Jak se dopravit do porodnice?
Prosím hlavně maminky z Brna o sdílení zkušeností. V únoru mě čeká porod a nevím, zda bude manžel doma (v republice), aby mě mohl odvézt, takže chci mít záložní varianty. Dědeček bude zřejmě hlídat starší děti, tak taky nemůže. Ideálně bych chtěla do Vyškova, už jsem tam byla dvakrát, ale počítám s tím, že budu muset do Brna, v tom případě bych asi volila Milosrdných bratří. Zbývá tedy sanitka a taxík. Sanitka by mě ale odvezla do nejbližší (volné), což jsou Bohunice. Slyšela jsem i o nějaké možnosti, že by mě sanitka za rozumnou úplatu odvezla do mnou vybrané porodnice. Jednalo se o jiný typ sanitky, nikoli o klasickou rychlou. Víte někdo něco o této možnosti? Anebo si sehnat dulu s autem ochotnou mě odvézt. Budu ráda, když se podělíte o vaše zkušenosti, děkuji. A prosím, abyste se zdržely komentářů, že si to má manžel zařídit, situace je poměrně komplikovaná a nemám chuť ani potřebu to zde veřejně rozebírat, zaměřte se prosím na řešení situace anebo se zdržte komentářů, děkuji za ohleduplnost a takt.
@astyna Ale proč ne na přátele? Ono jasně, jsou přátelé a přátelé. Je jen pár lidí, na které bych se obrátila. Jen jsem z vašeho příspěvku nepobrala, proč přátelé ne. Pro mě určitě lepší nejlepší kamarádka než mnoho jiných variant. Ale chápu, že rychlá je rychlá, obzvlášť pokud nebydlíte kousek, my to máme naštěstí fakt blízko.
Zkusila bych se domluvit s rodinou a mela aspon 3-4 telefony,komu zavolat a kdo by mohl.Pokud ne,tak sanita.Nespolehala bych na dva telefonaty.Taxikari se boji zaspineni auta a komplikaci,podobne prevozova sanita,ta ve vetsine pripadu odkaze na rychlou (co nakonec muzes jako posledni moznost vyuzit).Ale zkusila bych tu rodinu nebo sousedy,co by meli casove moznosti a zvedali by telefon i v noci;)
Kromě těch přátel, co kolegové z práce? Já si tedy upřímně dovedu představit oslovit i kolegy z práce, nedovedu si představit, že by někdo z lidí, se kterými je manžel nebo já ještě před pár dny byla v práci a s tímto telefonátem se na ně obrátila, nepomohli. S tou sanitkou je problém, že opravdu veze spádově, takže když má někdo vybrané místo, nespoléhala bych na domluvu se sanitou na místě, možná po brně to ještě půjde, ale v našich končinách jsou to porodnice desítky km od sebe a není to z jedné čtvrti do druhé.
mari a od manžela by nikdo nemohl? z kamarádů nebo kolegů? jako jedna možnost je jet zavčas a fakt strávit v porodnici "zbytečně" víc času. pokud tě teda nepošlou ještě domů, že je brzo 😝 a nebo jet na doraz jako jsem jela s oběma já a řeknu ti, že v té chvíli mi bylo jedno kdo mě veze 😀 můj úkol byl přežít a dojet do porodnice ještě 2v1, zbytek mi byl šumák. klidně bych hekala v autě i anglické královně 😀
Co se týče taxikářů už jsem slyšela o tom že jak ženská rodí odmítnou ji odvést. Navíc porod je situace ohrožující život matky i dítěte, přecejenom nikdo neví kdy bude taxík stát v který zácpě že. Radši sanitku. V porodnici u Milosrdných na kurzu nám řekli že se můžeme nechat odvést převozovou sanitkou Meditrans http://www.meditransplus.cz/#onas tam je pak cena podle jejich ceníku a to netuším kolik je mě si nechali v porodnici když jsem šla na kontrolu. A nebo a to mě řekla přímo doktorka že právě proto že je to rizikový stav doporučuje zavolat rychlou. Je to rozhodně rozumnější než taxík. Jak je to s domluvou kam chceš netuším. Ale to řeší jenom Brno, pokud chceš rodit tady ve Vyškově tak pak jedině ten známý.
@yelowangel Děkuji moc za odkaz, určitě si tam zavolám a zjistím. Na webu toho moc nemají, ani ty ceny, ale to se doptám.
Děkuji všem, kteří se podělili o své zkušenosti. Myslím, že jsem si udělala docela dobrý přehled o možnostech a úskalích. Hlavně se mi podařilo se uklidnit, což je asi nejdůležitější. Budu mít prostě x variant a ono to nějak dopadne. Možná zbytečně plaším a nakonec tu bude manžel a bude to v pohodě. Když ne - dula, děda nebo někdo z rodiny, soukromá sanitka, a když bude úplně nejhůř, tak volám rychlou. Všem přeji porod podle vlastních představ 🙂
@blahova_andrea Dík, Andy. Ale jo, ono to nějak dopadne. Právě budu tentokrát trochu nejistá, kdy vlastně jet, aby to nebylo moc brzo ale ani moc pozdě. Já si totiž myslím, že kdybych jela s dědou, tak se mi možná porod zastaví, protože mi bude blbé křičet bolestí a nebudu uvolněná.
Protože v drtivě většině nikdo neporodí přesně na den dle termínu. To je nasi 10% porodů, dle statistiky. To by ten kamarád musel sedět doma + - 2 týdne dle termínu porodu, nic nepít, být na telefonu, jako dula. To bych neslíbila ani vlastní sestře, mít takovou zodpovědnost. Jako pokud ti to někdo sám od sebe slíbí, tak OK, ale já jsem měla slíbené hlídání pro staršího, ale zrovna v ten den byla kamaráda na dovolené, další měla odpolední směnu, takže i tak to všechno padlo.
A ono je lepší nad tím nepřemýšlet, člověk si pak poradí sám nejlépe 🙂
Pokud ti jen odteče voda, v podstatě o nic nejde, to se zvládneš i dopravit sama. 155 bych si volala v případě kontrakcí a nebo krve, to bych teda neriskla ani s kámoškou a už vůbec ne s taxikářem. Kamarádka jela do porodnice taxikářem, porodila při cestě a v porodnici ji seřvala, proč si nevolala rychlou, byla dorvaná až běda...
Možná male OT, ale nedá mi to napsat svou zkušenost z porodu 3. dítěte. Nejen mou, ale i okolí. 3. porody bývají dost rychle a rozhodne bych se nespoléhala na to, že dojedu do porodnice vzdalene 50 km. Já jela necelých 10 a bylo to jen tak tak. A to jsem si, naivka, plánovala, jak konečně vyzkouším
Super novou masážní vanu. Nakonec mi při prijmu nestihli natočit ani monitor.😀
@mariti tak on pozastavený porod při přesunu na delší vzdálenost by možná ani nebyl vada 😀 lepší než aby děda chytal prcka někde na dálnici u krajnice 😉 bylo by fajn, kdyby manžel byl ještě tady a byl ti oporou 🙂

ahoj, napíšu vlastní zkušenost - na přátele se nespoléhej, mě praskla voda, když jsem byla v 36.tt, auto jsme měli v servisu, taxíky mě odmítli nějak odvést (první - že je nějaká akce a není volný ani jeden, pak ten samý dojel s nějakou primadonou k tomu Apolináři taky, koukala jsem zrovna z okna...druhý - že tam nejezdí a to mi přitom o pár týdnů dříve napsala dispečerka, že není problém, třetí - že nevozí těhotné a k porodu už vůbec ne, když jsem řekla, kam jedeme, došlo jim to).
Takže já musela autobusem, metrem, busem, busem a pěšky. Do hodiny jsem byla v porodnici. Kdybych měla kontrakce, volám si hned 155. Porod u mě trval do 40 minut se vším všudy.