Zahraniční jména pro děti. Jaký je Váš názor na Quentiny, Sveny apod. ?
Je to malé zamyšlení, protože jsem ale zažila na škole jak ZŠ, tak pak střední, spolužáky, kterým rodiče dali opravdu velmi netradiční jméno ke klasickému českému příjmení, načež si fakt vytrpěli na školách své a v dospělosti se přejmenovali, tak nad tím přemýšlím, co k tomu rodiče vede ?? Ano, každý asi chytneme v životě nějakou přezdívku a člověk by měl být odolný i vůči podobným věcem, na druhou stranu fakt si nemyslím, že by se někdo chtěl dobrovolně jmenovat Quentin Kokta nebo Izmar Šourek .. To není averze vůči jménům, ale nepochopení vůči rodičům, kteří kombinují jména a příjmení, která k sobě prostě ani silou vůle nesedí a zbytečně tím tak vlastně přidělávají problém v už tak složitém světě svým dětem .. Jaký je váš názor ?
Aneb další variace na téma “založil si diskuzi, ale chodili mu tam lidi” 🤦🏻♀️
A proc by ne? Kdyz maji jmena zmenena....
Pri vyberu jmena pro nas bylo dulezite, aby bylo rozumne i v dospelosti. Jestli by to nebylo moc detinske, nebo moc vystredni ze by se za to nositel stydel.
@mariegroth mojí tetě Marii se říká Majka 😉
Ano, měla jsem pravdu, tato diskuse vypovídá spíš o tobě, než o ostatních..... Kdo má jiný názor, tak je nechápavý, nebo špatně vyspaný.....co takhle se zamyslet, jestli chyba není u tebe, než u zbytku světa?
Ale příjmení si člověk nevybírá. Tam jde udělat maximálně to, že při svatbě si muž vezme příjmení ženy a společným dětem už pak nehrozí to "posměšné" příjmení. Ale zase jsou oblasti, kde to tak divně nezní, protože se tam tak jmenují celé rodiny. V dědině mého muže je klan Kakáčů, no já z toho měla záchvat smíchu, ale jim to tam už ani nepřijde, jsou zvyklí. Netuším, kterou známou osobnost jsi měla na mysli, my se vždycky pobavíme nad seznamy prvňáků, no a pak si během roku musíme stejně zvyknout, co už, dítě za to nemůže. Ale je pravda, že některá jména mi jdou přes pusu prostě hůř, ještě třeba, když mi k tomu člověku vůbec nepasují... Chodí k nám i Vietnamci a tam mě překvapuje, jak se snaží své jméno počeštit, zatímco někteří Češi si potřebují dokazovat, jak jsou světoví🙂 Je to samozřejmě každého věc, ale občas to pobaví.
Ja si rikala, jake zajimave tema k diskuzi (jmena me bavi) 🙂 ale po procteni par prispevku je mi jasne, ze tahle diskuze byla zalozena proto, aby se tu plivalo na lidi, kteri jsou "nenormalni" a pojmenuji dite Sven, a "typicky ceske matky" se mohly placat po ramenou, jak udelaly dobre, kdyz maji doma patnactou Janicku (Elisku, Kacenku...) ze tridy 😀 v tom pripade, nemam cim prispet - skoda 🙂
Někdo potřebuje být originální za každou cenu, mě zahraniční jména k typicky českým příjmením prostě nejdou (něco ve stylu Jennifer Vomáčková). I třeba ta Emma Smetana, vím, že žila v zahraničí, ale zvolila bych aspoň jméno, co se nerýmuje s příjmením. Ale může být problém i u českých jmen, prostě by to spolu mělo ladit (ne např Prokop Buben atd). Originální jméno z dítěte výjimečného člověka neudělá...asi vždy upoutá pozornost, ale nemusí to být v pozitivním smyslu
@surikata131
ja jsem teda asi hlucha ale ve jmene Ema Smetana ten rym proste neslysim.
Já bych si přála, abychom se dostali do stavu, kdy nebudeme řešit jména, světovost a celkově osobní životy a motivace jiných lidí, respektive kdy to alespoň nebudeme přenášet i na další generaci. Bylo by fajn děti vychovávat k tomu, že ta jména prostě nejsou směšná, že jsou to jména jako každá jiná. Chápu, že naše generace to má ještě hluboce zakořeněný. Sama se občas pozastavím nad některými kombinacemi, případně nad jmény tzv. módními, který touhou po originalitě padnou do těžkého průměru. Ale tak nějak se za ty myšlenky vlastně stydím a byla bych fakt ráda, kdyby se tohle neřešilo ještě za 30 let.
Mam zahranicni formu jmena, jenze k tomu mam i zahranicni prijmeni. Nasi mi dali krestni jmeno, hodici se k prijmeni proto, abych lepe splynula s davem po emigraci, ke ktere me i brachu rodice od utleho veku vedli. Kdyz jsem se narodila, nikdo nevedel, ze to v 89. praskne. Takze zahranicni jmena proc ne, ale za k hodicimu se prijmeni. Sven Novotny a Agelica Dvobodova je jak pest na oko. Nicmene je to vec tech rodicu, ja muzu maximalne jen tise kroutit hlavou.
@sudylichozrout
ktery jsi rocnik?a kam chteli vasi emigrovat? 🙂
@zelenaesmolda Vzdycky rikam, ze jsem pozdni Husakovo dite 😀 Prvni pulka 80. let. Nasi chteli do Svycarska, uz tam meli pribuzne, co tam odesli v 69. roce, jenze jejich plan jsem jim prekazila svym ctenym vznikem 😀 Takze zustali a vedli nas k tomu, ze jak budeme s brachou velci, mame bez ohledu na ne zdrhnout.
Ja myslim, ze si exotickymi jmeny rodice deti kompenzuji nejakou svoji prumernost v zivote. Kdyz uz nejsou zajimavy nicim jinym.. Asi sem stara konzerva, ale ty vsechny zenske Smetany a Svobody mi taky pripadaji padly na hlavu (o cize znejicich prijmenich nemluvím). Moc nechapu ani dve prijmeni po svatbe, pokud teda zena neni nejaka celebrita nebo ze slavneho rodu.. Takova Dvorakova - Novakova akorat tak vypadá, ze nevi, ci vlastně je...
Bělu Černou jednu znám (bývalá kolegyně ji tak pojmenovala), je to takový typický příklad podle Knappové, jak se prý nemá pojmenovávat. Tak hrozné mi to ale nepřijde. Jinak mi taky osobně nesednou kombinace megamoderního zahraničního křestního jména a typického českého (třeba navíc zdrobnělého) příjmení, ale je to na svědomí každého z rodičů 🙂 Třeba taková Nicoletta Ella Skočdopolová (aneb Nicoletta i Ella jsou pěkná jména, ale k něčemu !mně osobně! nesedí, třeba ke jménu Verner/ová jsou pěkná).
@takyjedna To jsou dost primitivní názory. Možná si ženy s nepřechýleným příjmením nemusí nic kompenzovat, možná prostě jen nechtějí svým příjmením dávat najevo, že jsou majetkem svého manžela. Už tady totiž máme sto let rovnoprávnost a žena nikomu nepatří. A možná ty, které mají dvě příjmení, mají tak silný vztah ke své původní rodině, že chtějí dál nést její jméno a zároveň chtějí z lásky i manželovo příjmení.
Mně osobně se můžou některá jména nelíbit nebo mi můžou přijít směšná, ale rozhodně to nebudu ventilovat před svým synem, kterého budu naopak vychovávat tak, aby se jakkoliv "jiným" dětem neposmíval.
@klea81 Majku jsem osobne nesnasela. Pripominalo mi to tu pastiku. Rozhodne bych se tak nepredstavila
@mariegroth -chapu, mela jsem to stejne....ale ted jsem za to jmeno rada, je hodne mezinarodni 🙂
@gruyerre no vidíš a mě přijde že ten kdo touží po svatbě tak chce prostě tak nějak nekomu"patrit"
Jaký je můj názor? Je mi úplně jedno, jaká kdo dává svým dětem jména. Dnes už nejsou různá cizí a exotická jména nic výjimečného, aspoň u nás v Praze mají děti ve školce dost spolužáků se zvláštními jmény. Když jsem poprvé slyšela jméno Taras, hned mě napadlo: “To je jak jméno pro psa.” Ale dala jsem si sakra pozor, abych to neřekla nahlas před dětmi, protože to je přesně to, co by mohlo vést k tomu, že se mu začnou posmívat. Pro děti je Taras nebo Quentin úplně stejně normální jméno jako Kuba nebo Honza. Dokud doma neuslyší: “Proboha, co mu to dali za hrozné jméno?!”
@vineta Mám to úplně stejně. Právě vybíráme jméno a chtěla bych tradiční české, ale takové, aby se mu tak dalo tak říkat i v základním tvaru. V okolí to nikdo nechápe (proto jsem taky rozhodnutá neříkat dopředu, pro co jsme se rozhodli). Přece Míra, Vojta, Honzík je krásný jméno, říkají. A mně právě vadí, že je nikdo nebude oslovovat tak, jak se jmenují: Miroslave, Vojtěchu, Jane...Líbí se mi třeba Petr, Pavel, Roman, Milan...těm se dá v pohodě říkat základním tvarem 🙂. Ale zase je fajn, že má každý úplně jiný vkus, jinak by se všichni jmenovali stejně. A k základnímu dotazu autorky - taky se mi zahraniční jména k českým jménům vůbec nelíbí a z mého pohledu to působí trochu komicky, ale je to každého věc a okolí si asi zvykne na jakékoli jméno 🙂.
@gruyerre ale prosim tě, žena majetkem manžela? Takže všechny s -ová jsou majetkem nějakého chlapa (otce, manžela)? :D bez ová je to v češtině s českým příjmením trošku problematické, místo paní smetanová se má říct paní Smetano? Nebo neskloňovat a říkat třeba šel s paní Smetana? Když někdo žije/pracuje v zahraničí, tak ok, ale u Češky jak poleno je to prostě zvláštní
Nemam nic proti neobvyklym jmenum (sama znam osobne maleho Zvonimíra a Ubalda), ale musi to ladit k prijmeni. Ovsem na co jsem uplne alergicka, tak pouzivani anglicke varianty jmena, kdyz je v Cesku vlastni. Napriklad mame Klaudii a v zivote by me nenapadlo dat Claudia. Prijde mi to silene. Ale nesoudim, kazdeho vec. Syn ma ve tride Kimberlley Vomackovou. Nad tim mi zustava rozum stat, nicmene proti gustu...
@zuzkasim Tak u Kakace jsem si malem cvrkla 😂 U babicky v dedine zase bydleli Šoustalovi. To chces 😁💪
@mari2 Ano. Libi se mi, jak se vyslovuje v anglictine
@surikata131 ano, význam koncovky -ová je, že dotyčná někomu patří. Nejdřív otci, pak manželovi. Nejdřív se psalo -ova, poté se přešlo na ová. V matrikách bys krásně viděla tu posloupnost, nejdřív bylo třeba Anna, dcera Kovářova, pak Anna Kovář-ova dcera, pak Anna Kovářová, dcera Petra Kováře. Dneska už to málokdo takto vnímá, ale pro někoho to může být potupné a prostě to nechce. Tak ať si každá vybere, co je jí po chuti. To tě tak dráždí nějaká cizí paní Smetana? Tak se s ní nebav, ne? 😃
@rezusesmichy však pokud to takto vnímáš, tak buď -ová 🙂. Já třeba manželství neberu, jako že někomu začnu patřit, ale že se s někým spojím život v rovnocenném svazku. Úplně respektuji ženy s ová stejně jako ty bez a určitě si o jedněch nebo o druhých nemyslím na základě jejich příjmení nic zlého.

A jake jméno by se ti hodilo ke Koktovi, nebo Šourkovi? Myslím si, že je to zrovna v těch případech celkem jedno. Když se to rodičum líbí, tak proč ne? To je jako bys kritizovala někomu barvu vlasů, oblečení, nebo cokoliv jiného..... Je to subjektivní, někomu se líbí Marie, někomu Esmeralda. Někdo má rád růžovou, jiný černou. Co je správné? Co je lepší? Vypovídá to spíš něco o tobě😉.