Unikátní česká jména pro chlapce. Máte tip, inspiraci?
Nevíte prosím nějaké?
Jeroným, Kajetán, třeba.. Václav, Vít..
Eduard, Hynek, Vincent, Alois
@anonym_autor Tak z těch storačeských a opravdu zapomenutých uvedu třeba Hostivít, Nezamysl, Třebomír, Želibor, Záboj, Zbyhněv, Světlata, Dluhoš, Držata a Čenata... něco takového jsi myslela?
Mojmír, Svatopluk, Vratislav, Břetislav, Vladan, Bořivoj..
libí se mi Hynek, Dalibor a syn je František ( ve škole s 450 dětmi máme 3 toho jména).
Bývalá kolegyně má vnoučata Prokop, Jeroným, Cyril
V mém okolí se opět objevuje jméno Antonín. Znám několik malých Toníků.
Myslím, že si nevybereš, protože ta pěkná jsou buď hebrejského nebo germánského původu. Zůstávají ta, která téměř nelze použít. Bohuchval, Bojan, Jarohněv, Ješitbor, Jurata, Ištislav, Jenec, Drahoš, Hostivít, Vladovil, Milivoj, Kostislav, Budimír, Kazimír, Ctirad, Odolen, Ledaj, Lepen, Lahut, Léva, Kazimír, Zdislav, Drslav, Dobřej, Neklan, Všebor, Zlatoslav, Milhošť, Střezimír, Škoděj, Nerad, Nezamysl, Zlatoslav, Uhřin, Jaroš, Chranislav, Křesomysl, Boček a dalších asi 100 nepoužitelných. Z použitelných Přemysl, Bořivoj, Břetislav, Dalimil, Bohuslav a Vojtěch. Myslela jsem si, že Zachariáš a Vilém je staročeské, bohužel také germánského původu.
Myslím, že si nevybereš, protože ta pěkná jsou buď hebrejského nebo germánského původu. Zůstávají ta, která téměř nelze použít. Bohuchval, Bojan, Jarohněv, Ješitbor, Jurata, Ištislav, Jenec, Drahoš, Hostivít, Vladovil, Milivoj, Kostislav, Budimír, Kazimír, Ctirad, Odolen, Ledaj, Lepen, Lahut, Léva, Kazimír, Zdislav, Drslav, Dobřej, Neklan, Všebor, Zlatoslav, Milhošť, Střezimír, Škoděj, Nerad, Nezamysl, Zlatoslav, Uhřin, Jaroš, Chranislav, Křesomysl, Boček a dalších asi 100 nepoužitelných. Z použitelných Přemysl, Bořivoj, Břetislav, Dalimil, Bohuslav a Vojtěch. Myslela jsem si, že Zachariáš a Vilém je staročeské, bohužel také germánského původu.
@1pomnenka tak ono ne pokaždé je myšleno staročeským jménem jen to opravdu původně jen a jen české. Většinou tam jsou zahrnuta i jména původem hebrejská, latinská, řecká atd., která se ale ujala v naší oblasti před tak dávným časem, že jsou vnímána jako tradiční česká. To by spíš měla upřesnit tazatelka, co přesně svou otázkou myslela.
Eduard
Radovan, Dalibor, Otakar
Žibřid.
Moc děkuji 🙂 Něco z navržených by se dalo použít 🙂 Myslela jsem obojí, staročeská i česká jména ( ake třeba jiného původu třeba populární za první republiky atp.)
Zaznělo tu hodně jmen, ale opět se mi potvrdilo, že jsme vybrali dobře a zachovali tradici, pokud jsem to nepřehlédla, tak se ještě neobjevil Bohumír 🙂
Moc děkuji 🙂 Něco z navržených by se dalo použít 🙂 Myslela jsem obojí, staročeská i česká jména ( ake třeba jiného původu třeba populární za první republiky atp.)
@anonym_autor Budoucí manžel vnučky (vtip, je to vnuk kolegy) je František.... ona je Antonie, to by šlo🙂))
My měli v Sokole Pravoslava ...
V Zoo jsme potkali malého Metůdka (Metoděj).
@1pomnenka Ctirad je pouzitelny ;)
@anonym_autor kdyz myslis jinyho puvodu, pak Josef. Myslim, ze je to fakt krasny jmeno, nehlede na vsechny pepiky a tak. (A taky jsme ho dali, ze ;) )
Máme Rostislava, kdyby byl druhý taky kluk, byl by Přemysl. V rodině máme Milana, Prokopa a Radka. V okolí známe malého Jaroslava, Ladislava, Vladimíra, Stanislava a Šárka. Z mých vrstevníků jsem potkala Dalibora, Libora, Miloše, Radovana, Miroslava, samozřejmě hodně Václavů.
A to jsou jen ty českého, resp. slovanského původu. Jiří, Karly, Oldřichy, Jindřichy aj. české verze jmen cizojazyčného původu nezmiňuju. V tomto ti skvěle poslouží obyčejný kalendář.
Tak za mě zatím asi Jeroným, Kajetán, Václav, Vít, Alois, Antonín, Medard, Prokop, Mojmír, Dalibor, Dalimil, Emil, možná i Diviš a Metoděj jsou zajímavá, nebo Ludovít, Dušan...Radůz a Vendelín jsou trošku úlet, ale za mě ještě přijatelné. To samé Sáva.
Pak jsou jména typu Anton, Amos, Ervín ( ger.), u kterých nevím.
Třeba Jindřich, Oldřich, Bedřich...nebo František jsou krásná jména. Ale žiji v zahraničí a tam by to nikdo nezvládl vyslovit...Možná toho Frantu😅
Treba Chrudoš 😊
Jošt - toho chtěl manžel 🙂

@anonym_autor známí mají Velena a Vavřince.