Těhotná v 16
Ahoj, za dva dny je mi 16 let a jsem asi měsíc těhotná. Maminka to ví a zareagovala tak, že nechce abych šla na potrat, ale nechá to na mně. Jsem v 9. třídě a můj přítel je ještě k tomu o 3 měsíce mladší, nevyzrálý, ale taky nějak není pro potrat, spíše neví co má dělat, rozhodně si nemyslím, že spolu půjdeme bydlet a budeme spolu celý život. Nejsme spolu dlouho a už ted to skřípe. Vím, že mi moje rodina pomůže, ale je to težké, neumim si představit najednou mít miminko, ale ani to ho zabít, vyčítala bych si to celý život. Už mám k němu jakési pouto. Poradte nebo připište svůj názor..
Pracovala som ako gynekologicka v jednej z pražských porodnic. Ženy tam často chodili na potrat ako na kosmeticky zákrok. Ale boli aj take, ktore šli s obavami, či robia spravne. Ich prva reakcia po prebudeni z narkozy bol plac. Bola som pritomna aj potratu v 12 tt a ver, že to miminko vedelo co sa chysta. Uhybalo kyrete. Bolo to hrozne a bolo mi z toho zle. Mat dieta je dar. Urcite budeš musiet vela obetovat, ale každý den ti to to malé mimco vrati. Či už objatim, usmevom alebo tým, že ti povie mama. Buď silná a rozhodni sa spravne.
@lolina16 ahoj, taky jsem nečetla celou diskusi, jen první stránku a teď tu poslední - naprosto souhlasím s @naomi6 a @zuzanamil.
jestli Ti mamka slíbila, že Ti pomůže, nechoď na potrat. drž se, bude to sice těžký, ale, podle toho, co píšeš, věřím, že to zvládneš. pak by se to nemuselo povést a celý život by sis to vyčítala... navíc si myslím, že k dítěti budeš mít blíž a bude Tě třeba víc brát i jako kamarádku než "jen" jako mámu.... drž se, máš mou podporu.
ps: na střední se fakt přihlaš a dodělej ji, ať máš maturitu... většina škol Ti podle mě umožní nějaký individuální plán... bez maturity bys to měla ještě daleko těžší...
a co se zeptat té babičky a té holčiny, co má dítě v 16? cca? Nick si teď nemůžu vybavit.. Holčina něco jako vendy? A babička to tu dlouho řešila... Co se poradit prostě tam? Nástrahy, atd? Nikdo tady nemůže rozhodnout...
😉 Hodně štěstí
@hancazivocich @lekra 🙂 jen píši nick, vyjadřovat se k tématu nechci.
@lekra - pokud to bylo nevhodné vzpomenutí, tak se omlouvám, nechci zasahovat do soukromí...
@lolina16 ahoj.moje dcera otehotnela v cerstvych sestnacti.s klukem o tri roky starsim,pracujicim.Nyni ma vnoucek Danielek 16 mesicu.je nadherny,sikovny ,miluju ho nadevse a udelam pro nej prvni posledni.Pokud ti muzu uprimne poradit,dite si nenechavej.Dite ma prijit do uplne zabezpecene rodiny,kde funguje maminka a tatinek,ne prarodice.Je to obrovska zodpovednost,starost a mlady ,velmi mlady clovek na to nema.neni na to pripraveny a neumi si to vubec predstavit.Dite nemuze vychovavat dite.Dcera by bez nasi pomoci by to absolutne nemohla zvladnout.My s manzelem jsme jeste aktivni lide,kteri zustali prichodem vnoucka velmi omezeni s velmi narusenem soukromi.zvazte to s maminkou.ozvi se klidne do IP.
@hancazivocich vubec ne.velmi rada napisu svuj pohled
@luckylee - právě proto bys měla vědět co pro to dítě chceš nebo nechceš a jak bys chtěla aby žilo...podle mě zakladatelka nemá partnera pro to dítě, má podporu maminky, ale ona to bude mít v životě pak těžké, na ni se každý chlap bude koukat jak na poběhlici, co otěhotněla na základce, její milované dítě nebude mít tatínka, její dítě možná ani nebude dobře finančně zajištěno, její dítě bude strádat a může být středem posměchu, hele tohle je třeba mít v hlavě srovnané jak to pro vlastní dítě chci a co pro něj bude lepší a zatím v tom jsou emoce, jé miminko, ale ví vůbec zakladatelka, že kolem toho dítěte je celkem dost práce, i dkyž to tak nevypadá, žáné pařby, jen dítě a účení jak bude dodělávat školu ani na chlapy nebude čas a jak čas bude, tak rychle poshánět práci a vydělávat na živobytí a do toho chlap, no ve dvaceti se 4 letým dítětem to tedy bude borka, moc atraktivní nebude...
@marcicek84 Velmi generalizuješ - a je to hloupé. To nevíš, jak se s tím kdo popere 🙂. Jo, a znám jednu lékařku, kterou matka měla v sedmnácti. Matka dodělala gympl a následně udělala práva, otec dodělal techniku (Ing). Po ukončení školy měli ještě dvě děti po sobě (po třicítce) 🙂.
Super rodina, zajištěná. Měli v začátcích oporu v rodičích, nejkritičtější roky přešly a věř mi, mainstream by jim mohl závidět 😉. Může to dopadnout tak i tak.
@lekra Vydrž 🙂.
A jeste,pokud se ted necitis na parby atd.to prijde,dcera taky zprvu o to nestala,za mesic ji bude 18 a jak rada jde s kamaradkama ven,proste si vyrazit.
Teda, maminou v 16-ti, to si vůbec nedovedu představit, byla jsem ještě nezodpovědná puberťačka. Mám 26, jsem zabezpečená, rodina pomáhá a i tak je to velmi náročné. Nebudeš moct chodit s kámoškama ven, užít si střední školu...Mimčo tě velmi omezí. Samozřejmě je to radost, ale v 16-ti podle mě člověk rozhodně není připrvaen na výchovu dětí.
Já bych určitě šla na potrat. Rozhodovala jsem se v 18-ti, těhotesntví se nakonec nepotvrdilo, ale dítě jsem si nepřála, šla bych na potrat.
Myslím, že i pro tvou maminku by to bylo velmi náročné období a většina péče by byla na ni.
Rozhodnutí je však jen na tobě, je to jen můj pohled na věc 😉
já úplně žasnu z komentářů jak to nezvládneš a ať jdeš to malé dát pryč. Podle toho jak píšeš, tak jsi rozhodnutá a to je to nejdůležitější. Neboj se, že nevíš jak to zvládneš, to neví skoro nikdo, kdo do toho jde poprvé. To že máš přítele a není ideální na zajištění? Podívej se kolem sebe, kolik žen zajištěných bylo a mělo schopné partnery, no.. a kolik z nich je teď svobodných matek co nemají skoro kde bydlet? prostě život se mění a z nezabezpečené maminky se může stát zabezpečená a naopak.. Navíc, diskoték si ještě v životě užiješ.. ono bude hrozně prima mít ve třiceti už skoro dospělého puberťáka, kterému budeš parťákem. Až ti bude 25, nebo 30, tak tvé kamarádky se pomalu začnou usazovat a možná už jim to také nepůjde a budou z toho šílené, že nemůžou mít dítě a budou ti závidět. Ono si stihneš ještě hodně užít, to se neboj. Zvlášť když máš hlídání. Ať mi nikdo nepovídá, že komu se narodí dítě už nemůže nikam na zábavu.. U nás na dědině otěhotněla jedna v 15ti. No na dědině docela slušný halo.. 🙂 dnes už je ten chlapeček v první třídě, maminka si dodělala střední a vyšší odbornou zdravotní školu a nemám pocit,že by o něco přišla.. když jsou zábavy, tak je všude, protože má hlídání.. s tatínkem dítěte nežije, bydlí u rodičů a tatínek si kluka bere na hlídání a taky pomáhá... myslím, že to zvládnout jde. Já bych na potrat nikdy nešla a dítě sama jsem vždy chtěla už asi od tvého věku.. bohužel jsem respektovala partnery (před nynějším manželem jsem byla 6 let ve vztahu) a chtěla jsem, aby dítě přišlo, až bude na dítě připravený chlap.. dnes mi bude 25 a s manželem se zatím neúspěšně snažíme... co bych dala za to být mladá maminka a mít dítě třeba o pět let dříve..
@orchidis - tvůj příklad je taková kapka v moři, když si vezmeš pravděpodobnosti a vše kolem, tak to prostě bude hodně těžké a celkem bych řekla, že realita bude taková, jak jsem nastínila, zakladatelka má sotva dodělanou základku a nemá oporu v partnerovi, takže tvůj happy end se zde konat bude asi velmi těžko, prosím tě, slez z toho růžového obláčku zpátky na zem. Já určitě neříkám, bež na potrat, ale říkám, že musí zvážit všechna pro a proti a i to, jak to chce dělat do budoucna, třeba si tím zazdí život, že bude sama s dítětem dokud neodroste, prostě to jinak nepůjde, matka samoživitelka, na chlapy pak není čas, vlastně ona se rozhoduje i o tom, jak dále v budoucnu bude žít a to je těžké rozhodnutí a určitě by měla slyšet i ty reálné názory.
Ty názory jsou totiž 2 - jeden, dítě je zázrak života (od bezdětných, dluho se snažíčích, neplodných, křesťanů) a je to dar a měla bys mu obětovat všechno i svou budnoucnost - a pak ten druhý reálný dítě je dar a člověk by si jej měl pořídit, až bude zajištěný a správně na to připravený, vybouřený, se správným partnerem, aby mu nic nechybělo...každopádně konečné rozhodnutí je na zakladatelce, proto by měla slyšet i ten druhý názor, ten reálný...
Jestli za tebou stojí maminka a ty cítíš k dítěti pouto, nech si ho, jsi už i tím pro mě dobrá máma! 😉
Škoda,že jsi do takové situace postavená, nemělo k tomu dojít.......ale neotáčet se nemá cenu, důležité je najít řešení. Určitě bys měla snadnější život bez dítěte,určitě bys ho měla svobodnější.......ale taky by nemusel být šťastnější!!!!
Že se necítíš být matka? Si tu přečti víc diskuzí, každá se jí necítí být ani ve 30,někdy ani po porodu......
S láskou se dá zvládnout vše, a taky s tím,že víš, proč to děláš! I škola se dá zvládnout, pokud se člověk nebude vymlouvat! Znám holky,co dělaly 2 VŠ najednou při miminku..... chtěly!
Gratuluju k těhu a přeju, ať se opravdu jednou otočíš, šťastná, spokojená a jsi na sebe pyšná!
Zena, ktera jde na potrat z duvodu, ze proste nechce u me neni zena. A uz by nikdy nemela mit dite. Jsou zeny ktere fakt strasne chcou. Neodsuzuju potrat u zen, ktere byly znasilneny a nebo je jejich plod postizen. Ale kdyz je clovek schopny si ho udelat, tak je schopny se i postarat.
Je to nefer vuci vsem, ktere deti mit nemuzou.
Je to pozehnani a tento dar od prirody se uz nemusi stat podruhe.
zlato, vykašli se na ty dámy, které říkají, že máš jít na potrat. Pokud máš podporu v mamince a to děťátko už teď miluješ, nech si ho. Jo, bude to těžký dejme tomu první rok, rok a půl, ale pak si školu doděláš a budeš šťastná a pyšná na to, jaké máš děťátko. Vlastní dítě je nejlepší parťák pro život, ať je ti 16 nebo 30. Nikoho jsem nikdy nemilovala víc, než vlastní dceru a čím je starší, tím je z ní lepší parťačka, je s ní sranda a bude tě bezmezně milovat, pokud jí/mu budeš dobrou mámou, budeš ji/ho mazlit, když bude potřebovat, nenecháš ji/ho plakat, budeš se jí/jemu věnovat.
@lekra taky jsem tě tady chtěla s Vendy vzpomenout, tak jsem ráda, že jsi se vyjádřila 🙂, dobře si vzpomínám, jak jsi tu kdysi založila téma ;)...docela mě teď překvapila tvoje rada/reakce, myslela jsem si, že budeš spíš pro (nemyslím vůbec ve zlým 🙂 ), ale zkrátka něco ve stylu, že jste to zvládli a že se to zvládnout dá...teď jsi potvrdila, že ač jste asi fajn funkční a zabezpečená rodina (ano, souhlasím, je to hodně důležitý v takovýhle situaci), tak že je to fakt šílená situace i pro ty "odolnější".
Zakladatelce přeju hodně štěstí.

@lolina16 Nečetla jsem celou diskusi, ale chci ti aspoň napsat pár slov útěchy. Pokud máš podporu v rodičích a řekli ti, že nemáš jít na potrat, tak určitě není co řešit. Miminko bych si nechala. Je to dar.Zvládnout se to určitě dá, ale nebudeš to mít vůbec lehké. Moje spolužačka otěhotněla v prváku na střední, bylo jí 16. Nechala si miminko vzít. Teď je jí 34 let a nemůže otěhotnět, je nešťastná a neví, jestli vůbec bude mít někdy děti. Takže asi tak. Přeju hodně štěstí a obdivuji tvé odhodlání. Držím palce!