icon

Zahraniční jména pro děti. Jaký je Váš názor na Quentiny, Sveny apod. ?

15. črc 2020

Je to malé zamyšlení, protože jsem ale zažila na škole jak ZŠ, tak pak střední, spolužáky, kterým rodiče dali opravdu velmi netradiční jméno ke klasickému českému příjmení, načež si fakt vytrpěli na školách své a v dospělosti se přejmenovali, tak nad tím přemýšlím, co k tomu rodiče vede ?? Ano, každý asi chytneme v životě nějakou přezdívku a člověk by měl být odolný i vůči podobným věcem, na druhou stranu fakt si nemyslím, že by se někdo chtěl dobrovolně jmenovat Quentin Kokta nebo Izmar Šourek .. To není averze vůči jménům, ale nepochopení vůči rodičům, kteří kombinují jména a příjmení, která k sobě prostě ani silou vůle nesedí a zbytečně tím tak vlastně přidělávají problém v už tak složitém světě svým dětem .. Jaký je váš názor ?

Strana
z4
zuzkasim
15. črc 2020

Tak zrovna u těch tvých uvedených je nehorší to příjmení🙂 Mám ráda originální jména, protože jménem by se měl člověk od ostatních odlišovat, ale odsud posud, fakt ne za každou cenu a zrovna kombinace cizího jména a typicky českého příjmení zní fakt divně. A nemám moc v oblibě ani jména, která mají českou variantu, ale rodiče si zvolí cizí pravopis, napadá mě Nelly, Nicolas. Dítě se mi představí, já si ho zapíšu a pak zjistím, že to mám blbě. Chápala bych u rodičů cizinců, ale dělají to hlavně Češi. A sem tam netuším, jak dítě se zvláštním jménem oslovovat, nevím, jestli je dětem příjemné, když se jich dospělí po představení se ještě ptají, jak jim teda mají říkat. Ale znala jsem kluka se jménem Sáva, říkal, že je jich v republice snad 7, to se mi třeba líbilo moc.

ariadna12
15. črc 2020

Nektera netradicni jmena jsou fajn, ale nemelo by to znit s prijmenim komicky.

kaja2016
15. črc 2020

Me by uprimne, bez nejake ironie, zajimalo jaka netradicni jmena dostali tvoji spoluzaci, kteri se pak v dospelosti prejmenovali. To je opravdu tvoje zkusensot, nebo ne dotaz trosku pribarveny? Jakoze me prijde, ze toto je spis otazka poslednich par let a aktualne uz jsou zahranicni krestni jmena i v kombinaci s Dvorakem ci Novakovou naprosto bezny a nikdo se kvuli tomu urcite nebude prejmenovavat. Jinak za me v dobe, kdy lidi migruji pro cele planete pracovne a cim dal tim casteji se vdavaji a zeni mimo svoji zemi, prijde docela rozumny davat mezinarodni krestni jmena a nevidim na tom nic divneho. I chapu, ze si zeny neberou prechyleni pri snatku i pri uplne beznych ceskych prijemnich. Jakoze ted to zni mozna trosku divne, napr. Jana Dvorak, Eva Spurny, ale za 20 let to bude bezny... Proste vyvoj no. Ja jsem jedna z prvnich zen, ktera mela v CR neprechylene typicky ceske prijmeni od detstvi, navic bez diakritiky a obcas se nejaky sprominutim blbecek smal a me to bylo jedno - nornalni lidi se nesmali, clovek aspon poznal kdo je kdo hned pri predstavovani.-)

martiina_k
15. črc 2020

Taky si myslím, že za běžná se dneska považují jména, která byla před třiceti, padesáti lety "exotická" a vývoj půjde dál a za čas i ten Quentin může být "normální" jméno. My vybírali jméno, které nemá dalších 10 dětí v okolí, ale zároveň žádnou exotiku. Prostě méně frekventované jméno. Žádné Miy, Thobiase, Quentiny bych nedala...

linda_22
16. črc 2020

Beru to tak, že je to móda, rodiče nesoudím, jejich věc.. já osobně bych anglické jméno k českému příjmení nedala, ale je to věc vkusu. Trochu se vždycky pousměju, když slyším paní učitelku od nás ze školky, jak děti napomíná: "Jacku, nelítej tak, Jessico, vrať jí to," atd.. ale holt je taková doba. Nejsem zastáncem těchto jmen, ale asi je to ten menší z problémů, které jsou kolem nás 🙂

vineta
16. črc 2020

Mně se zrovna uvedená jména nelíbí, ale chápu, že někdo chce dát neobvyklé jméno. U mě by třeba motivace byla taková, aby nedocházelo ke komolení jmen- a česká používaná jména mají vždy už vytvořenou zásobu různých zkomolenin a zdrobnělin. Za mě otázka “a jak mu máme říkat” je naprosto mimo, snad tím jménem, ne? Proto ho má. Líbí se mi vesměs základní tvary jmen a tu posedlost zdrobňováním a změkčováním nechápu. Třeba Josef, krásné jméno. Ale Pepa? Dáte Josefa a každý z něj udělá Pepíka. Nebo Marie, ta má variant, a jednu horší než druhou. Takže my budeme vybírat ze jmen, která nejdou takhle zničit. Nicméně při všech těch Sebíkách, Tobíkách a Tádech je tahle motivace zřejmě jen naše 🤦🏻‍♀️.

veroniquecz
16. črc 2020

@vineta když ono je nejhorší, že úplně každé jméno jde zprznit. My máme Ellu, tchánovci ji říkají Eloušku 🤬🤬 Bych je zabila.... A to jsem si říkala, že Ella zmršit nejde 🤦🏻‍♀️

martiina_k
16. črc 2020

@veroniquecz tak zrovna Ella má všechny podoby Elišky, Elenky apod. Tam je variant 🙂

pipi_puncocha
16. črc 2020

@vineta mám to stejně, líbí se mi klasická česká jména, například Jaromír, ale když mu pak budou říkat Jarin...?

Sama se s tím setkávám, když řeknu jak se syn jmenuje, tak se často někdo zeptá jak mu říkáme, tak zopakuju to jeho jméno.😬😁

mariegroth
16. črc 2020

Tak ja jsem Marie a mne se to jmeno nikdy nelibilo, Protoze jsem nikdy nevedela, jak se mam predstavit. Marie je strasne tvrde a Maruska zase moc zdrobnele. A varianty Mana a Marus...to taky nic moc. Takze I u klasickych jmen muze byt takovy zadrhel. Jmena komentovat moc nechci. To je proste kazdeho vec. Muj syn je Maverick. Ale ma americke prijmeni. I tak si asi Vetsina lidi na Koni mysli, ze jsem prastena :D.

me_druhe_ja
16. črc 2020

Mě se odjakživa líbila obyčejná jednoduchá jména. 🙂 Nikdy jsem moc nechápala, proč má někdo potřebu vybírat jméno JEN, aby to bylo něco hyper originálního a aby se tak nejmenovaly děti v okolí. Pokud se mi nějaký jméno líbí, je mi úplně jedno, jestli se tak jmenuje deset lidí v baráku. Já vybirila jméno tak, aby existovalo běžně u nás i tady a našla jsem. 🙂 Píše se stejně, jen frantici to vyslovujou trochu jinak.

Ale smát se kvůli jménu je hloupost. Nicméně děti to dělají a asi budou.

vineta
16. črc 2020

@me_druhe_ja Děti se (neobvyklým) jménům smějí, jen když to mají odposlouchané od dospělých. Vidím to u neteře ve školce, mají tam i hodně neobvyklá jména a děti je berou naprosto samozřejmě, je jim jedno, jestli je to Thór nebo Lukáš. Jim ta obvyklost/neobvyklost nedochází, když neslyší posměch dospělých. To, že si ze jmen utahují později, také není dáno primárně neobvyklostí, všechny Jany- vany nebo Šárky - čárky toho budiž důkazem.

gruyerre
16. črc 2020

Já myslím, že každý by se měl starat o své jméno a svých dětí a nes*at se do cizích jmen. Nechat si své dojmy jmen pro sebe a nevytrubovat je před dětmi, protože dítě nenapadne šikanovat spolužáka kvůli jmenu, dokud to neslyší od dospělého... Pokud maminka doma říká "hahaha, Quentin, to je pekne blbý jméno, to museli být jeho rodiče debilové", pak ano, děcka se Quentinovi budou vysmívat za jméno. Mně se Quentin nelíbí, Sven je něco úúplně jiného a líbí se mi. Nelíbí se mi některá dnes velmi oblíbená jména a hodně často dávaná jména, ale opravdu nemám zapotřebí to nějak komentovat a zamýšlet se nad myšlenkovými pochody rodičů, kteří tato jména zvolili.
Existují stovky jmen, každému se líbí něco jiného. Kdo má právo rozhodovat, které jméno je normální a vhodné a které ne?

zelenaesmolda
16. črc 2020

Mam na to uplne stejny nazor,prijmeni by se melo hodit ke jmenu.Pokud mam typicky ceske prijmeni tak davat zahranicni jmeno mi prijde proste ujete.

goovana
16. črc 2020

My chtěli vyloženě české jméno a pokud možno, které nejde říct jinak. Máme Anežku a nikdo ji jinak neřekne.
Ty jména co jste uváděla. Nepochopím,originál ano, ale musí se u toho přemýšlet snad ne? Chudáci děti.

knuffel
16. črc 2020

A teď si vemte, že dítě dostane nějaké "pěkné" jméno a pak je to exot na entou. To se pak člověk ale neubrání myšlenkám, že to je dědičné, tím se tedy vysvětluje i výběr jména 😀.

vineta
16. črc 2020

@goovana Mně přijde, že ty děti jsou jen takoví chudáci, jak duševně chudé je jejich okolí.

autor
Autor odpověď smazal
autor
16. črc 2020

@zuzkasim : tak to bylo myšleno, nejde o jména, na těch nic špatně není, ale o příjmení, která často opravdu jsou mimo mísu

autor
16. črc 2020

@kaja2016 : to asi na veřejné síti i osob, které nesou veřejně známe, nebudu vážně psát 😀 a paradoxně nešlo o nic extra hrozného, klasické české, hezké jméno a k tomu ovocné příjmení, další naopak starodávné české jméno a k tomu zahraniční přímení, jenže už v té době chytli oba přezdívku, která byla celkem vtipná, ale slyšet to dnes a denně a potažmo celý život, prostě si to pořešili.

autor
16. črc 2020

@martiina_k : opět opakuji, nejde o jména, jde o kombinaci jmen a příjmení..

autor
16. črc 2020

@gruyerre : omyl, děti jsou velmi, velmi přímé a mají svůj vlastní názor. U nás ve třídě ještě ani rodiče nevěděli, kdo k nám přišel a salva smíchu přišla při představení ono kluka první minutu. Jde mi o názory lidí, nikoli o školení, jaká jména k příjmení se mají dávat. A unoho příkladu veřejně "známé" osoby asi každého napadne, že to fakt nebylo ideálně zvolené ..

gruyerre
16. črc 2020

Mimochodem, to, že někdo má pro dítě "úplně normální české jméno" typu Jan, Anežka nebo Tomáš, za to vděčí nějakému rebelovi, který se před pár stovkami let nebál dát svému dítěti takové neobvyklé, cizí a zahraniční jméno - jo, a klidně i k českému příjmení, pokud už nějaké měl. Možná se jim tehdy taky všichni ti Hlúpatové, Dobrošové a Mečislavové posmívali a říkali si, co je to za exoty.

gruyerre
16. črc 2020

Zakladatelko diskuze, ty jsi asi nějaká úplně mimo. V prvním příspěvku píšeš, že jsi měla spolužáky "kterým rodiče dali opravdu velmi netradiční jméno ke klasickému českému příjmení, načež si fakt vytrpěli na školách své a v dospělosti se přejmenovali"
A pak píšeš v odpovědi na to, o jaká jména šlo:"paradoxně nešlo o nic extra hrozného, klasické české, hezké jméno a k tomu ovocné příjmení, další naopak starodávné české jméno a k tomu zahraniční přímení"
Takže to má být jako co? 😃

autor
16. črc 2020

@gruyerre : znovu po sté 😀 NEJDE o jména, jde o kombinace příjmení a jméno ... Tak nějak by asi každý měl přemýšlet, že to je identita, ne móda s čím bude ten daný člověk vystupovat celý život. Ale samozřejmě i to je volba rodiče a pokud někdo chce mít zapsanou v rodném listě Růženka Buchtičková, tak proč ne, že..

gruyerre
16. črc 2020

A co je teda na Růžence Buchtičkové špatně? Jaké jméno by bylo podle tebe vhodné k příjmení Buchtičková?

autor
16. črc 2020

@gruyerre : vůbec nic, je to výhra 😀 mít zdrobnělé jméno v rodném listě ke zdrobnělému příjmení, je bonus 😀 hele podívej, primárně šlo o názory, máš jiný, ok, je mi jedno, zda se tvoje dítě jmenuje nebo bude jmenovat třeba Lev Zajíček...

autor
16. črc 2020

Co se jmen týká, velký William Shakespeare je toho mínění, že: Co po jméně! Co růži zvou, i jinak zváno vonělo by stejně… Latiníci naopak tvrdí: nomen omen (jméno znak), čímž demonstrují, že nás jméno charakterizuje a jistou (nemalou) důležitost opravdu má.

Což se ukazuje mimo jiné i v případě nositelů příjmení nepříliš lichotivých či vysloveně komických. Při vší úctě k Shakespearovi (v překladu jeho jméno stejně znamená něco jako "pan Třeshruška").

Ostatně kdyby sám geniální klasik žil v Česku a jmenoval se třeba Zadek a válčil s tím ve školce, v pubertě i v zaměstnání, možná by se na problém jmen díval s daleko menším nadhledem.
Častí pachatelé = rodiče!

Nositelé legračních příjmení se zpravidla shodnou v tom, že se tím trápili jako děti (na vtipné průpovídky spolužáků ze základní školy nelze zapomenout ani v důchodu) a později v pubertě, nakonec je příjmení typu Dobrman, Skuhravá či Masorád naopak zocelila a začali na ně být dokonce svým způsobem hrdí.

Stane se ovšem, že původcem dětských trápení mohou být překvapivě rodiče. Neuváženým výběrem jména jak k výstřednímu, tak k celkem běžnému a relativně obyčejnému příjmení způsobí potomkovi trauma.

Jen tak si lze vysvětlit rodičovská rozhodnutí typu: Vít Rus, Tomáš Pytlík, Lev Zajíček, Radek Řádek, Běla Černá, Margherita Noháčová, Žakelína Bejčková. Rodiče by měli mít na paměti, že křestní jméno nelze vymýšlet metodou pokus–omyl. Když doma připálíte svíčkovou, pochutná si na ní kokršpaněl a začne se znovu od začátku. Jméno však zůstane potomkovi po celý život a nemělo by mu ho výrazně ztrpčovat.

autor
16. črc 2020

Lépe to asi napsat nešlo těm, co to poněkud nepochopily, nebo se blbě vyspaly 😀 Hezký den 😀

veroniquecz
16. črc 2020

@martiina_k jj to je, já reagovala na to, že každé jméno se dá zmršit 😖

Strana
z4