icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

lekra
4. led 2016

@lolina16 pokud ti maminka pomuze,urcite!

slunicqqo
4. led 2016

Urcite to zvladnes a pokud mas super mamcu co ti pomuze tak se urcite urves i na tu diskoteku🙂ale bude to narocne to ti nikdo mebude tvrdit ze ne ale urcite to bude stat za to

marcicek84
4. led 2016

@lolina16 - já myslím, že by sis to měla přečíst ještě jednou paní @lekra ti napsala, že jsou šťastní a rádi, že malý je, ale prostě její dcera na to připravená nebyla bez nich jako rodičů by to absolutně nezvládla, že to v praxi není tak jednoduché, jak to teď vypadá a že byste si o tom s maminkou měly promluvit jak to v praxi chete mít a dělat a co je reálné a co nikoli a klidně ji nebbo dceři napsat své představy a ony vás mohou konfrontovat s realitou a samozřejmě, že pokud máš zázemí rodiny, tak nechat si jej je určitá možná cesta, ale pokud to tak třeba není a budeš na dítě sama jen s mamkou, tak to třeba už tak růžové být nemusí, navíc je třeba si uvědomit, že tvá mimka absolutně přijde na nějaký čas o svůj život a soukromí a tv rozhodnutí neovlivní jen tebe a tvůj život, ale i její život a to dost zásadním způsobem. Jelikož také vím co péče o dítě obnáší, tak určitě před tím, než padné konečné stanovisko bys to s mamkou měla hodně prodebatovat a asi i s rodiči otce mimča vč. jeho rodičů a až dospět k nějakému rozhodnutí a samozřejmě si to propočítat finančně nejen teď , ale i do budoucna, do doby, než budeš schopna živit své dítě sama...jo a také tam padlo, že i její dcera na tu zábavu jít prostě někdy chce.

somalicats
4. led 2016

@lolina16 Já naopak uživatelce @lekra rozumím. Moje nejstarší dcera je "pouze" o 4 roky mladší než Ty, takže už si dokážu celkem představit tu situaci i z pozice matky dospívající dcery, která jednoho dne přijde domů s tím, že je těhotná. Stát se to mojí dceři, tak rozhodně nebudu skákat radostí do stropu, nebudu dceru zatracovat, ale taky ji nebudu přesvědčovat k tomu, aby si dítě nechala. A to čistě z toho důvodu, že pro mě by to znamenalo hromadu práce a starostí navíc - prakticky bych dceři musela pomoci hodně rychle dospět, pomoci se postavit na vlastní nohy dřív, než za jiných okolností, pomoci finančně. Se vší tou nejistotou, že na dítě nezůstane nakonec sama - nežijeme v pohádce a ne každá těhotná šestnáctka má to štěstí, že ten její borec s ní zůstane, zapojí se do práce, do péče o dítě... Ostatně @lekra to tu popsala celkem srozumitelně - její vnouček je v tuhle chvíli bez táty, jeho rodina o něj nestojí, prakticky se stará jen rodina matky chlapečka. Tohle rozhodně nepovažuju za ideální stav. A s tím vůbec nesouvisí to, že chlapečka pochopitelně matka babička milují a snaží se mu dát co nejlepší start do života a nevyměnily by ho za nic na světě.

evulinka27
4. led 2016

@somalicats musím ještě reagovat..
To, že má 16 neznamená, že je neschopná. Jak píše, má ročního sourozence a vidí asi doma, co je kolem toho práce. Nejde do ničeho naslepo.
Nenapadlo vás, že může být mnohem více emočně vyspělá, než vaše dcerky, které nic takového podsupovat nemusely a neměly žádnou takovou zodpovědnost? Možná to bylo a je také tím, že je málo zatěžujete a necháváte jim bezstarostný život a jen si užívat..
Já jsem teda opravdu už v 16ti věděla, co znamená navařit, naklidit, jít na pole pracovat a chodit na brigády a starat se o své vlastní výdaje. Rozhodně jsem byla mnohem vyspělejší a rozumnější, než dnes některé mé kamarádky, co budou mít 30 let...
Hrozně moc škatulkujete. Ano, některé jsou v tomhle věku opravdu děti a může se stát, že veškerou zodpovědnost přeberou bohužel rodiče.. ale můžou tu být vyjímky, které jsou naprosto rozumné, dokáží se o sebe postarat a dát dítěti opravdu hodně.
Řeči, že bude závislá na státu a na dávkách a že je nerozumná a nic jiného neumí.. no to je teda síla. To mi chcete některé říct, že naprostá většina rodin na mateřské není závislá na dávkách?? A ti jsou ale vpořádku, protože mají "věk"?! Holka si odrodí, vybere 220tis tak jako jiná matka na rodičovské a půjde pracovat a zase peníze zpátky státu odvede. Doma vše podědí po rodinách, nebude muset kupovat žádnou novou výbavičku a nebude platit nájem. Nemyslím, že i s tak malou mateřskou a popřípadě s alimenty bude dítě strádat více, než u jiných matek samoživitelek...

somalicats
4. led 2016

@evulinka27 Nevím, proč reaguješ na mě, já nic z toho, co píšeš, nenapsala 😉

evulinka27
4. led 2016

@somalicats já se rozepsala víc než jsem chtěla 🙂
Původně to měla být reakce na holky, že jsou ještě děti :D 😀 😀 omlouvám se

lekra
4. led 2016

@somalicats ,marcicek84,dekuji vam zeny,takhle uplne presne to je.ona predstava ruzoveho spiciho miminka se s realitou docela casto rozporuje.Je tu proste clovek,o ktereho je nutno se postarat po vsech strankach,stejne tak jako o nezletilou dceru.A kdybych pred dvema lety mela moznost,dceri bych tehotenstvi rozmluvila.Bohuzel to bylo vsechno jinak.Nebo bohudik? 🙂 mozna ano.jsem nesmirne stastna,ze Danecka mame,to jednoznacne,ale...dite ma proste prijit do rodiny vyzralych,zabezpecenych a pripravenych rodicu.

somalicats
4. led 2016

@evulinka27 V pohodě 😀. U mě zrovna by moje dcera neměla s výbavičkou problém, neb s mojí ségrou máme dohromady už 4 děti, mezi kterými točíme oblečení, postýlky apod., já čekám svoje třetí, takže něco rozhodně ještě bude 😀

lekra
4. led 2016

@evulinka27 take mas pravdu.kazdy je jiny.kazdy ma jine hodnoty.verim,ze nekdo dospiva opravdudriv ,nekdo pozdeji..

kacca11
4. led 2016

@evulinka27 říkám si, že ty zodpovědné a vyspělé obvykle uvažují jinak než tak, že by v 16ti otehotnely. Tím neříkám, že se nemůže stát nehoda, ale věřím tomu, že takové nehody se stávají častěji právě těm nevyspelym a méně zodpovědným.

lekra
4. led 2016

@kacca11 muzu byt uprimna a sprosta?blby telata to jsou!!!v dnesni dobe antikoncepce!!!

lolina16
autor
4. led 2016

@lekra pravda pravdoucí.

marcicek84
4. led 2016

@evulinka27 - ikdyž mají miminko může být připravena ještě míň a právě může mít zkreslené představy, kamarádka má nevlastní dceru ve stejném věku a roční miminku a ta nevlastní dcera s nima žije a když má hlídat tak se diví, že se malá musí často krmit a navíc ona ji má jen jako panenku na pohrání to ostatní neobstarává, takže si myslím, že to ještě horší situace, zkreslený pohled na dítě ve směru jen si s ním pohraju jako s panenkou...

jasminecek
4. led 2016

Ahoj, nečetla jsem celou diskuzi, ale napíšu zkušenost z vlastní rodiny.
Před třema lety otěhotněla manželova sestřenice, bylo jí 16, porodila v 17 letech. Dva roky po prvním porodu znovu otěhotněla a dnes má už 21 let a dva kluky 🙂 s obrovskou podporou maminky a prarodičů vše zvládla.
Pokud ti rodiče pomůžou, není podle mě o čem rozhodovat. Nikdy nepochopím ženy, které radí ostatním, aby šly na potrat. To je tak strašně soukromé a důležité rozhodnutí, které si musí žena rozhodnout sama v sobě a nikoho se na to neptat. S podporou rodiny vše zvládneš, tvoji rodiče se k tomu postavili čelem a myslím, že i když to teď třeba nevidíš hned, tak jednou budeš ráda, že ses rozhodla dítě mít. Školu si můžeš přece dodělat kdykoliv, i tu střední. Lepší než v pětatřiceti litovat, že nemůžeš otěhotnět.
Držím palce.

misanka22
5. led 2016

@jasminecek hezky napsáno! 🙂

konik_mischel
5. led 2016

manžel má tetu, je jí 45, otěhotněla OMYLEM ve třiceti a dítě si nechala jen proto, že by ji rodiče zatratili. Dopadlo to tak, že malej byl pořád u prarodičů, dodneška nemá k mámě takovej vztah jako k nim a dodneška ta kačena nedospěla. Takže když otěhotní šestnáctka - ano je to trdlo, měla si dát pozor, ale myslím, že existují daleko kurióznější exempláře, kde už svádět to na věk bohužel nejde. Ale protože jí bylo 30, nikdo neřešil, že nemá k děcku tatínka, každej si řekl, že si pořídila dítě bez otce, protože dítě chtěla a chlapa ne a ne sehnat. Realitu zná jen pár lidí z rodiny. Spousta mých známých se v těch 30 chová jako nezodpovědní puberťáci, nemyslím, že to je o věku, ale spíš o osobním nastavení, prostředí, výchově. Já dostala od rodičů vše podstatné, neměla jsem hlad, chodila jsem do školy, atd... ale když jsem chtěla něco navíc, vydělávala jsem si na to od 15 na brigádě a ono, když pak člověk jde, koupí si rifle za 1000 a ví, že na ně týden makal, začne si těch věcí ale i rodičů a jejich práce víc vážit. Chci tím jen říct, že to, že je zakladatelce 16 neznamená, že to nezvládne. Asi si to sama takhle nepředstavovala, ale situaci podle mě řeší jako dospělá, dohlíží, jestli bude s tím klukem, jestli jí máma pomůže, přemýšlí nad tím, že děcko není věc a dát ho pryč není taková banalita... pokud bude chtít, zvládne to i když situace není ideální... ale ono, kdy ta ideální je? Když je člověku 30 a stál by na hlavě aby mohl mít dítě a ono nic?

oblaka
Odpověď byla odstraněná
broucek2
5. led 2016

@lekra taky bych řekla, že dnes by se to stávat nemělo, ale mám ve svém okolí i případ, kdy slečna žádnou antikoncepci kvůli srážlivosti krve nemůže, tak se chrání kondomy, ale sami její rodiče jsou trochu jak na trní, aby i tak nebyl malér. Na druhou stranu ji poučili, ona je zodpovědná a ví, že si fakt musí dávat pozor.

nicol22
5. led 2016

@jasminecek Svatá pravda 😊

zuzkka88
5. led 2016

Já teda doufám, že pokud jednou budu mít dceru, bude ochrana někde jinde a bude víc možností. Hormonální antikoncepci bych do ní cpát nechtěla, už vzhledem k tomu, že já sama už bych pilulku do pusy nikdy nevzala. Bohužel v současnosti pro mladé bezdětné holky moc na výběr není... Tolik jen k ochraně.

A k tématu - já si sama sebe nedokážu v 16ti letech představit s dítětem. Ale nedokážu posoudit, jak je na tom zakladatelka diskuze. To už si musí rozhodnout s rodinou sama. Netroufám si nijak radit. Snad jen, ať nelituje příliš svého rozhodnutí, ať už bude jakékoliv.

kikidii
5. led 2016

Vždycky se najdou pro a proti, ale rozhodnout se musíš sama. Kdyby se to stalo mě, tak bych v 16 šla nejspíš na potrat, s těžkým srdcem, ale asi šla. Teď je mi 28 a o mimi se snažíme 8 pro mě nekonečně dlouhých měsíců, a stále nic. A to už si člověk zase říká, že kdybych byla těhotná v 16, mimčo bych si nechala, než se za několik let trápit tím, že to nejde.

ma_jo
5. led 2016

@lolina16 vidim, ze jsi rozhodnuta a nenechavas se ovlivnit tou stokou, co se tu rozjela. To je moc dobre! Myslim, ze to mas v hlave srovnane lepe, nez kdejaka tricitka, ktera si mysli, ze je lepsi dite zabit, nez mu (nebo sobe?) nedoprat veskery luxus. Verim, ze to zvladnes a budes dobra mama!

wecurka
5. led 2016

@lolina16 dobře zvaž všechny možnosti a nejen ty současné, ale i budoucí. Já měla syna ve 30 (asi ti přijdu stará), ale pro své dítě jsem studovala od 20 pracovala abych si pro něj s partnerem ve 25 mohli dovolit vzít hypotéku a pořídit vlastní bydlení, které jsme zrekonstruovali ještě před jeho příchodem. Do jeho narození jsme měli bohatý společenský život užili si asi všeho co jsme chtěli. Dnes už mám děti 2 a věř, že není žádná sranda pořídit výbavičku a dál plenky, mléko ( v případě že kojení nejde nebo není možné), oblečení a ono i dětské nemoci nestojí málo těch nutných výdajů je spousta a určitě pro něj vždy budeš chtít to nejlepší a později až bude ve školce tak budeš chtít aby zapadl mezi vrstevníky a tak to půjde už pořád. Na druhou stranu existuje v případě potratu riziko neplodnosti (byť malé). Já jsem ráda, že jsem si počkala na stálého partnera, zázemí jak v bydlení tak i po pracovní stránce a na své děti jsem byla připravená. A upřímně dnes po 3,5 letech na mateřské už mi začíná chybět běžný život a to jsem si ho užívala dost dlouho. Rozmýšlej opravdu dobře .

lilliana32
5. led 2016

Přesně jak tu holky píší. Je to jen na tobě. Buď zvolíš cestu potratu s tím, že si to celý život poneseš v sobě nebo do toho půjdeš a nezažiješ "mládí" jako ostatní vrstevníci. Ale pokud máš hodnou maminku, která se k tomu takto postavila, máš mladšího sourozence, takže víš co od výchovy prcka můžeš očekávat a jak je to náročně ... je to těžké a moc ti fandím, ať se rozhodneš jak se rozhodneš. Už jen to, že uvažuješ o ponechání si prcka hodně nasvědčuje, že nebudeš jen "klasická náctiletá puberťačka"! 🙂

prdecek
7. led 2016

pokud budeš mít podporu v rodině, tak se dá škola dodělat i s malým dítětem, já osobně bych na potrat nikdy nešla, dítě je dar a ne každý ho dostane, každopádně to stejně záleží na Tobě, přeju hodně štěstí! 🙂

verous91
7. led 2016

ja sem to měla vždycky dané tak že bych na potrat nikdy nešla naštětí mam skvělou rodinu ktera by mě se vším pomohla a podporovala mě takže udělej to jak to nejlíp cítíš 🙂 ty budeš máma a budeš se muset o male postarat přeju hodně štěstí

dannyblakely
7. led 2016

@lolina16 fakt jsem ráda za to, jak ses rozhodla.. jak říkám, první rok je nejtěžší, ale pak je to pohoda, budete kámoši s prckem, školu si doděláš.. nikdy nevíš, kde budeš za pár let a je fuk, kolik ti je teď. Maminka ti pomůže a to je důležité - podpora někoho blízkého 🙂 Držím pěsti.

romcilena
7. led 2016

Držíme palečky. To zvládneš 🙂

keckemet
10. led 2016

Taky jsem necetla celou diskuzí....Moralistky se jisté skvěle vyřádily ;) Za mne....stalo se.....možnosti jsou dvě....dvě rozhodnutí,které za Tebe nikdo jiný neudělá....může poradit,nastínit, ale rozhodnout to musíš jen sama....Já za sebou podobné rozhodování mám,ikdyz ne v 16 letech....stačí pár hodin a vše bude jak dřív....je to lákavé vím ;) Ale když teď chovám v náručí tu bytost,o které jsem "měla právo rozhodnout" nedokážu si představit,že by tu s námi nebyla..... V začátku je to velmi abstraktní, rozhodování se nad něčím,k čemu ještě nemáš vztah...kdyby šlo ale přeskočit období těch 9 měsíců, málokterá žena by měla takové dilema ;) Je to klise, ale děti jsou dar,jakkoliv moc nás zaskoči ;) Přejí hodně sil!!! Dej pak vědět jak se Vám daří ;)

Strana