Výběr jména. Podle čeho vybrat, když se vám žádné nelíbí?

aksil_e
2. kvě 2020

Hezký den,
stalo se některé, že jste fakt nemohly vybrat jméno pro miminko, protože se vám prostě žádné nelíbilo? Resp. na každém něco vadilo? - nelíbí se mi buď prostřední tvar jména (u holek končící koncovkou -ča - př.Verča, Monča, Simča) nebo malá variabilita pro oslovení v dospělosti (nemyslím oficiální kontakty, tam se použije většinou základní tvar jména).
Máme dvě dcery, na klučičím jménu jsme dohodnutí od prvního těhotenství. Ale 3.holčičí je mazec.
Nechaly jste to pak úplně na manželovi, který by to rozsekl? Nebo jste to pořád tak opakovaly,až jste se s tím jménem nějak sžily? Nebo jste si nechaly radit od rodiny?

jjasmina
2. kvě 2020

My si nenechali radit od nikoho, během těhu sme si vzali kalendář a prostě sme si společně vybrali 🙂

pribylovapetra
2. kvě 2020

Já. Kluka jsem měla vybraného hned (ale nechtěl ho manzel), holku jsem nevěděla a žádné se mi nelíbilo. Až cestou do porodnice se manžel ptal jestli to teda bude Markétka a já řekla že teda jo. Takže naštěstí druhý kluk je podle mého výběru.

gruyerre
2. kvě 2020

@aksil_e od nikoho bych si radit nenechala, stojím si za tím, že dítě mají pojmenovat rodiče - jméno se musí líbit oběma. Nedovedu si představit, že bych neuměla vybrat jméno pro dítě, i kdybych jich měla třeba 20. Ale už jsem se setkala i s tím, že jméno dítěti matka vybrala tak, že píchla tužkou do seznamu jmen v kalendáři 🤣

klea81
2. kvě 2020

Zadala jsem výběr manželovi 🙈

petula.bir
2. kvě 2020

My ... 🤣
Jsem ve 29tt a čekáme kluka 🤣 holčičí jméno jsem vybírala ja to bylo hned (bohužel zbytečně) a to Ella a klučičí proste ještě teď nevíme 🤷🏼‍♀️ Příjmení máme dlouhé a německé tak podle toho musíme vybírat. Manželovo jméno se mi líbí (Luboš) ale je prostě strašně tvrdé a k miminku mi vůbec nejde 😏 Poslední měsíc je to Samuel 🤣 tak uvidíme až si zase k tomu sedneme co to bude.
Od rodiny bych si vyslechla názor ale nenechala bych se do toho nutit.

puhelin
2. kvě 2020

Moje dcera vybrala jmeno sama. Cetla jsem ji predvyber a ona se u jednoho zastavila a stale ho opakovala (mela 2 roky). S nikym jinym jsme se neradili, az do narozeni obou deti jmena nikdo neznal. U obou deti jsme pohlavi az do porodu nechteli znat. Dalsi tri jmena jsme vybrali s manzelem.

martiniquest
2. kvě 2020

@aksil_e Meli jsme stejny problem, a tak jsem malou pozadala, aby si vybrala a aby mi ho nejakym zpusobem sdelila. A tak mame 4mesicni Klaudii. To jmeno me z cista jasna napadlo jednou rano, kdyz jsem lezela v posteli a pozorovala pohyby male. Ihned jsem vedela, ze je to jeji vybrane jmeno.

nat
2. kvě 2020

My mae ted stejny problem,Jmeno pro holcicku mame ale u chlapce se nam zadne nelibi :-/ mam pocit,ze v tom kalendari zadne kloudne neni 😀

jaja01k
2. kvě 2020

My jsme nemohli vybrat jméno pro prvního syna. Ne že by se mi žádné nelíbilo, ale nemohli jsme se shodnout s manželem. Zjistili jsme, že se každému líbí úplně jiné typy jmen. Tak jsme vzali kalendář a prošli jsme ho snad stokrát, než jsme došli ke jménu, které bylo pro nás oba aspoň přijatelné. Mně chvilku trvalo, než jsem si na jméno zvykla. Než se syn narodil, vlastně jsem nevěděla, jak ho budu oslovovat. Ale jak se narodil a začala jsem na něj mluvit, najednou to šlo samo, začaly mě napadat hezké zdrobněliny a podoby jména.

veruuu_kubesovic
2. kvě 2020

a co třeba se mrknout do knížky od Knappové - Jak se bude vaše dítě jmenovat? tam najdeš tolik inspirací, až ti budou oči přecházet...

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
chrystyanna
2. kvě 2020

@kelerub zkus knihovnu nebo se poptat po znamych

izz76
2. kvě 2020

Ja jsem výběr jmen pro kluky ve finále nechávala na manželovi, mě se úplně nelíbilo žádné.. Bylo pár přijatelných na kterých jsme shodli a z toho musel vybrat manžel, protože pro mě nebylo žádné top.. Naštěstí nakonec klučičí jména nebyly potřeba 😃

jjasmina
2. kvě 2020

@izz76 Popravdě jsem ráda, že sme neměli kluka, protože to chtěl manžel, aby se jmenoval Stanislav po tatínkovi 😀

lennus
2. kvě 2020

@aksil_e Měli jsme problém se shodnout, já navrhla pět dívčích, netradiční, řekla bych, ale v kalendáři. Muž je konzervativní, nakonec navrhl on jedno, které se mi kdysi před lety líbilo. Klučičí jsem vybrala spíš já a muž to akceptoval.
Co nějaké netradiční nebo cizí? Já mám problém spíš s klučičím.

izz76
2. kvě 2020

@jjasmina Zrovna Stanislav je pro mě jedno z nejhorších jmen, vůbec všechny jména končící slav, jsou hrozny😆

jjasmina
2. kvě 2020

@izz76 ještě, že sme měli holčičku 😀

jako_mala_holka
2. kvě 2020

U nas to bylo tak, ze jsem si tak jednou myslela, ze jsem tehotna, asi vadny test, druhy den snehobilo 😀... zamyslela jsem se, jak by se male jmenovalo a nejak se mi v hlave objevilo jmeno Helena, nikdy predtim me to ani nenapadlo, kdyz jsme se s manzelem bavili o jmenech, tak se mi libila treba Olivie, Isabel apod... tohle byl ale tak zvlastni pocit, nedokazu to popsat... no jak rikam, tehotna jsem nebyla, ale to jmeno ve me zustalo... pak jsme po nejake dobe zacali mimco opravdu planovat a kdyz se zadarilo, tak jsem zacala (spis z blbosti) premyslet, jestli je Helenka to prave jmeno, ale at jsme vymysleli, co jsme chteli, porad se mi cpala do hlavy... takze za mesic budeme mit Helenku, no 🙂

jako_mala_holka
2. kvě 2020

@jjasmina tak jeste ze je to holcicka, Stanislav je desne jmeno (bez urazky), me se proste ti -slavove nelibi, maximalne tak Vitezslav 🙂

jjasmina
2. kvě 2020

@jako_mala_holka To bylo poprvé, kdy jsem uvažovala, že bych dítě nechala pokřtít a bylo by to jeho druhé jméno jako kompromis 😀

jako_mala_holka
2. kvě 2020

@jjasmina to se nedivim 😀 a nebo dat proste dve jmena

vikiza
2. kvě 2020

Čekáme za 2 měsíce holčičku a také se nemůžeme shodnout... Syna jsme měli vybraného hned, ale u holky je to boj. Nejspíš se rozhodneme až po porodu, nevím :( Já mám vysněné jméno Elen, cítím, že je to to pravé, ale manželovi se nelíbí. Má rád klasiky, coz zase já nemusím. Shodneme se jen na Elle nebo Nele, ale Nelinek je kolem spousty (včetně psů) a Ellu necítím jako srdcovku :(

chrystyanna
2. kvě 2020

jména vybíral spíš muž(má cit na pěkná jména). pro kluka jméno jsem pořád nemohla přes pusu dostát, pak se narodil a hned to jméno sedlo"jak prdel na hrnec"

lachtanice86
2. kvě 2020

Taky se mi prostě žádné z těch známých nelíbilo. Pak cca ve 22tt jsme jeli na výlet, a tam jedna paní slechticna měla zdrobelinu, kterou používala a my si ji zamilovali, doma jsme si našli celé jméno a bylo jasno.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
babanci
2. kvě 2020

My máme holek plno. Koupili jsme knihy od Knappové a vybírali pečlivě. Chtěli jsme,aby nebylo ani dlouhé ani krátké, bez R, aby nebylo úplně časté,ale aby se psalo jako četlo. Možná,že si děťátko svým způsobem vybere,protože najednou se nám líbilo jméno,o kterém jsme vůbec nikdy neuvažovali. Vysněné jméno od dětství jsme nakonec dali až potřetí. U vnuček se taky pečlivě vybíralo a ta nejmladší v klasickém kalendáři není. Je čtyřicátá pátá v ČR a jméno jsme vybrali ze slavného baletu.

daasqua
2. kvě 2020

Já třeba holčičí jméno pro dceru/y nikdy neměla nijak vysněné. U kluka se mi od dětství líbil Daniel (a máme nyní Danielu po dlouhém přemýšlení a kombinatorice).
Jinak k výběru pár tipů, co mě teď napadly:
- na jaké písmeno bude křestní končit (A/E/souhláska) a jak to bude ladit s příjmením
- zda bude jméno tvrdší a s R
- zda v něm budou háčky/čárky nebo bude "mezinárodní"
- zda bude se zdvojenými samohlásky (Michaela, Daniela, Klaudie... zdvojené samohlásky mají takovou speciální zvukomalebnost)
- zda bude "normálnější" nebo jedním či druhým směrem "módní" (Tereza vs Ella Nelly Sophia vs Jenoféna)
- zda bude začínat na stejné písmeno jako někdo z rodiny, případně se jmenovat jako někdo z rodiny
- zda jí budete říkat normální formou jména či zdrobnělinou, u některých lze spíš jen to druhé (Dáša), od toho souvisí, i kolik zdrobnělin byste "potřebovali"
- délka jména, aby se nepodepisovala půl hodiny a zároveň aby to nebylo krátké
- pokud se vám líbí nějaké písmeno či iniciály, hledat od toho písmena
- zda je častější jméno či méně časté (pokud máte např. časté příjmení, dát méně častější křestní jméno)
- nebo nakonec počkat, až se narodí, a ono na ni nějaké jméno bude pasovat 🙂
Držím palce s výběrem, není to opravdu jednoduché 🙂

marti89
2. kvě 2020

A co pojmenovat po babičce nebo mamince? Nebo koukněte na moderní jména, v klasickém kalendáři jich spoustu není.

Já z kalendáře vyškrtala jména, která se nehodila k přijmení a taková ta starší (-slav a -mír). Manžel potom vyškrtal jména, která měl spojené s nějakými "blbci" a zůstaly nám 3 jména. Finální výběr jsem musela udělat sama na porodním sále, protože syn byl rychlejší, než jsme se rozhodli.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru