Zátěžový test na cukrovku, proč jste ho neabsolvovaly?
Dobrý večer, zajímalo by mne, zda jsou tu maminky, které tento test neabsolvovaly, co je k tomu vedlo, jaký měly věk, atd. Případně zda se nechaly vyšetřit i jinak. Prosím opravdu jen o příspěvky těch, kdo na něj nešly.
Tady, příspěvek 17:26
https://www.modrykonik.cz/forum/o-tehotenstvi/odmitla-jste-nektera-test-na-cukrovku-ogtt/
Bavily jsme se tam i o účinku glykogenu, můžeš kouknout 😉
@luj89 Tak je to bohužel u všeho... I žena, která ty informace hledá už je nějak psychicky nastavená pro jednu z těch alternativ. Pravda ale je, že kolem cukrovky a ogtt koluje spousta polopravd. A je pak smutné, když někdo odmítne test s tím, že když nemá cukr v moči, je to v pořádku. Je lepší, když si stanoví nějakou alternativní cestu kontroly - a přijme jí s jejími přínosy i riziky. Než se na to vykaslat úplně. V dnešní době prostě výskyt GDM stoupá. Může za to hned několik faktorů. A není to obezita nebo špatný životní styl.
@werumka
@luj89
Prave proto by mne zajímalo, zda je mozne nejakym jiným způsobem/naberem zjistit, zda mam cukr v krvi v poradku či nikoli. Mela bych jit ke své obvodní lekarce, takze jsem premyslela, zda by mne mohla nabrat lacnou glykemii a podle toho se odrazit. Urcite bych se na to nechtela vykaslat.
@kaajkaa Co jsem si tak načetla z dostupných zdrojů, tak se uvádí, že to jiným způsobem spolehlivě zjistit nejde... Glikemii na lačno ti brali určo i v 1. těhot. odběrech, ta dopadla dobře? Mě se docela líbí varianta, kterou jsem někde četla, že se udělají odběry jako při OGTT, jen místo glukozy si žena dá sladkou snídani. Jak moc je to ale průkazné, se mi nepodařilo zjistit.
@luj89 Ta snidanova varianta je jednim náhradním resenim. Je tam fakticky jedno riziko a to to, že se na cukrovku přijde pozdě. Snidanovy test je potřeba dělat o něco později, než ogtt, které je schopné odhalit cukrovku, která je v úplném počátku. Což snidanovka neumí. Proto je dobré jí dělat až kolem 30. týdne, kdy už glykémie reagují i na normální jidlo. Jsou tam ale jiné limity - hodinu po snídani do 7,8, případně dvě hodiny do 6,6.

@kaajkaa já jsem taky diabeticka a na tohle mám názor jiný. Řešily jsme to už v jiné diskuzi, zkusim dohledat. Vysvětlovala to tam uživatelka @racerunner, lékařka.