Jídlo při porodu. Jaké jsou vaše zkušenosti?
Bylo vám při porodu umožněno/dovoleno jíst? Je zákaz jídla při porodu něco, co se u nás v porodnicích i nadále drží?
@mrkvovydort taky jsem neměla nejmenší chuť na jídlo. 😃 Asistentka mi nosila cukrový nápoj a během mého velmi dlouhého porodu jsem do sebe nasoukala akorát jednu kapsičku s přesnídávkou. Všechno ostatní bych stejně vyblila. 😁 Ale ten hroznový nápoj přišel vhod.
Najedla jsem se doma, rodila jsem 2* v noci a to jídlo v nemocnicích nepodávají a když mám hlad, jsem mrzutá 😁. No a u prostřední se mě ptali, jestli chci oběd, tak jsem se podivila, proč jako ne? Že prý některé maminky zvrací, tak doporučuji se nepřejíst. Zákaz to vysloveně nebyl.
Tak já měla oba porody hodně rychlé, takže na jídlo jsem ani nepomyslela, ale po obou mi hned dali jídlo a to u druhátka bylo kolem šesté ranní.
@mrkvovydort já jsem si dala chlebíčky a čokoládu, ale chodili mě prudit, že bych jíst neměla. Ale já fakt měla hlad, tak co jsem měla dělat...
Kvůli zákazu jídla jsem měla první porod protahovaný. Jsem velmi hubená, tělo nemá zásoby. Před večeří jsme odjeli do porodnice, vzala jsem si jídlo s sebou. Byla jsem ve stavu, kdy se jíst dalo, ale zakázali mi to, hlad jsem měla a jídla se dožadovala, vím, že bez pravidelného jídla nemám energii. Porod se sice rozběhl dobře, ale skutečně mi došly síly, protahovalo se to. Nakonec bylo miminko v pořádku, ale já ne, omdlela jsem a nebyla jsem schopná se ani posadit. Několik dnů jsem byla plně závislá na péči. Naprosto zbytečně. U dalších porodů jsem se už nedala a jídlo si pohlídala.
@mrkvovydort já jsem měla jeden porod placentu vepředu a dost sem krvácela, nemohla jsem jíst kvůli případnému cisari. Za 5 hodin byla malá na světě.
Druhý porod překotný, malá byla venku do 20 minut, takže jsem taky nejedla
@mrkvovydort Já měla porod vyvolávaný, na začátku kontrakcí těsně před odchodem na porodní sál mi ještě přinesli oběd, ale absolutně už jsem neměla hlad. U porodu mi nikdo jídlo nezakazoval, ale cokoli kromě vody jsem zvracela. Nechápu, jak někdo u porodu může jíst. Nakonec to bylo dobře, porod skončil císařem. Na JIP jsem pak ležela s paní, která měla akutní císař, najedla se před ním a pak jim na sále vdechla zvratky.
Rodila jsem 38hodin, na hekárně jsme jídlo dostali, na sále samozřejmě ne. Hlad jsem fakt nepociťovala, ale měla jsem dle rady z kurzu připravený "porodní nápoj" - v podstatě ionťák, jehož součástí byl i grep a dostala jsem za něj vynadáno...
Mě zakázali dokonce i pít vodu. Bylo mi horko a v porodnici suchý vzduch, úplně mě z toho pálilo v krku a mohla jsem si jen vypláchnout pusu. Prý kvůli případnému císaři.
S tím císařem je to už překonaný, já jedla normálně, nepočítalo se, že bych měla jít rodit, no a najednou císař, tak říkám a anestezioložce, pomoc jedla jsem, ona na to, že to neva, že si poradí...
Rodila jsem 38hodin, na hekárně jsme jídlo dostali, na sále samozřejmě ne. Hlad jsem fakt nepociťovala, ale měla jsem dle rady z kurzu připravený "porodní nápoj" - v podstatě ionťák, jehož součástí byl i grep a dostala jsem za něj vynadáno...
@kuki012 no právě kamarádka měla zákaz i na hekárně rodila 24 hodin a byla úplně vyčerpaná a zesláblá😮💨
Mně to přijde na hlavu, zkusila jsem si o tom něco odborného načíst a helemese - benefity hladovění nula a navíc s jídlem je ten porod podle studií dokonce rychlejší.
Díky za odpovědi!
Dnes jdu na prohlídku porodnice, tak se na to chci zeptat.
Ja jist mohla, ale nemela sem na to ani pomyšlení teda. Jenom sem pila a to docela dost no.
Kvůli zákazu jídla jsem měla první porod protahovaný. Jsem velmi hubená, tělo nemá zásoby. Před večeří jsme odjeli do porodnice, vzala jsem si jídlo s sebou. Byla jsem ve stavu, kdy se jíst dalo, ale zakázali mi to, hlad jsem měla a jídla se dožadovala, vím, že bez pravidelného jídla nemám energii. Porod se sice rozběhl dobře, ale skutečně mi došly síly, protahovalo se to. Nakonec bylo miminko v pořádku, ale já ne, omdlela jsem a nebyla jsem schopná se ani posadit. Několik dnů jsem byla plně závislá na péči. Naprosto zbytečně. U dalších porodů jsem se už nedala a jídlo si pohlídala.
@zuzkasim To je šílené, fakt úplně zbytečná komplikace... Kdyby to člověk tušil, tak se nají předem doma, že?
Prudí s tím často zbytečně, holt "dycky se to takhle dělalo... ". Když je porod dlouhý, tak určitě pomůže mít energii, samozřejmě jíst s rozumem a mírou. Nejlepší to bylo u třetího, byla jsem dlouho doma a řídila se svými potřebami a intuicí, něco málo jsem pojedla a hlavně pila.
Díky za odpovědi!
Dnes jdu na prohlídku porodnice, tak se na to chci zeptat.
@mrkvovydort Pokud je porod fyziologický, tak to nemají, co "zakazovat". 🙂
Když budeš mít hlad, tak se prostě najez, však si vezmi nějaké jídlo s sebou.. banán, buchtu, hroznovy cukr, něco co dodá energii. Nikdo Ti nema co zakazovat jist. Porod je mega výkon, potřebuješ sílu a ne být hladová.
@mrkvovydort kamaradka anesteziolozka by se krizovala, kdybys během porodu jedla, protože kdyby porod nepostupoval a došlo by na akutní císařský řez,tak to, že si během porodu pěkně bastis může být nakonec pěkný průšvih. Nedoporučuje se to právě z tohodle důvodu.
U vyvolávaného porodu mi po zavedení tablety říkali, ať se najím, ale ne moc. Že když je plný žaludek a ty kontrakce tlačí, tak se pak zvrací. A hlad jsem rozhodně neměla a ta přesnídávka s piškotem, co na mě čekala na pokoji, byla to nejluxusnější jídlo 🙂
U druhého porodu byl akutní císař, tam jsem měla zrovna po lehkém obědu a řekla jsem to anesteziologovi. Myslím, že to je primárně pro něj důležitá informace a nějak to zohledňuje v medikaci.
@kuki012 no právě kamarádka měla zákaz i na hekárně rodila 24 hodin a byla úplně vyčerpaná a zesláblá😮💨
Mně to přijde na hlavu, zkusila jsem si o tom něco odborného načíst a helemese - benefity hladovění nula a navíc s jídlem je ten porod podle studií dokonce rychlejší.
@mrkvovydort opravdu záleží, já měla první porod akutního císaře a opravdu jsem celou sekci problila. U druhého porodu mi bylo na blití celý porod, vůbec jsem nejedla celý den a malá měla kvůli tomu pak špatně ozvy. U třetího porodu jsem celý porod pila ten hroznový cukr, jídlo bych taky nepozřela. Ale s tím cukrem to bylo fajn a malý měl ozvy v pořádku. Já nespala přes 30 hodin kvůli kontrakcím a byla jsem celkově KO.
@mrkvovydort dva porody a na jídlo jsem neměla ani pomyšlení
Mě zakazovali i pít. Což bylo peklo. Byla jsem fakt vyprahlá. Na jídlo jsem pomyšlení neměla.
Ale zažila jsem v porodnici paní, co rodila 3 dny, nedovedu si představit, že by byla celou dobu o hladu a žízni.
U nás pití nevadilo, ještě naopak doporučovali láhev se savičkou a pak hroznový cukr.
Jídlo už si nevybavuji.
Ja jsem měla kontrakce dlouho a tak silné až jsem několikrát zvracela. Na jídlo ani pomyšlení. A další dny jsem neměla vůbec hlad.
Druhý byl císařský a to jsem měla instrukce, že mám hodně pít. Jídlo jsem dostala za asi 10 hodin po porodu na večeři, zopár piškot. Hlad jsem měla až další ráno.
@mrkvovydort Oba moje porody začaly tím, že jsem se s odpuštěním čistila shora i zdola - zvracení a průjem. A v podstatě jsem za to byla ráda, protože kdybych si pak ještě měla hlídat svěrače a záklopky, nedopadlo by to vůbec dobře 😄. Naštěstí to byla opravdu taková rychlovka, že jsem ani nestihla pocítit hlad nebo slabost, takže jídlo nebylo potřeba. Dovedu si představit maximálně hroznový cukr, kdyby to mělo trvat déle.
Zato ovšem další dny jsem měla takový hlad, že bych snědla slona a pořád jsem vyhlížela návštěvy a ptala se jich, jestli mi nesou jídlo 😉. (Sežrala jsem za ty dva dny v porodnici mj. celou velkou Nutellu.)
Neměla jsem omezené ani jídlo ani pití
První porod nešel dobře vyvolat a hrozilo se císařem, takže jsem byla klasicky nemocničně od půlnoci na lačno, bez jídla a pití do tří odpoledne, dali mi myslím kapačku s tekutinou. Nějak jsem to dala, ale jakmile jsem se po porodu mohla najíst, tak se mi udělalo neskutečně lépe, přestala se mi točit hlava a už mi nebylo na omdlení. U druhého porodu by mě jíst nechali, ale bylo to rychlé a byla jsem po jídle, tak jsem na to ani nevzpomněla.
@mrkvovydort kamaradka anesteziolozka by se krizovala, kdybys během porodu jedla, protože kdyby porod nepostupoval a došlo by na akutní císařský řez,tak to, že si během porodu pěkně bastis může být nakonec pěkný průšvih. Nedoporučuje se to právě z tohodle důvodu.
@squezy no vidíte a mě ve Vyškovské porodnici "nutili " abych jedla. Aspoň polívku, aspoň pár lžiček.. zvracela jsem a neměla na jídlo vůbec chuť.
Porod je fyziologický proces a je normální, že když máš hlad, že se najis.
Každé tělo je jiné. Třikrát jsem vědomě rodila hladová, abych měla bystré smysly. Určitě bych se jinak bolestí pozvracela. Všechny tři porody byly překotné a vždycky jsem cítila, že se porod blíží.

No já u porodu zrovna na jídlo fakt nemyslela 😆 po něm ano, dostala jsem najíst. 😆😆