Jak si ulehčit porod?
Ahojte, za pár dnů mám termín, v rámci přípravy piju maliníkový čaj, jím datle, občas i lněné semínko (to spíše jen tak 3-4x týdne) a tak mě napadlo, zda poradíte, co dělat když už to příjde. Je něco, čím si mohu pomoct k lepšímu porodu? Co dělat, nebo nedělat?
@anonym_autor já jsem teda byla v nemocnici 2dny před vyvoláním, dělaly mi sestřičky nápařky a vyšla jsem 2x nemocnici po schodech až do posledního patra 😂. Ve 22h přišly kontrakce, ale porodila jsem až ve 12 v poledne 🤭 ... Jinak maliník a lněné jsem taky používala a občas těhotenskou jógu či protažení 😉 .
Chtěla jsem napářku, ale než jsem dodělala všechny věci (zavařovací sezóna v plném proudu 🙂), tak jsme jeli a taktak to stihli. Takže za mě pracovat a u toho tančit na skočnou hudbu 😁 Jo a při kontrakci dýchat podle hypnoporodu.
Chtěla jsem napářku, ale než jsem dodělala všechny věci (zavařovací sezóna v plném proudu 🙂), tak jsme jeli a taktak to stihli. Takže za mě pracovat a u toho tančit na skočnou hudbu 😁 Jo a při kontrakci dýchat podle hypnoporodu.
@lenerka1 Děkuji, můžete mi prosím upřesnit jak se dýchá podle hypnoporodu? To bych chtěla zkusit 😊
Hlavne poslouchej své tělo a nenech se natlacit do něčeho, co nechceš. Mě při prvním všichni říkali, že musím chodit, hybat se, na míči...a já nemohla...nešlo to..chtěla jsem jen ležet. I na samotný porod si tělo automaticky řeklo, že chci ležet na zádech.
U druhého jsem se naopak chtěla hýbat, hodně jsem odpoledne chodila, dala si vanu a porodila 30min po příjmu v porodnici. A tělo si automaticky řeklo, že bude rodit na boku.
Takže fakt poslouchat tělo!
Děkuji holky, takže pokud to půjde chodit, nebo alespoň být ve svislé poloze a hezky dýchat při kontrakci..
A nějaké podpůrné prostředky? Mám vypít ješte i ten maliníkový čaj, jak to začne, nebo si dát ještě něco jiného?
Nebránit svému tělu, být uvolněná a ne ztuhlá a ve stresu. Tělo se musí roztáhnout a když ho někdo v nervozitě svírá, tak to zbržďuje. Takže i když to pak začne dost bolet, tak tu bolest přijmout a uvolnit se. Jinak maliník, datle a lněné semínko jsou fajn, taky jsem je jedla. U prvorozené jsem poté měla teplou sprchu, ta taky dost uvolní a zrychlí to. Druhorozený byl rychlík 😀 (ale prvorozená docela taky, čekala jsem to mnohem horší).
Moje sestra je dula, říká, že hodně dělá i hlava, to jak se cítíš, jestli jsi v pohodě, nebo jsi ve stresu, stažená strachy. No je to teď taková panská rada😅
Z těch pozic si musíš vyzkoušet, co ti sedne. Jestli budeš mít chuť být na 4,nebo na boku, tak buď, jestli se ti bude chtít chodit, tak choď, jestli ne, tak nechoď. Nenech se nutit, co ti není příjemné.
Ona sama byla před svým prvním porodem na kurzu hypnoporodu od Jemného zrození. Tam doporučovaly lektorky hluboké nádechy a hluboké výdechy. Kontrakcím tam neříkají kontrakce, ale vlny, že to máš přijmout, prodýchat, ne se tomu bránit.
S tím maliníkem, bych se řídila svým tělem, jestli na to budu mít chuť, nebo ne.
Švagrové doporučovali v porodnici bylinnou napářku, aby jí to pomohlo rozjet porod.
Moje sestra je dula, říká, že hodně dělá i hlava, to jak se cítíš, jestli jsi v pohodě, nebo jsi ve stresu, stažená strachy. No je to teď taková panská rada😅
Z těch pozic si musíš vyzkoušet, co ti sedne. Jestli budeš mít chuť být na 4,nebo na boku, tak buď, jestli se ti bude chtít chodit, tak choď, jestli ne, tak nechoď. Nenech se nutit, co ti není příjemné.
Ona sama byla před svým prvním porodem na kurzu hypnoporodu od Jemného zrození. Tam doporučovaly lektorky hluboké nádechy a hluboké výdechy. Kontrakcím tam neříkají kontrakce, ale vlny, že to máš přijmout, prodýchat, ne se tomu bránit.
S tím maliníkem, bych se řídila svým tělem, jestli na to budu mít chuť, nebo ne.
Švagrové doporučovali v porodnici bylinnou napářku, aby jí to pomohlo rozjet porod.
@levandule_k Děkuji, vím, že hlava dělá hodně a stres porodu určitě nepřispěje, jenže lehko se to říka a hůř pak realizuje.. Na to jak být v klidu asi nejsou nějaké rady? 🙈
@levandule_k Děkuji, vím, že hlava dělá hodně a stres porodu určitě nepřispěje, jenže lehko se to říka a hůř pak realizuje.. Na to jak být v klidu asi nejsou nějaké rady? 🙈
@anonym_autor Já jsem nerodila, ale moje sestra mi o první porodu vyprávěla. Byl to pro ni velký zážitek. Do té doby jsem slýchala o porodu jako bolesti, krev stříkala všude, zkrátka horor, ona o tom mluvila jako o dojemném zážitku. Ano, ta závěrečná fáze bolela, to nepopírá, ale dá se s bolestí pracovat. Vlastně to v jejím podání zní jako taková skoro pohodička. Takže možná budu jednou pěkně překvapená😅
Nějaký zázračný lifehack asi nemám. Moje švagrová párkrát o tom mluvila a měla jsem z ní pocit, že mě chce vyděsit, abych si to jednou pěkně vyžrala. Už ji trochu znám. Kdybych neměla ségru, tak mě tím rozhodí, takhle jsem to měla v paži. Prostě vím, že to jde i jinak.
Obecně mi pomáhá rozklíčovat si proč se bojím, co je kořenem toho strachu, pak se sice z nějaké situace bojím dál, ale je to snesitelnější.
Mě uklidňuje vůně levandule, takže si vzít sebou aroma olej, ale také to může být takový fofr, že ho nestihneš použít.
Naposlouchat nějaké zkušenosti, kdo měl hezký porod, co pro to ty ženy udělaly. Hezké příběhy najdeš i webovkách Jemného zrození.
Asi možná vědět, co předem chceš, někdo nechce epidurál, nástřih. Má to ve svých porodních přáních.
Jestli tam jde s tebou partner, tak ho předem instruovat, co chceš.
Hrozně důležitá je důvěra v personál, když víš, že budou respektovat tvoje přání.
@lenerka1 Děkuji, můžete mi prosím upřesnit jak se dýchá podle hypnoporodu? To bych chtěla zkusit 😊
@anonym_autor Jejda, to se na pár řádcích těžce popisuje...pokud si pamatuju dobře, při kontrakci jsem se snažila břicho co nejvíc nafouknout a pomaličku vyfukovat. Měla jsem půjčenou knihu Hypnoporodu a ta mi moc pomohla, jak s nácvikem uvolnění, tak s dýcháním v první i druhé fázi porodu, tak s pochopením, jak to vlastně celé funguje a proč je řízené tlačení spíš škodlivé. Potvrdila jsem si to při cvičení s aniballem i následně při porodech (jen jsem musela ignorovat pokyny PA 😁).
Malinik jsem pila teda ve velkym🤣 navic mi moc chutnal...a jeste rada,kdyz uz nejde epidural,a myslite si ze to nedate,maji takovou zazraznou injekci,nalbufin,ted mne vsichni poslou do haje,ze je to oblbovak,asi jo,ale pro mne to byla zachrana ke konci v nejhorším,ze vim,ze tohle muzou dat,pozde,kdybych to nahodou nezvladala
Snazit se co nejvice pochopit co telo zrovna dela. Nebranit se bolesti, ale prijmout ji jako cestu jak prichazi na svet miminko. To chozeni - treba pro me bylo nezbytne (zcela vazne me po porodu ze vseho nejvic bolely nohy - podle me jsem dala alespon 20 km :D ). Jak jsem si lehla nebo sedla a prisla kontrakce, byla to strasna neprodychatelna bolest. Ale kdyz jsem se s tim "neprala", ale snazila poslouchat kam me ta bolest tlaci a chodila, pri kontrakci se oprela o skrinku, treba trochu rozhoupala boky a intezivne si predstavovala, jak vnitrni svaly prave otaceji miminko do spravne polohy - bylo to naprosto snesitelne.
Nepila jsem nic, jen jsem strasne moc chtela porodit prirozene po predchozim cisari.
Malinik jsem pila teda ve velkym🤣 navic mi moc chutnal...a jeste rada,kdyz uz nejde epidural,a myslite si ze to nedate,maji takovou zazraznou injekci,nalbufin,ted mne vsichni poslou do haje,ze je to oblbovak,asi jo,ale pro mne to byla zachrana ke konci v nejhorším,ze vim,ze tohle muzou dat,pozde,kdybych to nahodou nezvladala
@lenivekotatko Je v pořádku, když ti to pomohlo a může to být pro někoho velmi uklidňující, že je tahle možnost. Jen je dobré znát účinky nalbuphinu.
"Oblbovák" je to určitě, když patří do skupiny opiátů.
Mně extrémně pomáhalo sedět v tureckém sedu. Turecký sed v kombinaci s epiduralem mě během 20 minut dostal ze 4cm na 10 a dítě ze mě vylítlo na dvě kontrakce 🙂. Doktorka ni potvrdila, že ten turecký sed tomu mohl hodně pomoci, nechápu, proč se nedoporučuje. Mně v něm navíc bylo nejpohodlněji. S prvním dítětem trvala fáze tlačení před hodinu a s druhým 10 vteřin a vůbec jsem netlačila.
@anonym_autor Já jsem nerodila, ale moje sestra mi o první porodu vyprávěla. Byl to pro ni velký zážitek. Do té doby jsem slýchala o porodu jako bolesti, krev stříkala všude, zkrátka horor, ona o tom mluvila jako o dojemném zážitku. Ano, ta závěrečná fáze bolela, to nepopírá, ale dá se s bolestí pracovat. Vlastně to v jejím podání zní jako taková skoro pohodička. Takže možná budu jednou pěkně překvapená😅
Nějaký zázračný lifehack asi nemám. Moje švagrová párkrát o tom mluvila a měla jsem z ní pocit, že mě chce vyděsit, abych si to jednou pěkně vyžrala. Už ji trochu znám. Kdybych neměla ségru, tak mě tím rozhodí, takhle jsem to měla v paži. Prostě vím, že to jde i jinak.
Obecně mi pomáhá rozklíčovat si proč se bojím, co je kořenem toho strachu, pak se sice z nějaké situace bojím dál, ale je to snesitelnější.
Mě uklidňuje vůně levandule, takže si vzít sebou aroma olej, ale také to může být takový fofr, že ho nestihneš použít.
Naposlouchat nějaké zkušenosti, kdo měl hezký porod, co pro to ty ženy udělaly. Hezké příběhy najdeš i webovkách Jemného zrození.
Asi možná vědět, co předem chceš, někdo nechce epidurál, nástřih. Má to ve svých porodních přáních.
Jestli tam jde s tebou partner, tak ho předem instruovat, co chceš.
Hrozně důležitá je důvěra v personál, když víš, že budou respektovat tvoje přání.
@levandule_k Nemusela se tě snažit vyděsit. Prostě je každý porod jiný 🙂. Já měla první otřesný, trval 23 hodin, nakonec mi po porodu miminko málem zemřelo na novorozeneckou sepsi. Kdybych ten porod popisovala, tak je to horor i bez snahy někoho plašit. Naopak druhý porod byl krásný, bezproblémový, za odměnu. A to jsem k němu šla pochopitelně mnohem vystresovanější než k tomu prvnímu.
@levandule_k Nemusela se tě snažit vyděsit. Prostě je každý porod jiný 🙂. Já měla první otřesný, trval 23 hodin, nakonec mi po porodu miminko málem zemřelo na novorozeneckou sepsi. Kdybych ten porod popisovala, tak je to horor i bez snahy někoho plašit. Naopak druhý porod byl krásný, bezproblémový, za odměnu. A to jsem k němu šla pochopitelně mnohem vystresovanější než k tomu prvnímu.
@lvl16 Souhlasím, že každý porod je jiný, každá máme jiný práh bolesti, jiné očekávání, lidsky nám sedne nemocniční personál atd. Švagrovou už trochu znám a vím co a jak prezentuje a jaká její (ne)přejícnost. Tam je to z její strany, já jsem to měla takhle, tak ať si tím taky projdeš. Náročnější to měla, to nechci nijak shazovat, ale nechci se nechat stáhnout do nálady, že se budu vyděšená už teď, protože ona to tak měla.
Mě uklidňovalo vědět, že tam bude moje dula a partner, snažila jsem se nebránit kontrakcím, fakt vědomě jsem se snažila nestahovat. Prodýchávat stylem, dlouhý nádech nosem a dlouhý výdech pusou. Jinak jsem to vždy přijímala tak, jak to přicházelo. Věděla jsem, že stát se může cokoliv, ale samozřejmě vizi jsem měla.
A jak už tu zaznělo, nedělat, co je ti nepříjemné. Já u prvního porodu načteno, že jakmile to začne, tak se hýbat. Tak jsme šli do lesa, jenomže porod pak trval přes 30 hodin a já vyřízená. Dula mi pak řekla, že na začátku právě odpočívat, když to ještě jde.
Mně pomohl hypnoporod tak, že jsem měla dva opravdu bezbolestné porody. Podstatou hypnoporodu je uvolnit se a zrealxovat tělo tak, aby porodilo "samo". Během rozjíždějících se kontrakcí se dlouze a pomalu nadechuješ do břicha, opravdu co nejdelší nádech, pak rychlý výdech a znovu, abys většinu kontrakce strávila nádechem. Při vlastním porodu je to pak pomalé vydechování směrem dolů, aby ses uvolnila a vůbec vědomě netlačila, a k tomu si představuješ něco, co ti pomáhá se otevřít, třeba rozvíjející se poupě nebo vlny rozbíhající se po vodě. Jde o to, že málokdo umí tlačit břichem, aniž by ses stáhla dole, takže při řízeném tlačení cpeš miminko proti porodním cestám, které silou stlačuješ. Takže je lepší se uvolnit, a tam, kde je potřeba tlačit, si tělo zatlačí samo. A dělat to, co ti dělá dobře. Mně třeba vzpřímená poloha zrychlovala kontrakce, ale moc, takže to začínalo bolet, líp mi bylo vleže na boku, porod postupoval pomaleji, ale klidněji. A úplně nejlíp mi bylo v hlubokém záklonu na záchodě 🙂 A hodně mi pomohly Bachovy záchranné kapky (rescue caps) pokaždé, když na mě šel strach a panika z bolesti, kterou jsem si pamatovala z prvního porodu.
Děkuji holky za rady 🙂 Doufám, že něco pomůže..

Na kurzu nam radili co nejméně lezet,v průběhu porodu,hodne chodit..kdyz to jde,minimalne aspon svisla poloha,prece jen gravitace atd... Mne samy kontrakce nutily chodit,myslim ze jsem v den porodu ušla tak 20 km🤣🤣 a hlavně se uvolnit, myslet na to,ze uz to za chvili bude,tech 9 mesicu pro mne pekla teda🤣 se blizi ke konci🤣🤣 malej se narodil za cca 2 hod od prijezdu do porodnice,coz bylo mozna az moc rychly,ale ... Jeden ,,kosmeticky,, steh...uprimne nemam zadne trauma z porodu,ba naopak jsem se smala i na porodnim boxu