Hypnoporod, máte zkušenost?
Ahoj holky,
Hodně teď čtu a zjišťuji co je hypnoporod a jaké jsou jeho výhody. Zajímá mne, zda máte někdo zkušenosti ?
Jsem prvorodička, takže vše je teprve předemnou 🙂
Děkuji za info ;)
@normalnimatka promiň, ale já jsem žádný tvoje příspěvky kromě tří nenašla a jestli jsem ti dala palec za to, co píšeš, tak zřejmě omylem, že jsem se chtěla podívat, komu se takovej nebo makovej názor líbí.
jen příspěvky o hypnoporodu mě přivadějí do transu 🙂
@xxx3d Jj, stejně jako prvorodička co se mnou ležela, nevěděla vůbec jak má dýchat, tlačení žádné a hekala tam chudák několik hodin. Na pokoji se chlubila, že ani o péči o dítě si nic nečetla a opravdu to bylo hodně vidět. Od držení/kojení/přebalování až po péči o sebe po porodu. Já se nestydím za to, že jsem si o těhotenství/porodu a následné péči něco přečetla (a už třeba v porodnici věděla aspoň teoreticky co a jak). To už můžeme tvrdit, že v pravěku neměli ani porodnice natož knížky a rodilo se taky... A šup zpátky do lesů 😁 Jen holt na tom někdo chce vydělat a sepíše to do knížky
@jane46 oukej, tak jinak, je mi sice 44, nicméně jsem se o mimi pokoušela již dřív, nedopadlo to a v té době jsem sjížděla kde co, myslím od příběhů matek prvo, druho rodiček, přes metody jak otěhotnět, reference různých klinik atp. Tudíž když se mi povedlo otěhotnět, už jsem se výhradně soustředila na klid, svůj pro svoje dítě a užívala si těhotenství plnými doušky. Bydlím v Brně, tudíž i co se týká porodnice jsem měla jasno a to i v případě, že mi mnou preferovaná z nějakého důvodu možná nebyla.
Skutečně jsem si těhotenství užila bez stresů co kde kdy jak je teď zrovna trendy a můžu jen podotknout, že ačkoliv jsem byla přesvědčená, že vzhledem k mým okolnostem budu rodit císařem, což mi dodávalo na klidu a dnes zpětně jsem ráda, že císař nebyl, tak přesto všechno musím velmi kladně vyzdvihnout skutečnost, že české porodnictví má na prvním místě přirozený porod, na rozdíl od jiných evropských států.
@alishka111 Děkuju, rozumíš tomu, co cítím 🙂 Anibal také chystám, zatím jsem slyšela jen ovace na něj, hlavně bez poranění 🙂
Já myslim, že oba extrémy jsou zkrátka extrémy. A to nevědět schválně nic a naopak jet slepě v nových trendech.
Já četla, studovala, ale brala jsem to s nadhledem. Použila jsem aniball, ale třeba porodní plán jsem nedělala. Hodně mi pomohla prohlídka porodnice a kurz, člověk věděl do čeho jde.
A jedna zkušenost, na kurzu nám řekli, ať si na internetu najdeme dechová cvičení při porodu a tak. No něco jsem pohledala a nakonec stejně nejvíc pomohlo poslechnout rady porodní asistentky 🙂.
@dora13 Děkuji, naprosto souhlasím, vidím to i tady, prostě se zajímám, čtu a ptám se a stejně mají některé holky potřebu mi napsat že je to zbytečne a že to stejně bude strašný,jako to říká moje mamka. Jenže ta rodila naposledy před 25 lety a od té doby se hodně změnilo. To je jako by mi někdo říkal, ať nejsem nóbl a neperu v pračce, když dřív se pralo na valše a taky to přežili ! 😂 Ach jo...
Včera jsem na to narazila, v souvislosti s vévodkyní, samozřejmě. Je to zajímavé. Mám tedy dvě děti odrozené klasicky a nevím, jestli manžel bude souhlasit s třetím, takže možná nikdy hypnoporod nezkusím, ale zajímavé to je.
První porod a výchova první dcery mě tak nějak přivedla k názoru, že každá ženská nejlíp ví, co je pro ní a její dítě dobrý a že někdy i odborníci vědí prd, oproti té ženě. Každá nejlíp pozná, kdy je jejímu dítěti zle, kdy si vymýšlí, co mu dělá dobře a co ne. Stejně tak jako každý člověk pozná, že na něj leze nemoc, když je třeba úplně bez energie atd. Takže tohle mi dalo první těhotenství, porod a začátek mateřství a tak jsem se tím řídila u druhého porodu. Jela jsem podle sebe, sice v porodnici absolutně nenakloněné k přirozenému porodu (hlavně, že mají super moderní křeslo, kde je možných asi tisíc poloh, ale v závěru vám stejně vnutí jen tu jedinou) a šlo to. Bylo tam pár opravdu "vtipných" momentů, kdy třeba i Dr., otrávená z toho, že jí neposlouchám, nakonec řekla "Aha no tak ono to takhle taky jde", samotnou mě to překvapilo. Slečna PA, která sama žádné dítě neměla, mě nutila tlačit ve chvíli, kdy moje tělo chtělo odpočinek a ještě pár sekund počkat, nejdřív držkovaly, že neposlouchám a pak slyším jak říkají "Tak si to dělejte jak potřebujete, jde to dobře". Jakože cože? Nechápu, že tady ještě někdo může obhajovat klasické zdravotnické postupy před přirozeností každé mámy.
Hypnoporodu fandím a doufám, že se lidi proberou a přestanou tak slepě věřit jiným lidem a začnou věřit sobě. Jinak v pořadu DVTV zrovna ta hypnoterapeutka říkala, že ty matky, které v hypnoporod nevěří, by ho ani neměly zkoušet.
Ale v první řadě by to chtělo víc "alternativních" porodnic a pak už je jedno, jestli budete rodit ve vodě, ve vzduchu nebo jestli vyberete hypnoporod, věřím ve všechny alternativy, ale problém je, že nejsou ty porodnice no ☹
@apollo20 hypnoporod jsem konkrétně nemyslela, myslela jsem spíš třeba to, že někdo jde do porodnice už vybaven číslem na právníka, protože čeká, že tam bude vše špatně apod. Zkrátka mi přijde, že moc čtení bývá na škodu. A můj případ - měla jsem porod vyvolávaný, kdybych měla jen informace tady z koníka (samé katastrofy) tak se zblázním. Naštěstí kamarádka ho měla v pohodě a já pak taky, na porod vzpomínám ráda. Třeba hypnoporod nebo i porod doma respektuji, ale fungovat to bude jen když se ta žena na to skutečně naladí a myslim, že ne každá to dokáže.
@achilea ja jsem porodila v klidu dvakrat, bez jedine medikace. A bez bolesti. Mela jsem svou porodni asistentku, kterou jsem fakticky nepotrebovala, vzdy bylo miminko za chvili na svete, bez bolesti. Ale pritomnost asistentky mi dal vnitrni klid, takze vysledne to dulezite bylo. Jinak jsem se domluvila s lekarem, ze necham na nem, co ano, co ne. Vysledne nebylo treba nic, zadny zasah.
@leiladelly šťastná to žena 👌😘
@apollo20 je fakt, ze to byly uzasne zazitky. Ja dopredu nic nestudovala, jsem doktorka, takze bych nechala vse nutne na porodnikovi, tak jsem se s nim domluvila. Vysledek byl muj vnitrni klid, ktery vedl ke krasnym, kratkym a bezbolestnym porodum, coz bych prala opravdu kazdemu.
@eviicka Asi mas pravdu, s tim naladenim na hypnoporod. Ja treba hypnabilni nejsem ( v ramci studia u nas praktikoval hypnozu profesor Kratochvil, velka kapacita v oboru, a tak vim, ze ja hypnabilni nejsem). U porodu se mi ale odfiltrovanim okoli podarilo vzdy dostat do zmenene hladiny vedomi, kdy jsem nevnimala bolest. Zazitky opravdu uzasne. Na porody vzpominam moc rada. Zadna chemie, pritozeny beh veci s vedomim, ze telo vi, co dela , a porodni asistentka a porodnik jen dohlizeli a provazeli cloveka.
@leiladelly já právě asi taky nejsem, například se nedokážu na povel uvolnit. A to dýchání u porodu podle sebe mi fakt nešlo, ulevilo poslechnutí PA. Na druhou stranu jsem tak půlku první porodní doby prospala, mezi každou kontrakcí jsem upadala do mikrospánku, takže jsem si to vyřešila v sobě takto a bylo to super.
@eviicka ja mam pocit, ze telo hodne vi, co dela. Ja sice na kurz chodila, ale nic nepouzila. Bezelo si to po svem.po svem si to dobehlo i ke zmenenemu stavu vedomi, cilene jsem to nedelala, prislo to samo.
@bayt taky nevim, jak rodily presne, ale urcite nedostavaly kapacku s oxytocinem na zrychleni, nasledne neco na zpomaleni, potom epidural na bolest, coz pak ve finale zpusobi, ze rodicka je tak zfetla, ze uz o sobe prakticky nevi, diteti zacnou padat ozvy a jede se na cisarsky rez. A co tak vim, tak pomerne velke procento umrti u porodu byly spojeno s infekci kvuli nedostatecne hygiene, btw. To uz ale odbocujeme nekam jinam.
Kazdopadne argument, ze zenske pred sto lety to nedelaly, tak proc bychom mely my, mi vzdycky prijde trochu srandovni, zenske pred sto lety napriklad praly na valse a pekly na peci, ze jo, tak proc bychom my mely pouzivat pracku a sporak?😀 Taky jsme mohli zustat bydlet v jeskynich jako neandrtalci🤷♀️
@dora13 ale ja proti tomu nic nemam, at si kazdej cte co chce, pouze jsem sdelila svuj nazor, ze bezproblemovy porod zdravyho mimca muze byt jako dle prirucek, ale holt ne kazdej porod je bez problemu. To je jako myslet si, ze kdyz budu kazdej den meditovat tak uz nikdy nedostanu chripku. Nechapu ten pristp ze za vse muze psychika. Uprimne mne se konecne rozbehl zdlouhavej porod az s tisenim bolesti a kdyz se podivas na prirodni narody, prakticky vzdy davaj rodicce neco na bolest.
Rozhovor s Míšou Klementovou, certifikovanou lektorkou hypnoporodu:
http://kontaktnirodicovstvi.cz/2018/07/11/nebud...

@apollo20 Taky jsem před porodem studovala knížku Hypnoporod. Původně jsem se chystala i na kurz, ale nakonec mi to nevyšlo. Vzala jsem si z toho několik věcí, např. vizualizace (kontrakce jako vlny, porodní "práce" jako chůze do kopce), dýchání, jiné pojmenování (místo bolest - práce). Jinak souhlasím s holkama - základ je vybrat si dobře porodnici a ideálně mít sebou svojí PA. Já to měla i s pomocí akupunktury a homeopatie. Třetí porod byl relativně dlouhý, ale skutečnou bolest jsem cítila jen asi půl hodiny, jinak to byla opravdu pohoda. Takže příprava je opravdu důležitá. Tak držím palce!