Těhotná v sedmnácti, dítě si chci nechat. Dělám dobře?
Ahoj.. je mi sedmnáct a jsem v tom 🙂 .. mám přítele (22) má práci i byt. jsme spolu 3 roky a něco k tomu .. potrat jsme zavrhli a dítě spolu vychováme.. bojím se ale co nám na to řeknou naši.. určitě něco ve smyslu zkažený život apod.. přijde mi ale divné nazývat dítě zkaženým životem.. škola se dá přece dodělat kdykoli a dítě taky jednou odroste .. co myslíte? dělám dobře?
@petrus123 Ahoj, pokud jste si jistí, že miminko chcete, je to jen a jen vaše volba. Nikdo nemá právo vám do toho mluvit. Dítě není zkažený život, jen je to v tvém věku trochu komplikovanější, ale jak píšeš, škola se dá dodělat i při mimču. Každý na to má jiný názor, ale pokud se cítíš dostatečně dospělá, vyzrálá a soběstačná aby jsi dítě vychovala nevidím v tom problém.
To jestli děláš dobře ti nikdo druhý nepoví, ale rozhodla ses tak si za svým rozhodnutím stůj. Určitě to nebude lehké, ale na druhou stranu, co je v životě lehké?! Důležitá je láska a zázemí, zdraví a to ostatní přijde samo. Ono se takhle od klávesnice velice lehko soudí a radí...Držím palce, hlavně na pokec s rodiči, určitě asi nebudou skákat nadšením, ale pokud máte s přítelem fungující vztah a zázemí tak to je jedno veliké plus.
Jsi skvělá a moc ti držím palce! 🙂
Líbí se mi, že jste se rozhodli si malé nechat. Potrat je velmi rychlá a nezodpovědná věc a jsem přesvědčená o tom, že jej většina žen následně lituje. V 17ti letech to přece není zase tak hrozné. Není to tak dávno, co to bylo běžné. Rozhodně si myslím, že je lepší varianta mít dítě v 17ti než v 35ti. Tělo je na to mnohem lépe připraveno, máš víc sil a navíc ve 30ti budeš mít samostatné dítě a celý život před sebou. Já budu díky VŠ rodit až ve svých 28mi a připadám si stará, takže tak 😉
rozhodnutí je na každé z nás a z řečí lidí okolo bych si nic nedělala... Dítě chcete, tak proč ne, ať si o tom myslí kdo chce co chce... Jsi mladinká a je potřeba si srovnat priority, ale pokud nejsi nějaká "pařmenka" a vymetačka večírků, po dítěti toužíš a jsi rozhodnutá se na minimálně cca 2-3 roky vzdát večerních aktivit s kamarádkami, tak proč ne... Fandím ti... A opravdu si z řečí lidí kolem nic nedělej... Dřív bylo úplně normální mít dítě v 18-20 letech, dneska na to každý kouká divně... Ale časy se mění, hodně mladých nemá kde bydlet, potřebují si vybudovat kariéru a našetřit peníze, aby měli dítě vůbec kam na ten svět přivést, ale bydlení zajištěné máte, přísun financí také více méně ano díky tomu, že přítel pracuje, a uvidíš, až se to malé narodí, jak z toho budou všichni hin a nikdo už ti neřekne, že sis zkazila život či mládí, že sis mohla ještě vesele užívat...
Takže přeju, ať tyhle "kecy" přejdeš s nadhledem a vše probíhá tak jak má, ať jste brzy krásná rodinka...
Je neporovnatelne mit dite v 18. pred triceti lety a ted. Ne proto, ze by clovek na to nemel, ale proto, ze dnes je to daleko tezsi diky pocitu vycleneni.
V dobe, kdyz se vesele v sestnacti zplnoletnovalo a v osmnacti drandily hromadne holky s kocarkama bylo emocne velmi jednoduche byt mladou matkou. Bylo to neco, co nevybocovalo a mlada matka mela podporu jak statu (bezurocne novomanzelke pujcky), ale hlavne v tom nebyla sama...nic jineho v nabidce stejne nebylo. Nehlede na to, ze prace byla vzdycky, diky systemu.
Dnes neni tezke to dite porodit, ale uz je na to clovek sam. Jeho okoli a zejmena kamaradky a kamaradi odpadaji, nikdo novy se nenachazi...emocne je to velice narocne se vyporadat s tim, ze jednak najednou je clovek sam a druhak, ze ti ostatni treba mohou delat to, po cem ja vlastne take snila, nebo porad snim.
Urcite veci s ditetem proste uz nikdy neudelas, i kdyby ses na hlavu stavela. Ve veku, kdy nekdo ma prvni dite je sance, ze budes babickou...ze od tebe bude ocekavano se zapojit v peci o vnoucata stejne, jako predpokladas, ze se zapoji babicky a dedove v peci o to tvoje...
Takze nemalovala bych si to nijak ruzove, ani s tou skolou a ani s tou praci...tech zen, ktere opravdu dosahnou toho, co by dosahly bez ditete v sedmnacti je strasne malo, ALE to neznamena, ze nemuzes zit plnohodnotny zivot...akorat bude odedneska plny kompromisu, to je vse.
@nonnni Ale on je život plný kompromisů tak jako tak🙂 Nemyslím si, že by nebylo možné sehnat kamarádky na mateřské. Ano asi budou většinou starší, ale je to takový problém?! Já sama mám kolem sebe kolektiv kamarádek od 25 do 60 let.
Ano, asi nebude tak lehké vystudovat školu, užívat bezstarostného studentského života, ale zase v době kdy jiní budou ve 30ti řešit děti, bude mít zakladatelka zpátky svou "svobodu".
Mám kolem sebe několik holek, co měly děti velmi brzo a jsou dnes spokojené a šťastné.
Evidentně by si si ho ráda nechala takže není o čem přemýšlet 🙂 Kdyby si tu napsala že je ti 17, si těhotná a chceš jít na potrat tak se tady najdou spíš takové co ti budou nadávat že si sobecká, že zajistěná, máš podmínky....Pokud teď dítě chceš tak si ho nech, mohla bys toho tvrdě litovat. Já šla na potrat přesto že jsem dítě chtěla, jen proto že dcera byla velmi vážně nemocná a vím, že bych to nezvládla. Stejně si to stále vyčítám. Opravdu je nejdůležitější co chceš ty, na jiných názorech nezáleží
Ahoj. Určitě to pak budeš muset zhodnotit sama, ALE když si představím být v tvé situaci, tak pokud budete v rámci možností zajištění a oba si ho chcete nechat, vůbec bych neváhala a těšila se z příchodu nového človíčka. Já jsem vždycky chtěla mít dítě kolem 20 let jako moje mamka. Vidím to, jsme si hrozně blízko, je mi 31, mamce 52 a užíváme si to. Máš teď hodně sil, těhotenství by mělo být mnohem snazší, i ta výchova potom. Já bohužel neměla štěstí na chlapy, a tak toho (snad) pravého jsem poznala teprve těstně před 30. Nyní jsem v 16tt a těším se na miminko, ale kdybych si mohla vybrat, začala bych už kolem té dvacítky, chtěla bych být mladá máma, kor když uvažuju nad vícero dětmi. Držím moc pěsti! 🙂
@petrus123 ahoj, držím Ti palce 🙂 neboj se, vůbec to nebusí být takové jako psala @myskaol - mému synovi bude pět měsíců.. několikrát jsme byli s manželem na večeři (asi 3krát) (hlídala tchýně), na bowlingu jsme byli jednou (to byl syn s námi) , před týdnem jsme byli od osmi do dvou do rána na plese (hlídala opět tchýně, ale ani jednou k němu nešla - spal celou dobu) a já byla na celou noc venku s kamarády v klubu si zatančit (hlídal doma tatínek, měl doma odstříkané mléko v mrazáku a v lednici) - to malému bylo 3,5měsíce, jinak mám jednou za týden sraz s nějakou kamarádkou (bezdětnou či s nějakou maminou - to je jedno) a sedíme někde v kavárničce nebo jdeme s kočárkem na procházku..
všechno jde když budeš chtít - dítě neznamená koule na noze a sedíš doma... kdybych v osmnácti věděla, že dítě není vězení (a měla teda už mého chlapa - což jsem tehdy ještě neměla) tak bych si dítě pořizovala dřív než v 25 letech.. Ale zase mohu říct, že jsem si udělala VŠ v klidu - chtěla jsem si dodělat ještě něco malého ke škole když už byl malý na světě a nedokázala jsem to - na to Ti podle mého názoru při dítěti čas prostě nezůstane.. ale to záleží jen na tvé vůli a touze uspět.. držím Ti palečky
@luciferkaklaris S tím naprosto souhlasím. Mám stejnou zkušenost. Máma mě mela ve 20 a jsme si hrozně blízké. Je to ta nejlepší kámoška na světě. Mimo sestry ovšem :D :D
Já měla syna taky ve 20. Miluji ho a všechna ta dřina mi za to stojí. Kolikrát jsem si řekla že je to děs. Že je toho moc, nemám tolika volného času jako dřív, vše se točí kolem něho. On musí být na prvníím místě. vždy. Nejprve zajistit hlídání a aby se měl dobře a pak kdyžto vyjde tak teprve já mohu jít ven. Nemůžeš si tak svobodně plánovat jako dřív ALE VŠECHN O TO ZA TO STOJÍ. Ted to bude rachota ale až ti bude 36 tak budeš mít zase klid ty a holky co mají děti později budou ubazané doma :D
@stekkna Děkuju. To máš super, jsi mladá máma, budeš mladá máma až budeš mít děti velké a navíc budete mít mladou babičku! Okamžitě bych s tebou měnila 🙂 Samozřejmě si uvědomuju, že to "mládí" jsi měla díky dětem mnohem složitější, o to víc si ale pak budeš užívat, až budou děti starší a ty pořád mladice. To my "matky důchodkyně" asi nezažijeme 😀
@luciferkaklaris Přesně tak. Navíc mám určitě víc síly než bych měla třeba za deset let :D Ne vážně, je to ted složitější ale nikdy bych nic neměnila, ani to nejde. Miluju je obě a stojí mi to za to, stejně tak jako určitě každé jiné mámě 🙂
@myskaol To ale taky neznamená že je to správně 🙂 Já syna musela dát na hlídání už mala, prostě musela a pak se každy divil jak se nebojí a že je společenský, což samozřejmě taky neznamená že je to správně. Nicméně, tvůj syn je malý, nedala bys ho na hlídání a máš to třeba těžké, nicméně stejně bys neměnila že 🙂
@stekkna jako neříkám, že když jsem šla třeba na úřad, že jsem ho neměla u mamči nebo tak, abych ho nemusela zbytečně tahat v tady těch chřipkách a tak... to zas jako ne, myslím na hlídání přes noc a tak... Nevím teda co myslíš tím, že mám něco těžký, to jsem nějak nepochopila 😀
Syn je mega společenský, nechá se chovat, směje se i na cizí lidi, třeba v obchodě? To je ve svým živlu...je dost socializovaný 🙂 s tím problém nemám.
@stekkna snažím se být...ikdyž jsem ted asi někoho zase pobouřila...jasně, že miminko není vězení, dá se s ním jezdit na výlety a podnikat různý věci...Ale prostě se taky musí něco obětovat, já obětovala noční pááárty, který mě stejně nikdy moc nebraly. Každej to má jinak, já svůj názor řekla, ikdyž jak vidím nelíbí se. Podle mě dát maličký miminečko, nedej bože kojený, někomu ať si s ním dělá co chce, a já jdu pařit jako naprostá nezodpovědnost... tím bych to asi ukončila, hezký den
Schvaluji tobě i partnerovi rozhodnutí. Vaši asi budou brblat, hlavně matky to špatně nesou, ale máš výhodu, že s nimi nebydlíš, takže ti sice můžou říct svůj názor,ale to je asi tak vše. Držím palce! Buď silná a neboj se názoru ostatních, že jsi mladá ti řeknou,ale to je o nějaké takové té normě ve společnosti a přiměřenosti
@petrus123 Jsi sice mladá, ale relativně zajištěná, školu už budeš mít hotovou, partnera máš zřejmě zodpovědného, rodiče jsou tomu naklonění - i kdyby se s tím dalo ještě něco dělat, stejně bych ti řekla, ať do toho jdeš. Dítě není jen legrace, život se vám fakt změní, ale nechci tě strašit. Mimčo ti přinese taky spoustu radosti a lásky a jsem si jistá, že až se narodí, nikdy toho nebudeš litovat. Kdybys šla na potrat, do budoucna bys dost pravděpodobně litovala.
Maturitu si můžeš dodělat vždycky, a i kdyby ne, jako kuchařka si práci najdeš.
@petrus123 Ahojky,rozhodnuti je na tobe a priteli.. jen ti pisnu muj pohled.. kdy mi bylo cerstvych 18,nedostala jsem to a zkusila test. Dve carky.. ani na chvilinku me nenapadlo jit na potrat,vedela jsem,ze to zvladnem..
Nakonec se nic nedelo,asi hvadny test,o 14 dni dele jsem to dostala..
Ale I kdyby tenkrat Mimi bylo,tak bych si ho urcite nechala..
Tak to Jen tak pro povzbuzeni..
At vam vse vyjde a jste spokojeni 🙂
@myskaol nezodpovědnost dát hlídat dítě tatínkovi? no když nevěřím, že se dokáže o mimčo postarat tak si s nim snad dítě nepořizuji ne? byl strašně šťastný, že může krmit z medely - se "prsil" před ostatníma, že kojení je super 🙂 - navíc taky čas od času se chodí někam bavit sám a to já byla jen jednou - nebo to máš tak že táta může, ale od mámy je to nezodpovědnost? promin, ale to mi přijde trošku postavený na hlavu..

Pokud ho mas jak zajistit a kde s nim bydlet, proc ne... Ver ale, ze se jen tak na nejakou disko disco a kaficka atd dlouho nedostanes. Samozrejme nemusis byt ten parici typ... Me je 21 a moji kamaradi si mysli, ze mit dite je asi nakazlivy nebo co. Ztratila jsem hodne kamaradu, nesla na vejsku kdybych nemela svou segru s neteri mladsi o 11t nez muj syn, nemam nikoho. Treba si s tebou popisou na fb a tim to hasne... Nerikam to jen z vlastni zkusenosti... Konci ti veskery mladi a bude to obrovska zodpovednost... Samozrejme je to na tobe... Sestrenice byla v prosinci na potratu, je ji 18 a rikala, ze lituje kazdyho dne od ty doby, co na tom byla. Vse se da zvladnout, kdyz se chce. Drzim palce