icon

Co sbalit do porodnice?

reeeza
8. pro 2025

Holky je normální jet do porodnice s kufrem velikosti L?😅

Zatím mám nachystaný kufr velikosti S, kde jsou věci pouze pro miminko. Po císaři maminky zůstávají v porodnici 4 dny. Já si píchám injekce na ředění krve, možná si nás tedy nechají v porodnici pro jistotu déle. Navíc budu v porodnici už týden před zákrokem.
Pro mimi mám sbaleno:
5x pyžámko
5x bodyčko
5x tepláčky
2x nátělník
Nějaké ponožky, 2x čepice, 1x rukavice
1x teplý overal na přenos do auta
1x deka
5x žínka, 5x látková plínka
1x šátek na nošení
1x spací pytel
1x tenká zavinovačka
1x ruční odsávačka
Nějaké vložky jak poporodní, tak na kojení, poporodní kalhotky
Víc se mi do kufříku nevleze 😁

Jenže ještě mám věci pro sebe:
2x noční košile kojící
1x mega velký župan 😅
1x ručník
3x huňatý ponožky
1x legíny
1x pyžamové kalhoty
3x kojící triko
Notebook a knížka
1x kosmetická taška s věcmi pro mimi a pro mě ( vlhké ubrousky, na opruzeniny, olejíček, šampón, sprcháč)

Na jednu stranu mi příjde, že mám pro mimi vše potřebné na druhou stranu mi příjde, že toho je prostě moc.

Nechaly byste to tak? Nebo co z toho byste eliminovaly?

Moc děkuju. Je to první mimi, takže netuším 🙂

patypresdevaty
8. pro 2025

A co říká porodnice? U nás jsme třeba na miminko neměli mít nic kromě vlastních plen. A pak až oblečení na cestu domů, ale to dovezl manžel až potom.

kakba
8. pro 2025

Kazda jsme jina, ale teda za me je toho fakt hodne. Ja sla s batohem 😃 pro mimino jsem mela pouze pleny, ponozky a 2 body a pro sebe jsem mela jen sitovany kalhotky a hygi veci.

anpineapple
8. pro 2025

Asi záleží na porodnici, obecně jsou porodnice raději když mas méně věcí než víc, aby se to nikde nepletlo. Já pro miminko kromě plenek neměla nic, ale i ty plenky už někde bývají k dispozici pro celou dobu pobytu. Oblečení na cestu domu pak přinesl až manžel. Plus jsem měla zvlášť věci přímo k porodu a pak na samotný pobyt, ale čtu ze mas císaře, tak tam to bude asi jinak 😊

anonym_46709f
8. pro 2025

Mela jsem taky obri kufr. Zalezi hodne jestli porodnice poskytuje erarni kosile pro matky a erarni obleceni pro dite. Pokud ne, tak toho mas malo 🙈 Mimi se prevleka casto vic nez 1xza den, kdyz mas smulu tak 10x takze fakt je velmi vyhodny ty erarni veci vyuzit. Kosili pro tebe bych pocitala na kazdy den aspon jednu (ocistky, pot, v idealnim pripade mleko vsude), stejne tak rucnik, nemaji-li erarni. Co naopak bych zvazila nevzit je: zupan - pokud to neni tvuj antistresovy mazlik, v porodnicich byva vedro, leginy (a trika) pro tebe a teplacky pro mimi - treba to nekdo zvlada, ja bych to nedala, mimi ma pupicek a je cele takove mekke jeste, bala jsem se mu nandat kalhoty 😅.
Se sprchacem a samponem bacha, na fotkach to smaozrejme vypada lepe, ALE mimina se orientuji hlavne cichem a casto jim to fakt hodne vadi. Na to jak bylo nestastne a odtazite moje prvni miminko, kdyz jsem se druhy den umyla sprchacem, nezapomenu, takze podruhe uz jsem jela do porodnice bez, stejne jsem se myla porad jak lachtan 🙈, tak to snad ani nevadilo, ale to nevim, jestli po cisari neni jine.
Urcite bych eliminovala notebook, na ten bych nedokazala najit cas ani prostor, jestli chcete treba na nejake videohovory, tak bych tim zaukolovala manzela. Ulozne prostory byvaji chabe, i na nadstandardech, a furt ram lita pani s hadrem, ta pravdepodobnost, ze se notebook rozbije je velka. Doporucuji nacpat, co nezbytne potrebujes do telefonu, a pocitac nebrat. Spaci pytel? Jako fusak do kocarku? Nebo nejaky tip zavinovacky? Porodnice vetsinou mivaji zavinovacky svoje (muzes nemusis vyuzit), fusak do kocarku nech klidne v kocarku. Deku nejspis taky nevyuzijes, pokud za tim neni nejaky jiny plan jako "at si miminko zvyka na svoji decku". Teply overalek bych nechala v autosedacce, stejne se mimi vetsinou prenasi z porodnice rovnou v ni, takze kdo vam prinese autosedacku, bude v ni mit i to svrchni obleceni. Satek... jednu pani s satkem jsem v porodnici videla, nosila ho nejak kolem pasu, pak ji to doktor nedoporucil kvuli nejakym zdravotnim komplikacim, ktere mela, ale nenosila v nem dite. Zase, asi to nekdo zvlada hned po porodu, ale sama si to nedovedu predstavit (rozlamana, nejista na nohou, dite mekky...) a nikdo v sirokem dalekem okoli v porodnici satek nemel. Odhaduji, ze stejne personal nebude chtit, abys chodila s navazanym miminem, kvuli riziku pri pripadnem padu.
Takze tady by se za me dalo nejake misto usetrit.
A pokud tvuj partner neni vyjimecny genius, tak si vsechno, u ceho si rikas "tohle kdyztak doveze" nejdriv vyfot i s umistenim 😉 oni ti otcove byvaji taky pekne mimo.

malytlustyhroch
Autor odpověď smazal
anonym_46709f
8. pro 2025

Promin, koukam, ze ctu spatne, ty ocekavas, ze budes v porodnici jeste tyden pred porodem, no, tak to asi notebook a leginy maji smysl.
A taky jidlo! Chybi ti tam 3kg svacinek.

reeeza
autor
8. pro 2025
@anonym_46709f

Mela jsem taky obri kufr. Zalezi hodne jestli porodnice poskytuje erarni kosile pro matky a erarni obleceni pro dite. Pokud ne, tak toho mas malo 🙈 Mimi se prevleka casto vic nez 1xza den, kdyz mas smulu tak 10x takze fakt je velmi vyhodny ty erarni veci vyuzit. Kosili pro tebe bych pocitala na kazdy den aspon jednu (ocistky, pot, v idealnim pripade mleko vsude), stejne tak rucnik, nemaji-li erarni. Co naopak bych zvazila nevzit je: zupan - pokud to neni tvuj antistresovy mazlik, v porodnicich byva vedro, leginy (a trika) pro tebe a teplacky pro mimi - treba to nekdo zvlada, ja bych to nedala, mimi ma pupicek a je cele takove mekke jeste, bala jsem se mu nandat kalhoty 😅.
Se sprchacem a samponem bacha, na fotkach to smaozrejme vypada lepe, ALE mimina se orientuji hlavne cichem a casto jim to fakt hodne vadi. Na to jak bylo nestastne a odtazite moje prvni miminko, kdyz jsem se druhy den umyla sprchacem, nezapomenu, takze podruhe uz jsem jela do porodnice bez, stejne jsem se myla porad jak lachtan 🙈, tak to snad ani nevadilo, ale to nevim, jestli po cisari neni jine.
Urcite bych eliminovala notebook, na ten bych nedokazala najit cas ani prostor, jestli chcete treba na nejake videohovory, tak bych tim zaukolovala manzela. Ulozne prostory byvaji chabe, i na nadstandardech, a furt ram lita pani s hadrem, ta pravdepodobnost, ze se notebook rozbije je velka. Doporucuji nacpat, co nezbytne potrebujes do telefonu, a pocitac nebrat. Spaci pytel? Jako fusak do kocarku? Nebo nejaky tip zavinovacky? Porodnice vetsinou mivaji zavinovacky svoje (muzes nemusis vyuzit), fusak do kocarku nech klidne v kocarku. Deku nejspis taky nevyuzijes, pokud za tim neni nejaky jiny plan jako "at si miminko zvyka na svoji decku". Teply overalek bych nechala v autosedacce, stejne se mimi vetsinou prenasi z porodnice rovnou v ni, takze kdo vam prinese autosedacku, bude v ni mit i to svrchni obleceni. Satek... jednu pani s satkem jsem v porodnici videla, nosila ho nejak kolem pasu, pak ji to doktor nedoporucil kvuli nejakym zdravotnim komplikacim, ktere mela, ale nenosila v nem dite. Zase, asi to nekdo zvlada hned po porodu, ale sama si to nedovedu predstavit (rozlamana, nejista na nohou, dite mekky...) a nikdo v sirokem dalekem okoli v porodnici satek nemel. Odhaduji, ze stejne personal nebude chtit, abys chodila s navazanym miminem, kvuli riziku pri pripadnem padu.
Takze tady by se za me dalo nejake misto usetrit.
A pokud tvuj partner neni vyjimecny genius, tak si vsechno, u ceho si rikas "tohle kdyztak doveze" nejdriv vyfot i s umistenim 😉 oni ti otcove byvaji taky pekne mimo.

@anonym_46709f moc děkuji 🙂 porodnice, co vím, nic pro mimi neposkytuje

reeeza
autor
8. pro 2025

Holky mic děkuju. Celé to ještě zvážím a promyslím. Je toho kopa, ale říkám si, co když to bude ublinkánek atp...no uvidím. Jako jet tam s kufrem jak na hotel se mi nechce 😅

hezz17
8. pro 2025

Clexan picha kde kdo. Proc myslis ze budes hospit driv a dyl propustena?
Jinak za me extremne moc veci. Kam ten lodak uskladnis? I kdybys vsechno naskladala do srkine tak kam das kufr?
Obri zupan? Na co? Vsude na porodnici je extremne pretopeno. Vetsina nemocnic poskytuje erar kosili a veci pro dite. Pytel? Deka? Zavinovacka? Na co? Overal na cestu domu ti oriveze nekdo kdo te bude vyzvedavat.
Premyslej nad tim, ze muzes mit jednu maliou skrinku na veci.

andelka
8. pro 2025

5x pyžámko
5x bodyčko
5x tepláčky
2x nátělník

Místo toho všeho jen overaly.

Nějaké ponožky, 2x čepice, 1x rukavice ( 1x čepice a overal co už ochranu ručiček má)
1x teplý overal na přenos do auta
1x deka
5x žínka, 5x látková plínka
1x šátek na nošení ( po císaři? Asi ne e)
1x spací pytel ( na co?)
1x tenká zavinovačka
1x ruční odsávačka
Nějaké vložky jak poporodní, tak na kojení, poporodní kalhotky
Víc se mi do kufříku nevleze 😁

Jenže ještě mám věci pro sebe:
2x noční košile kojící
1x mega velký župan 😅
1x ručník
3x huňatý ponožky
1x legíny
1x pyžamové kalhoty ( legíny a kalhoty po císaři?)
3x kojící triko
Notebook a knížka

Ještě jsem brala intimní gel, jemný sprchac a šampon, kapesníky, kuchyňské utěrky ( jsou pevnější než toaletak), ručníků více. Kvůli očistkam.

cilkat
8. pro 2025

Velmi mě překvapila zavinovačka a spací pytel... ložní prádlo nemocnice snad musí mít vlastní, ne? Počítám, ež v Motole by vám to i zakázaly použít s tím, že nemají kontrolu nad higienickým stavem těch věcí...
Stejně tak věci na odvoz domů může dovézt ten, kdo pro vás pojede, ne? stejně poveze vajíčko, ne?
Motol teda poskytoval jak spoustu oblečení na dítě, tak erární košile (který jsem dokázala zprasit třeba tři za den), takže reálně člověk potřeboval svůj župan, síťový kalhotky a pak věci na odjezd domů... Ale to opravdu může mít každá nemocnice jinak.

reeeza
autor
8. pro 2025
@hezz17

Clexan picha kde kdo. Proc myslis ze budes hospit driv a dyl propustena?
Jinak za me extremne moc veci. Kam ten lodak uskladnis? I kdybys vsechno naskladala do srkine tak kam das kufr?
Obri zupan? Na co? Vsude na porodnici je extremne pretopeno. Vetsina nemocnic poskytuje erar kosili a veci pro dite. Pytel? Deka? Zavinovacka? Na co? Overal na cestu domu ti oriveze nekdo kdo te bude vyzvedavat.
Premyslej nad tim, ze muzes mit jednu maliou skrinku na veci.

Hospitalizace už je domluvená, mám totiž i placentu preevii takže hrozí masivní krvácení ( ještě s tím heparinem). Navíc porodnice je 2 hodiny autem daleko. Jinak 4 dny si nechávají maminky po cs v nemocnici. Druhý den po císaři zase musím začít píchat heparin a oni musí kdyžtak podchytit krvácení, takže je možná delší hospitalizace. To není z mé hlavy, vše mi bylo řečeno doktory.

Žiju holky v zahraničí a tady na mimi neposkytnou absolutně nic. Vše si máme přivézt. Ale nemocniční košile pro pacienty určitě dají, i ty vložky a kalhotky myslím. Jinak nic..

Jinak ten spací pytel/ zavinovačku mám pro mimi na spinkání...nebo stačí jen deka? Jak píšu, jsem prvorodička a vůbec netuším..

Nosící šátek mi doporučila kamarádka, abych prý nemusela mimi po císaři v posteli furt držet, tak je prý fajn si ho přivázat a mít ho hodně na sobě i kvůli spuštění mlíka...ale asi je to zbytečné...

A děkuju za názory a zpětnou vazbu, celé to ještě zredukuju ( třeba vezmu jen ty overálky, leginy nevezmu, ani ten šátek). Ale nevím co na spinkání??

patypresdevaty
8. pro 2025
@reeeza

Hospitalizace už je domluvená, mám totiž i placentu preevii takže hrozí masivní krvácení ( ještě s tím heparinem). Navíc porodnice je 2 hodiny autem daleko. Jinak 4 dny si nechávají maminky po cs v nemocnici. Druhý den po císaři zase musím začít píchat heparin a oni musí kdyžtak podchytit krvácení, takže je možná delší hospitalizace. To není z mé hlavy, vše mi bylo řečeno doktory.

Žiju holky v zahraničí a tady na mimi neposkytnou absolutně nic. Vše si máme přivézt. Ale nemocniční košile pro pacienty určitě dají, i ty vložky a kalhotky myslím. Jinak nic..

Jinak ten spací pytel/ zavinovačku mám pro mimi na spinkání...nebo stačí jen deka? Jak píšu, jsem prvorodička a vůbec netuším..

Nosící šátek mi doporučila kamarádka, abych prý nemusela mimi po císaři v posteli furt držet, tak je prý fajn si ho přivázat a mít ho hodně na sobě i kvůli spuštění mlíka...ale asi je to zbytečné...

A děkuju za názory a zpětnou vazbu, celé to ještě zredukuju ( třeba vezmu jen ty overálky, leginy nevezmu, ani ten šátek). Ale nevím co na spinkání??

@reeeza novorozene miminko spinka skoro porad 🙂 takze bych nechala porad jen overalky. A na prikryti tam urcite budou mit neco primereneho, asi nejakou lehkou dečku...

somalicats
8. pro 2025
@reeeza

@reeeza Ručníků si vezmi víc, minimálně jeden na spodek, jeden na zbytek těla, a počítej s tím, že ten na spodek budeš po porodu měnit co 2 dny, i když budeš po císaři. Zaúkoluj muže, ať za Tebou pravidelně jezdí, a vždycky ať Ti přiveze čisté a doma vypere to špinavé. Co se oblečení pro mimi týče, pokud vám tam neposkytují nic, tak toho máš na 4 dny docela málo, pokud bude blicí, tak budeš převlíkat i vícekrát denně. Vem si overálky, jsou praktičtější. Spací pytel netřeba, to spíš nějakou tu rychlozavinovačku. Šátek je v posteli celkem k ničemu, budou Tě tlačit úvazy.

andelka
8. pro 2025
@reeeza

@reeeza U nás se taky kromě košile pro matku nic nedává, svoje vložky, kalhotky i toaletak, ručníky apod. I oblečení a plenky pro mimino.
Satek je super, používala jsem ho od 14 dnů malého, ale hned po porodu, navíc císařem, si to neumím představit.
U nás měla miminka z porodnice zavinovačku a dečku.

lv
8. pro 2025

Noční košile jejich, to jsou tak 2-3 na den, ručníky na spodek pro sebe točit, víc a posílat domů prát, župan jsem měla taky jejich a je tam vedro. Deka, zavinka jejich, mít overaly.

anonym_46709f
8. pro 2025

A jses v nejake takovehle skupine s lidmi ze statu, v kterem zijes? Bylo by lepsi se zeptat tam. At ti tu nerekneme nesmysly, miminka jsou vsude stejna, ale porodnice muzou byt dost ruzne (stran poskytovanych veci, uloznych prostor, moznosti dokoupit hygienticke pomucky na miste, pritomnosti druheho rodice, mimin v posteli, atp.). V CR jsou snad vsechny porodnice "pretopene" a vsude maji na deti nejakou decku nebo zavinovacku, ale jestli je to i tam, kde budes ty, tezko poradime.

kleio
9. pro 2025
@reeeza

@reeeza v naší porodnici spinkají miminka zabalená v erárni dečce ovázaná mašlí, taková improvizovaná zavinovačka, je tam dost teplo.

jananejez
9. pro 2025

Takový seznam jsem měla na víkend s miminkem 😀

cassidyc
9. pro 2025

Ty jo a myslíš, že zvládneš uvázat po císaři hned šátek/že ti to bude příjemné na jizvu? Spací pytel bych asi taky nebrala, jestli máš i zavinovačku. A oblečení za mě nejlepší jen overal. Aby ty kalhoty nevadily na pupeční pahýl.
Já třeba měla s sebou 15x poporodní kalhotky a asi 2 balíky vložek + 1 nám dali. I dula se divila, ale u mě jich hned padne x. Košile byla taky rychle zmazaná, to je hned. Oblečení na mimi v ČR dali, ale bylo mimi na knop, takže to asi lepší svoje no a kdyžtak to dát chlapovi domů vyprat. Ale v jiné porodnici ho měli normálně na pokoji a i hezký a sedělo dobře. Tak se asi fakt zkus poptat lokálně no, jak tu někdo už psal.
A nějaký dobroty bych si vzala. 😊

Jinak jsem tě tu trochu sledovala už před otěhotněním, tak držím palce. ❤️

Pokud porodnice nemá nějaký limit, proč ne. Ale myslím, že praktičtější by bylo vzít si jen část a zbytek nechat doma sbalené a může to dovézt tatínek podle toho jak dlouho v porodnici budete. Jinak plno věcí člověk zjistí až se malé narodí, něco člověku pak nepřijde praktické, něco třeba nemá oblíbené miminko atd. Držím palce ať je pohodový porod a jste oba zdraví ❤

tereza0111
9. pro 2025

satek na noseni po cisarii ne-e. To si neumim ani jako fanda satku predstavit

Doporucuji pro sebe vice rucniku a papirove uterky na spodek. I kdyz budes po cisari, tak se zavinuje deloha a potece z tebe krev - porad. Stejne tak jsou super i na osetrovani jizvy, potrebujes ji udrzovat mastnou, cistou a v suchu a temi papirovy uterkami to dobre otlapkas.

Pro novorozene miminko bych neresila teplacky, ale jen bodycka a overalky / pyzamka
Spaci pytel mi prijde take zbytecny, ale nevim jak to u vas chod. Ale i kdyz pro miminko nic neposkytuji, tak postylku s perinkou snad ano?

Veci na cestu domu bych nechala doma manzelovi v pripravene tasce - neni duvod aby ti to prekazelo dele jak tyden v porodnici.

jeste me pri rychlem pohledu napadaji kompresni puncochy - potrebujes na cisare, ale mozna v porodnici daji? (u nas se nedavaji, musis koupit)

veronicka89
9. pro 2025

V porodnici jsem měla legíny paar triček mikinu a kosmetiku ... Na dítě jsem měla 2 x dupačky a ponozecky, chlap mi přivezl 1 igelitku 😀 nechybělo mi nic ...

prvomamka
9. pro 2025

@reeeza ano a rozhodně jsem nebyla jediná.

reeeza
autor
10. pro 2025

Nakonec si zabalím dvě tašky s tím, že partner věci pro mimi přiveze, až se narodí. I teplé oblečení pro mimi na převoz přinese až před odjezdem. Župan přivezeme a buď necháme v autě nebo mi ho donese, podle teploty uvnitř porodnice ( je huňatý a teploučký). Šátek nechám úplně doma. Pro sebe místo legín vezmu volné těhu kalhoty na chození po nemocnici, pár triček a 2 kojící noční košile. Zbytek budu používat nemocniční. Vezmu si i víc ručníků, nebo nachystám pro muže, aby dovezl.

Pro mimi vezmu víc overálků/ pyžámek, třeba 10ks, víc kdyžtak partner doveze. 2x čepičky, deka, zavinovačka, odsávačka. A látkové plíny. Na spací pytel, tepláčky, ponožky a bodyčka prdím. Plus beru hygienickou taštičku pro sebe a mimi.

Sice je to 2 hodiny autem, ale je fakt, že partner to může dovézt/ odvézt 🙏😁

Moc děkuju za tipy holky 🥰😁

petaov
10. pro 2025

Taky jsem byla v porodnici už týden před porodem, po porodu další týden a měla jsem jen hygienické věci pro sebe a pro mimčo plenky. Měla jsem jejich noční košili. To mi stačilo. Mimčo mělo jejich dupačky, zavinovačku, vše kromě plen. Do svých věcí jsem ho oblékla až při cestě domů z porodnice. Každá porodnice má na stránkách seznam, co máš mít s sebou. Pokud tam vyloženě nepíšou, že máš mít svoje bodýčka a zavinovačky, tak bych to netahala. Zbytečně budeš pak prát, až se vrátíte domů.

suzanna123
10. pro 2025
@reeeza

Nakonec si zabalím dvě tašky s tím, že partner věci pro mimi přiveze, až se narodí. I teplé oblečení pro mimi na převoz přinese až před odjezdem. Župan přivezeme a buď necháme v autě nebo mi ho donese, podle teploty uvnitř porodnice ( je huňatý a teploučký). Šátek nechám úplně doma. Pro sebe místo legín vezmu volné těhu kalhoty na chození po nemocnici, pár triček a 2 kojící noční košile. Zbytek budu používat nemocniční. Vezmu si i víc ručníků, nebo nachystám pro muže, aby dovezl.

Pro mimi vezmu víc overálků/ pyžámek, třeba 10ks, víc kdyžtak partner doveze. 2x čepičky, deka, zavinovačka, odsávačka. A látkové plíny. Na spací pytel, tepláčky, ponožky a bodyčka prdím. Plus beru hygienickou taštičku pro sebe a mimi.

@reeeza Určitě doporučuji to rozdělit. Já měla jen malou tašku a stačilo. Pyžamo jsem měla jedno, malého jsem musela převlékat snad jen jednou, nevybavuji si, že by to bylo víckrát potřeba. Na druhou stranu, my bydlíme 15 minut od porodnice, v nemocnici jsem měla k dispozici všechno včetně plín (nicméně ty jsem s sebou měla, akorát jsem je pak vezla zpátky, protože mi sestra hned na začátku “vynadala”, že nemám plýtvat a mám si brát erární 😁)a byla jsem tam 2 dny. Jo a bylo léto. Ale stejně bych to nepřeháněla a rozhodně bych to rozdělila na věci, co jde přivézt později. Oblečení na cestu z porodnice určitě nechat na partnerovi.
A držím palce, ať je všechno fajn 🍀

malytlustyhroch
10. pro 2025
@reeeza

@reeeza jedny ponozky pro mimi vem. Hodi se na rucicky, pokud se narodi s delsima nechtikama a bude hodne sermovat rucickama, to se pak bez rukavicek/ponosticek strasne poskrabou. U nas to bylo jen vzdycky par hodin dlouhy obdobi, ze mi ani nikdo nestih privezt.

reeeza
autor
10. pro 2025

Moc děkuju🙏🥰

Nakonec mám pro sebe S kufřík a pro mimi mi partner později doveze jednu tašku 😁 Tak si nebudu připadat jak na dovolené s mega kufrem😅😂