icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

magdalenan
3. led 2016

@lolina16 Vzhledem k tomu, že nejste plnoletí, bylo by fér to jeho rodičům co nejdřív oznámit, aby se k tomu mohli vyjádřit a znala si jejich názor. I kdyby byli proti, neznamená to, že si dítě nemůžeš nechat, ale rozhodne by se to měli dozvedet i oni co nejdříve.

ivankasedlackova
3. led 2016

Ja sem měla v 20 ceti byla sem sama na to bylo to těžký a to dost malý nestradal měl vše co sem chtěla bydlela sem s matkou ale v šestnácti nevím jak bych se rozhodla je to těžké pokaždé když si na to sama ty si máma ne tvoji rodiče teď malý má 4 máme uzasnyho tatu SME spolem tři roky a rozhodne dítě není chudák ale dost si ty sama musíš odepřít s chlapem je to lehčí když videlava a stará se o vás 🙂

luckylee
3. led 2016

Take jsem v te situaci nastesti nebyla ale znam zenskou,ktera si v 16ti dite nechala a ve 26 kdy jsem ji poznala tak davala dceru co nejcasteji babicce na prazdniny nebo ji nechavala samotnou a chodila po diskotekach,hospodach,vlezla kazdemu do postele a hulila travu.Proste dohanela co zameskala.Nikdo ti nemuze presne rict co delat pokud te ani nezna.Ja sama jsem v 16ti sice na diskoteky a do hospod chodila ale priority jsem i tak mela jinde.Mi je 24let,s mojim jsme necele tri roky a miminko bylo planovane.Hrozne se na nej tesime a strasne moc ho milujeme.Pred mesicem jsme se vzali aby mel broucek uplnou rodinu a jsme stastni.A taky si i obcas poslechnu jak je to brzo ze jsem mela jeste delat karieru a uzivat zivota.On se vzdy najde nekdo kdo bude frfnat ale nikdo ti do hlavy a do srdce nevidi.Rozhodne by to meli vedet rodice pritele a to co nejdriv.Nemyslim ze kluk v tom veku je schopny se o dite starat,prece jen zenska ma aspon svuj instinkt ale taky bych ho nevynechala a nerikala ze po nem nic nechci.Udelali jste to dite spolu.Drzim pesti at se rozhodnes jakkoli.🙂

merope
3. led 2016

@konik_mischel No, osobně mi to přijde šílené (já ještě měla 8 letou základku), ale pokud jde dítě do školy v 7 letech (každé druhé má "odklad") a je někdy na podzim, tak jí teď může být snadno 16 a nemít hotovou ZŠ. Jinak 15 je takový standard.

ppejskova
3. led 2016

Četla jsem jen zlomek reakcí..., já nejsem proti potratům pokud mají zdravotní důvod, ale pokud je to jen o tom zrovna se to nehodí... Tak ano ty si možná zkrátíš pubertu,ale pokud už teď k tomu miminku (bublince) něco cítíš... A ne rozhodně to není blbost...moje mimi je sice vymodlené askoro víc jak rok očekávané, ale hned jak jsem si to jen začala myslet...už bych ho nedala a první 3 měsíce jsem zažila největší strach ve svým životě aby všechno bylo dobrý (půl roku předtím nám jedno uteklo v 6tt cca tam nahoru), a celkově nejsem o moc starší než ty je mi 22,až malá přijde na svět bude čerstvých 23,rozdíl je v tom že já mám tatínka, zázemí a mimčo bylo chtěné
ALE moc tě prosím, pokud můžeš donos ho...máš před sebou pár měsíců času a škola už skoro končí. Pokud si v průběhu uvědomíš že to nezvládneš je tu možnost adopce....a spousta páru čeká na miminko,které mít nemůžou...

tofife
3. led 2016

Určitě si všichni sedněte (obě strany) a dohodněte se, jak to bude vypadat finančně a ve všech ostatních ohledech. My teď s manželem nakupujeme výbavičku a je to mazec i pro dva pracující, když chceš koupit veškerý "standard". Jinak jak už tady někdo zmínil, i my jsme se snažili roky o mimi, takže připouštím, že i když jsem racionální typ, přece jen pro mě narození miminka představuje vlastně neuvěřitelné štěstí 🙂 Ale je jasné, že tohle není objektivní... No a pak ještě musím naprosto souhlasit, že by otec dítěte měl figurovat v jeho životě, ať už je mladý, jak chce - jeho role je nezastupitelná. Pro tebe asi nahraditelný / postradatelný je, ale pro mimi nikdy..

ell88
3. led 2016

Ahoj, ja otěhotněla planovane v 17, rodila v 18...nikdo mi nepomahal-nechtela jsem. ..vse se zvládne. ..ted cekam třetí dite, s manželem jsme stále od 16.spolu. ..na potrat bych nešla, zvláště když máš mamku, co ti chce pomoct. ..lepší ted, ted budeš mlada máma a budeš decku vic rozumět. ..

cerberos1306
3. led 2016

Kamarádka se kterou jsme spolu chodily na střední otěhotněla v 18, kdy jsme měly před maturitou. Šla na potrat, potom si našla super chlapa, práci, koupili byt a mají dvou měsíční miminko. Bylo to pro ní těžké, ale nejlepší rozhodnutí do budoucna.

tulikiss
3. led 2016

promin mozna budu neprijemna ale kdyz si dost stara na sex tak si dost stara na to nest nasledky... takze si sedni a vyres dulezity veci..jak chces to dite zivit, si na zakladce takze nevydelas nic...takze pocitac ze bude dite zivit mama, ale soucasne cekas ze za rok pujdes na skolu tak to s nim bude muset byt nekdo doma rocni dite do skolky nedas, takze mama vydelavat nebude. takze vpodstate ty porodis ale o dite se bude vetsinu dne starat mama.. promin ale to nebude tvoje dite, zvlast v tomhle veku bude to spis sourozenec. navic pocitej s tim ze te hodne lidi odsoudi a bohuzel i spousta potencialnich partneru odradi ze si v 16 mela dite, ono ne kazda rodina tohle dokaze vzit vpohode.

doporucuju na netu najit porad teen mom a kouknout na par dilu, je tam hezky videt to na co se chystas...

mika251
3. led 2016

Myslím, že presviedčať ťa, aby si šla na potrat je už zbytočné - a ja som za to rada 🙂 Pokiaľ máš podporu doma a sama si presvedčená, že to zvládneš, tak to proste zvládneš. Určite budú situácie, s ktorými teraz nepočítaš, ktoré ťa zaskočia, ale podstatné je veriť, že to dobre dopadne.

Určite ťa ale prosím, nevykašli sa na vzdelanie. I pri dieťati sa dá študovať, hlavne jazyky, pretože na to, aby si mohla byť dobrou mamou potrebuješ mať okrem iného aj dobrú prácu a finančný príjem. Podstatné je chcieť, všetko ostatné príde samo.

Inak, pre všetkých ostatných, ktorí hovoria o tom, že si má užiť pubertu a chodiť na diskotéky - ja som asi exot, ale v bola som asi na troch diskotékach medzi 15. a 16. rokom a naznala som, že to nie je nič pre mňa. Sedela som doma, čítala knihy, kreslila, hrala v kapele, piatky sme skúšali v sobotu hrávali na svadbách. Alkohol mi nikdy nechutil a nechutí mi dodnes a pred manželom som chodila s jedným jediným partnerom. Proste hrozná puberta, človek si nič neužil 🙂 Tento rok budem mať 30 tak čakám, kedy si to začnem vynahrádzať, huliť a liezť každému do postele, ako tu niekto písal.

A ako sorry, ísť na potrat len preto, aby som si mohla užívať koncerty a chalanov, to mi príde fakt hrozne povrchné. Ale je to len môj názor.

misanka22
3. led 2016

@lolina16 uvědom si, že je to rozhodnutí na celý život (ať porod nebo potrat) ... píšeš rozumně, takže žádná lopata asi nebudeš. vše dobře zvaž! jestli víš, že Ti mamka a celá rodina pomůže a že to zvládnete finančně (mimino stojí spoustu peněz), tak zvol prcka, ale pokud nebudete mít dost peněz, tak to bude hodně těžké ... od financí se vše odvíjí ... ber na vědomí, že s miminem o hodně přijdeš, ale zase i získáš ... u nás na vesnici jedna holka porodila v 16,5 (školu přerušila a teď dodělala), malý Alex má v únoru 3 roky. původní tatínek to neustál, ale má nového přítele a je spokojená ... rodiče hodně vypomohli (i když její otec s ní docela dlouho nemluvil), po čase si ho vnuk získal ... je to těžké rozhodnutí, rozhodně není co závidět ...

lolina16
autor
3. led 2016

@tofife Jak už jsem psala, mamka má roční holčičku, takže kočárek, postýlka a tyhle ty věcičky mít budu.

lolina16
autor
3. led 2016

@mika251 Nepotřebuju ten pubertacky život, od te doby co jsem poznala otce miminka, tak jsem nebyla jinde než s nim, miluju ho, ale mám pocit, že jemu je to jedno, ani to nechce říct svým..v tomhle je to nejtěžší, nemám oporu v něm. Ale moc děkuju, krásně napsané.

tulikiss
3. led 2016

jeste bych jenom doplnila jednu drobnost.... jo pises tu rozumne, ale zase kdy se zamyslim nad tim co pises, tak promin ale prijde mi to jako naivni predstava prvorodicky na entou. jak miminko krasne papa, spinka a hezky se s nim pohraje. promluv si s nekym kdo mel dite takhle brzo, nebo koukni na ten seros teen mom, je tam krasne videt co vsechno te ceka. mocni stavani, neustale starosti o penize, protoze ono dite stoji vazne hode penez, zvlast pokud nedopadne kojeni. je hezky ze se chces vratit po roce do skoly ale ono taky neni snadny se ucit s rvoucim deckem, kterymu cely dne chybi mama. ja to znam delam vysokou se dvema takovyma detma. neni to rozhodnuti na mesic, na rok, je to rozhodnuti nacelej zivot a cim starsi dite tim vic penez stoji. jo jdu nato materialisticky, ale o tom to je je hezke ze je miminko krasne a milujes ho a ono tebe ale to ti ucty nezaplati. Takze si udelej rozhodne plan jak to vsechno udelas, jak zaridis finance, protoze mi neprijde fer udelat si dite a pak cekat ze vsechno zaplati rodice, protoze tohle neni jejich povinnost, je to voje dite a ty mas povinnost se o nej postarat. a tak k tomu vzdycky pristupuj.

lolina16
autor
3. led 2016

@tulikiss samozřejmě že nechci aby padlo na krk mámě. Já sama budu mít nějake ty dávky a mateřskou, kočárek a postýlku bych měla po segře. Vím jak to probíhá, celou dobu pomáhám mamce, když mužu mám segru skoro pořád, hlídám jí když je potřeba i celý den, vím, že to zvládnu a po mamce nechci modrý z nebe, sama mi řekla, že mi pomůže a že chce abych si ho nechala. až bych se do školy vracela tak by mu byl rok..nějak by se to udělalo..nemůžu vidět všechno černě, musim tak nějak mylset pozitivně a těch pozitiv j víc než dost podle mě.

tofife
3. led 2016

@lolina16 Aha, vlastně to máš pravdu, tak to je fajn. Ale i přesto je nenech dát ruce pryč.. Není to jen o penězích, ale i o sociálních vazbách... Čím víc kolem sebe bude mít "svých lidí", tím líp 🙂

tulikiss
3. led 2016

@lolina16 vis ono neco jineho je hlidat dite pres den, i kdyz treba cely den a hlidat ho 24 hodin 7 dnu v tydnu. ale to poznas az se narodi. no a to je prve ten problem ty ten plan nemas reknes nejak by se to udelalo, a to nejde musis presne vedet jak se to udela az se budes chtit vratit do skoly, kdo bude hlidat. jo jasne je jeste rok plus 7-8 mesicu casu ale musis vedet jestli mama bude hlidat, protoze v te dobe uz bude tva sestra asi ve skolce.
no a materskou mit urcite nebudes, budes mit narok na rodicak a to na jeho 4 letou variantu, takze 9 mesicu 7600 a pak uz jen 3800. Pridavky zavisi na prijmu a sama nevim jestli kdyz si nezletila se budou pocitat prijmy rodicu.

cerberos1306
3. led 2016

@tulikiss tak tak, těch peněz je hrozně málo.

citun
3. led 2016

Já myslím, že už rozhodnutá jsi!
Já bych ti radila potrat, ale taky bych ti v první řadě řekla, že je to tvůj život a ty si musíš rozhodnout co uděláš! Píšeš, že už máš k tomu miminku vztah a maminka ti pomůže, tak není co řešit. 🙂 Asi bych moc nepočítala s pomocí tvého přítele, je ještě mladý a kluci dospívají o dost déle. 😀
Každopádně ti budu držet palečky, at už se rozhodneš jakkoliv. 🙂

magdalenan
3. led 2016

@lolina16 No, nechci ti brát iluze, ale na mate4skou podle mě nárok nemáš, jen na porodné a přídavky. Ať mě prosím někdo opraví, ale domnívám se, že musíš být účastnící nemocenského pojištění a to se počítá až od SŠ, ne? Takže bys musela nejdřív splnit těch 270 dní, nebo to holky platí i pro ZŠ??

luidisek
3. led 2016

@magdalenan ZŠ se tam myslím nepočítá, protože to přeci není úspěšně ukončené studium, tím musí prolézt všichni...

ppejskova
3. led 2016

@magdalenan no ať tak nebo tak,beztak se mateřská musí počítat z předešlého příjmu takže žádná práce =žádná mateřská, dostane jen porodné a rodičák 4letou variantu jelikož otec dítěte taktéž nevydělává

tulikiss
3. led 2016

@magdalenan bude mit rodicak ale 4 letou variantu

eva267
3. led 2016

Já si tedy nedokážu představit být těhotná v 16-ti. Nemáte snad pro život žádné plány? Studia, cestování? "Něco" dokázat. Jasně, teď se do mě může někdo pustit, že mateřství je pro život ten nejlepší plán. Ano, ale ne tak brzy. Možná před sto lety, kdy se žena nemohla nijak jinak realizovat. Každopádně to nejdůležitejší, podporu vlastní mámy, máte. Držím palce, ať to zvládnete, ať už bude rozhodnutí jakékoli.

merope
3. led 2016

Něco k tomu nočnímu vstávání - když mi bylo 16, dala jsem třeba skoro 14 dní spát něco málo přes 5 hodin denně a být v pohodě, přes den akční, fungujíčí (sportovně i mentálně) a pak to dospat. Po třicítce se to zlomilo a teď když v noci nespím "svých" 7 hodin, jsem po chvíli na zabití. Jedinou výhodu mám, že můžu spát i po obědě a prostě se mi to sčítá a usínám zpravidla tak do max 5 minut. Takže strašit mladou mamku tím, že dítě v noci nebude spát - to spíše běžte strašit do klubu 40+ 🙂. Prostě mi přijde, že 16-letá mamka je na tom fyzicky určitě líp než 40-letá mamka. Jediný rozdíl je, že všichni tak nějak berou, že 16-ka může na potrat a pak si vyrobí dětí, kolik bude chtít, kdežto 40-letá má své důvody, proč to dřív nešlo a prostě to dítě není.

Jenže od těch 16-ti se to do těch 40 taky může hrozně rychle přehoupnout. Po první zkušenosti bude možná opatrnější s dalšími chlapy, nebude do toho chtít jít po hlavě, stačí pár zklamání a najednou je vám 30. Pak se chlap najde, ale přijde problém v rodině, takže než se začne řešit, že "to" nejde, je najednou 35 za vámi. A stres, CAR, IVF a všechno tohle - navíc s výčitkami, že už člověk mohl být babičkou, kdyby tenkrát nešel na potrat.

lolina16
autor
3. led 2016

@merope fyzicky si myslim, že to zvládnu a s psychikou na tom budu mnohem líp, než kdybych šla na potrat přeci..

marcicek84
3. led 2016

@lolina16 - holka prober se, pokud chceš dítě porodit, dej ho k adopci, dej ho někomu, kdo to dítě mít nemůže touží o něm, mamka to myslí dobře, když nechce, abys šla na potrat, ale realita bude hodně jiná pak po porodu, já bych do toho nešla a dcera, kdyby mi tak přišla, tak bych ji asi se nažila podpořit, ale také by záleželo na rodinné situaci, ty peníze budou problém...za mě teď miniinterupce nebo pokud porodíš, tak adopce, ostatní varianty jsou sice chvályhodné, ale bohužel najíst se za ně nanajíš...

andrejka3741
3. led 2016

Nečetla jsem celou diskuzi,ale myslím že v 16 letech absolutně nemáš ponětí co od života chceš. Mě bylo taky 16, byla jsem pubertačka, bez kloudných zájmů, s hlavou v oblacích a naprosto bez rozumu. Takhle to vidím zpětně, a myslím,že holky v takovém věku dneska na tom nejsou jinak (většina).
Já bych šla na potrat, dodělala bych vzdělání, našla si partnera a pak si pořídila rodinu. Ono bez školy,bez partnera,s dítětem to v dnešní době není procházka růžovou zahradou. Máš to štěstí,že máš maminku která ti pomůže,ale maminka ti nebude věčně. Ty by jsi se měla jak se říká vybláznit,užít si života a pak se usadit a mít rodinu. Je ti 16, jsi bez zkušeností,bez vzdělání,máš jak se říká holou prdel,s prominutím a do toho se mi miminko jaksi nehodí.
Moje spolužačka otěhotněla ve 14,porodila chlapečka,dodělala si střední školu,poté si pořídila další dítě,ale nutno podotknout,že ta měla a má vedle sebe chlapa, který vydělával,staral se a finančně je zaopatřil. At se rozhodneš jak se rozhodneš,doufám,že toho pak nebudeš nikdy litovat.Držím palce.

luckylee
3. led 2016

Tyyy brdo....to cumim jak sem nektere tahate furt ty penize.Zensky vy jste skalopevne presvedcene,ze se nikdy vam nic nemuze stat a vase dite/deti budou vyrustat se vsim co budou chtit?Ve vlastnim byte/dome nezatizenem hypotekou a aspon 50tis mesicne na konte?Znam par pripadu kdy lide meli vse co chteli.Meli zazemi,dostatek vseho a najednou puf....zdravotni problemy,dluhy,exekuce a nemaj nic.My s manzelem zijem v podnajmu,splacime auto a jiny uver,rozhodne nam nezbyde 20tis mesicne na jidlo a blbosti a presto jsme se rozumne rozhodli mit dite protoze mu chceme dat spoustu lasky a sama klidne nebudu jist jen aby maly mel vse co bude potrebovat.Je mi trosku smutno z dnesniho sveta kde jde jen o prachy a karieru.Kdyz mate ve 30ti zazemi,penize a milujiciho partnera,neznamena to,ze ve 35ti o to vse nemuzete prijit.

marcicek84
3. led 2016

@luckylee - doufám, že ti ten optimismus vydrží i po porodu a hlavně, jak budeš na rodičáku, dítě se vzduchu neuživíš, ani z lásky se ti nenají, takže všichni předpokládájí, že kromě té lásky musíš být schopna dítě zabezpečit, proto se ty peníze řeší a jen blázen nad tím mávne rukou, že to nějak dopadne...

Strana