Ublížila vám masáž v těhotenství?

zuzacek26
3. pro 2014

O masážích už toho bylo řečeno hodně, jsou protichůdné názory, zda se v těhu dělat mají nebo ne...Chtěla jsem se proto zeptat na vaše konkrétní zkušenosti, jestli vám některé po masáži opravdu něco bylo nebo např. vyvolala předčasný porod. Ptám se proto, že já sama jsem dnes byla na masáži (8. měsíc) a už po cestě domů jsem měla docela bolesti jako by menstruační, docela hodně mě to vyděsilo, teď doma jsem jenom ležela a i usnula a doufám, že nebezpečí je zažehnáno, každopádně už asi na masáž nepůjdu, možná těsně před termínem. Byla jsem i v 7. měsíci a tehdy mi masáž akorát ulevila a bolesti žádné. V obou případech jsem byla u masérek, které prý běžně těhotné masírují a mají s tím zkušenosti. Proto mě zajímá, jestli vám masáž v něčem někdy opravdu uškodila nebo je to jenom jeden z dalších strašáků v těhotenství ?? P.S. Možná i to, co se stalo dnes mně byla jen špatná souhra náhod.

frantiska85
3. pro 2014

Na špatný vliv masáže nevěřím.

katyxq
3. pro 2014

Masáž v těhotenství samozřejmě musí dělat někdo, kdo lidskému tělu velmi dobře rozumí (což většina běžných masérů fakt ne), ví kde jsou reflexní body pro dělohu, které nesmí drážidit, opravdu by se pak mohl vyvolat potrat/porod, krvácení apod. Já budu chodit pravděpodobně až do porodu na Dornovu metodu (s modifikacemi právě 😉), @alneka ti taky třeba napíše víc.

tarra27
3. pro 2014

těhotným bych ji nedoporučila vůbec....ale pokud jsi byla na masáži zad...tak dejme tomu....chtěla jsi, aby ti ulevila.......nekdo masíruje těhotné i jemněji....

a netěhotných, jak kterou...na záda dejme tomu...ale třeba lymfatické....to je průser...protože jakmile by měl člověk zárodečné bunky rakoviny a šel na lymfatickou masáž, zvýší se dost riziko metastáz.....

kajalka
3. pro 2014

Šla bych jedině k dobrýmu fyzioterapeutovi. S maséry nemám dobrou zkušenost.

zuzacek26
autor
3. pro 2014

holky děkuji za reakce, ale pořád jsou to jenom obecné věci, jasně, že nikdo schválně nepůjde k někomu špatnému a když už k někomu jdu, tak si o něm myslím to nejlepší, ale ne vždy to musí vyjít, protože je fakt, že v dnešní době je tolik masérů s různými kurzy, ale samozřejmě i dobrých, že člověk opravdu neví. ale spíš mi šlo o to, jestli se ozve nějaká konkrétní osoba, která měla prokazatelně problém po masáži, protože jsem se s takovým člověkem ve skutečnosti ještě nesetkala ani osobně ani nikde v diskuzi.

m_anna
3. pro 2014

ahojky! a jak ta tvoje masaz vypadala? ja chodim na specialni tehotenske masaze, lezim na boku a maserka mi masiruje zada, nohu a ruku a pak se otocim a namasiruje mi druhou cast zad a druhou nohu a ruku. na bricho si samozrejme neleham vubec, na zada se otocim jen na chvilku ke konci, kdy mi masiruje krcni pater. brisko mi nemasiruje vubec, jedine se zepta, jestli ho chci aspon namazat olejem (a to chci, protoze se desim strii). a to pak dela velice jemne a jenom minutku. jinak nevim o nikom, kdo by mel po masazi takove problemy, jake popisujes.. ale jak uz tu holky psaly, musis jit k nekomu, kdo tomu rozumi, ne k nejaky holce, co si udelala certifikat na nejaky pochybny radobyskole.

ivet1987
3. pro 2014

@zuzacek26 pry se nema chodit prvni tri mesice, to jsem dodrzela ,ale jinak pravidelne kazdy mesic,zada boli. Miluju masaze 😀 jo a sedim na te specialni stolicce , nelezim. Bezne masiruje tehotne, zadna problemy nemela.

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@m_anna ahoj, masírovala mě jako by na klekačce, velmi pohodlná poloha, kterou jsem si sama vybrala, aby mi vyhovovala, masírovala horní polovinu zad, záda dole pouze protřela olejem a jen je krátce hladila, potom jsem ležela na zádech a trošku mi prošla nárty a prsty na rukách, které mě bolí a mám je napuchlé a potom v této poloze v leže na zádech krk s tím, že mi i zajížděla hodně do vlasů, takže masírovala vlastně i krk i hlavu, nic mi nebylo nepříjemné, ani si nemyslím, že by byla nezkušená holka s kurzem, co masíruje měsíc (to bych k ní samozřejmě nešla), taky netvrdím, že to bylo z toho, jenom je člověk trochu vyděšený, když spousta lidí tím straší, jak jsou ty masáže v těhu strašně nebezpečené, tak jen proto jsem založila tuto diskuzi, jestli se fakt někdy někomu něco přihodilo (proboha ne, že bych to někomu přála)

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@ivet1987 ahoj, no já to vydržela 7 měsíců (za začátku jsem měla i zvýšené riziko potratu a byla jsem na riziku doma), v tom 7. už to bylo neúnosné ta bolest, tak jsem šla na masáž, která velmi pomohla a protože jsem chtěla bolestem předejít, šla jsem teď po měsíci znovu, bohužel už k jiné paní, která ale taky mívá běžně těhotné a prý bez problémů

roseinka
3. pro 2014

Manželova mamka je masérka/terapeutka a říkala mi, že když za ní přijde těhotná, kterou před těhotenstvím nemasírovala, tak jí odmítá. Masíruje pouze ty, jejichž tělo zná i před těhotenstvím, protože zároveň zná, jaké mají problémy, ve které části páteře apod. A když už ty těhotné masíruje, tak se prý vyhýbá nějakým bodům na těle, při jejichž stimulaci se rozproudí krev např. v děloze apod. Masíruje jemněji než normálně a spíš se soustředí na celkové uvolnění + s využitím aromaterapie. Ale každý masér má asi své postupy, zásady apod. a je potřeba si fakt asi vybírat pečlivě. 🙂

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@roseinka jn, no mě právě odmítla masérka, ke které chodím běžně, že těhotné vůbec nemasíruje, tak jsem hledala jinde no, ale fakt doufám, že to je jen planý poplach, protože bych si to strašně vyčítala, kdyby něco

roseinka
3. pro 2014

@zuzacek26 Třeba těhotné smí masírovat jen ti, co na to mají certifikát, školení a dále je to na jejich rozhodnutí... A ta tvoje ho třeba nemá. Ale jestli ses po téhle masáži necítila dobře, tak fakt nemá smysl znovu na ní chodit, pak už by mohla hrát roli i psychika a nervozita a to není dobré.

wenduliks
3. pro 2014

Ja chodila ke konci pravidelně a nikdy mi nic nebylo. Jen sama pozitiva. 🙂

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@roseinka no však já už nepůjdu, říkám jedině až tak týden dva před termínem, kdyby bylo nejhůř 🙂 možná i teď to byla psychika, když spousta lidí ti řekne, že by tam nešlo a jak je to nebezpečné atd. ale ve finále máš kolem sebe jenom těhule, kterým to udělalo dobře. taky jich to podle mě hodně nedělá proto, že se pak cokoliv stane (a třeba to ani s masáží nesouvisí) a může se to pak na ně ta dotyčná snažit svést. mi třeba říkala porodní asistentka, která i masíruje (ale bohužel ji mám teď přes 200 km, jinak bych k ní šla znovu), že je nesmysl, že by masáž zad vyvolala porod, že jedině intenzivní masáž nohou a kotníků může...ale zase každé tělo je originál, tak kdoví

polaks
3. pro 2014

Som masérka a verte nieje masáž,ako masáž.Ak ste tehotné a potrebujete si uľaviť,tak choďte na liečebnú masáž,resp. k masérke,ktorá to má vyštudované na zdravotnej škole,alebo k fyzioterapeutovi.Tí posúdia váš stav a poviem vám či masáž vhodná je,alebo nieje,poprípade aká!VO všeobecnosti ale platí,že tehotenstvo je kontraindikácia k masáži.
Nechcem odsudzovať kurzových masérov,ale mnohí nemajú šajnu čo robia! Naučia sa hmaty,ale netušia prečo sa ten ktorý hmat robí tak ako sa robí,nevedia často posúdiť,či je masáž vhodná na daný problém.Proste vás vymasírujú,lebo to chcete,zodpovednosť nechajú na vás,hlavne ,že im zaplatíte!
Ja keď masírujem,tak nesiem plnú zodpovednosť za vykonanie masáže a aj jej účinky.Preto,keď viem,že niečo môže pacientovi/klientovi ublížiť,tak to neurobím,ani keby mi za to chcel dať milión!

polaks
3. pro 2014

@zuzacek26 Vaša PA asi nepozná Hansenovu schému,keby ju pozanala,vedela by,že zo stavcov vychádzajú nervy,ktoré inervujú maternicu a nesprávnou masážou v danej oblasti by mohla ovplyvniť funkciu maternice!

alneka
3. pro 2014

Než masér tak opravdu raději dobrý fyzioterapeut, který už jen z logicky věci má větší povědomí o zákonitostech apod. Jako těhotná chodím dál pravidelně na Dornovu metodu, s postupujícím těhotenstvím ruce terapeutky klesají blíž ke kostrči a víc se do toho opře. Dobrý terapeut ví, co si může s ohledem na aktuální stav těhotné (o kterém ho samozřejmě musí zpravit) dovolit. Tudíž mi nikdy nic nebylo. V půlce osmého měsíce mi moje terapeutka začala docela drsně (za ty měsíce jemnějšího přístupu jsem odvykla 🙂) připravovat kříž, teď v půlce devátého už to bude i s kyčlema a kostrčí. Těhotenství mám ale bezproblémové. Mít jakýkoli neduh, vždy bych to probrala před návštěvou a domluvila se.
Zkus případně i masérce zavolat, jaký účinek na tebe masáž měla. Bez tvé zpětné reakce se nemá šanci dozvědět, že např. některý hmat či technika nedělá dobře. I kdyby jen tobě 😉

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@polaks díky za reakci. a myslíte tedy, že ty bolesti mi způsobila masáž, případně může mi hrozit nějaké další nebezpečí?

alneka
3. pro 2014

@zuzacek26 body související s dělohou nejsou jen v okolí beder, ale i v trapézech, okolo kotníků, v okolí podélné klenby apod., na to pozor. Co jsem viděla a četla některé těhotenské masáže, zrovna na těch chodidlech se docela vyřádí, toho bych se tedy bála.
Je-li ti už ale lépe, jen bych to masérovi zavolala, co se dělo, a dál to hodila za hlavu. Něco si zpětně vyčítat nemá smysl 🙂

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@alneka jj, to mi dnes zrovna ta paní masérka vykládala, že na chodidla a hlavně kotníky pozor, že mi na to ani manžel nemá radši sahat atd., kvůli předčasnému porodu. no lépe asi jo, ale spíš jsem veškeré aktivity odvolala a radši odpočívám, občas mně v tom bříšku tak píchne a malá je dnes jak šílená, pořád se mele, např. proti včerejšku 🙂 ale možná už se dnes i moc pozoruju, uvidíme, jak bude ráno, ale pro info jí zítra cinknu a kdyby zase bříško pobolívalo, asi bych skočila pro jistotu na gyndu. no já právě, jak jsem došla z toho města, tak jsem měla i na kalhotkách celkem dost výtoku, tak už jsem se vyděsila, jestli to není třeba ta hlenová zátka.

jenny.kay
3. pro 2014

Chodila jsem cca. od 5. měsíce k fyzioterapeutovi. K obyčejnému masérovi bych si netroufla. Fyzioterapeut mi pomáhal i správně umísit miminko v břiše, aby mi netlačilo do pánve a nepůsobilo mi takové bolesti beder. Ke konci těhotenství jsem měla kolikrát cestou k němu pocit, že snad musím do deseti minut porodit. Stačilo, aby se mi hodinku pověnoval a odcházela jsem jak znovuzrozená s úsměvem a písní na rtu 🙂 Byl to člověk, kterému jsem věřila, že ví, co dělá. Naučil mě i velmi jednoduché cviky, které mi pomáhaly udržovat se v pohodě v mezičase mezi návštěvami u něho

lennus
3. pro 2014

@zuzacek26 Je fakt, že když se tak zamyslím, tak jsem byla na masáži včetně nohou pár dní před mým předčasným porodem - 33+1. Do teď vlastně nevím, čím to bylo, nezjistilo se to. Podle doktorky dnes stárnou předčasně plodové obaly. Masér to byl zkušený a s masážemi těhotných zkušenosti měl. Je velká pravděpodobnost, že se i u druhého dítěte bude opakovat předčasný porod, tak si dám radši pozor. 😉

jika10
3. pro 2014

Já chodila až skoro do porodu na Mojžíšku. Chodila jsem na ní ak před porodem, tak jsem pak pokračovala i po porodu. Vždy bylo nějaké rovnání zad, masáž a tak. Ta paní to má vystudované a nikdy mi nic po masáži nebylo, ba právě naopak velmi příjemně

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@lennus tak to jsem na tom tak podobně s tím týdnem. tak snad jsi měla vše OK a doufám, že tě teda nebudu následovat 🙂

lennus
3. pro 2014

@zuzacek26 Neboj, to bude dobrý, držím palce! 🙂

polaks
3. pro 2014

@zuzacek26 Myslím,že práve váš stav bol vyvolaný nadmerným prekrvením maternice,pri opakovanej masáži by toto prekrvenie mohlo vyvolať zbytočné kontrakcie,ktoré by následne mohli viesť k prečasnému pôrodu. Sú fyzioterapeuti a maséri,ktorý sa venuju práve tehotným ženám,sú na to školený a tým školený myslím,že majú vysokú školu zameranú na fyzioterapiu a ich diplomová práca bola zameraná práve na fyzioterpiu v tehotenstve! Takému človeku sa môžete zveriť bez zaváhania.

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@polaks děkuji vám, teď už bych jen tak k někomu nešla...a už ani do porodu nepůjdu, sem tam mě ještě teď píchne v břichu, ale snad teda už nic dalšího nehrozí, ale vyděsí to člověka.

lrg
3. pro 2014

A nemůže to být spíš psychické? Že jsi si nebyla jistá, jestli ti to nemůže uškodit a pak se příliš pozorovala. Já třeba miluju sushi a léta chodíme do kvalitní a prověřené restaurace. Nemohla jsem odolat a šla tam i těhotná i když jsem moc dobře věděla, že by se jíst nemělo. Po pár soustech se mi začalo dělat divně a já hledala na netu příznaky otravy 🙂 Myslím, že si jako těhotné připadáme příliš křehké a zranitelné. Když si vezmu, co všechno museli a leckdy musejí těhotné ženy vydržet, nemyslím si, že by jedna masáž mohla mít nějaký zásadní dopad na těhotenství. Ale to je jen můj laický názor 🙂

zuzacek26
autor
3. pro 2014

@lrg samozřejmě, že může a já doufám, že i je 🙂 tím pádem, že se nic neděje, možná už fakt blbnu, ale je to i tím, jak nás všude straší, v lékárně mi nechtěli prodat sprej do nosu a když jsem se pak na to ptala doktorky, tak se tomu smála, jaká je to blbost a takových věcí je spousta a jak začneš hledat na netu, tak konec, to je těch katastrofických scénářů ještě víc. co se týče tvého sushi, tak já si dopřávám nakládaný hermelín občas i v těhu a z toho jsem snad ani žádné výčitky neměla a snědla ho pokaždé s chutí 🙂

polaks
3. pro 2014

@zuzacek26 😝 S tým sprejom do nosa som to zažila aj ja,nechceli mi predať normálny,len s morskou soľou.Chápem ich,lebo nosné kvapky a spreje sú návykové,ale preháňať to fakt netreba.Potom som šla do inej lekárne a tam som musela povedať,že je to pre manžela,aby mi zas nenúkali s morskou vodou,tie mi totiž nezaberajú.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru