Jak se starat o jizvu po císaři?

sanyy22
2. črc 2021

Ahoj, příští týden jdu na císařský řez, a můžete mi někdo doporučit nějaky olejníček/mast na jizvu ? Popřípadě jak se o ni starat aby se zahojila jak má.

jako_mala_holka
2. črc 2021

Já občas promasirovala mesickovym krémem od weledy, ale to až později, určitě až tak po měsíci... Do té doby jsem ji nechávala tak, jen umyla, osusila... Už je to rok a je to v pohodě... Komplikace jsem s jizvou neměla žádné 🙂

katule1990
2. črc 2021

@sanyy22 Hned po porodu se jí snažit udržovat v suchu. Já jsem třeba žádný převis neměla, ale někdy to tak je a jizva je pak ve vlhku a to prý není dobrý, takže vysušovat. Pak mě v porodnici seřvala nepříjemná sestra, jaktože na tom mám stroupky, ať si to jdu žínkou omýt do sprchy, jinak mi primář vynadá a budu mít hnusnou jizvu. Primář a x sester to viděli předtím a nic neříkali, ale umýt jsem si to teda šla, no. Od příchodu z porodnice si to každý den po sprše mažu, stačí cokoli mastného, klidně sádlo. Já používám konopný krém od Saloos a kostivalovou mast na střídačku. Pak je prý dobrá tlaková masáž, kdy se zmáčkne okolí jizvy, až zbělá, chvíli se to takhle drží, pak povolí a takhle celou jizvu. Já jsem na to první dva měsíce neměla čas ani žaludek a pak už se mi nechtělo, takže tohle jsem nezkoušela. Hodně štěstí u porodu 🙂.

merope
2. črc 2021

V porodnici doporučuji hodně "větrat" - ležet na zádech a jizvu úplně odhalenou. Zvláště takto v létě nebo pokud máš nadváhu.

biciklissie
2. črc 2021

Nijak extra jsem se nestarala a jizvu mám, myslím, docela pěknou. Ono je to asi hodně i o dispozicích, jak se hojí kůže. Akorát vzdy po sprše jsem ji namazala běžným tělovýchovy mlékem, používám hodně mastné. A trochu se snažila promasírovat, ale moc jsem na to neměla odvahu, takže fakt spíš nepatrně.

dura175
2. črc 2021

Nejsem teda po císaři, ale mám momentálně čerstvou jizvu v podbřišku. V nemocnici mi zdůrazňovali, že nemám ničím promazávat, dokud nebude zcela zahojená, takže cca měsíc až 6 týdnů. Do té doby jen umýt antibakteriálním mýdlem a opatrně osušit a často větrat. Až po zahojení mazat, nejlépe nějakým přírodním olejem. Jinak jiný doktor mi doporučil na jizvy mast Cicatradina, je s kyselinou hyaluronovou.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru