icon

Zátěžový test na cukrovku, proč jste ho neabsolvovaly?

kaajkaa
29. pro 2016

Dobrý večer, zajímalo by mne, zda jsou tu maminky, které tento test neabsolvovaly, co je k tomu vedlo, jaký měly věk, atd. Případně zda se nechaly vyšetřit i jinak. Prosím opravdu jen o příspěvky těch, kdo na něj nešly.

Strana
z2
werumka
30. pro 2016

@kaajkaa já jsem taky diabeticka a na tohle mám názor jiný. Řešily jsme to už v jiné diskuzi, zkusim dohledat. Vysvětlovala to tam uživatelka @racerunner, lékařka.

werumka
30. pro 2016

Tady, příspěvek 17:26
https://www.modrykonik.cz/forum/o-tehotenstvi/odmitla-jste-nektera-test-na-cukrovku-ogtt/

Bavily jsme se tam i o účinku glykogenu, můžeš kouknout 😉

kaajkaa
autor
30. pro 2016

@werumka dalsi důvod proc jsem zacala resit zda jit či ne, je i to, ze jsem stale nastydla a nemuzu se z toho dostat..v laboratoři me rekli, ze je to ok, ale radeji jsem si zavolala do diaporadny, kde me prave sestřička vyvedla z omylu, ze i rymu muze hodnoty ovlivnit.

werumka
30. pro 2016

@kaajkaa Určitě nastydla ne... Gynekolog by Ti měl poskytnout nějaký info papír o kontraindikacich ☹ nemoc zvyšuje glykémii na lačno a zbytečně by pak test proběhnout nemohl. Další velký nešvar laborek je, že nejprve tu lačnou nevyhodnoti.

luj89
30. pro 2016

@kaajkaa taky mam problem s tim najit spolehlivy zdroj informaci... Vetsinou jsou ty informace psane tak, ze se snazi maminku ,,donutit,, jit na OGTT, a tak zamerne zamlcuji a zlehcuji rizika testu a naopak prehaneji u nekompenzovane cukrovky.

werumka
30. pro 2016

@luj89 Tak je to bohužel u všeho... I žena, která ty informace hledá už je nějak psychicky nastavená pro jednu z těch alternativ. Pravda ale je, že kolem cukrovky a ogtt koluje spousta polopravd. A je pak smutné, když někdo odmítne test s tím, že když nemá cukr v moči, je to v pořádku. Je lepší, když si stanoví nějakou alternativní cestu kontroly - a přijme jí s jejími přínosy i riziky. Než se na to vykaslat úplně. V dnešní době prostě výskyt GDM stoupá. Může za to hned několik faktorů. A není to obezita nebo špatný životní styl.

kaajkaa
autor
30. pro 2016

@werumka
@luj89
Prave proto by mne zajímalo, zda je mozne nejakym jiným způsobem/naberem zjistit, zda mam cukr v krvi v poradku či nikoli. Mela bych jit ke své obvodní lekarce, takze jsem premyslela, zda by mne mohla nabrat lacnou glykemii a podle toho se odrazit. Urcite bych se na to nechtela vykaslat.

luj89
30. pro 2016

@kaajkaa Co jsem si tak načetla z dostupných zdrojů, tak se uvádí, že to jiným způsobem spolehlivě zjistit nejde... Glikemii na lačno ti brali určo i v 1. těhot. odběrech, ta dopadla dobře? Mě se docela líbí varianta, kterou jsem někde četla, že se udělají odběry jako při OGTT, jen místo glukozy si žena dá sladkou snídani. Jak moc je to ale průkazné, se mi nepodařilo zjistit.

kaajkaa
autor
30. pro 2016

@luj89 prvni nabery, co mne brali, dopadli bez problemu. Ale vim, ze z toho nemuzu ted vycházet..

werumka
30. pro 2016

@luj89 Ta snidanova varianta je jednim náhradním resenim. Je tam fakticky jedno riziko a to to, že se na cukrovku přijde pozdě. Snidanovy test je potřeba dělat o něco později, než ogtt, které je schopné odhalit cukrovku, která je v úplném počátku. Což snidanovka neumí. Proto je dobré jí dělat až kolem 30. týdne, kdy už glykémie reagují i na normální jidlo. Jsou tam ale jiné limity - hodinu po snídani do 7,8, případně dvě hodiny do 6,6.

yerry
30. pro 2016

@luj89 ano vede to miminko a maminka ale vse je o lidech a asi mela smůlu na personál. Proste k některém jejím požadavkům nebyli moc svolni. Ale nenechala se a nakonec si to stejně udělala po svem ☺

aiva01
3. led 2017

@luj89 asi uz to zakladatelka nepotrebuje, ale pro budouci ctenarky: kdyz jsem se gynekolozky ptala na alternativu sladke snidane, tak se mi vysmala, ze to je hloupost a kdyby to bylo tak jednoduche....

Strana
z2