Císařský řez - spinální nebo celková anestezie?
Do má jaké zkušenosti ohledně císařského řezu?
Jednoznačně spinální anestezie. Má méně komplikací pro plod i pro matku. Porodníci mají při spinální anestezii o něco více času na vybavení plodu a vše probíhá tak nějak více v pohodě. Jediné trochu nepříjemné je to, že při spinální anestezii občas něco zabolí, občas zatahá, občas je na zvracení. Ale vše se dá zvládnout.
@bartakova_veronika to je jen na pracovištích kde se spinalkou nemají zkušenosti. Tam bych taky raději volila celkovou. Ale ve velkých porodnicích se epidurální anestezie(a já předpokládám že hlavně o té se tady mluví) považuje za šetrnější k matce i dítěti. je dobré myslet i na to, že koktejl léků, ze kterých se skládá celková anestezie se poté alespoň částečně bude vylučovat mateřským mlékem.
@katarinka0102 znám holku co měla 4 císaře a je v pohodě
Jednoznačně spinální, pokud nemáš problém s páteří. Je to bezpečnější pro miminko, protože se mu nedostane narkóza do krve a neni uspané, tedy má normální reakce.
V celkové narkóze musí lékaři spěchat a mají pouhých pět minut na vytažení miminka, aby nebylo uspané a nadechlo se, a řežou jak maso na jatkách, což je pak dost cítit při hojení i vidět na jizvě...
Mám za sebou dva císaře ve spinální, u druhého jsem si potřásla rukou s chirurgem, a poručila si úhledný křížkový steh 😎 oba syny mi hned ukázali, dali na chvíli k hlavě, mohla jsem je i pohladit, za dvě hodiny mi je přinesli na JIPku k nakojeni.
Nejhorší je vstávání z lehu prvních čtrnáct dní, po vytažení svorek se to hodně zlepší.
Já bych celkovou nechtěla ani za nic. Představa, že u toho nejsem a moje dítě pak někde pláče po mámě, je pro mě noční můra.
@jinkai Já jsem při spinální anestezii necítila vůbec nic, ani tahání, jen se mi pak udělalo chvilku mdlo, ale dali mi kyslík, že je to normální. Já měla toho císaře po 3 dnech nepostupujícího porodu, takže jsem měla radost, že už bude konečně po. Tak možná že i to psychické nastavení hrálo roli. Fakt jsem měla radost, že jdu na císaře, a byla jsem za něj v mojí situaci ráda. Už jsem to tu asi psala, ale rekonvalescence absolutně bez problémů, téměř hned jsem byla fit. O jizvě prakticky nevím, že ji mám.
Podle mě je vše o psychickém nastaveni...pokud si budu o něčem pořád říkat,že je to zlo tak to prostě zlo bude...a i ta sociální masáž,že když nebudu rodit přirozeně,nedostanu dítě k sobě,nebudu kojit tak se mi pak těžko podaří navázat se svým dítětem ten správný vztah tomu taky dvakrát nepomáhá...
@mirri7 tomu,ze jste byla cilejší než holky po normálním porodě.vždyť jste se několik hodin nemohla ani hnout... následující vstávání hrůza. Samozřejmě ,že se to dá zvládnout, ale myslím si ,že rychlejší rekonvalescence je po přirozeném porodu. Teda co jsem ty maminy na porodnici viděla
@misa357 to je fakt hloupa reakce, to nejde rict jinak. Po tom jednom diteti s tim mate spoustu zkusenosti, ze? Kazdy ma jinou citlovost, ne vzdy jde vsechno krasne po masle jak by melo jit. A me treba spinal bolel jak cert a vaginalni porod byl proti tomu prochazka.... Proc to pisete? Ze nekde dite place po mame? Myslite, ze ty maminky co jdou na plnou anestezii to udelali schvalne? Jak jim asi je, potom co si takovyhle vyplod prectou?
@teeerez Reknu vam, jak takovym maminkam je... Do breku. Rodila jsem 58 hodin a 58 minut, v silenych bolestech, v nadeji, ze uz konecne porodim, kdyz jsem byla otevrena na 9 cm, ale deloha prestala mit kontrakce, distokia cervico-corporalis a ahoj. Akutni cisar. Malickou jsem poprvy videla cca 11 hodin po porodu... Manzel mi ji byl sice ukazat po narozeni na pokoji, abych ji videla, ale sotva jsem se probudila po narkoze, takze vim prd.... Nepreju to nikomu a takovy chytry kecy madam mirri7 jsou fakt vec... A vubec kecy jinych matek, co zijou jen a jen vaginalnim porodem a kdyby zjistily, ze nekojim, to by byl teprv vystrik emoci... Ale vite co? Vsichni ni muzou polibit esus. Moje mala holcicka je naprosto ukazkova, roste krasne, je zdrava, ani zloutenku nemela, nic, a to je pro me nejdulezitejsi
@mirri7 Dovolím si nesouhlasit...po císaři jsem za týden nevěděla, že jsem rodila, po vaginálním porodu jsem si prvně sedla, když byly dceři dva měsíce...každý porod je jiný.
Mám tedy domluvený spinalní ale moc se bojím. Mám panickou hrůzu z nemocnic a jehel. Zítra v 10:00 jdu na to 🙀
@kittyy17 s tou jizvou a celkově hojení atd ... já neměla vůbec žádný problém. Malá se narodila v 17:25 a druhý den dopoledne jsem vstávala ... ano je pravda, že jsem si raději cévku ještě nechala a vyndali mi jí až další den, ale nechala jsem si jí pro jistotu protože to zvedání mi trošičku dělalo problém ale hojení a bolesti atd vůbec žádné a jizvu mám pěknou .. jsem 10 měsíců po porodu a jizvu necítím od doby kdy mi vyndali stehy ... postupně se to odeznívalo a do dvou měsíců pohoda 🙂
@misa357 já sice měla na výběr ale vybrala jsem si raději úplnou narkózu .. malou by mi stejně nedali ... ano možná tak ukázali ale to je asi tak vše .. na 24 hodin jí dali na JIPku na pozorování, protože se narodila o 16 dní dříve a byla maličká ... narodila se jenom 42 cm a 2150 gramů a ještě byla koncem pánevním takže měla hlavičku hodně protáhlou dozadu .... také jsem ztrávila dohromady 5 týdnů v porodnici a z toho 3 týdny s malou kdy 14 dní byla v inkubátoru ... takže vůbec nelituji toho že jsem šla do úplné narkózy ... a hlavně sestřičky mi to ani nedoporučovali ... je to víc bolestivější a kolikrát ženské museli stejně nakonec úplně uspat .. takže si projít spinál a pak stejně jít pod plnou narkózu, ne fakt díky nechci ... kdybych náhodou měla druhé dítě a plánovaný o5 císař tak jdu o5 do úplně narkózy
@teeerez pěkně jste to napsala .... já měla sice na výběr ale vím, že se kolikrát nepodařilo správně napíchnout a byl problém .. také může být problém s páteří a s čím koliv .. a pokud manžel u porodu být nemohl ani kdybych šla spinálně tak jsem se rozhodla tak jak jsem se rozhodla a vůec ničeho nelituji ... to že miminka pláčou tak to je jasné .. pláčou štěstím, že jsou na světě a nepláčou po mamince .... malou jsem viděla až po 5ti hodinách a i kdybych šla spinálně tak bych jí viděla nachviličku a odnesly by mi jí a stejně by mi jí donesli až za 5 hodin .. manžel jí viděl první když neberu porodníky a vůbec mi to nevadí 🙂 odnesl si jí hezky na jipku až ze 6 patra do přízemí 🙂
@kajurell přesně tak 🙂 malá taky neměla žádnou žloutenku .. já jí tedy viděla po pěti hodinách po probuzení .... myslím tedy :D já ani nevím kolik bylo hodin .. neměla jsem pojem o čase a po narkóze se mi vůbec nechtělo spát .. nemohla jsem v noci usnout :D ne bolestí ale prostě js em nebyla unavená .... hlavní je že je zdravá, roste i když pomalu ale roste 🙂 dokonce dětská měla keci že je pod těmi jejich tabulkami ... no a co .. tak má v 10ti měsících 6,8 kg a 65 cm a vůbec mě to netrápí 🙂 neleze, nesedí jenom válí sudy a taky mě to netrápí .. ona na to časem příjde .. sice cvičíme vojtovku ale jenom aby nám spíš poradila než aby nás nutila cvičit nějaké složité cviky, které by se malé nelíbili 🙂 naštěstí se jí to zatím líbí tak co 🙂
@nikoldarb držím palce ať to vše dobře dopadne a nebolí vás to tolik 🙂 přinejhorší vás můžou ještě uspat až děťátko vyndají, aby jste nevnímala to šití 🙂 to je na tom to nejdelší 🙂
Spinální anestezie je šetrnější, vím i od kamarádek ze zahraničí, které tak rodily. Mám za sebou přirozený porod, akutní sekci v 6. měsíci a u posledního porodu to vypadalo na plánovanou, nakonec jsem porodila přirozeně. I po sekci jsem se hojila skvěle, vstala po 8 hodinách a brzy chodila, šla jsem hned po dvou dnech domů z psychických důvodů, protože jsme o chlapečka přišla.
Ted u posledního těhotenství jsem měla domluvené, že bych šla na nadstandard a manžel by tam byl se mnou a staral se o miminko, dokud bych nemohla fungovat, tato možnost mi v našich porodnicích stále chybí. Opět vím od kamarádek např. z USA či Německa, kde nedochází ani po sekci k separaci. Poté, co prvního o sedm týdnů narozeného syna odnesli do inkubátoru a pak jsme přišli o miminko v 11. a 23. týdnu, to bylo pro mě velmi důležité. I u toho smutného konce by pro mě bylo lepší porodit klidně přirozeně a s maličkým se rozloučit hned. Naštěstí se této role ujal manžel. Mně šlo v té chvíli o život, proto se přistoupilo k celkové narkóze. Naštěstí jsem si vše letos zažila u naší poslední holčičky, která se narodila dva dny před termínem jako zdravé a donošené miminko a krom asi deseti minut, kdy byla na kontrole na sesterně, jsem se od ní nehnula.
@nikoldarb Moc držím palce!

@katarinka0102 no u třetího to Dr taky říkal, ale když jsem přišla znovu těhotná, tak jsme se domluvili, že to dáme. Ale už fakt naposledy 🤗