Vyšetření prsů u gynekologa, máte zkušenost?
Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s vyšetřením prsů u gynekologa? Mojí kamarádce se po porodu malá nechtěla přisát a až tam jí řekli, že má ploché bradavky, potřebuje kloboučky a že jí na to měl připravit gynekolog... Vzhledem k tomu, že chodim ke stejnému doktorovi (jsem v 15.tt), na poslední kontrole jsem se ho zeptala, jeslti mi bude vyšetřovat prsa, že bych ráda věděla, jestli taky nemam nějaký abnormální bradavky jako kamarádka, a on, kromě toho, že se mi vysmál, co by s tim jako kamarádka dělala, kdyby to věděla dřív, jestli by si je jako masírovala?? A odkázal mě na literaturu...!?!?!!! A případně na předporodní kurzy. Navíc se mě zeptal, jestli nemam bulky? Takže místo běžnýho vyšetření, který by měl provádět minimálně v těhotenství určitě, se ptá mě, jestli mam prsa v pořádku...!?!?!?!! Zajímalo by mě, jak mam podle něj z knížky poznat, jakej typ a velikost bradavek mam.... Naštěstí mi přítel vygooglil nějaké laktační poradkyně, takže se chystám jim volat a informovat se u nich 😕 Máte s nima někdo zkušenosti?
tak to je děsivý přístup v obou případech, od gyndr. ještě horší, jak tohle může říct? 😠 to bych ho snad vyměnila, v tom případě si raději opravdu najdi laktační poradkyni, může se ti hodit pak i třeba jen na konzultaci po telefonu, až budeš s malým doma, a člověka to uklidní, že ví co a jak... u mě v porodnici byla jejich laktační poradkyně a řešila potíž, co se vyskytla, sestry ji za mnou poslaly, když jsem se ptala, co s tím... jj v předporodním kurzu řeknou také hodně info, mně se to hodilo...
před plánovaným otěhotněním jsem šla na UZ prsou na doporučení gynekologa (ale jako samoplátce), tam mi doporučili kontrolu za 6 měsíců po ukončení kojení..jinak mně gynekoložka prsa nevyšetřuje..
Prsa mi jakživ nikdo nevyšetřoval. Gynekolog se jen zeptá jestli ok.
100 % souhlas s @betelgeuzz
najdi si laktační poradkyni a hlavně nespoléhej na sestry v porodnici 😉
jinak jestli máš vpáčené nebo ploché bradavky to v zásadě poznáš, stačí pohledat na netu a mrknout na sebe v zrcadle... každopádně dobré bradavky ještě nic negarantují...
ale já chodím i po dětech na utz prsou, prevence... platím 300 Kč a jdu jednou za rok
Mně prsa gynekolog taky nevyšetřuje ani nikdy nevyšetřoval. Gynekoložka, ke které jsem chodila předtím, taky ne. Osobně mi to taky v těhotenství vadilo, protože jsem po úraze a vůbec jsem netušila, jak na tom to jedno prso je - jestli vůbec budu moct kojit nebo ne. V porodnici taky nikoho nic nezajímalo, takže jsem musela bojovat sama. Ale sestřička od našeho pediatra je laktační poradkyně, tak ta mi poradila a i pediatr je skvělej, takže jsem se u nich v ordinaci ani necítila trapně, přestože k tomu důvod mám, prostě se se mnou bavili normálně, mohla jsem tam malého v klidu nakojit, sestřička zkontrolovala co a jak... Správně by měl gynekolog prsa kontrolovat při preventivní prohlídce, ale velká většina jich to nedělá.
Mně se též nikdy žádný gynekolog prsa nevyšetřoval. Kdysi jsem dostala letáček k samovyšetření prsu, to mi bylo asi 16, v záchvatu pubertální chytrosti letěl směr koš. Teď v těhu nepadla o vyšetření ani zmínka. Spíš to vidím, že si zajdu na předporodní kurz.
Chodím každý rok na sonografii a vyšetření prsou. Než jsem začala chodit, vyšetřovala mé jednou ročně gynekolozka.
Ženy, to je krize.. mi taky nikdo nic nevyšetřoval.. Ani u preventivky, tím míň v těhotenství.. Ovšem přístup gynekologa @roliberi je opravdu ukázkově učebnicový..😀! To bychom k těm doktorům mohly přijít jen tak na kafe "a propó pane doktore.. prsa jsem si vyšetřila doma sama, mám dva kusy.. Kolposkopie negativní.. a tady máte třicet KáČé a nazhledanou.." 😀 😀 Hrůzaděs..
Me prsa vysetruje na preventivce,ale o kojeni jsem se s nim nikdy nebavila.Jeho zajma mimco,kdyz je uvnitr a prasa kvuli rakovine,jinak jim do kojeni asi nic neni.Nastesti jsem se rozkojila sama az doma,v porodnici to taky nikoho nezajimalo.Jinak dcera ma asi vpacene (nebo jak to je) bradavky a kdyz jsem se na to ptala detsky,tak mi jen rekla,ze se to bude resit v tehu.Takze asi tak doktori,ale u dcery to je videt hodne,vubec nema ten tuplik veprostred :-/
Prsa mi vyšetřuje na preventivce, v šestinedělí a jinak se mě ptá v těhu, jestli nepociťuju nějaké nápadné změny, Co se týká kojení, do kojení jim nic není a jestli má žena ploché bradavky - od toho je laktační poradkyně buď soukromá nebo v porodnici. Ale myslím, že kdybych se ho zeptala, poradí....v mém případě není na co 🙂
mně gynekolog taky prsa vůbec nikdy nevyšetřoval a teď v těhotenství se mě zeptal, jestli mám prsa v pořádku... vůbec jsem nevěděla, co mu na to mám říct, co tou otázkou myslí :-/ Můj manžel by mu řekl, že moje prsa jsou v naprostém pořádku 😀
Je to podle mě bídnej přístup, chápu, že třeba dokojení jim nic neni, ale prsa by prý měli 1/rok preventivně vyšetřovat a když se mu do toho nechce, tak alespoň informovat o možnostech vyšetření a v těhotenství upozornit na fakt, že vůbec existujou různý typy bradavek a nějaký laktační poradkyně 😨 Jsem už celkem naštvaná, protože přístup mého doktora je jako krávam v mlíkárně..šup šup jedna za druhou,a když se ho člověk na něco zeptá, kouká prostě jako na blbku a odkáže na literaturu 😒 Zatim ho ale, ignoranta, měnit nebudu, pač mi naštěstí nic neni a pač existuje internet a kamarádky 😀
Gynekolog mi je vyšetřil po šestinedělí (včetně ukázky, jak odstříkávat!) a po půl roce od porodu, to už jsem nekojila.
@roliberi měla jsem úplně stejného doktora ... změnila jsem ho nějak okolo 15 tt. A nenechej se ukolébat tím, že ti "nic není", klidně může něco zanedbat, jako to udělal ten můj. U mě se jednalo o dost fatální věc. Zpětně si říkám, že jsem ho měla zažalovat nebo minimálně podat stížnost na lékařskou komoru, ale tenkrát jsem měla úplně jiný starosti.

mně teda nikdo prsa v těhotenství neprohlížel a už vůbec ne gynekolog. Podle mě ví gynekolog o kojení prd, podobně, jako spousta dětských doktorů. Když rady ohledně kojení, tak od laktační poradkyně. 🙂 Dobré je zajít na nějaký předporodní kurz, kde se věnují i kojení. Nečekej, že ti poradí v porodnici. Buď radí blbě, nebo nemají čas. Lepší se připravit dopředu 🙂