icon

Jak řešit návštěvy a kontakty během šestinedělí?

vavegillan
3. únor 2025

Ahoj, prosím o názor zkušenější maminky, mám dva měsíce do porodu a přemýšlím, jakem to bude v šestinedělí. V tomto období je miminko nejcitlivější a těch 6 týdnů je prý velmi důležité i pro regeneraci maminky, chtěla bych ho dodržet.. tzn. určitě nechodit po žádných návštěvách, kamarádky apod., ale co návštěvy u nás ?? Babičky a blízká rodina ?? Druhá věc je, že manžel má z předchozího vztahu 12 letou dceru, která není očkovaná proti černému kašli (tj. neabsolvovala povinné očkování mezi 10. a 11. rokem) z rozhodnutí její maminky, s tím nic neuděláme, jak s jejím kontaktem nejen v šestinedělí ale i potom, než malý bude mít sám očkování ?? Mám z toho černého kašle strach, když je teď tak rozšířený.. děkuji za názory

Strana
z2
lencaa11
3. únor 2025

@vavegillan návštěvy bych nepřeháněla jen opravdu rodinu a dceru bych nechala normálně bacil vám může přinést i manžel / přítel klidně z krámu zase úplná izolace taky není moc dobrá věc bacil můžete si půjčit i u dětské lékařky ...vše to chce řídit se selským rozumem ...

fouskovi
3. únor 2025

@vavegillan určitě si dejte chvíli čas jen pro vás ať se zblizite a návštěvy až se na to bude sama cítit a dceru bych rozhodně nepouštěla k vám a vysvětlila své důvody

j.a.n.i
3. únor 2025

@vavegillan No, pokud mas 2 mesice do porodu, tak jsi v idealnim okně pro očkování proti cernemu kasli, takže můžeš vyrazit na očkování a miminko ochránit. Plus redy když tak řešíš manzelovu dceru, manzel se nechal v posledni dobe preockovat?
Zbytek je asi ma kazdem, mě osobně prijde až hysterické predem resit, co všechno nebudu ci budu v sestinedeli delat, ja jsem zastancem planovani dle situace.

veru181
3. únor 2025

Na návštěvě byla jen nejbližší rodina. Dceru bych asi pustila, pokud by zrovna nebyla (jakkoli) nemocná.

kristyn86
3. únor 2025

Neresila jsem,co budu a nebudu delat v sestinedeli,stejne to nejde naplanovat. Vse se muze zmenit dle dane situace,dle toho,jak se clovek bude citit,jake bude miminko.Nechala bych to proste plynout. Me prisli uz do porodnice moji rodice a tchanovci,podivat se na miminko. Jsem rada,ze maji zajem. Samozrejme moje rodina je rozumna a chodi,kdyz jsou zdravi. Byli pak i u nas doma. Podivat se proste na chvilku. Ne navsteva,ze bych kolem nich behala,vyvarela...,ale proste se podivat. Kamaradky a sirsi rodinu jsem si pak zvala,jakmile jsem se na to citila. Ani nevim,jestli to bylo jeste v sestinedeli nebo ne.Ja se spis nudila dokud byl starsi maly,byla jsem rada za kazde zpestreni 😀 U druheho ditete taky tak a hlavne tam jsem tedy ocenila,ze nekdo prijel a vzal si treba starsiho ven atd nebo naopak mladsi do ko arku (ci oba) a sli ven a ja si mohla odpocinout.Neumim se predstavit,ze bych se v sestinedeli jen valela v posteli a kojila. A pokud bude dcera zdrava,tak at normalne prijde. Kdokoliv muze nakazit cernym kaslem,vsak se to rika,ze i u nas dospelaku uz to ocko taky neplati. Navic budes chodit k detskemu dr.,to jr vetsi semeniste bacilu...

miryp
3. únor 2025

Rodila jsem v obou případech v září, kdy bylo babí léto a rovnou z porodnice jsme jeli s oběma dětmi k příbuzným na zahradu, kde si děti přišlo příbuzenstvo očíhnout. Stejně tak se mnou děti jely nakoupit, protože je přece nenechám doma a nepojedu sama. Neměla jsem pocit, že mám doma skleníkové kytky, které musím chránit před světem. Ale chápu, že to má někdo jinak a šestinedělí chce trávit v úzkém kontaktu jen s dítětem. Co ale nechápu, že chceš nevlastní sestru držet od prcka dál. A očkování v tom jisto jistě nehraje roli, protože tvou blízkou rodinu tam klidně vezmeš a pochybuji, že se kvůli tvému porodu všichni šli přeočkovat. Co se totiž týká protilátek proti černému kašli, tak nevlastní sestra na tom bude zdaleka nejlépe z celého příbuzenstva, protože od jejího posledního očkování uplynula nejkratší doba...

hanka_12345
3. únor 2025

Ja jsem se stykala jen s rodinou a okruh nejblizsich kamaradek. 2 kamaradky jinak ne

kakba
3. únor 2025

Ono záleží jak na tom ty celkově budeš. Myslím tím zdravotně, já teda nechápu pojem šestinedělí, ale někdo ho dodržuje, ale teda nepřeháněla bych to. Já jsem se doma tak strašně nudila, že jsem hnedka chodila po venku. Druhé uřvané dítě se narodilo do rozjetého vlaku, tak žádný odpočinek nebyl a ani mě to nevadilo. A co se týče nevlastní dcery tak nevidím zrovna u ní důvod proč by nesměla. Jak se zrovna ona bude cítit když ji zakážeš přijít, aby si nezačala myslet, že se narodilo mimino a ona bude na druhé koleji. pozor na to.

zuzkasim
3. únor 2025

Uvidíš, jak se sama budeš cítit, tohle moc nenaplánuješ. Každopádně pokud budete oba v pořádku, není důvod se nějak výrazně omezovat. Hlavně pokud chcete, aby si nevlastní dcera vytvořila hezký vztah, máte skvělou příležitost. Očkování bych opravdu neřešila, za chvíli budeš chodit nakupovat, jezdit MHD, chodit normálně ven, tam číhá cokoliv, stejně jako to může přinést manžel.

daasqua
3. únor 2025

Hlavně to udělej podle toho, jak se budeš potom cítit, teď je brzy něco předjímat. Taky jsem si říkala, že člověk bude v šestinedělí jen ležet a nikam nechodit, aby se mimču něco nestalo. A ony to byly dny jako jiné. Nic mě nebolelo (jediný opruz byly očistky), chodila a fungovala jsem normálně, hned po příchodu z porodnice k nám přijeli jedni prarodiče a s těmi druhými (mými) jsem se stýkala potom pravidelně několikrát týdně, mimča chovali. Zas tak křehké to miminko není, pokud je vše v pořádku. Každý den jsme chodili na procházky (jedno dítě bylo letní, druhé zimní). Kamarádky jsem vídala venku (ale obecně s nimi moc nechodím). Jediné, na co jsem dávala pozor, bylo MHD (hlavně u syna, ten byl za covidu) - všude jsem chodila pěšky, naštěstí máme vše blízko. Nikdy jako miminka nebyli nemocní a vlastně i teď patří k těm, kteří bývají nemocní jen velmi málo. Pak ještě trochu stres bylo kojení (u prvorozené, měla jsem špatné rady), tam to bylo jediné, které jsem musela časově řešit (kdy kam), jinak to nebylo tak strašné, ani ta únava.

vavegillan
autor
3. únor 2025

Moc děkuji za názory, samozrejme vím, ze realita bude uplne jiná, o tom žádná, situaci se přizpůsobim.. jen bych dodala, ze nejsem žádná macecha, co chce odstřihnout malou od bráchy, ona je zlatíčko, máme krásný vztah a na bráchu se moc těší, jen ze se vsichni nechali uz očkovat (manzel pracuje ve firmě o 300 lidech), obě babičky se také nechaly očkovat, protoze já mám k očkováni kontraindikaci a nedoporučil mi ho můj kardiolog a následně ani gynekolog, jinak bych to vůbec neřešila, na očkováni jsem jít kvuli prckovi chtěla.. nechci byt hysterka, ale proste mam strach no 😌

felis
3. únor 2025

S tím očkováním to nehrot. Černý kasel si můžeš přinést i Ty z kramu. Očkování neočkováni. Spíš si zpracuj svůj postoj k matce nevlastni dcery. Nejak mezi řádky čtu, že tohle není uplne jediná věc, která Ti vadí.
Dcera klidne muze miminko vidět, chovat. Vzdyt tam má tátu! A ma samozřejmě právo vidět sourozence a taky myslím, že nějakou separaci mezi nimi by ten vztah asi nezacal uplne optimálně.
S návštěvami: heled, planuj jak chces. Stejně to bude jiný, než čekáš 😃 já byla prvni dva-tri týdny ze všeho uplne perplex a byla jsem rada, ze mam doma mamku a pomáhala mi. Jiny ženský jsou za týden jak rybičky a zvládají všechno skoro jak predtim. To Ti dopředu nikdo neřekne.
Teď jsem znova těhotná, po 17ti letech. Mám fungujícího muze, skoro-dospělou dceru, dědu s novou babičkou, která se strašně těší. Segra taky určitě dojede. Všichni tihle lidi už malé děti měli (krom moji dcery), takže chápou, že je obskakovat nebudu, ale naopak přivezou něco k jídlu pro nas všechny a vezmou malou vyvenčit. Mám TP vychází cervenci a určitě neplanuju být zavřená celé šestinedělí doma (na celé léto - no, to fakt ne) a stejne tak vim, ze cerstvy vzduch mimo hodiny uplneho vedra je prospěšný pro matku i dítě. Myslím, že po pár dnech už bych mohla zvládnout nákup a na konci šestinedělí chci odjet na chatu. Ale uvidím... treba to bude celý jinak a holt se budeme přizpůsobovat situaci, která nastane 😀

cilkat
3. únor 2025

Když se děti narodili, neměli jsme auto. Takže s prvním nás vezla naše svatební svědkyně i se svou skoro roční dcerou (ale uznávám, že máme vztah prakticky na úrovni rodiny), se druhým dědeček. Moje máma tu po narození byla každý den. Nemyslím si, že by to nějak ohrozilo zdraví dětí - naopak mě to dalo možnost ležet s dítětem na gauči a kojit a nechat se obskakovat, pěkně doma vařenou stravou a tak...
Už ve dvou týdnech jsem s dětma normálně jezdila MHD a podobně... Ale ano, samozřejmě je rozdíl dítě v uzavřeném kočáře/v šátku u mě a dítě třeba půjčit do náruče.
Prostě nepanikař předem. Izolovat dítě třeba od nevlastního sourozence v rámci nějakého strachu z nemocí, za mě víc ublíží, než prospěje.

eviicka
3. únor 2025

Jak říkají ostatní, uvidíš. Já u obou dětí přibližně po třech týdnech už zvala domů i kamarády a přátelé.

miryp
Autor odpověď smazal
miryp
3. únor 2025

Takže sama očkovaná nejsi a nebudeš, tudíž na tom budeš stejně jako nevlastní dcera, resp. hůř s ohledem na to, že tebe od poslední vakcinace dělí více let než ji. Taky se tedy budeš od miminka separovat? Asi ne, že?
Uvědom si, že nevlastní dcera bude už navždy součástí vaší rodiny a že to, jak přijme sourozence, dost závisí na tom, jak se k ní po narození prcka budete chovat. I krátká separace může způsobit doživotní škody mezi nimi i mezi vámi.

felis
3. únor 2025

@miryp krásně jsi to napsala! Naprosto souhlasím.

marketa1218
3. únor 2025

@vavegillan všeho moc škodí. Nestresuj dopředu.

ester_ka
3. únor 2025

Po porodu se třeba budeš chtít pochlubit miminkem, sdílet radost s rodinou, kamarády, sousedy, celým světem...bacily nebacily, koukněte všichni na to krásné miminko😎😉

pakeros
3. únor 2025

Ja jsem to šestinedělí nijak nehrotila.Pri prvním synovi jsem rovnou z porodnice jela ukázat prcka manželový babičce a pak až domů.Návštěvy k nám chodili normálně.U druhého to bylo velmi podobné.Neměla jsem potřebu se zavírat na 6 týdnu doma.Pokud návštěva nebyla nemocná bylo mi to jedno zda přijde 😀

me_druhe_ja
3. únor 2025

To se nedá naplánovat. Uvidíš po porodu. Já po obou porodech fungovala naprosto normálně, žádný šestinedělí alá valeni se v posteli a kojení, návštěvy k nám normálně chodily všechny, žádná omezení, miminka si všichni chovali. A ani jedno nebylo nemocné. Nemocnost prisla až se školkou😀

ajja87
3. únor 2025

Dcera se narodila do covidove doby, druhy den po tom,co nás pustili z nemocnice se nesmělo navštěvovat, vyjíždět z měst a okresů, v den příjezdu z porodnické se na malou přijeli podívat ještě naši s prababičkou, protože tehdy nikdo nevěděl,jak dlouho a jak to všechno bude vůbec fungovat a hlídat.Nad tím, že by nás mohli nakazit jsem vůbec ne přemýšlela

volfikovi
3. únor 2025

Z mojí zkušenosti si je lepší nic neplánoval a věci řešit dle nastalé situace. Já celé šestinedělí obden jezdila 50 km do porodnice protože jsem měla po porodu šílený zánět dělohy , ale odmítla jsem hospitalizaci takže každý druhý den 50 tam 50 zpátky s maličkým novorozencem. Kolečko krev , antibiotika , ultrazvuk. Byl to mazec . Venku 30 nad nulou . Takže raději nic neplánovat . Každopádně u předchozích děti jsme byli v 6 ti neděli naprosto v klidu sami , všichni respektovali že chceme klid a regeneraci.

vlasta1981
3. únor 2025

@miryp ona není očkovaná

jannym
3. únor 2025

Po prvnim porodu jsem nebyla schopna moc fungovat a byla jsem rada ze po me nikdo moc nechtel a ze mi mamka s hodne vecma pomohla, po druhym porodu jsem uz treti den odpoledne pobihala po mistnim parku. Za me neplanovat, uzivat si co prijde a prozit to tak jak to v danou chvili budete citit.

miryp
3. únor 2025

@vlasta1981 chápu text tak, že aktuálně není očkovaná proti černému kašli, protože nemá splněné očkování mezi 10. a 11. rokem věku. A i kdyby nebyla očkovaná vůbec, no tak by na tom byly s autorkou stejně, protože ta rozhodně žádné protilátky z dětství nemá, pokud v mezidobí neprodělala nákazu. Poukazuji na absurdnost smýšlení o neočkovaném dítěti, zvlášť s přihlédnutím k faktu, že doposud se autorka sama mezi neočkovanými běžně pohybovala bez ztráty kytičky. Už v porodnici a na pediatrii přijde dítě do styku s neočkovanými, protože rozhodně nechodí rodit jen očkované rodičky a na pediatrii nechodí jen očkované děti a rodiče... A pokud autorky dítě bude mít zdravotní problém, pro který bude vhodný odklad očkování, nebo dokonce trvalá kontraindikace jako u autorky, tak jako udělá co? Zakáže nevlastní dceři jezdit domů k tátovi trvale? Samozřejmě je žádoucí, aby se na sourozence nejela podívat s akutním infektem, ale bránit jí 6 a více týdnů jezdit k tátovi domů a za sourozencem je fakt mimo a pro sourozenecký vztah škodící...

kupi
3. únor 2025

@vavegillan svagrova má dvouměsíčního syna a dětská doktorka jim na první návštěvě řekla, ať nedávají starší dceru (4roky) do skolky do konce školního roku, právě kvůli černému kašli. Docela je tím vyděsila, takže neteř ze školky stahly a zatím nemají v plánu ji tam dát. A všechny návštěvy hodně omezují, kromě prarodičů ještě nikoho jiného nezvali.

vlasta1981
3. únor 2025

@miryp v pohodě . Já se nevyjadruji.ani tak ani tak ..ani očkování nezaručí že vir nepřinese domu . .

biciklissie
4. únor 2025

S očkováním neporadím, nevyznám se v tom. Jen bych si taky dala pozor na to, aby se nevlastní dcera necítila odstrčená, zvlášť, když se těší. Spíš k tomu šestinedělí. Tady ti většina zasloužilých matek málem napíše, že k novorozenětem rovnou fárali do dolu a pak absolvovali majáles. Já to beru tak, že je to prostě období hájení. Takže by maminka měla být, v ideálním případě hájená ohledně svých pocitů. Možná budeš mít pocit, že doma nuda, budeš se chtít s miminkem pochlubit, povídat si s lidmi, tak směle do toho. Možná ale budeš chtít být v ústraní, jen s ním, věnovat se mu, tulit a to by sis taky měla dopřát. Je to opravdu různé, ale myslím, že právě vyhovění tomu, pokud to jde, hodně pomáhá v adaptaci na novou situaci, stabilizaci rozbouřených hormonů, atp.

alice180
4. únor 2025

@biciklissie přesně tak. Já po dvou sekcích nechtěla nikoho ani vidět. Ještě když první se narodila o pět týdnů dřív. Na nikoho jsem fakt neměla náladu.

Strana
z2