Znovu těhotná na RD, na co mám nárok?

baruneckam
31. pro 2017

Ahoj, prosím o radu. Jsem na rodičovské dovolené s dcerou, která má 2roky a 2 měsíce. Podporu v mateřství jsem si nastavila na dva roky, ale u zaměstnavatele nahlasila 3lete čerpání. Včera jsem na tehotenskem testu našla dvě čárky. A teď nevím co dál. Na co mám narok? Na mateřskou predpokladam ne. Rodičovský mi bude vyplácena od kdy, když vše vyjde jak má? Přemýšlela jsem, že dám výpověď a půjdu se nahlásit na UP, kde bych donesla rovnou neschopenku a šla by mi alespoň nemocenská? S mým současným zamestnavatelem to jde podle mych spolupracovníků špatně, neplatí mzdy ve vyplatnim termínu, dává zalohy, nebo zboží. Navíc jsme se mezitím přestěhovali a dojíždění tam je pro mne nereálné. Poradi někdo?

baruneckam
autor
31. pro 2017

Jen pro pořádek, neschopenku by mi vystavil gynekolog. Pokud se vše potvrdi, tak automaticky nastupuju na rizikove. Nejen kvůli svému věku, ale také kvůli zdravotnímu stavu. Jen potřebuji poradit, jestli je, nebo není blbost dát výpověď.

naxii
31. pro 2017

pokud je smlouva v zamestnani na neurcito,tak potom budete cerpat normalne materskou 6-8 tydnu pred porodem a RP tak jako poprve..

karlajasmine
31. pro 2017

@baruneckam pokud máš smlouvu na dobu neurčitou, máš nárok na mateřskou, tudíž je blbost dát výpověď.

naxii
31. pro 2017

@baruneckam
pokud date vypoved na materskou narok nemate a dnem porodu cerpate rovnou RP.

baruneckam
autor
31. pro 2017

A jak je to s nemocenskou? Tu bych mohla čerpat taky? A nevadí, že bych na mateřskou nastoupila 6-8 týdnů pred porodem, i když u něj mám teď nahlášeno, že rodicovskou dovolenou s první dcerou čerpám do výše 3let věku dítěte?

baruneckam
autor
31. pro 2017

Možná vám přijde, že se snažím dostat ze státu a zamestnavatele co nejvíce peněz, ale kdo by se nezeptal stejně, že jo. Na druhou stranu nejsem žádná vyzirka, pracovala jsem od 18 do 35let,na nemoci jsem si vesměs brala dovolenou, ale teď si ro chci prostě užít. Prostě bych chtěla zjistit, jestli by pro mě bylo finančně lepší dát u zaměstnavatele výpověď(protože se tam stejně nevrátím ) , nahlásit se na UP s neschopenkou a pak rovnou jít na rodicovskou, nebo být teď bez peněz a počkat si na čerpání mateřské před porodem.

lenhor7
31. pro 2017

Výpověď určitě nedavejte,pokud máte smlouvu na dobu neurčitou,máte narok na mateřskou. A nejsem si jista,pokud date vypoved,ze byste mela narok na nemocenskou,nebo spise jak by byla vysoka. A spocitejte si jak vam bude vychazet rodicak,aby jste hovycerpala cely,popripade upravte castku co vam vyplaci.

naxii
31. pro 2017

@baruneckam s nemocenskou nevim, myslim ze by jste musela nastoupit ale za to nedam ruku do ohne..

Jinak ja jsem druhe rodila pred 3tim rokem prvniho ditka , pouhe jsem ohlasila tehotenstvi, pobirala pak MD a tim to koncilo.. urcite vyhodnejsi nez jit na UP. Ja byt vama,zjistim si info o nemocenske a rozhodne nerozvazuji pomer. Na UP je podpora pouze 5 mesicu a pote nastoupite na RD dnem porodu jak jsem psala.

baruneckam
autor
31. pro 2017

Rodicak mám právě na první dceru již vyčerpaný. Brala jsem tu nejkratší variantu s tím, že pak se uvidí. Malá je šikovná, po novém roce chceme začít chodit do skolky jen na dopoledne, aby si zvykla, ale děti miluje, tak v tom nevidím problém . Další těhotenství je neplanovane. Ale co už 🙂 já jen že do původní práce se vracet nebudu, protože jsme se přestěhovali a mam to teď daleko, navíc zaměstnavatel nedodržuje prý vyplaty mezd v termínu apod. Takže hledám nejlepší variantu pro mne.

podaji
31. pro 2017

Pokud mas tu smlouvu na neurcito narok na materskou mas. Pokud ted pujdes na nemocenskou bude se ti materska dost kratit. Pokud nejsi uplne bez penez vypoved bych nedavala a na nemocenskou nesla. Pockala bych. Navic ted mam pocit ze pokud nekomu skoncil rp ale zaroven se stara o dite do 4 leta ma narok na nejake finance. Zjisti si to na socialce bo up.

naxii
31. pro 2017

@baruneckam ani ja se nevracela ale te MD je opravdu skoda, to Vam UP neda.

baruneckam
autor
31. pro 2017

Nemocenskou by měl podle mě proplacet i UP, jak jinak by se,, ceska menšina,, tak dlouho na up, nebo sociálních dávkách udržela.

j.a.n.i
31. pro 2017

@baruneckam Ne, UP nemocenskou opravdu nevyplácí... proč by taky měl, nemocenská je náhrada za unikající plat a nezaměstnanému žádný neuniká. A jen tak mimochodem, neber si do pusy českou menšinu, když tu vymýšlíš lautr to samý.

baruneckam
autor
31. pro 2017

Neberu si do pisy českou menšinu, jen jsem chtěla dát příklad. Chápu, že blbý.

eliska_z
31. pro 2017

Koukám, že se to tu motá všechno přes sebe.
Nejlepší řešení je - co se peněz týče, zůstat na rodičovské dovolené (volno u zaměstnavatele), i když už je rodičovský příspěvek vyčerpaný. Počkat si na mateřskou, na kterou bude nárok v případě, že bude pracovní poměr u současného zaměstnavatele trvat. Po mateřské zase na rodičovskou. Zaměstnání a výpověď bych neřešila, přijdete akorát o mateřskou a na nemocenskou stejně nebudete mít nárok, jen na podporu v nezaměstnanosti... Pokud se po druhé rodičovské nebudete chtít do zaměstnaná vracet, stačí dát výpověď až před koncem další rodičovské... Na nemocenskou nebudete mít nárok ani na ÚP, ani teď na rodičovské. Jediná situace, kdy byste na ni měla nárok je návrat do práce už teď před 3 narozeninami, což zaměstnavatel nemusí umožnit, pokud máte nahlášeno, že budete doma do 3 let věku dítěte.

baruneckam
autor
31. pro 2017

@eliska_z
Dekuji za vysvětlení. Konečně jsem pochopila jak to celé je.

tinky_winky2
31. pro 2017

Klidně můžete i na nemocenskou, mateřská pak bude počítána z platu před první mateřskou, nikoli z nemocenské - viz článek
https://www.maminka.cz/poradny/ptejte-se-co-vas...

marketa11112
31. pro 2017

Eliska ma pravdu. Kdyz mas rd nahlasenou do trech let, a rp uz dobrany, nemas ted narok na nic. Musis pockat az na novou materskou...to se ti vyplati vic nez pracak....materska je 70 % z hrube mzdy, pracak ti da tusim 60% prvni mesic, ale pak to klesa.....
Na nemocenskou ma narok jen zamestnany clovek. Pracak ti ji neda. Zamestnavatel by te musel vzit zpet do prace driv, ale nemusi, kdyz ksi nahlasila rd do trech let ditete....kdyby te ale teoreticly zpet vzal hned, muzes na nemocenskou hned nastoupit, ale zemestnavatel by asi radost nemel......pokud to ale neudela, jsi proste do nastupu na materskou bez prijmu...ten by jsi ted ale take do trech let dcery nemela. Takze to mas stejne...

j.a.n.i
1. led 2018

@tinky_winky2 No, na nemocenskou klidně nemůže, protože to by ji jak píše
@eliska_z tak by ji zaměstnavatel musel vzít do práce dříve a to nemá jediný důvod dělat, akorát by ho to stálo 14 dní placení neschopenky a dotazy od OSSZ zda to není účelové (jako že je).

baruneckam
autor
1. led 2018

Děkuji za odpověďi všem. Už jsem se rozhodla, jak postupovat. Rozpory už dál řešit nemusíte.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru