Bojím se porodu a zároveň je to pro mě nechutné
Ahujky všem, podle doktorů mám termín 25.10., ale i tak už mám v hlavě průběh porodu. Je mi do place a chci protestovat s klystyrem, přirozeným porodem, cevkovanim. Trpim nízkým tlakem, nemůžu vidět krev, po větších bolestech zvracim, jsem astmatik. Nevím jak se uklidnit.
Lehce se rekne, at na o nemyslis... co nejkej predporodni kurz? Ja od 3.mesice chodila i na prednasky a tak mi to pomohlo, ze jsem se na porod i tesila. Sla jsem s tim, ze si jdu pro miminko... ale osud to chtel jinak a my museli cisarem... cevkovani pijemny nebylo, ale bylo to sup sup, sice ze zacatku pocit, ze se pocuram, ale tak jsem se bala o malyho, kde slo o kazdou chvilku, ze jsem to skoro vubec nevnimala...
Taky bych šla na nějaký fajn předporodní kurz (chodila jsem na těhucvičení a to bylo taky super, nebo v MC bývají kurzy pro rodičky, je toho hafo), nebo možná by stálo za to kontaktovat dulu, podpoří, poradí, uklidní.
Klystýr mít nemusíš (já nestihla ani u jednoho), cévkování je snad jen u císaře ne? Taky trpím nízkým tlakem, ale nevadilo to. A krev jsem neviděla vůbec, z čeho jako? Dolů si nevidíš přece.
já klystýr neměla a zvládlo se to, nemusela jsem procházet vyplachováním střev při stazích...ničeho se neboj, sama si v porodnici řekni, co chceš a co ne (tedy v rámci možností, ne všechno si můžeš určit)...u porodu si zavírej oči, při tlačení je to stejně lepší, aby ti nepopraskaly žilky v očích...takže nic neuvidíš...a nesouhlasím s tím, že není vidět krev...já třeba krvácela dost a měla velkou ztrátu krve, ale v tu chvíli je ti všechno fuk, prostě tlačit a dostat to prdítko na svět a mít ho v náručí...
měsíc před porodem jsem taky měla ohromný strach, ale pár dní před už jsem se nemohla dočkat, až to břicho shodím a uvidím malého, že jsem na všechen strach úplně zapomněla 😉
všechno dobře dopadne, to si pořád opakuj a nevymýšlej žádné hrůzné scénáře, všechno totiž bude opravdu dobré 🙂 🙂 🙂
kurzy nejsou špatné, zejména ten, kde se učí dýchat!!! to doporučuju 🙂 navíc se tam potkáš s ostatníma maminama a uvidíš, že všechny mají strach a nejsi v tom sama 🙂 držím palce!!!
Já si klistýr náramně užila ;) Sice pár dnů před porodem se mě tělo čistilo samo, chodila jsem dost na velkou, ale i tak mě ten klistýr dodal pocit jistoty, že jsem se dokonale vyprázdnila a teď nemusím mít strach zatlačit ze všech sil. Jinak klistýr tě prohřeje zevnitř, takže to pomáhá hezky k přípravě porodních cest. Ale je to jen na tobě. Hodně si maminky nosí Yal, že je prý šetrnější a příjemnější než klistýr vodou. Mě to nějak nevadilo. Jinak mě necévkovali ani u jednoho porodu, je pravda, že čůrání hlídají, musíš se ty dvě hodiny po porodu vyčůrat, jinak tě vycévkují, ale myslím, že se to až tak často nestává. Pokud si astmatik, špatně se ti bude dýchat, tak ti dají kyslík, já astmatik nejsem a přesto jsem první porod absolvovala s kyslíkem na pusy. Jooo s bolestí tě neuklidním.. bolet to bude. Jen držím pěsti, aby to nebylo dlouho. Mám kamarádky, kterým jemně píchlo v břiše a za dvě hodiny porodili. Já u obou porodila cca 7 - 8 hod. po tom co jsem přijela do porodnice. Ty největší bolesti jsem měla cca 2 hodiny. Ale přežít se to dalo a dost rychle jsem zapomněla.. ehm.. po prvním porodu jsem rychle zapomněla.. druhý porod ještě stále vstřebávám 😀 😀 😀 😀 😀
Chápu, že každý člověk je jiný, ale bolest je jenom stav mysli.... nevadí mi nechat se tetovat, nebojím se zubaře a obavy z lékařských zákroků ve mně definitivně odbouralo moje prasklé slepé střevo a vleklé zdravotní potíže poté.... tolik zapíchnutých kanyl, aplikovaných injekcí, cévek, drenů atd. jsem nezažila a už asi nezažiju 😀 zjistila jsem, že ve srovnání s tou bolestí předtím, jsou všechny tyhle věci směšně malé.... porodu se nebojím, protože si nemyslím, že existuje horší pocit, než když člověku praskne slepák.... a vlastně se dala přežít i tahle bolest, byť strašlivá....
Strachem si člověk nepomůže, jenom to zbytečně zhoršuje. V životě bohužel nejsou jen příjemné věci. Přežít se to dá a musí, to je celé. Sama budu rodit cca o měsíc později než ty a zatím z toho strach nemám - a záměrně o tom radši nečtu žádné hororové historky na fórech, to člověku rozhodně neprospěje. Na předporodní kurz se určitě vydám taky - to hlavně kvůli těm informacím o průběhu, dýchání atd. - abych věděla, co a jak. Kdybych měla z něčeho strach, první, na koho bych se obracela, je vždycky moje gynekoložka - podle mě je lepší se v případě strachu poradit s odborníkem - doktorem, porodní asistentkou apod. - a ne se nechat ještě víc vyšokovat dalšími laiky na internetu.
@bielamacka ja zazila i ten prasklej slepak /neskutecne priserna bolest takze asi jako u Tebe/ a i ten porod a v mem pripade porod jednoznacne nejhorsi bolest v zivote ale nastesti jen asi dvouhodinova zato fakt nejhorsi. Tobe ho preju tak pohodovej jak to pujde 🙂
Z vlastní zkušenosti mohu napsat toto. Klistýr je procházka růžovým sadem a naprosto nebolí. Skvěle si pak člověk dojde na wc. Také jsem se ho hrozně bála, ale mile mě to překvapilo, Cévkování dělá sestřička a vůbec jsem o něm nevěděla. Neboť je po porodu dole vše tak nějak znecitlivělé a močový měchýř ochablí takže se málo kdo po porodu hned sám od sebe vyčůrá.. Opravdu jsem to necítila a bála jsem se cévkování jak čert kříže. Teď říkám kistýr a cévkování klidně.
Co se týká samotné bolesti porodní, tedy kontrakcí je to příšerná bolest, prostě to nikdo nemůže popřít. Osobně jsem tu bolest ale neprožívala jako bolest kdejakou jinou, která je známkou něčeho špatného. Jelikož bolesti při kontrakcích jsou správné tak to tak chápe i mozek. To že žena trpí je zcela normální, ale přežilo to tolik žen, že to přežijeme každá. JInak na nízký tlak já jsem expert. Mě se doktoři posmívají, když vidí můj tlak, že ještě vůbec žiju.
Nebojte se, vše je zcela přirozené a tělo to tak bere 😉
mně snad byl klystýr i příjemný...no rozhodně nic strašného. Celkem nechápu, že se to tak objevuje mezi tím "co si nepřejeme u porodu". Holení, klystýr, nastřižení a podávání urychlováků. Kamarádka mi řekla "prostě se vykakáš a to je všechno". Tak se i stalo 😀 Krev jsem myslím ani žádnou neviděla. A jestli jo, tak jsem ji nevnímala. Já si vůbec krev z porodu nepamatuju 😕 Cévkování nic není, mně teda cévkovali před porodem, těsně před tlačením. Ale protože jsem už jednou na cévkování byla, při nemoci močových cest, věděla jsem, že to nic není. Močová trubice u žen je kraťoučká, takže to je jen takové malinké štípnutí. Toho se vůbec neboj. Zvracení z bolesti, taky jsem měla. To bych taky už nechtěla zažít, toto je opodstatněná obava. A astma a tlak asi taky. Promluv si o tom s porodníky nebo gynekologem a třeba budeš rodit císařem. Já se na porod těšila, že to bude událost, zážitek, a popravdě...zase není moc o co stát 🙂 Miminko je super, ale kdybych nemusela rodit, vůbec bych se nezlobila 🙂
Take jsem mela desny strach, co klystyr, krev, bolest atd. Nakonec ta touha privest na svet zdrave miminko a mit ho u sebe vse prebyla. Nesnasim injekce, omdlivam u nich a pri porodu jsem mela kapacku a koukala na to a vse mi bylo jedno, slo jen o to miminko a clovek udelal vse pro nej. Nakonci jsem asi jako jedina matka poprosila, aby mi miminko otreli, nez ho na me daji - take nesnasim krev a nikdo se na me nijak divne nekoukal a pokud ano, nevsimla jsem si toho. Krev jsem nevidela, jen kdyz jsem se po porodu mela osprchovat a obleci.
@terezapetrova no, já ještě srovnání nemám, spíš jsem se snažila říct, že mě to dost zocelilo.... jedna moje kamarádka říkala, že ji porod sice bolel, ale tak nějak to bylo přijatelnější než jakákoli jiná bolest, protože vychází "z tebe" a tak nějak to k tomu patří - že to není zlé nebo invazivní, úplně jiné při nějaké nemoci nebo zranění. A to je asi i o tom, co má člověk v hlavě.
Ahoj,
tak prvně k tvým obavám-klystýr možná ani nedostaneš. Jestli máš ale tak panický strach, je možné si nechat u dr. napsat roztok Yal na vyprázdnění. Můžeš si ho dát doma před porodem.
Cévkování jsem nezažila, jestli máš hodně nízký tlak, určitě ti ho budou hlídat. Jestli jsem dobře pochopila-máš strach z přirozeného porodu? Nech si píchnout epidural-opadá do určité míry velký strach z bolestí-mě hodně pomohl. Krve bych se nebála, tu během porodu snad ani neuvidíš.
Jen bych chtěla říct, že jak jsem byla těhotná, tak jsem měla období, kdy jsem měla skoro až panický strach z porodu. Jak se to ale blížilo, tak jsem se pak už skoro modlila, aby to přišlo. Chtěla jsem už rodit, dokonce jsem se dívala na youtube na porody-psycho =D
Ženské tělo je podle mě tak naprogamované, že pak už budeš chtít ať to je tady a za tebou.
@bielamacka s tou poslední vetou - to je asi jasny 🙂
Jediné, nad čím přemýšlím, je že se mi moc nelíbí myšlenka nastřihnutí, to mi přijde zbytečný, když ty ženy v dřívějších dobách porodily i bez toho. Jsem rozhodnutá trénovat a zkusit bez toho a silně protestovat v případě, že by se ke mně někdo automaticky hnal s nůžkama.... ne kvůli bolesti, spíš kvůli tomu, že to je další zásah do těla, které už tak bude dost doničené.....
@bielamacka první dcera se narodila plánovanou sekcí ( z důvodu obrácené polohy). Takže když jsem rodila přirozeně syna, byla jsem co se týče přirozeného porodu prvorodička. Narodil se hodinu a půl po příjezdu do nemocnice, bez nástřihu, bez šití............Měla jsem velkou dávku štěstí, to ano. Navíc jsem přirozený porod strašně moc chtěla. Ne proto, že bych se prožitého císaře znovu bála - ten proběhl naprosto v pohodě. Ale chtěla jsem si prostě prožít obojí 😉
Já měla velké štěstí na skvělou, empatickou doktorku, která mě celým porodem krásně provedla. Nástřih určitě nutný není, spousta maminek, které se mnou ležely na šestinedělí, jej neměla 🙂
No a pokud to k němu náhodou dospěje, ani tak se nic neděje. Na jedné mamince, která byla šitá dost, to při propuštění téměř nebylo poznat.
Držím palce a závidím! Nevím, jestli si porod ještě někdy prožiji, ale na oba dva mám moc krásné vzpomínky.
@michaela_2 děkuju, snad to bude v pohodě 🙂
No já se nebojím i kdyby mě nastřihli, tak co se dá dělat, jako jsem odhodlaná říct, že to nechci - protože prý někde člověka nastřihnou málem automaticky - a proč, když někdy je to zbytečné? Neřeším to moc - kamarádka třeba hrozně hystericky hrotila, že nechce střihat, nechce epidurál, nechce 1590 dalších věcí a potom měla nějaké komplikace - neotvírala se víc jak na čtyři prsty a šla na císaře - a měla po plánech 😀 ono těhotenství je šíleně nevyzpytatelné, co jsem si zatím stačila všimnout 🙂
Nechceš zkusit Bachovy esence? Jsou to takové kapičky, namíchají se přesně na míru tvému problému a mohou ti pomoct překonat těžké chvilky. Nemám panickou hrůzu z porodu, ale přemýšlím, že si nechám poslat "krizovku",. Loni mi Bachovky pomohly překonat velmi těžký začátek školního roku s jednou velmi náročnou třídou a neskončit v blázinci. 😉 Kdybys chtěla (nebo kdokoliv jiný), mám kontakt na terapeutku, která Bachovky míchá, stačí napsat do IP.
Jinak jak už se tu psalo, třeba ten klystýr ti neudělají, když nebudeš chtít.
@cervenejablko no já uvažovala, že si ty krizovky nechám poslat na období po porodu 😀 to asi bude hodně zajímavé 😀
Ahoj,předně bych ti chtěla říct,že každý porod je jiný-třeba zrovna ty budeš mít ten super rychlý a téměř bezbobolestný porod.Já třeba u druhého ani nevěděla,že rodím,sice mi praskala voda,ale bolesti nebo něco takového nic,jen mě pobolíval podbříšek a doktorku a Pa jsem přesvědčovala,že ještě nerodím-takže ne každý porod musí být nutně bolestivý 😉 a věř mi,že není hezčí zážitek než poprvé vidět svoje dítě,vzít ho do náručí těsně po porodu-to je nezapomenutelný zážitek,že zapomeneš na jakoukoliv bolest 😉 Navíc když budeš chtít,tak ti i pomohou-existují různém metody tišení bolesti,od masáží,aromaterapie,sprchy po čípky,rajský plyn,nebo epidural 🙂
K císaři-nemám vlastní zkušenosti,ale na pokoji se mnou byla maminka po císaři a záviděla mi pohyblivost ...
Takže žádný strach,já jsem takový au člověk co se jen spálí a umírá a přežila jsem oba porody a věř,že sztrach sem měla taky a nebylo to tak zlý jak se zdá 🙂
@lamarika Se svým gynekologem toho moc nenamluvim. Bud je věčně pryč nebo mě k němu sestra nepustí a musím vše prodiskutovat s ni. Na to, že jsem vyměnila gynekologa a jsem u jiného, tak zjišťují, že mi moc nepomůžou. Sestra vecne slibuje, jak mi poradí s dýcháním u porodu, dodnes nic a už to trvá nějaký ten měsíc, pak mě pořád posila do lékárny pro léky... Copak 1000 kc za léky je málo? Nejsem banka. Zatímco druhá sestra... Vrchní, mamzelka gynekologa mi vše vysvětlí, poradí, ale pracuje jen odpoledne a já na gyndu musím chodit rano. Nedávno jsem je navštívila s tím, že mám bolesti břicha. Jak v klidu, tak při chůzi. Měla jsem zavolat za dva dny na výsledky. Ta horší sestra mi řekla, ať si zavolám v pondělí. Ze tam opět gyndar není. Tento víkend mě chytalo občasné bodani do podbrisku, strany břicha a neskutečně kopačky ditete, až jsem prožívala a prožívám bolesti. Na kurz nechodím. Byla jsem chvíli, ale nechytlo mě to. Cevkovali mě už taky, protože mi potřetí zjistili zánět mocaku a fakt mě to bolelo. Ať hlavně preziju porod. Spis, ať se jim tam neslozim jen kvůli tomu, že mám denodenne problémy s dýcháním, ale podle doktorů si to vymyslím ☹
Jak je to vlastně s dulou nebo porodní asistentkou. Ta psychicky uklidnuje a říká, jak mám dychat? Stojí takový člověk před porodem a v průběhu porodu nějakou finanční částku? Někde jsem i četla, že epidural se platí a ne málo. Každopádně ho nechci.
@bergina Ahoj, jestli tím odmítáním přirozeného porodu myslíš že by jsi šla raději do císařa tak to nedélej, u přirozeného porodu máš bolest tak jeden den, kolikrát i jen pár hodin ale po císaři se potýkáš s bolestmi i 14. Dní, jsem po dvou císařích a ta bolest po císaři je děs, tři dny jsem dostávala pčípky proti bolesti.. Je to hrozný když si i několik.dní nemůžeš sednou, stoupnout, já se nemohla ani otočit na bok.... Teď mi díky císaři špatně srůstá děloha a nesmím mít třetí miminko... Jizva m hnisá a bolí ještě teď (2.měsíce po porodu) .... Opravdu nedělej to, každá jsme měla strach, neboj, zzvládlo to miliony žen tak proč né ty...? 🙂 neboj se, to zvládneš a rozhodni se správně 😉 přeju hodně síly a ať si zvolíš jak chceš tak rychlý porod 🙂 (píšu přes telefon, tak se omlouvám za překlepy)
@bergina Niceho se neboj! Zvládneš to a bude to nejkrásnější zážitek tvého života. Na klystýr zapomeň, sama si uděláš nálev YALE, nebo si dáš riciňák a vyčistíš se přirozeně. A proč by tě proboha měl někdo cévkovat? 🙂
Neboj, bude to krásný 🙂, když tomu budeš věřit a budeš to tak chtít. Porod je v hlavě 🙂.
@bergina s PA zkušenost nemám, u nás myslím nesmíš mít svoji, ale jejich. Ale měla jsem mít dulu, stálo by to asi 4-6tisíc, měli jsme několik schůzek před porodem, 14dní před TP měla pohotovost a mohla jsemkdykoliv zavolat s čímkoliv, ve dne v noci, pak jak by se mi něco nezdálo a jeli jsme do porodky, jela by taky, byla by se mnou celou dobu porodu (u nás chodí PA kontrolovat co 2h a jinak jsi sama nebo s partnerem, a ten byl sám rád že je rád) a podle potřeby i po něm, do propuštění na pokoj. Potom tě ještě přijde navštívit a poradit, pomoct když se vrátíte domů. Nesmí zasahovat do práce namocničního personálu, ale ví co a jak, je pořád s tebou, vysvětluje, podporuje, pomáhá komunikovat s personálem. Já ji nakonec u porodu neměla, nestihla to, ale předtím a potom jsme v kontaktu byly a moc mi to pomohlo, i když jsme rodila už podruhé.
epidural jsem neplatila. Neboj se, řekni si třeba, jeden den přežiju a pak jak se říká, na všechno zapomeneš. Do půl roku si nevybavíš jaký vlastně ty porodní bolesti byly. Když to zvládly ostatní, zvládeš to taky.

Tak klystyr není samozřejmě nic co by člověk miloval ale není to nic tak strašného, nebolí to ani nic podobného jen si člověk hold chvilku posedí na wc. Rozhodně je to lepší než potom při porodu to neudržet ,když to tak řeknu, protože to ani nejde =). Co se týká tlaku tak ten ti budou hlídat pokud na to opravdu trpíš tak bych v tomhle směru byla klidná. A krev dyť tolik, aby ti z pohledu na ni bylo opravdu na omdlení snad ani neuvidíš =). A přirozený porod ať je jaký chce když uvidíš své miminko okamžitě bude všechno zapomenuto =)