Zákaz otců u porodu-koronavir. Co na to říkáte?
Dobrý den dámy,
co říkáte na nový zákaz přítomnosti otců u porodu? A jak myslíte, že bude trvat dlouho? Jste pro zákaz nebo si myslíte, že vzhledem ke společné domácnosti rodičů, je opatření zbytečné...zajímají mě Vaše názory.
Pro mě osobně je to stresující zjištění. Termín mám v červenci, takže mi nezbývá než doufat.
@martaskaaa já četla, že rodit s rouškou jen v případě, že je podezření na nákazu
@cila9 naše domácnost disponuje pouze jedním respirátorem 1. třídy a několika homemade bavlněnými rouškami :D Ale jako jo, tatínka v celomasce bych k porodu klidně pustila :D Jen teda nevím, jestli by z toho dítě nemělo spíš šok, než navazování intenzivníh vztahu, jak se píše v té petici (vtip)
Prvni dite jsem rodila tri dny a manzel byl u toho. A pak vsechny navstevni hodiny. A i tak jsem tam kazdou osamelou hodinu probrecela a chtela jenom domu. A to pozor, nejsem za normalnich okolnosti zadna citlivka. Naopak jsem siroko daleko vyhlasena svym flegmatismem a zivotnim nadhledem. Ale tezky porod ze me udelal jeste na dlouho potom uplnou trosku. Musela jsem byt ve spitale deset dni, kvuli komplikacim u ditete. Ted cekam uz za par tydnu druhe a pri predstave, ze to bude stejne a manzel tam nebude ani chvilku, me to stresuje uz predem.
@cila9 Mam TP 25. Kvetna a podle me tu koronavir stale bude a od zacatku jsem smirena s tim, ze budu rodit sama. Jako uprimne jedine o co me jde, abychom se v porodnici nenakazili a aby do te doby nezkolaboval zdrav.system tak, ze budu pred rozhodnutim rodit doma, nebo v porodce promorene koronou. Mam slabou imunitu a budu mit dve male deti, takze otec u porodu je fakt to posledni co me trapi. Maminky, ktere kvuli tomu breci by se mely probudit a premyslet nad tim, ze muze byt daleko, ale daleko hur....Nechci tedy byt zla. Ale hotl realita dnesnich dnu, kdyz vidim na ulici ty lidi v hlouccich bez rousek, tak vidim, kam to speje...
@aneta15 No a ja zhroucena nejsem, a nebyla bych ani kdyby moje dite vzali do nemocnice a ja za nim nemohla proto, aby mu zachranili zivot. Zivot je snad cenejsi nez emocionalni potreby par dnu? . Kdyz si to uvedomis, prestanes se hroutit, jednou budes rada, ze jste to jako rodina vsichni prezili...A hlavne hrouceni miminku fakt neprospeje.
@kaja2016 souhlasím, mám rodit v červenci a také se bojím hlavně toho, aby byla hlavně dostupná péče pro mě a mé dítě. Když by mohl být manžel u porodu, budu ráda, ale tomu zákazu rozumím a respektuji ho (argument vybavení ochrannými pomůckami je paradoxní, když je po celém světě je jich nedostatek, argument, že má žena s otcem dítěte stejnou nákazu taky nemusí být 100%, každý člověk navíc nese větší riziko, navíc kdo ví kolik lidí by lhalo o společné domácnosti za účelem přivést na sál další osoby, jediný argument, který považuji za smysluplný je ten, že otec částečně ulevuje porodnímu personálu, to je fakt, no).
@aneta15 Jinak jeste muzes rodit doma. To je varianta s otcem... To opravdu nerozumis tomu, ze je to vyhra rodit na zacatku epidemie, kdy jeste neni velke riziko, ze by se do te doby zhroutil zdrav.system a ze tam proste nebude ten doktor, co umi cisare, kdyz by melo tvoje miminko trable?
@kaja2016 ale já netvrdím, že chci za každou cenu otce u porodu. Mě jen vytáčí chytrý ženský, co ani nejsou tehotny, jak se tady naváží a jsou hnusný na ty, co mají rodit. Vadi mi kecy typu dřív to taky nebylo a ženský to prezili. Je mi fakt líto ženských, které svůj porod jen přežili. Já na svůj porod zpětné vzpomínám jako na něco úžasného. A prostě jen říkám, že je mi líto, že to nebudu moct prožívat se svým manželem. Já samozřejmě půjdu do porodnice, nejsem magor abych kvůli tomu rodila doma. A ano upřímně přiznávám, že mě to rozhodilo a to hodně. Asi nejsem taková super žena jako všechny ženský tady. A musím říct, že mě po 12 letech překvapil i můj drsnej manžel, který je z toho opravdu spatnej.
Vite,ono je to nestastne rozhodnuti v dobe kdy snad na kazdem predpor kurzu zminuji funkci otce, ja je to vyborna psychicka berlicka pro prvorodicky,hazou statistikama a tak....a pak vse mavnutim proutku zakaze ministerstvo. Me je to uprimne jedno,budu rodit potreti, u prvniho byl,druhy porod manzel pro prekotnost nestihl. Ale on se ma to fakt tesil,ze si dite hned pochova, je jemna povaha....a co maji rikat ty,ktere po napr 11 letech konecne otehotni a donosi,bude to pro ne jedine dite a otec bude soupnut do pozadi. A jako tresnicka vsemu,bude rodicka dana na pokoj k cizim zenam, o kterych nic nevi, nebot nadstandardy bude urco hned plne.....otce ne,ale pak ctete,jak se holky z ruznych oddeleni couraji ven a to nikomu nevadi. Tak bud vsichni stejnym dilem,nebo at se na to vykaslou....
Třeba můj muž byl u obou porodů, ale nějaký extatický zážitek z toho neměl. Prostě se to tak dělá..nebo byl zvědavý. Je fakt, že tam byl spíš jako katalyzátor...a asi 7 let mu vmetám do tváře, jak jsem umírala bolestí a on se ptal, jestli ten oběd budu jíst, že by to jako snědl...
V tomhle nouzovém stavu, kdy se hraje o čas, na psychiku rodiček zvysoka prdí Bílý Tesák.
Za sebe, jsem ráda, že nejsem v tento čas těhotná...Ale lékaři si myslím s veřejností komunikují a do poslední chvíle chtěli zachovat co nejnormálnější provoz.
Co chudáci staří lidé, ohrožení, sedí doma kostel zavřený...
@aneta15 To si nemyslím, že to někdo bere, že jste neschopné husy, které to bez chlapa nezvládnou.... Každou by to rozhodilo, obzvlášť prvorodičky si to určitě takhle nepředstavovaly. Ale zase bouřit se kvůli tomu a zakládat petice je fakt hloupost. To pak můžou přijít restauratéři a zase se bouřit proti jejich zákazu. Můj manžel je taky OSVČ a nedělá, takže jestli to potrvá moc dlouho, bude to s námi hodně zlý. Prostě pro všechny jsou ta omezení nepříjemná. A přesně jak píše
@kaja2016, mít před porodem v této době, tak se děsím úplně jiných věcí.
@martaskaaa mě to čeká každým dnem a nejhorší je ta představa že nevím do čeho jdu , jaké tam bude za pár hodin opatření ....když se přítel rozhodnul že chce vidět naší dceru v prvních chvílích jejího života byla jsem nadšená ...musím přiznat že mám strach , nepremyslim ani tak nad porodem ( jsem prvorodičky a nevím co mě čeká ) ale bojím se co by bylo kdybych se nakazila já ,nebo naše holčička (tím pádem obě ) u mého přítele vím že jsme spolu doma už dost měsíců ,já na rizikovém a přítel po operaci ,takže jsme spolu 24hodin denně . Ale co když tam přijdou rodit rodiče co takovou situaci zlehčují ,nedodržují hygienické doporučení a kvůli nim se nakazime ? Jsem z toho rozpolcená ,musím to zvládnout i když mě to strašně moc mrzí . Taky jsem chtěla aby přítel viděl že to není jen tak porodit dítě ....
Už to tady bylo mnohokrát. Zákaz je logický, je potřeba eliminovat možnost nákazy. Nic není stoprocentní, žádná ochrana. Mějte soucit s personálem. Mám obavy, že budou horší restrikce než je tohle. Porod je přirozená věc.
Samozřejmě správný krok: čím míň lidí v nemocnici, tím lépe. Myslím, že pro úplně všechny lidi na světě by měla být priorita zastavit růst nakažených. Jakkoliv. A ne brečet nad tím, jak nemůže být otec u porodu. Ano, je to hezké a většina žen si to přeje, ale rozhodně to není nic akutního. Mrzí mě, kolik zen tohle nechápe....Já měla těžký porod....V cizí zemi...Syn nedýchal...Na druhej den nám oznámili genetickou nemoc....Ale vím, že kdybych musela, zvládla bych všechno sama. Nejsem sobec přece. Tady už nejde jen o mě, ale o všechny.... lékaři, sestřičky, padaj na hubu, jsou v práci skoro nonstop, pořád vystaveny riziku nákazy.... není důvod jim to riziko zbytečně zvyšovat....
A kdo bude brat ohled na ty zeny,o kterych jsem psala v prvnim prispevku. Uz nam teh rusi i poradny, ctg, od ledna narizeni jen v porodnicich rodit,na poradny az do konce ke gyndari,takze papiry vyplnovat az v porodnici (to me take zajima ja zfalsuju manzeluv podpis,kdyz tam nesmi,al podpis je nutny)...proste vse postavene na hlavu a ted jeste zrusi dalsi osobu u porodu.
@astyna88 no co potřebuješ v porodnici manželův podpis? Je nouzový stav, takže všechno se šije horkou jehlou, takže podpis zvlášť teď v elektronické době opravdu není priorita. Jinak já v prvním těhotenství jela do porodnice poprvé až 40+3. Papíry dopředu třeba nebyly žádné (jen jsem měla vyplněný formulář se jmény, který jsem myslím někde stáhla na netu), monitory mi dělala moje doktorka (souhlas, to ne každý může dělat).
Ty snížené kontroly mě také znepokojují i když u nás ještě poradny i ogtt normálnější běží (mimo nemocnici).

Není to paradox: nemáte příznaky- jděte do práce, do lékárny, k lékaři... nemáte příznaky- k porodu? NIKDY!