Převis břicha po sekci. Měl někdo? Jak jste řešily hojení jizvy?

apollo20
2. dub 2021

Ahoj dámy, je tu někdo, kdo měl po sekci velký převis bříška přes jizvu?
Jak jste řešily hojení (suchost) jizvy? Máte nějaké fígle?
Jsem přesně týden od císařského řezu a čím víc se bříško zatahuje, tím je převis od velikého břicha větší. Bojím se, aby se mi jizva hezky zahojila..
Díky 🙏

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
apollo20
autor
2. dub 2021

@kelerub Myslíte Betadine roztok, takovou tu desinfekci?

natalie5
2. dub 2021

@apollo20 na jizvu mi lékař doporučil sádlo nesolene a masírovat. 🙂

mamikry
2. dub 2021

@apollo20 neměla jsem nějak velký převis, ale mazala jsem měsíčkovou mastí. Jizva se zahojila pěkně, řekla bych.

katule1990
2. dub 2021

@mamikry Můžu se zeptat, jak dlouho to trvalo? Jsem přesně 5 měsíců od císaře, převis jsem neměla žádný, každý den mažu a jizva je pořád červená, i když je to samozřejmě lepší, než to bylo.

kelerub
Autor odpověď smazal
Zobraz
mamikry
2. dub 2021

@katule1990 Zahojená byla celkem rychle, ale věděla jsem o ni určitě rok při každé změně počasí, možná i déle. Do stavu, když už nebyla tak červená a viditelná, se hojila tak kolem roku a půl až dvou, už přesně nevím. Ale trvalo to celkem dlouho. Ona ta jizva pořád pracuje a chvíli trvá, než se srovná.

anehap
2. dub 2021

Na jizvu je super Hemagel, je to zázrak, na kontrole po šestinedělí mi dr. říkal, že tak krásně zahojenou jizvu už dlouho neviděl

elsy3
2. dub 2021

@katule1990 Ja jsem dva roky po císaři a jizva se mi hojila docela dlouho, ještě tak po roce byla růžová. Teď postupně bledne a je na stejné úrovni s břichem, předtím byla vystoupla. Bohužel se mi jizvy hojí keloidne, jak to nazvala doktorka. Používala jsem nesolene sádlo a mast Contractubex a pomáhalo to. Sprchovat čistou vodou, nosila jsem hlavně leginy, nic co by mě tlačilo.

katule1990
2. dub 2021

@elsy3
@mamikry Díky holky, já jsem si říkala, jestli už by neměla blednout 😅. Začala mě hodně bolet v boku asi měsíc po porodu, ale to už přeslo a nebolí to, jen když mi do ní malej kope 🙂. Už to ani není tak daleko od jizvy tvrdý. Mažu každý den po sprše buď kostivalovou nebo konopnou mastí a někdy namažu i dopoledne olejem na masáž hráze od Weledy, který jsem jaksi nestihla používat, protože jsem nakonec skončila hospitalizovaná a 3 týdny před termínem císař. Tyjo, tak dlouho se to hojí a pak má někdo dalšího císaře a zase nanovo 😨. Hlavně podruhé už se ta jizva prý nezahojí tak pěkně, ale nevím.

rnika
2. dub 2021

Betadina, Hemagel, měsíčková mast...

lennus
2. dub 2021

@apollo20 Mám celkem rovné břicho a měla jsem sekci ve 23.t. a stejně je tam malý převis, štve mě to. Jizvu mám krásnou, doporučuju olej z třezalky na mazání

zizkmi
3. dub 2021

@apollo20 jsem 5 tydnu po druhem cisari. Po prvnim jsem mazala a masirovala vsim co mi prislo pod ruku. Cca pp 2 mesicich byla mekka, bila a ani jsem nevedla, ze tam je. Asi po pul rice jsem pouzivala jemny peeling na oblicej, abych ji uplne zahladila. Jizva pracuje zhruba rok a pul, takze je jeste cas. Ted po druhem, mi zacala hnisat, moje chyba, ale uz je taky ok. Ani nevim ze jsem po cisari. Mazu Bioilem. Previs mam. Ale spise bych rekla, ze je to jeste mirny otok.

elsy3
3. dub 2021

@katule1990 My se teď po dvou letech začali snažit o druhé mimco. Tak jsem zvědavá, jestli se to podaří, bylo by to 3 roky od císaře. Druhého nechci, mela jsem akutního 6 týdnu před termínem. Tak snad by se to podařilo a jizva vydržela🙂

katule1990
3. dub 2021

@elsy3 Já bych případného druhého taky nechtěla, ale měla jsem kromě dalších komplikací hodně přirostlou placentu k děloze, musela jsem i po císaři po 2 měsících na další revizi, tak se obávám, že by mně přirozený porod ani nedovolili zkusit. Přirostlá placenta se totiž většinou opakuje. Ale já jsem zatím ve fázi, že druhé přes mojí mrtvolu 😅.

elsy3
3. dub 2021

@katule1990 To chápu, ja si to neuměla představit ještě tak před půl rokem 😀

apollo20
autor
3. dub 2021

@anehap díky, já ho právě mám a jde mi o to, jestli ho dávat na tu jizvu, přes kterou jde zatím velký převis a není na vzduchu tím pádem. Vím, že hemagel je na mokré hojení, tak mě napadlo jestli má někdo zkušenost a pomůžu tomu..

anehap
3. dub 2021

@apollo20 určitě, to nevadí, že není na vzduchu, časem se ti ten převis bude “stahovat”

apollo20
autor
3. dub 2021

@anehap jj to vím, mám druhou sekci, jen předtím nebyl takový, teď jsem měla obří bříško. Tak se bojím aby nezačala hnisat nebo tak. Tak po sprše dám hemagel. Při prvním jsem to ani neřešila, hojila de krásně, přece jen tam šel vzduch 🙂 děkuju 🙂

anehap
3. dub 2021

@apollo20 ten Hemagel zabrání hnisání, taky jsem měla obří bříško - 2 x, obě děti kolem 4 kg, naštěstí sekci jen jednou...určitě si ten Hemagel dávej i na noc, ideální je něčím to přelepit, ale to je někdy problém, kolem té jizvy je to dost citlivý

maaaadlaaaaa
4. dub 2021

@apollo20 podle mě je týden brzo to nějak řešit. Mně převis zmizel až teď. Jsem čtyři týdny po a jen jsem pravidelně oplachovala vodou a sem tam namazala gelem s bylinkami na hojení hráze, co jsem si koupila po porodu. Oleje a sádla jsem se bála, dokud to nebyla opravdu jizva. Teď masíruji trezalkovym olejem. Převis mě taky dost vyděsil, ale opravdu sám zmizel. Po dobu šestinedělí odpočívej a břicho moc neřeš. Pokud kojis půjde to rychle dolu. 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru