icon

Těhotná v 16

lolina16
3. led 2016

Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..

marcicek84
3. led 2016

@lekra - vidíš, doufám, že si tohle přečtou i tady ti sluníčkáři, kteří na nás realisty nedají...tvoje zkušenost je asi ta z první ruky, tedy bych řekla nejcennější...

alicesky
3. led 2016

@lolina16 Z toho co píšeš mi připadá, že to máš docela srovnané...držím palce s rozhodováním. Že máš podporu maminky je báječné a moc důležité. Mohu-li trochu radit, zapomněla bych na ostych či hrdost a promluvila si věcně (možná společně s Tvojí maminkou) s rodinou otce dítěte o tom, jak vás podpoří. Myslím, že to je fér a bude to pro vás důležité. Ať vám to dobře dopadne a jsi spokojená s tím, pro co se rozhodneš...

blecha94
3. led 2016

@nikolkaamarianek "Ale kdyz je clovek schopny si ho udelat, tak je schopny se i postarat." To je trochu mimo tvrzení, ne? 🙂 Udělat si dítě je easy, postarat se a vychovat ho rozhodně ne. A upřímně, když se ženská necítí na to být matkou, protože k tomu ještě nedozrála, nebo zkrátka není ten typ, který by v dítěti viděl smysl života, tak je nejspíš pro dítě lepší nebýt. Protože děti potřebují hodně lásky. A nepřipravená ženská jí dost možná po porodu nebude schopná dávat.

Ne každá ženská, která šla na potrat je nezodpovědná ludra, co se jenom peleší a nemyslí na následky. Nehody se stávají (vím o čem mluvím, leč já si dítě nechala). Odsoudit každou ženu, která podstoupila UPT, je nesmysl. Chápu, že někdo hrozně chce, ale taky dokážu pochopit, že někdo hrozně nechce. A nejen mít dítě, ale třeba i prožít těhotenství (třeba kvůli nechtěnému přerušování kariéry, nebo i jen proto, že o takový zážitek zatím žena nestojí). Přát někomu, kdo klopýtl, aby už nikdy nemohl mít dítě, mi přijde omezené.

ilonne
3. led 2016

@lekra Myslím, ze jsi to vystihla naprosto přesně - podle me mít dítě v 16ti je nezodpovědnost a přenesení odpovědnosti a starosti na rodiče. Samozřejmě se to stát může, ale pak se opravdu dobře musí zvážit všechny možnosti a ne okamžitě slepě jednu z nich zavrhnout. Je super, ze jsi takto realisticky napsala svůj pohled, vzhledem k vlastní zkušenosti.

ilonne
3. led 2016

@lolina16 Ještě bych se pozastavila nad tím, jak pises, ze budeš pyšná, jak jsi to zvládla. Nezlob se na me, ale pyšná by mohla být právě tvoje mama. Pokud si dítě necháš, uvedom si, ze to bude především ona, kdo bude všechno zvládat. Ty jsi ještě dítě, které otehotnelo s dalším dítětem. Vendy od @lekra byla přece jen v trochu lepší situaci. Má alespoň pracujícího partnera.

oblaka
Odpověď byla odstraněná
holubice.petra
3. led 2016

Ja si naopak myslim ze dle toho co tady slecna pise to srovnane vubec nema...jedine co vi ze potrat by nezvladla a ze bude milujici maminka...ale to ostatni vubec...ona ji prece pomuze maminka...stat ji preci penize da...skolu si dodela za rok...a maminka se o dite postara...taky zaplati najem a jidlo a veci zdedi po sourozenci...pritel si v 16letech najde praci aby je mohl rozmazlovat 😝 tohle ze jsou rozumne argumenty na to si nechat mimco!? To snad ne?

ajik123
3. led 2016

Myslím, že bys měla jít na potrat. Chápu, že je to těžké, ale jsi sama ještě skoro dítě. Kord, když tu vlastně píšeš, že ani s přítelem bys nezůstala, jak to vypadá. Přenést zodpovědnost na rodiče je hrozná volba a přijdeš mi ještě hrozně mladá na to vychovat dítě. Přeji hodně síly a správné rozhodnutí.

broucek2
4. led 2016

Ahoj, znám rodinu, kde to zvládli, jsou však oba rodiče dodnes spolu a i když měli nějaká období, kdy byli na chvíli od sebe, tak to překonali. Dnes jsou manželé, mají 2 dcery a té starší je dnes již 16 a sami říkali, že jí nemohou říci, aby ještě s partnerem počkali se sexem, když sami již v jejím věku měli dítě. Pomáhali jim rodiče, ale hlavně partner šel pracovat. Dnes vidí jediný a dost výrazný handicap v tom, že díky dítěti nemají vzdělání. Ona učňák a on jej ani nedodělal, aby zabezpečil peníze. To vzdělání fakt nepodceňuj, přijdou v životě situace, kdy se bez něj neobejdeš.
Když si to vezmu ze svého pohledu, dítě bych si v tomto věku nenechala. Byla jsem pro to rozhodnutá i ve 20, kdyby se náhodou stalo. Prostě jsem chtěla dodělat školu a zabezpečit si i nějaké postavení v práci. Nikdy bych asi do tak 24 nepřemýšlela a dala dítě v počátečních dnech pryč. Rozhodnout se musíš sama, ale zvaž vše. Zvlášť když víš, že vám to s partnerem moc neklape a nepočítáš s ním ani v budoucnu.

rituska88
4. led 2016

Osobně jsem proti potratům, ale v Tvém případě...no nevím. Na potrat bych Tě asi neposílala, prostě když už se to stalo, je třeba se k tomu postavit čelem, to dítě za to nemůže...Každý se na tohle dívá jinak, já to prostě beru, že z toho zárodku, z té bubliny jednou bude dítě, je to zárodek dítěte...a pokud je to dítě zdravé, tak mi takové případy pak připadají jako výsměch životu nebo nevím jak to říct...každý se na to dívá jinak, ale já to beru takhle i když teda mít dítě v 16ti si vůbec nedokážu představit. Ale možná bych se přiklonila k možnosti adopce. Pokud jsi rozhodnutá dítě si nechat, chválím odvahu, ale těžko říct jak to nakonec dopadne. Důležité je mít oporu v rodičích, ale ani to není všechno. Jak dítě roste, potřebuje toho čím dál víc - jasně, oblečení podědí, ale jídlo a spoustu dalších věcí ne. Je krátkozraké říkat si: nějak to dopadne, hlavně, že se máme rádi...Je potřeba se k tomu postavit čelem a pokud se pro to dítě rozhodneš, zatnout zuby a opravdu makat: dodělat si školu, starat se... A lehké to nebude, to mi věř. Já měla dítě v 26ti, ale taky nepřišlo zrovna v nejvhodnější dobu, takže i když jsem měla práci a partner taky, měli jsme kde bydlet, přesto jsem spoustu nocí probděla a počítala jak vyjdeme do dalšího měsíce atd., kromě toho ten první rok je hodně těžký obecně - dítě často nespí, pláče a Ty nevíš proč, musíš na něho dávat pořád pozor...a není to jenom načančané miminko v kočárku, ale praní žehlení, krmení, vaření, utišování - i když se Ti zrovna nechce, není Ti dobře apod. a musíš se sama rozhodnout, jestli to přijmeš i s tímhle vším. No...nezbývá, než Ti držet palce a každopádně rozhodnutí je jen na Tobě a Tvé rodině.
Můj přítel má z 1.manželství 15tiletého syna a přiznám se, že teď jak byl u nás mezi svátky, tak se mi pořád honilo v hlavě: Hlavně ať tohle děcko neudělá nějakou kravinu a nepřijde s tím, že má těhotnou holku. Holky jsou v tomhle věku asi trošku vyspělejší, ale upřímně říkám, že přijít takhle on, tak ho asi zabijeme všichni - prostě puberta v plném proudu, zodpovědnost veškerá žádná, celej život vidí strašně jednoduše...a to je právě ten problém - v tomhle věku to má málokdo srovnané v hlavě, aby byl schopen starat se o dítě, ale všichni už se ženou do sexuálního života. Pak když se něco takového stane, tak samozřejmě běží za rodiči a žádají o pomoc - jenomže to je strašně těžké, pro maminku musí být těžké poslat dceru na potrat, zároveň ale pokud to neudělá plete si na sebe bič, protože starost o dítě bude na ní. Sama znám holčinu, která byla ještě mladší než Ty a šla na potrat, dnes je šťastně vdaná a má krásného chlapečka a myslím si, že svého tehdejšího rozhodnutí nelituje, protože v jejím případě by si opravdu hodně pohnojila život. Ale pak znám jinou, která měla dítě v 17ti a zvládá to v pohodě, má mladou maminku, která jí pomáhá, ale hodně se snaží sama a její přítel pracuje, žijí spolu a prostě bojují. Je to případ od případu, takže se musíš rozhodnout sama, nutné ale je, aby za Tvoji nezodpovědnost nepykalo dítě, proto si to dobře rozmysli.

nikolkaamarianek
4. led 2016

@blecha94 když se necítí na to být matkou, tak má držet nohy u sebe a nebo si dávat pozor 🙂 to že jí je kolik jí je není žádná omluva. Má na to být skvělou matkou! A bude mít časem na co být hrdá 🙂
Ne... není to omezené 🙂 ten člověk co "klopýtl" přerušil život a je to sobec. Protože JÁ nejsem zralá, protože JÁ jsem si nestihla užít a PROČ JÁ? No prostě stydím se za některé ženské, jak strašně jsou slabé. A naopak jak vidím mladou maminku, tak si dokážu představit, jak moc hrdá musí být a nelituje svého rozhodnutí 🙂. Je rozdíl klopýtnout a udělat si dítě.

ilonne
4. led 2016

@nikolkaamarianek Jenže ona je dítě, do rozumné ženy ma ještě daleko. A na druhou stranu ja si zase myslím, ze dítě by měla mít pouze žena vyzrala po všech stránkách a to i te osobnostní. Podle me to zase sobecké není, naopak sobecké vůči ostatním a posléze i vůči tomu dítěti, je přivést jej na svět za každou cenu a čekat, ze se postará rodina a stát - tedy ti kteří pracují a odvádí příspěvky do sociálního systému, ze kterého zakladatelka bude čerpat.
A ostatní nezlobte se na me, ale na tom, ze je těhotná v 16ti není skvělého naprosto nic a argument "mladá maminka" neobstojí. Ja pevné doufám, ze moje dcera v 16ti těhotná nepřijde. Ale pokud ano, samozřejmě ji k potratu nutit nebudu, ale budu doufat, ze přijde včas, přesně jako zakladatelka a probereme všechny možnosti, tedy i tu "spolknout jednu pilulku".

nikolkaamarianek
4. led 2016

@ilonne A ty to víš jak? Jak víš, že na to nemá a že nemá rozum... kolikrát má mladá holka víc rozumu jak třicetiletá 🙂 ona sama musí vědět co chce a podle příspěvku ví moc dobře co chce a dělá dobře 🙂. No nic konec konců nepřišla jsem se tu bavit o názorech ostatních atd... každý tu přišel projevit svůj názor a ne se "hadat" kdo má lepší 😀 na nikoho jsem nereagovala tudiž já sama necítím potřebu odpovídat 🙂 přeji pěkný den 🙂 snad jindy u příjemnějšího tématu.

ilonne
4. led 2016

@nikolkaamarianek S tou druhou části máš pravdu. Také jsem se nepřišla hádat, jen me zarazilo to, ze když si udělala dítě, je schopna se o něj i postarat. Ale je pravda, ze je to věc nazoru.

orchidis
4. led 2016

@marcicek84 Ale ale, nebuď tak arogantně agresivní a zkus zapřemýšlet 🙂. Napadlo Tě někdy, že existují lidé, kteří nemají NIC společného se sluníčkáři, ale stojí k životu čelem? Takové neznáš? Sama tento přístup neznáš? Nenapadlo by Tě takto k nějaké situaci přistoupit? Zkrátka se s tím poprat jak nejlíp umíš a zvládnout to? Hmmm, asi ne, tak to Tě moc lituju a přeju, ať k tomu časem dojdeš 🙂.

Snad pochopíš, o čem píšu. Nejsem proti potratům, ale dikce Tvých příspěvků je šílená, hrozně odsuzující, agresivní - proto jsem to zkusila otočit 🙂. Zjevně zbytečně. Někteří lidé z jedové chýše nikdy nevylezou 🙂.

Když vidím, jak k životu přistupuje @lekra , mám téměř jistotu, že se jí to jednou v dobrém vrátí. I přes realistický a pravdivý přístup k negativním stránkám (má pravdu!), životní odvaha a zodpovědnost. A za to já tleskám 🙂.

812014
4. led 2016

Neda mi to a musim komentovat. Narozdil od nekterych chapu ze pises ze mas k mimcu tak brzy vztah. My jsme to s manzelem meli taky tak. Jmena jsme meli vymyslene davno pred otehotnenim a kdyz jsem videla dve carky na testu tak jsem manzelovi hned rekla ze uz mame Viktorku. Byly to nase deti od chvile kdy jsem otehotnela.
Nekdo tady psal ze je mu divne z toho kdyz vidi u doktoru mlade maminky. S tim souhlaim a musim rict ze je mi divne kdyz vdim i ty stare ktere vypadaji jako moje mamka. Nechci nikoho urazit a vim ze dnesni doba je jina nez doba kdy nas mamky mely pred dvacitkou. Ale mit dite planovane po petatricitce, to si neumim predstavit.
Kdyz jsem poprve planovane otehotnela ve 26 mela jsem dodelanou vysokou, postaveny dum, z velke casti splacenou hypoteku, manzela a obrovskou podporu obou rodin bydlicich kousek. Myslela jsem si ze to bude lehke mit dite ale az po porodu mi doslo ze je to to nejtezsi (a nejkrasnejsi) co jsem kdy zazila. Cely muj zivot se zmenil a sama na sebe mam cas 1x za 3 mesice kdyz jdu s kamaradkama sednout na deci vina. Vsechny moje konicky sly stranou a musim rict ze mit dite je strasne tezke. Nekdo uz to tady rikal, prava hrdinka bude tvoje mamka protoze to ona bude ta kdo se bude o dite hlavne starat, financovat atd. Zvlast pokud bude chtit abys dodelala skolu coz ja bych po sve dceri chtela.
Urcite bych si sedla s rodinou pritele a hrdost stranou, chtela bych po nem financni pomoc a to aby se podilel na vychove - alespon obcas pohlidal on nebo jeho rodice.
Nebudu rikat jestli mas jit na porat nebo ne protoze sama nevim co bych udelala. Jen chci rict ze ty nemuzes vedet o co vsechno diky tehotenstvi a materstvi prijdes ani co tim ziskas. to dopredu nevi nikdo. Preju ti hodne stesti!!!!!!!

lindaaax
4. led 2016

Po tom, co tady všechno čtu - asi bych to na Tvém místě řešila hlavně se svou maminkou a dále s rodinou otce dítěte. Myslím si, že Tvoje maminka, pokud Ti řekne, že Ti pomůže, tak ví ze své vlastní zkušenosti, co to je, mít dítě a je připravena do toho jít. Takže i kdyby Tebe po narození mimča překvapilo, jak je to náročné, ji to pravděpodobně nepřekvapí, ona už tu zkušenost má. Zkusit zapojit i druhou rodinu, co tady holky radí, je dobré, fakt finančně i to hlídání bude potřeba. Kdo si myslí, že to je nerealistické, tak nevím, v jaké realitě žije...Spíš je to o hodnotách té které rodiny. Někdo preferuje pařby, někdo by jim život člověka neobětoval, zvláště vlastního dítěte/vnoučka. Dej si pozor, kdo s jakými životními postoji Ti radí - vždy se to od nich bude odrážet... Člověk v životě zvládne všechno, když se k tomu postaví čelem a maká (zvlášť s podporou nejbližších)...Hodně štěstí! 😉

orchidis
4. led 2016

@lindaaax Souhlasím, není potřeba nechat se zmást zlostnými lidmi. Žijeme v dobré době. Kdo chce, maká a není sobec, může se mít skvěle a vytvořit skvělé prostředí pro život své rodiny (ne, nekradu, "nepodnikám" na perníku nejedu, audinku a vilu od maminky též nevlastním 🙂 ). Jen si uvědomuji, co mám - a že to ke klidnému zdravému životu stačí - a že toho může dosáhnout KAŽDÝ, kdo jen trochu chce 🙂.

ukeke
4. led 2016

Je ten jen a jen TVOJE rozhodnutí....to tobě se změní od základů celý život.....být tebou, sedla bych si s budoucím tatínkem a vašimi rodiči a probrala všechny varianty...(moje známá měla dceru, která otěhotněla v 15 a domluvily se, že bude normálně chodit do školy a dítě jí vychovávala maminka)....zkuste probrat, jak by to v budoucnu vypadalo, zapoj i rodinu nastávajícího tatínka...a věřím, že něco vymyslíte 🙂

moncicacek1202
4. led 2016

@shak29 Přesně, nemám pocit, že bych si dítkem zničila život! Ba naopak. Můj názor je, že zničený život, je drogama a chlastem, ale né tím, že mám dítě! Moje děti i dávají smysl života! A jak píšeš selhat může jaká koliv ochrana... Já na potrat nešla skrz to, že bych už děti neměla...
Moc se omlouvám, ale řešit tu, že holka v je nevyzrálá atd. není pravda. Kolikrát i ženská v 30ti není vyzrálá!!! Já osobně učila v mích 16ti v porodnici 30ti letou ženskou, jak má miminko brát, jak s ním zacházet. Pač byla uplně mimo, když jí ho dovezli. Nevěděla si s ním rady. Já už jako mladší si vychovala synovce a neteře a dělala sem chůvu, tak sem něco věděla.
Nezáleží na věku, ale na povaze člověka. Pokud holka není zralá a chová se jak puberťák a je jedno jestli jí je 16, 25, 30 atd. atd. A hold sou i holky v 16ti vyspělejší než některé starší!!!!

markyzka84
4. led 2016

@moncicacek1202 to ano ale stale se tu opomijí na finance. Díte není statu ale cloveka .. nejsme prece cigosi nebo muslimove 🙂
My osobne si prvni dite poridili chylku po tom co jsme s manzelem doplatili druhy byt ...

monikabans
4. led 2016

Teda, necetla jsem vsechny prispevky, ani nechci radit co udelat/neudelat, ale co chci rict je to,ze jsem az znechucena z toho,ze 99% zen rekne automaticky potrat. To je mor dnesni doby, neco se mi nelibi, tak pryc s tim, jen abych to mela jednodussi. A zabavne je i to,ze pisatelky radici potrat v zapeti pisi,ze kazdy musi za sve ciny nest nasledky a chovat se zodpovedne. Bum a ta zodpovednost je potrat... To mi fakt hlava nebere. Silene, v jake dobe to zijeme. A to prosim nejsem zadna prirodni, alternativni ani nabozensky zalozena matka.

shine2015
4. led 2016

Holky nectu vse,ale psat jake ma stesti ze vubec otehotnela mi prijde tezce mimo...ALE to same ze se tu resi finance,ze bude cerpat ze statu apod. Vsichni odevzdavame danne,platime si soc. i zdravotni...az nastoupi do prace tato holcina,tak bude odvadet uplne stejne jako my..a pokud se ted dostala do situace,ze pottrebuje od statu pomoc,tak jsem proto at ji stat pomuze...preci nepujde na potrat z duvodu,ze to financne nedava...kdyz uz tehotna je. Reci typu mela brat antikoncepci atp....ano mela,ale vy delate,jako kdyby vse bylo nalajnovane a nikdo jste nildy neudelal neco co pak melo nejake nasledky...nechci psat chybu. Pokud ji pomuzou rodice,ona na potrat nechce,tak co...stejne toho na ni bude hodne i tak. A ze nekomu se zadarilo si nasetrit a mit vse bez hypoteky a ve 30 kdy si uzili a odvedli dost statu...nekde jsem cetla,ze nemame soudit a kritizovat,protoze kazdy mame jine podminky a ne kazdy mel v zivote tolik stesti co my....a je to pravda.
Pokud se kdokoliv dostane do na prvni pohled nechtene situace,ostatni by kdyz uz nechteji pomoci,nemeli hazet klacky pod nohy....

holubice.petra
4. led 2016

Vse se neda prepocitavat na penize? To je zajimave... Ja si tez myslim ze kdyz nekdo nema alespon male financni zabezpeceni tak by deti mit nemel...podtrzeno secteno...pak je z toho jedine to ze se na kazdem zacatku mesice uz pisou tady nebo jinde otazky.."mate nekdo rodicak?" a zadna "slunickarka" neodepise...je tobe nevysly penize? Tak ja ti nejake poslu hlavne ze mas rada sve miminko 😝

shine2015
4. led 2016

@holubice.petra vsak zakladatelka neni v azylaku nebo na ulici. Ma rodice a ti ji pomoct chteji. Tim se dost snizi naklady (kocarek,postylka,bydleni,auto atd) a klidne muze vzit nejakou brigadu pokud to pujde...
Nevim kde beres jistotu ze ja nebo kdokoliv jiny nepomaha lidem nebo maminkam kolem sebe...jen proto ze to nedelas ty neznamena,ze to nedelaji ostatni....

marcicek84
4. led 2016

@orchidis - myslím, že lidé jako tady jen ostatní matou, ono je důležité to dítě umět zajistit i finančně, ne být dalšími pobírači soc. dávek z našich daní, za prvé to pro vyžití stejně mnohdy moc nestačí a za druhé jakou budoucnost pak takové děti v této společnosti budou mít??? své dítě bych do tohoto světa bez finanční a emocionální připravenosti nemohla přivést, jestli tento názor bereš jako arogantně agresivní, tak je mi tě líto, víc k tobě už nemám, stejně by to bylo zbytečné

bledulka84
4. led 2016

Nějak nechápu, jaký je rozdíl, jestli holka pobírá rodičák v 16 ti nebo potom třeba ve 30 ti. Na sociální dávky máme nárok všechny. Sš nebo třeba učňák si může dodělat dálkově, pokud bude mít dostatek píle, může si udělat někdy třeba i VŠ, i když to spoustě lidí může přijít nereálný. A po skončení rodičáku může nastoupit někam do práce. Myslím, že komenty typu, že bude pobíračka sociálních dávek jsou celkem ujeté, protože to jsme na rodičáku vlastně všechny. A pokud její máma pracuje a budou žít ve společné domácnosti, tak stejně nic jiného od státu nedostane, protože na to nají nárok ty rodiny, kde nemaká (a obvykle ani nechce makat) nikdo.

marcicek84
4. led 2016

@bledulka84 - té holce je 16 a je bez vzdálání, tedy po rodičáku je pobírat s velkou pravděpodobostí bude muset, bez ničeho ni jinkdo nezaměstná a než dodělá ty školy o kterých píšeš, tak to pak pobíračka dávek bude a pěkně dlouho no...zcestné to není vůbec, je to prostě tak...

markyzka84
4. led 2016

@bledulka84 🙂)ja teda musim rict ze jsem odvedla na danich tolik ze mi to stat nikdy nevrati 🙂))) a to i kdybych rodicak mela 5x coz samo neni realne 🙂) je rozdil kdyz nekdo odvadi ze 13 000 a z 50000. a to do toho nepletu stesti ale pili,snahu a hlavne vas co clovek praci obetuje 🙂

mika251
4. led 2016

@marcicek84 úprimne, radšej budem podporovať zo svojich daní túto slečnu, ktorá nezavrela pred zodpovednosťou oči a snaží sa vysporiadať so situáciou podľa najlepšieho vedomia a svedomia, než moralistky, čo jsa budú biť do pŕs, aké sú ony dokonalé a vo všetkom majú jasno. Nikto nevie, kedy ho ako život prekvapí a čo mu nadelí. Mimochodom - pokiaľ bude mať stále status študenta, tak na žiadne sociálne dávky nemá nárok nie? A rodičák by dostávala tak či tak, tak o čom sa tu vlastne bavíme?

Strana