno mi bývá na zvracení , pracuji v obchodě kde tahání zboží - kartony které mají až 15kg . 8hodin stání na nohou a ještě dojízdim 50 km tam a 50km zpět každý den od pondělka do pátka . Moje nadřízená tvrdí ,že tehotenstvi není nemoc takže očekávám až to řeknu různé řeči atd .

sigyn
7. bře 2023

Já na neschopence nebyla, šla jsem z práce přímo na mateřskou (6t před?). Pokud jste unavená, tak to chce více železa a v práci si říct o přeřazení na méně naročnou práci, na což ze zákona máte nárok. Jinak ano, těhotenství není nemoc a je třeba si uvědomit, že s neschopenkou se vážou i jiné problém - vycházky, nižší mzda atd.

veruuu_kubesovic
7. bře 2023

Šla bych jen v případě komplikací v těhotenství, jinak mi to absolutně postrádá smysl 🤔

bartk
autor
7. bře 2023

@sigyn u mě opravdu nejde přiřadit na jinou práci 🙂

bartk
autor
7. bře 2023

@sigyn a co jste dělala za práci ? Moje sestra šla též až rovnou na mateřskou ale taky pracovala v kanceláři .

verisek001
7. bře 2023

V 1.trimestru je normální, že jsi unavená a je ti špatně. To tě v 2. trimestru přejde a když ti nic nebude, tak proč by ti doktor psal neschopenku, kor na 5 měsíců. Co se týče práce, tak ze zákona tě má nadřízená přeřadit na lehčí práci, nebo to prostě tahat nebudeš 😉

emillyhk
7. bře 2023

Na první neschopence jsem byla brzy, cca 8.-9. týden. Bylo mi neustále zle, nemohla jsem ani stát, motala jsem se (mám i normálně nízký tlak). Po dvou týdnech, kdy jsem doma jenom ležela a odpočívala, jsem měla pocit, že dobrý a nechala se uschopnit. Doktorka se na to teda moc netvářila. No za dva týdny jsem byla na neschopence znovu, zvracela jsem, bylo mi spíš hůř než líp (jakákoliv fyzická námaha to jenom zhoršovala), do práce jsem se už nevrátila.
Ale teda nenapadlo by mě si plánovat, že na neschopenku půjdu 🤷‍♀️

bartk
autor
7. bře 2023

@emillyhk Já mám bohužel docela náročnou práci na psychiku ale ten kdo to u nás nepracuje to nemůže posoudit 🤷🏻‍♀️A ano plánují to ,protože už teď je mi zle a neumim si představit ,ze budu každý den dojíždět ráno hodinu a odpoledne hodinu zase domu pokud mi bude tak jako je mi už teď .

ele_nka
7. bře 2023

@bartk také jsem pracovala v krámě a na neschopenku šla v 7. měsíci (opravdu zdravotní důvody) jen tak bych nešla ani omylem. Nedala bych to, že každý den musím dodržovat vycházky a ani nemůžu jet nikam na víkend.

sigyn
7. bře 2023

@bartk Já dělala v kanceláři (IT), takže spíše psychicky náročné + dojíždění 30/30km. Slabo mi bylo také a bylo to právě nedostatkem železa, jakmile jsem začala brát vitamíny, tak se to zlepšilo. Prozvracela jsem celý první trimestr, ale fungovat se dalo. Mně tedy doktor hned nabízel neschopenku ze zvyku, ale já bych doma asi přirostla ke zdi. Ono se taky může stát, že doktor(ka) neshledá důvody pro neschopenku a co pak?

kkkt
7. bře 2023

@bartk ja bych si zjistila jak to je v tehotenstvi v ramci zakona. Urcite nesmis nic tahat, a nato musi brat ohled i zamestnavatel 😉 kukni do zakoniku

cherie24
7. bře 2023

@bartk já šla v prvním trimestru kvůli nevolnostem a krvácení. Nebyla jsem schopná fakt vůbec ničeho. Pak jsem domlouvala s vedením přiřazení na jinou pozici a když jsem zjistila, že bych stejně dělala věci, které nejsou pro těhotnou vůbec vhodné, už jsem nenastoupila. Ale mě taky za 2 měsíce končila smlouva a věděla jsem, že těhotným smlouvu neprodlužují. Takže kvůli 2 měsícům jsem nechtěla riskovat, že se něco pokazí kvůli tahání těžkého zboží nebo že sletím někde že žebříku...

crejzy
7. bře 2023

@bartk nenechte se tu odradit. Z odpovědí cítím, že když ony vydržely pracovat, tak vy taky musíte. Já byla na neschopence od 7-12tt kvůli zvracení. Ale já měla kancelářskou práci. Kdybych stála na nohou a tahala zboží, tak si požádám o přeřazení na měně fyzicky náročnou práci ( na to je myslim nárok ze zákona a pokud to nelze pak mate nárok na placené volno myslim) a nebo jestli se tam nechcete dohadovat tak neschopenku. Je to vaše tělo, vaše těhotenství, váš život a nikdo nemá právo vám říkat co musite vydržet. Nadřízená jen nechce hledat posilu.

bartk
autor
7. bře 2023

@sigyn No já mám dost náročnou práci a prerazeni proste nejde ,není kam 🙂) Ano moje ségra taky vydržela protože byla v kanceláři a to přímo na úřadě práce a rikala ,ze kdyby dělala co já tak určitě do 7meho měsíce není . Můj doktor mi nabízel neschopenku už jen když jsem dostala antibiotika na zánět dělohy .

bartk
autor
7. bře 2023

@crejzy Děkuji ,rada slyším i tohle a ne jen odsuzování zde . Moje práce je celkem náročná ,nedelam žádnou prodavacku ale jsem dekoráterka a musím tahat těžké figuriny ,různé police ,které nejsou zrovna nejlehčí a hlavně připravovat slevy a to jsem potom v práci mnohem déle a vše je proste strašně stresující 🤔Nechci chodit do práce s tím ,ze mi je zle a ještě se stresovat co zase se bude dít . Bohužel prerazeni není možné

emillyhk
7. bře 2023

@bartk Tak pokud ti doktor nabízí neschopenku, tak to je taky něco jiného... Že máš práci, která je fyzicky a psychicky náročná, to ti nerozporuju, moje práce sice na první pohled působí, jako že si celý den sedím a pohodička, ale taky to bylo fyzicky a psychicky náročné (otěhotněla jsem v první vlně covidu, jako jedni z mála jsme měli otevřeno, moje práce je poměrně kontaktní, zákazníci často roušky sundávali, o respirátorech jsme si mohli nechat zdát, atd.). Přesto jsem do práce chodit chtěla. A přesto skončila na neschopence až do konce těhotenství. Jen říkám, že mě nenapadlo si PN plánovat předem.
Takže ještě jednou - pokud ti tvůj gynekolog PN doporučuje, tak na ni prostě jdi 🤷‍♀️

laxesis
7. bře 2023

V prvním těhotenství (rizikové) jsem byla velká "hrdinka", trčela jsem v práci. A opravdu jsem šla až 6 týdnů před porodem. Porodila jsem doslova pár dní (necelé 2) od nástupu na mateřskou, neměla jsem ani den klid. Celou dobu stres, furt jsem špinila, ke konci krvácela, většinu jsem prozvracela... a přesně jsem to brala tak, že všechny okolo mě to nějak zvládly, zvládnu to taky. Práci mám v kanclu, jenže stres jak blázen, dvě hodiny dojíždění denně, pode mnou hodně lidí, samé schůzky a jednání. Teď už vím, že jsou věci, které za nějaké přemáhání se nestojí - blbá práce v těhotenství je jedna z těch věcí. Teď jsem těhotná podruhé, opět rizikové a nejpozději v červnu jim plánuju říct nazdar - budu ležet a budu doma se synem (rodit mám koncem srpna/začátkem září, když se to povede takto protáhnout). Neschopenky mi nabízí od prvního dne, jsem navíc po KET. Pokud se necítíš, tak jdi bez výčitek. Člověk se celý život za něčím honí, v práci budeš ještě mnoho a mnoho let...a pokud si prostě poslední půlrok doma odpočineš, koho by to mělo pohoršovat? především to děláš pro sebe a pro to miminko. Na kecy v práci se vykašli. Na tahání krabic bych se jim taky vykašlala.

matys13
7. bře 2023

Ahoj, ja byla na neschopence uz od umeleho oplodneni az do konce tehotenstvi..v praci to bylo take stresujici a ja si nechtela pak vycitat ze to kvuli tomu nevyslo..takze jsem byla doma celych 9 mesicu.ani ted kdyz jsou synovi 3 a do skolky, ani tak jsem ne nevracela do prace kvuli 4 mesicum (druhe tehotenstvi).to jsem se i v praci ptala a rovnou mi rekli ze je to kvuli ty chvilce zbytecny a byla jsem na neplacenem volnu.. jde jen o to jak se citis ty.. pokud se necitis na to chodit do prace nebo si myslis ze to na tebe bude moc tak si klidne nech napsat neschopenku..a je to vec kazdeho..kazda se citime v tehu jinak.. tak hodne stesti ☺️

kmarie81
7. bře 2023

@bartk je povinosti zamestnavate po oznameni tehotenstvi zajistit, ze nebudete dle bezpecnosti prace delat nic co by vas mohlo ohrozit - napr. ty bremena, nocni prace, manipulace s tekavymi latkami atd atd. Jestli to ochranit na teto pozici nedokazou, musi vas preradit na pozici, ktera to zplnuje za vas stavajici nebo vyssi plat a jestli nedokazou ani to, musi vas nechat pro prekazky v praci na strane zamestnavatele za 100% z prumeru na nahrady (placeno jako dovolena) doma. Tolik zakon...

goovana
7. bře 2023

@bartk nastoupila jsem na mateřskou 6 týdnu před termínem porodu
Takže jsem dělala až do konce
Práce obdobná tvojí...nechala jsem se preradit plus jsem si nechala upravit pracovní dobu pac být na nohou 13 hodin jsem nedávala

rejalin
7. bře 2023

Já bych asi primárně na neschopenku na tvém místě nešla. Ono mít vycházky atd 7m mi přijde na prd, když to není nutné. Požádala bych o to přeřazení. Zaměstnavatel je povinen a pokud to nejde, dostaneš placené volno. Alespoň pokud vím.

martt
7. bře 2023

@bartk Když jsem poprvé otěhotněla tak jsem dělala servirku. Cca na 7 týdnu jsem byla tři týdny na neschopence protože mi bylo zle. Pak jsem se vrátila do práce , protože mi bylo uz dobre a automaticky mi zkratily pracovni dobu na 8 hodin pred tim jsem delala 12hodin a vic. A na nějakým cca 20 týdnu jsem šla znovu, ale kvůli autonehodě kterou jsem mela a komplikacím a byla jsem až do konce. A upřímně byl to docela opruz být pak celou dobu doma na neschopence.

muhehehe
7. bře 2023

To moc nenaplánuješ.. buď je nějaký zdravotní důvod, a nebo není. A nějaké stresíky má v práci každý, to je úplně irelevantní. Na mého gynekologa taky neudělalo žádný dojem, když jsem mu řekla, že za den v práci musím vyběhnout 2000 schodů, 8 hodin si nesednu a fakt mám dost. A to jsem v daném těhotenství o jedno z dvojčátek dokonce přišla. Řekl mi něco v tom smyslu že to není zdravotní problém, ale můj problém, že tam ty schody jsou, a nazdar. Tak jsem byla v náročnějších pracovních obdobích doma zadarmo, protože jsem nechtěla riskovat, že přijdu i o druhé.
Jinak pokud není možné přeřazení, dá se to řešit volnějším pracovním tempem a vynecháním určitých povinností, je na to formulář, ale zaboha si nevzpomenu jak se to jmenuje. Zaměstnavatel pak méně platí (za méně odvedené práce) a zbytek dorovná pracák.

zmrzlinka
8. bře 2023

@bartk já jsem kvůli nevolnostem zůstala doma hned v počátku.Nakonec jsem skončila třikrát ve špitále ,takže to není žádná legrace.At si říká každý co chce.Jestli se na to necítíš zůstat doma.
Já jsem měla problém se jít vysprchovat a nějaké vychazky mi byli u prdele jak mi bylo zle.....

zmrzlinka
8. bře 2023

@zmrzlinka a na nějaky natahování s arogantním zaměstnavatelem bych se zvysoka vykašlala....vím o čem mluvím...

j.a.n.i
8. bře 2023

@bartk Tak pokud neni prerazeni možné, je povinností zamestnavatele te nechat za plny plat doma. Takze ve chvili, kdy o to písemně pozadas, tak povetsinou nejakou vhodnou praci najde.

muhehehe
8. bře 2023

@j.a.n.i Jak tohle funguje v praxi? Pokud je jí tak blbě, že prostě pracovat nemůže, nebo má nějaký relevantní problém, je na neschopence. Jasná situace.

Pokud jen bude tvrdit, že hrůza (což tvrdí kdejaké nemakačenko, které už se těší, že nebude makat.... ale rozhodně nenarážím na autorku, čistě obecně!!), ale neschopenku nedostane, tak pak se teda bude dít co? Požádá o přeřazení, nebude vyhověno, protože není kam (klidně možné v malých firmách, taky bych jako zaměstnavatel neměla kam přeřadit svoje zaměstnance), a tedy sedne si doma na zadek. Tak kde se pak bere povinnost zaměstnavatele za toto rozhodnutí zaměstnance poslat plnou výplatu, kdo to určí, že stresíky jsou pro těhotnou moc velké a má tedy nárok si sednout doma na zadek, aniž by měla neschopenku?

j.a.n.i
8. bře 2023

@muhehehe Na stresíky ji samozřejmě nikdo přeřazovat nebude, a pokud lékař usoudí, že ji neschopenku nedá, tak prostě bude do práce chodit, nebo si může domluvit neplacené volno. Povinnost zaměstnavatele se vztahuje na jasně definované činnosti, které těhotná nesmí dělat, u zakladatelky jsou z toho, co tu napsala minimálně 2 a to je manipulace s 15kg břemeny, smí nosit max 10kg a nesmí lézt po výškách. Takže toto je povinen upravit, plus možná něco dalšího, co nenapsala.

muhehehe
8. bře 2023

@j.a.n.i Já v té situaci byla, a dostala jsem ten formulář na vyrovnávací příspěvek od pracáku. Voser a papírování, ale smysl to dává. Vydefinuje se, o kolik méně zaměstnanec odvede práce (jaké činnosti nebude dělat, nebo menší počet hodin apod.), zaměstnavatel za práci méně zaplatí, rozdíl dorovná pracák. Takhle mi bylo řečeno, že se to má řešit. Tohle chápu, i když teda nemám pocit že by to byl plošně používaný nástroj, hlavně asi teda proto, že co se týče neschopenek v těhotenství, jsou lékaři vcelku benevolentní (jen ten můj byl zrovna pravý opak :D )

Protože jsem byla zaměstnancem ve své firmě a tak jak tak ty peníze jsou moje, prostě jsem nabrala nového člověka místo sebe a sobě vyplatila něco co jsem uznala za vhodné, a zůstala doma. Na příspěvek z pracáku sere pes, ten čas strávený dřepěním na pracáku a dokládáním kravin mi za to nestál. Ale kdybych nebyla zaměstnanec svůj vlastní, tak to samozřejmě řeším jinak, popř. mne tohle zajímá i z pozice zaměstnavatele, který skutečně nemá možnost ty holky přeřadit někam jinam nebo jim v případě těhotenství nějak ubrat, to leda hodiny, ale činnosti ne.

Ono vůbec ty činnosti vydefinovat, přiřadit jim nějaký čas apod.... Samozřejmě pro účely pracáku by to šlo, něco na ten papír napsat; v realitě ale naprosto neproveditelná věc; možná i případ autorky, že pokud je třeba na provozovně sama a ty balíky jí prostě nemá v daný moment kdo dotáhnout, tak hotovo a je tam k ničemu, protože platit druhýho člověka, který by tam jinak vůbec nebyl, aby jednou za hodinu dotáhnul balík, je mimo mísu.

Inu, složité.. díky za tvé příspěvky ,,z oboru", leckdy se přiučím.

j.a.n.i
8. bře 2023

@muhehehe tak ja nerikam, ze to pro zamestnavatele neni zatez navic, je, jak administrativní, tak financni, to je proste fakt.

bartk
autor
8. bře 2023

Holky díky za komentáře ! Jak se tu několikrát opakovalo o přerazeni na jinou práci - to není možné . Jedine co mě napadá je poloviční úvazek což se rovna o polovinu méně peněz a to opravdu nepřichází v úvahu , to bych si snížila průměr na mateřskou a celkem o dost !!! A to jak tu někdo psal a tom ,ze je někdo nemakacenko tak to tedy pardon ;) Nechodím na žádné neschopenky, do práce chodím i nemocná takže opravdu nechapu některé komentáře 🙂 mít práci kde bych mohla sedět ... tak jsem tam také do 7meho měsíce 🙂 Myslím,že je to každého věc na co se cítí a necítí a určitě nemá nikdo právo to soudit .

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru