icon

Dělali Vám v den porodu kontrolní ultrazvuk?

englerova14
28. črc 2016

Ahoj maminky, čekám druhé miminko a nedá mi neudělat špionáž, jak to chodí v jiné než Českolipské porodnici. Když jsem čekala syna, posl.UTZ proběhl ve 37tt, odhad 2900g.
Porod, spontání v 40+2tt, váha 4,4kg/54cm. Před porodem vyšetření jen pohmatem, vnitřní a monitor. Utz nikdo nedělal. Mám úzkou pánev, samotný porod byl zlý, malý šel špatně, po více jak hodině mě řádně střihli a vzali vex. Přesto jsem se vnitřně potrhala až na tl.střevo. Šili další hodinu, malý AP 8-9-10. Modrý, žloutenka, nechtěl pít, spavý. Po 3měsíci se zlepšil, ale je velmi dráždivý. Já měla místo 6nedělí půlroční hojení a rehabilitace. Problémy s vyprazdňováním a udržením moči dosud, lze řešit plastikou, nechávám po 2.porodu.
Říkám si, zda mohlo být vše jinak, kdyby ho přeměřili...
Bohužel nemám možnost rodit jinde.

Strana
z2
englerova14
autor
29. črc 2016

@eri399 dělá se ti na začátku pelvimetrem, pak se některé rozměry přes bříško už nedají tak dobře měřit.
V průkazce je to 3str., tam, kam píše kontroly:datum, týden tt, tvoji hmotnost, moč, tlak, nález. Je to úplně nahoře-Pánev.

plachetnicka
29. črc 2016

@andelka jsem si taky myslela, že s pánví nemůžu mít problém...jsem také malá, široké boky, vystouplý zadek... ale měla jsem právě úzkou pánev (prý chlapskou) ve smyslu od kostrče ke stydké kosti ne od kyčle ke kyčli (nevím, jak jinak to napsat 😉 )
je fakt, že po prvním porodu se "roztáhla", ale na postavě to moc nepozoruji

herminka
29. črc 2016

U prvního syna mi dělali poslední UZ 10 dní před porodem (týden před termínem), odhad byl 3 kg, syn měl 3600 g. U dvojčat dělali ultrazvuk tuším týden nebo 14 dní před porodem, v den porodu jen UZ pro zjištění polohy plodů (zda lze rodit spontánně). Pánev mi nikdy nikdo neměřil, ale mám 182 cm, takže asi z podstaty budu mít větší pánev než nějaká menší drobnější žena.

eri399
29. črc 2016

@englerova14 Tak kolonka pánev je prázdná... mám to nějak s dr řešit?

andelka
29. črc 2016

@plachetnicka myslíš tu předozadní míru,ne pravolevou. Jako ze spíš hloubku než šířku.
Mam kamarádky kterým to měřili,a ty hodnoty byly hraniční,jedna má opravdu úzkou,navic po nehodě" rozbitou" ale děti 4 kg jí nechali rodit normálně a problém nebyl,ani u ostatních. Myslím že jen kvůli pánvi jiný způsob moc neřeší,to by musely být extrémní hodnoty u obou ( matka,dite).
Každopádně po zkušenostech zakladatelky bych asi chtěla konzultaci,i když druhé porody bývají snazší.

englerova14
autor
29. črc 2016

@eri399 asi bych se alespoň zeptala, zda bude měřit...

plachetnicka
29. črc 2016

@andelka jj, tu myslím. No, mně vyvolávali týden před termínem první porod kvůli pánvi, jiný důvod nebyl. A jsem za to ráda, druhá dcera byla mnohem větší a dala mi tedy zabrat, hlavně potom šití...a měla obličej samou modřinu, bouli na hlavě snad do půl roka a šišatou hlavu až do roka. Ale nic se nedá zevšeobecnit, jen píši zkušenost. Pro mě zrození, vývoj a porod miminka vždy byl a bude "zázrak" 🙂

englerova14
autor
29. črc 2016

@eri399 teď koukám, že už jste 36tt, tak to nevím jak řeší, zda to dokáží nějak pohmatem?

andelka
29. črc 2016

Ono by se mělo měřit i později,protoze v těhotenství se povolí vazy apod a může se ten rozměr změnit.
S tou úzkou pánví to je takové,ze problem být může,ale nemusí.

plachetnicka
29. črc 2016

Přesně tak, při první mi měřili na začátku a před vyvoláváním a rozdíl byl jen v jedné hodnotě o 1,5cm. U druhé mi měřili až v tom 38tt a rozměry dobré, povolené, takže už váhu mimi neřešili.

eri399
29. črc 2016

@englerova14 no prave ze uz 36tt, nemyslim si ze by měl být problém, ale nejsem lékař. V pondělí jdu do poradny tak se zeptám. díky

bonulinka
29. črc 2016

@englerova14 U prvního těhotenství mi měřili pánev na začátku ( prý hodně úzká, hodnoty pod hranicí ), pak se časem trochu roztáhla. Porod byl rychlý a pohoda. Při dalších těhu nikdo nic neměřil.

alboo
29. črc 2016

@englerova14 jsem zdravotnik a vidim nerada na nas zaloby, stížnosti a podobne. Ale v oboru gynen-por ( a pak jeste geriatrie) jich je malo! A je treba aby jich bylo vic.... je to vase vec, ale ja bych do toho sla a teda rodit bych sla někam jinam

urtica
29. črc 2016

@englerova14 Zajímavé...radu nemám, jen mě fascinuje podobný průběh porodu a úplně stejný poporodní vývoj dcery.
Rodit jsem začla 38+0. Nikdy mě nikdo neměřil, ale vzhledem k tomu, že my ženy u nás v rodině máme dědičně úzkou pánev, byla jsem z toho nervozní. V den porodu jsem se ptala dr, zda to nebude problém (mojí matce se brácha při porodu přidusil) a dr jen mrkla na moje bříško, s tím, že dcerka je malá a určitě projde...no, prošla a malá opravdu byla (2820 g)...ale porod trval od prasknutí vody 32 hodin, AS 8-9-10, dcera rovněž modrá. Měla velmi těžkou žloutenku - hodnoty na hranici , kdy se zvažuje trnasfuze krve, nepřisávala se. Ve 3. měsící dg hypotonie (naštěstí jen novorozenecká - nikoliv mozková). Byla velmi dráždivá, dodnes má lehce OV, docházeli jsme na rehabilitace.
Mohlo to hrát roli? Nevím, už mi to asi nikdo neřekne.

verka4d
29. črc 2016

Při prvním těhotenství mi pánev měřili,při dalších už jen opsali hodnoty z minula. Rodila jsem 4x v Ostravě a pokaždé mi v den porodu dělali kontrolní UTZ,kontrolovali polohu miminka ,množství plodové vody a odhad míry a váhy. Musím teda říct,že při posledním porodu se paní doktorka trefila přesně téměř na gram 🙂 Při přenášení jsem už byla kontrolována v porodnici na prohlídkách co 3 dny a ultrazvuk dělali pokaždé. Jsem teda fakt ráda,že jsem nerodila jinde...

englerova14
autor
29. črc 2016

@urtica také si to pořád opakuji...co mohlo být jinak, od mala je dráždivé dítě, musí mít svůj řád, jinak je zle, hodně se vzteká a od roka, když má zlost(stačí blbinka) bouchá hlavou o zem, nábytek, háže věcmi...špatně od narození spí, budí se...to už asi nezjistíme. Snad to bude podruhé jinak.

englerova14
autor
29. črc 2016

@alboo už jsou to 2roky a nevím, zda bych na to měla sílu. Manžel měl po porodu rozběhnutého právníka, ale sám mu řekl, že se takové kauzy zametou většinio pod koberec. Lékaři se podrží, co se dělo na sále nikdo už nezjistí, manžela vyhodili, já jsem byla mimo. Propouštěcí zpráva nemluvila ani zbla to, co se stalo. A hádejte se, byla jsem ráda, že lezu a muž měl s námi první 2měs. také co dělat.

englerova14
autor
29. črc 2016

@eri399 radši se připomeňte. To, že má žena 'boky' neznamená, že je prostorná i uvnitř. Myslím, že už tu někdo něco v tom smyslu psal.

baru88
29. črc 2016

Ahoj holky, napíšu svojí zkušenost. Já měla poslední ultrazvuk lehce po 30 tt !!! (nepamatuji si jestli 31,32), kdy byl váhový odhad syna 1700 g. Ještě jeden ultrazvuk mi udělali ráno v porodnici v Táboře, kam jsem po týdenním přenášení nastupovala na vyvolání. Ale ultrazvuk udělali jen proto, že syn byl hodně vzadu, hlavička nenaléhala, měli strach, jestli není KP. Takže jen udělali pár vteřinový ultrazvuk aby zjistili, kde je hlavička. Byl otočen správně a to bylo vše. Žádné přeměřování mě ani syna...Porod jsem měla ale ,,výborný,, ve 4 mi začaly kontrakce po 10 minutách, v pět mi praskla voda a v půl 8 se syn narodil na třetí zatlačení...

urtica
29. črc 2016

@englerova14 "od mala je dráždivé dítě, musí mít svůj řád, jinak je zle, hodně se vzteká a od roka, když má zlost(stačí blbinka) bouchá hlavou o zem, nábytek, háže věcmi...špatně od narození spí, budí se"

Ano, naprosto přesně stejné jako u nás...rok a půl po porodu s ní pořád spím, manžel vedle v ložnici :-/. Držte se a ať je druhý porod lepší.

naomi6
29. črc 2016

@englerova14 Mně ani jednou v den porodu utz nedělali. Jinak ale pánev mi měřili a v průkazce jsem to měla pečlivě zapsáno, takže si myslím, že to bylo pochybení ze strany tvého gynekologa. Tohle je podle mě dost důležité. Držím palce, ať vše proběhne v pořádku 😉

englerova14
autor
29. črc 2016

@urtica děkuji

englerova14
autor
29. črc 2016

@naomi6 děkuji, proto jsem gyndr.měnila. Předchozí nikdy nic neřekla a byla někdy i dost hrubá při vyšetření, informace jsem z ní tahala. Teď jsem spokojená, dr.je pečlivá od počátku, tak snad si mě ohlídá, dokonce i rodí, tak třeba ji chytnu🙂

prcekverunka
30. črc 2016

@englerova14 No já jsem nevěděla, že by mělo být něco špatně, všichni se tvářili normálně, po porodu jsem si toho hematomu ani nevšimla. Sice mi ji ukázali, ale pod tím umělým osvětlením na sále jsem to neviděla. Až po ošetření mi dětská dr. říkala, co se stalo a tu fialovou hlavu nešlo přehlédnout...

kami1984
30. črc 2016

@marketaryzi souhlasím, taky jsem rodila 2x ve FM, poprvé mě měl v péči samotný primář a fakt se staral,syn šel o měsíc dříve, kontrlní utz před vyvolávačkou a pak během 30h ještě 2x, jestli je vše ok. u druhého porodu kontrolní utz byl, i když před 2dny zpět jsem ho taky měla. Nemůžu si stěžovat!

Strana
z2