icon

Unikátní česká jména pro chlapce. Máte tip, inspiraci?

31. črc 2025

Nevíte prosím nějaké?

Strana
z2
radkazenklava
31. črc 2025

@anonym_autor známí mají Velena a Vavřince.

lv
31. črc 2025

Jeroným, Kajetán, třeba.. Václav, Vít..

prejeta_zaba
31. črc 2025

Eduard, Hynek, Vincent, Alois

anonym_c1b12b
Autor odpověď smazal
jajulin
31. črc 2025

@anonym_autor

gruyerre
31. črc 2025

@anonym_autor Tak z těch storačeských a opravdu zapomenutých uvedu třeba Hostivít, Nezamysl, Třebomír, Želibor, Záboj, Zbyhněv, Světlata, Dluhoš, Držata a Čenata... něco takového jsi myslela?

andelka
31. črc 2025

Mojmír, Svatopluk, Vratislav, Břetislav, Vladan, Bořivoj..
libí se mi Hynek, Dalibor a syn je František ( ve škole s 450 dětmi máme 3 toho jména).

sarihy
31. črc 2025

Bývalá kolegyně má vnoučata Prokop, Jeroným, Cyril

jajulin
31. črc 2025

V mém okolí se opět objevuje jméno Antonín. Znám několik malých Toníků.

1pomnenka
31. črc 2025

Myslím, že si nevybereš, protože ta pěkná jsou buď hebrejského nebo germánského původu. Zůstávají ta, která téměř nelze použít. Bohuchval, Bojan, Jarohněv, Ješitbor, Jurata, Ištislav, Jenec, Drahoš, Hostivít, Vladovil, Milivoj, Kostislav, Budimír, Kazimír, Ctirad, Odolen, Ledaj, Lepen, Lahut, Léva, Kazimír, Zdislav, Drslav, Dobřej, Neklan, Všebor, Zlatoslav, Milhošť, Střezimír, Škoděj, Nerad, Nezamysl, Zlatoslav, Uhřin, Jaroš, Chranislav, Křesomysl, Boček a dalších asi 100 nepoužitelných. Z použitelných Přemysl, Bořivoj, Břetislav, Dalimil, Bohuslav a Vojtěch. Myslela jsem si, že Zachariáš a Vilém je staročeské, bohužel také germánského původu.

1pomnenka
31. črc 2025
@jajulin

V mém okolí se opět objevuje jméno Antonín. Znám několik malých Toníků.

@jajulin Antonín je jméno latinského původu. Je hezké stejně jako František, ale ten má zase původ v Itálii. Se staročeským původem je to těžké. 😂

jajulin
31. črc 2025
@1pomnenka

Myslím, že si nevybereš, protože ta pěkná jsou buď hebrejského nebo germánského původu. Zůstávají ta, která téměř nelze použít. Bohuchval, Bojan, Jarohněv, Ješitbor, Jurata, Ištislav, Jenec, Drahoš, Hostivít, Vladovil, Milivoj, Kostislav, Budimír, Kazimír, Ctirad, Odolen, Ledaj, Lepen, Lahut, Léva, Kazimír, Zdislav, Drslav, Dobřej, Neklan, Všebor, Zlatoslav, Milhošť, Střezimír, Škoděj, Nerad, Nezamysl, Zlatoslav, Uhřin, Jaroš, Chranislav, Křesomysl, Boček a dalších asi 100 nepoužitelných. Z použitelných Přemysl, Bořivoj, Břetislav, Dalimil, Bohuslav a Vojtěch. Myslela jsem si, že Zachariáš a Vilém je staročeské, bohužel také germánského původu.

@1pomnenka tak ono ne pokaždé je myšleno staročeským jménem jen to opravdu původně jen a jen české. Většinou tam jsou zahrnuta i jména původem hebrejská, latinská, řecká atd., která se ale ujala v naší oblasti před tak dávným časem, že jsou vnímána jako tradiční česká. To by spíš měla upřesnit tazatelka, co přesně svou otázkou myslela.

jajulin
31. črc 2025
@1pomnenka

@jajulin Antonín je jméno latinského původu. Je hezké stejně jako František, ale ten má zase původ v Itálii. Se staročeským původem je to těžké. 😂

@1pomnenka nadpis v diskuzi původ vůbec nezmiňuje, jen tradici. To přece není to samé.

1pomnenka
31. črc 2025
@jajulin

@1pomnenka nadpis v diskuzi původ vůbec nezmiňuje, jen tradici. To přece není to samé.

@jajulin To nevím, jak to myslela, ale tradičních českých jmen je plný kalendář, zapomenutých či netradičních plné staré kalendáře. Netuším, zda chce echt české.

1pomnenka
31. črc 2025

@jajulin Já třeba nechápu, proč se ptá anonymně. Průzkum trhu? 😅

sasbu
31. črc 2025

Eduard

mysh_me
31. črc 2025

Radovan, Dalibor, Otakar

mrs.duck
31. črc 2025

Žibřid.

autor
31. črc 2025

Moc děkuji 🙂 Něco z navržených by se dalo použít 🙂 Myslela jsem obojí, staročeská i česká jména ( ake třeba jiného původu třeba populární za první republiky atp.)

kamino
31. črc 2025

Zaznělo tu hodně jmen, ale opět se mi potvrdilo, že jsme vybrali dobře a zachovali tradici, pokud jsem to nepřehlédla, tak se ještě neobjevil Bohumír 🙂

berenika39
31. črc 2025
@anonym_autor

Moc děkuji 🙂 Něco z navržených by se dalo použít 🙂 Myslela jsem obojí, staročeská i česká jména ( ake třeba jiného původu třeba populární za první republiky atp.)

@anonym_autor Budoucí manžel vnučky (vtip, je to vnuk kolegy) je František.... ona je Antonie, to by šlo🙂))

andelka
31. črc 2025
@kamino

Zaznělo tu hodně jmen, ale opět se mi potvrdilo, že jsme vybrali dobře a zachovali tradici, pokud jsem to nepřehlédla, tak se ještě neobjevil Bohumír 🙂

@kamino moje mamka je Bohumíra a kolegyně taky. 🙂 A babička byla Anděla a tři malé Andělky jsem v životě už potkala.

cilkat
31. črc 2025

My měli v Sokole Pravoslava ...

hojda
31. črc 2025

V Zoo jsme potkali malého Metůdka (Metoděj).

odula
31. črc 2025
@1pomnenka

@1pomnenka Ctirad je pouzitelny ;)

odula
31. črc 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kdyz myslis jinyho puvodu, pak Josef. Myslim, ze je to fakt krasny jmeno, nehlede na vsechny pepiky a tak. (A taky jsme ho dali, ze ;) )

la_amanita
1. srp 2025

Máme Rostislava, kdyby byl druhý taky kluk, byl by Přemysl. V rodině máme Milana, Prokopa a Radka. V okolí známe malého Jaroslava, Ladislava, Vladimíra, Stanislava a Šárka. Z mých vrstevníků jsem potkala Dalibora, Libora, Miloše, Radovana, Miroslava, samozřejmě hodně Václavů.
A to jsou jen ty českého, resp. slovanského původu. Jiří, Karly, Oldřichy, Jindřichy aj. české verze jmen cizojazyčného původu nezmiňuju. V tomto ti skvěle poslouží obyčejný kalendář.

autor
1. srp 2025

Tak za mě zatím asi Jeroným, Kajetán, Václav, Vít, Alois, Antonín, Medard, Prokop, Mojmír, Dalibor, Dalimil, Emil, možná i Diviš a Metoděj jsou zajímavá, nebo Ludovít, Dušan...Radůz a Vendelín jsou trošku úlet, ale za mě ještě přijatelné. To samé Sáva.
Pak jsou jména typu Anton, Amos, Ervín ( ger.), u kterých nevím.
Třeba Jindřich, Oldřich, Bedřich...nebo František jsou krásná jména. Ale žiji v zahraničí a tam by to nikdo nezvládl vyslovit...Možná toho Frantu😅

lti
1. srp 2025

Treba Chrudoš 😊

bramarfi
1. srp 2025

Jošt - toho chtěl manžel 🙂

Strana
z2