Odmítnutí vyvolání porodu, máte zkušenost?
Někdo se zkušeností odmítnuti vyvolání porodu? Z jakého důvodu? Podařilo se Vám nakonec porodit prirozene? Děkuji
@urtica a to ti porod vyvolavali, ze to slo tak extremne dlouho? a ta rucicka u hlavicky pri porodu tve dcery, nasledoval nejaky problem, nebo "jen"nesla ven?=omluva za tolik zvedavych otazek?
jinak k tvym pocitum behem porodu, myslim ze to tak je normalni. zena dle me zazije extremni bolest,(kterou nikdy v zivote nepocitila) ktera je sice ucinna, ale v tom tranzu si myslim to moc neuvedomuje. vnima jen tu bolest a prosi vsechny, aby uz to skoncilo, a je jedno jak. takove myslenky mi sly hlavou...bylo mi fuk jak to bude, hlavne at je konec...
@hz Ne, porod vyvolávaný nebyl, ale nepostupoval (neotvírala jsem se) - a pokud jsem to správně pochopila, tak ta zaklíněná ručička mohla s nepostupováním porodu souviset...
Díky za reakci - já si právě s těmito pocity připadám jako exot - zvlášť, když čtu občas příspěvky "z druhé strany barikády"...ale možná to tak není - možná je to jen něco o čem se moc nemluví 🙂.
@urtica já to měla úplně stejně jako ty.. Rozumove jsem věděla že mi na malém záleží ale pocitově jsem jenom chtěla aby všechno skončilo.
@urtica a měla jsem to stejně i co se týče délky porodu a kontrakci.. 33h, kontrakce po celou dobu.. A to byl malej ve správné poloze a druhá doba porodní byla blesková, ale prostě jsem se neotevirala a epidural neměla.
@karlajasmine Díky! Jj, tak to jsme měli podobné i s tím závěrem...já se otevřela během 20 min. z 3 cm na 10 cm a pak to šlo šupem...sestra mi nevěřila, že rodím - já už cítila hlavičku 🙂. Druhá doba porodní trvala cca 5 min. 🙂.
Řekli Ti, proč to trvalo tak dlouho?
@urtica řekli, že jsem si to zablokovala psychicky strachem. A myslím, že je to pravda.. Příště to zkusím vzít psychicky za jinej konec a napojit se psychicky na dítě.. Víc se uklidnit.. Uvidíme..
@urtica mluvis mi castecne z duše, pred porodem, posledni den, sem se.bohužel dostala do stavu, že mi.bylo jedno, co dite... poslední dve.hod mi to bylo fakt sumak, hlavme ať je konec. A to sem.nemela.nijak hroznej dlouhej porod. Ale psychicky me odrovnalo 11dni prenaseni, myslím, ze kdybych porodila nejak rouimne kolem terminu a zaclo by to doma, bylo by to jine
Jinak tesne po porodu, kdyz mi ji chtěli ukazat. Sem rekla ze ji videt nechci 🙂 ale pak uz v pohode. Ale nejs teda ta supr matka, ktera ma pocit, ze ma dokonaly dite a nic jinyho nepotřebuje 🙂
@karlajasmine Tak to se určitě stát může - u mě hrála psychika nejspíš taky nemalou roli...říkala jsem si, že i proto byla 2. doba porodní tak rychlá - tu prej řídí adrenalin 😀 .
@alboo Díky! Chápu - přenášení jsem se taky bála - říkala jsem si, že to musí bejt pěkně "na budku"🙂.
Ja nechapem, preco dnes niekto necha zenu trapit 33 hodin preboha s nepostupujucim porodom...mne doktor poveda na zaciatku vyvolavania, ze ak porod nebudem postupovat tri hodiny, ze mi spravia cisarak, jedine, ze si budem zelat pokracovat ja prirodzenou cestou..a viem, ze to tak naozaj robia a to som nemala nikoho vybaveneho, ani nic.. ale bola to sukromna nemocnica,..OMG 33 hodin...
MNO holky mě to tedy taky přijde šílený 33hodin..a pak jsou z toho akorát traumata..to se není čemu divit, že už je vám pak v takovým stavu všechno jedno s tím se vůbec netrapte..tady se všichni hrozně bojí císaře, přitom je to jako lepší než toto..😑
@prdecek "Dr. ví nejlépe, proč to tak je potřeba a pak se může stát cokoliv, když se odmítne. Mě třeba vyvolávali oba kluky proto, protože měli vysokou porodní hmotnost, oba byli přes 4 kg, tak to chtěli mít pod kontrolou. Prvního mi vyvolávali 39+3 a druhého 40+1 a ani jednou jsem si nedovolila říct, že ne."
No tak seš ženská co by si nechala i nohu řezat kdyby pan doktor řekl že to je potřeba.Díky lidem jako seš ty si pak doktoři myslí že si s každým můžou dělat co se jim zachce.4Kg to jsou fakt obři.Ženská co si nechá vyvolat porod týden před termínem kvůli ODHADU velké váhy.No já fakt padám a ještě to tu bude dávat jako příklad zodpovědného přístupu. Vyvolávat týden před terminem pouze kvůli vahovemu odhadu není zdrav.indikace jde o tzv.elektivní vyvolání tzn rutině z důvodu "prostě proto" a jde o postup nedoporučený Světovou zdravotnickou organizací.
Pro tvoje info.Termín porodu pokud žena neví kdy přesně měla ovulaci,je pouze odhad.Dostává mě ta bezbřehá důvěra v lidi co v životě neviděli porod bez zásahů a ani neví jak má probíhat a na všem hledají patologie,když je porod přirozený proces!
@mrs_v me fascinuje, jak si muzes dovolit delat takovehle soudy bez toho, abys byla u situace pritomna a mela alespon zakladni informace. Kdybych ja cekala tak velke dite, tak nemam jaksi konstrukci na to ho dostat prirozene na svet, cili zasah bude samozrejme na miste. Holt pro nekoho je takovy odhad uz rizikovy, at uz si o tom internetova odbornice jako ty mysli cokoli.
@kacca11 jenže proč má žena strach z velikosti?Protože od začátku těhotenství poslouchá jak to nezvládne.Jen málo kdy je velikost dítěte takovej problém aby žena nezvládla porod.Jenže to by musel někdo ty holky podporovat v tom že to zvládnou.Vsadím se že rodila ve FN Brno tam totiž někteří dr.milují vyvolávat porody.Přijde ti normální aby pak člověk měl indikaci k tomu či onomu podle toho ne jaký je jeho stav ale ke komu se zrovna dostane?
Vyvolávání způsobuje u dětí závazné následky na psychice včetně sklonu k psychickým poruchám a když to někdo cpe do diskuze jako zodpovědný přístup tak ať se nediví že s tím všichni nemusí souhlasit.
@mrs_v zkus zacit pouzivat i vlastni hlavu a snaz se pristupovat ke kazdemu individualne, nejen cist senzace a radoby alternativni clanky na netu.
Ono je hezky nadavat na doktory, ale ani kopec podpory tu panev nerozsiri.
Sice se tu ohanis nasledky vyvolavaneho porodu, bububu, ale komplikace vznikle rozjetim prirozeneho porodu ve chvili, kdy je dite uz prilis velke, jsou holt nic. Ja se fajt nestacim divit, co tyhle stranky snesou.
@lajla mě takový pindy nemůžou rozhodit.Jsem zvyklá na to že ženy co se zajímají a snaží se hledat alternativy jsou ve společnosti shazovány a ponižovány.Člověk nemusí být doktor aby se dostal k určitým informacím.To že česká medicína naprosto ignoruje určité spektrum výzkumů které se porodnictvím zabývají,je jen k její škodě.Nebo se sami zamyslete nad tím jak je možné že skandinávské země mají při polovičním procentu indukcí a cisarskych řezů,lepší výsledky mateřské a novorozencké úmrtnosti.Asi je to záhada.
@kacca11 to nejsou žádný radoby alter články.To jsou mimo jiné i zkušenosti PA z její 30 leté praxe a i nemocniční PA co pracují jwn na porodnich salech se shodují na tom že se dnes vyvolává příliš brzy a zbytečně a vede to k enormnim poctum cisarskych řezů který samy o sobě představují z hlediska následných komplikací mnohem větší riziko pro matku.
Mě strašně vytaci jedna věc.Ženy tady totiž nemají informace.Když odmitneme nějaký postup tak je na nás činěn nátlak a nezdrahaji se používat "argumenty" jak dítě určitě zemře aniž by nám třeba někdo řekl rizika toho postupu který navrhuje.Ještě jsem neviděla informovaný souhlas s vyvoláním který by vysvětlil jak 2/3 porodu při podání oxytocinu končí akutním SC.A co mě štve že tady ženy žijí v iluzi že příchodem do porodnice předávají odpovědnost za sebe a své dítě lékařům a neřeší jestli je ten daný postup nejlepší v té chvíli. A tady teď konkrétně myslím tuhle stránku,ale i stránky typu Vše o mateřství a emimino a pod,je ten přístup brán jako zodpovědný a nejlepší a běda jak si to někdo dovolí rozporovat.
80% z vás tu zapaleneji řeší barvu kočárku než to jak a s kým a kde se narodí jejich dítě.Přitom ten porod to dítě ovlivní mnohem víc.
Protože mě dostává když někdo napíše "nedovolila jsem si odporovat" jakoby snad ti doktoři měli veškerou moc nad každou z nás vyřknout ortel a je nepřípustné aby si někdo "dovolil odporovat".A ještě mě vytaci když někdo ze svého "no problem" vyvolaného porodu,dělá normu a vůbec nereflektuje třeba to,že takový průběh značí že tělo samo by ten porod brzy spustilo.
@mrs_v vím o tom dost, alternativy atd nic nejde mimo mě...a nejen alternativní porody ale i medicína, jen pro zajímavost obě mě sestry rodily z rozhodnutí doma,ja nemohla...jsou situace kdy to nejde
Vždy je pro a proti, někdy se zvrtne porod doma a není pomocí...když v nemocnici,vetsinou se to dá zvládnout...je to každého věc, jinak já že 4 děti jsem dvě měla na šňůře,rodit doma jsem bez nich, obouvat se a navazet do konkrétního případu přesně jak pise
@kacca11 je nebetycna drzost, je jedno jakou máte zkušenost...kdo chce informace hledá a najde,kdo nechce nehledá a pak nadává...to jakým způsobem kdo a kdy rodí, byste měla nechat na rodičce a ne se vytáčet...i toto ovlivňuje váš zivoz
@lajla jo to je pravda že by mi to mělo být jedno ale problém je ten že ty varinaty prostě nejsou (údajně po nich není poptávka) a kdo chce "rodit jinak" musí se na to připravovat pomalu jak na vedení zakopové války.A trvám na tom že není normální aby o indukci či neindukci rozhodovalo zrovna to,na koho člověk narazí a znám spousty porodnic kde to tak je a ty ženský to vůbec neví.
A znám spousty případů kdy např. holka co měla v ČR úzkou pánev porodila v Německu v porodnim domě dítě přes 4kg a bez poranění a pak se musím ptát proč jsou ty ženy u nás tou velikostí, tak zastrašovány.
@lajla jo ale řekneme že nejsem úplně mimo obor i když nedělám přímo zdravotnictví tak to s tím má dost co společného a vidím to dnes a denně.Zastrašování a znevažování žen a jejich práv o sobě rozhodovat.Zatajovaní informací a pod.Vlastně mě to hrozně mrzí ptž to nejsou věci co by stály na technickém vybavení ale na přístupu a lidi co ten systém vedou to prostě nevnímají jako problém.
@mrs_v a napadlo te nekdy zacit u sebe a sveho pristupu? Nepristupujes k situacim individualne, plosne odsuzujes ceske zdravotnictvi, nedokazes si predstavit, ze si zena najde napr. doktora, kteremu skutecne muze duverovat? Ty tady soudis a odsuzujes na zaklade konkretniho pripadu vynasis naprosto nesmyslne obecne zavery... ach jo, nadavat holt umi kazdy. Sama zastrasujes a podavas polopravdy.
@mrs_v znám případ... těhotenství naprosto bez problémů, první doba taky, absolutně žádné náznaky jakýchkoliv problémů, ozvy v pořádku...došlo na tlačení a hned doktor držel hlavu, druha pro primáře, matka zákaz jakéhokoliv tlačení...vyhrezly pupečník...co by se stalo doma... víte? Já to nikomu neberu, mě nikdo nikdy nezastrasoval, naprosto chápu že se některá oddá doktorum po 30 hodinách bolesti...to že se některá nepta, je její hloupost, já se ptám a výptavam vždy na vše...slepičky nenapravite...stojím si za tím že kdo chce informace si najde,kdo ne nenajde...je to jak s léčbou nemoci...když dr nepomohli alternativa ano, ale nikdo ji nenabidne

@hz No...mluvím trošku o něčem jiném, tj pravda - ale princip je možná hodně podobný - ty "nesprávné pocity" a následné výčitky kvůli tomu.
Ta obrovská mateřská láska, jak píšeš, mi paradoxně opravdu naskočila hned po porodu, ale...Během porodu samotného jsem se dostala do stavu, kdy mi bylo úúplně jedno, co s malou bude - jestli to přežije nebo ne, prostě mi na ní - v tu chvíli - nezáleželo. Jediné , co jsem si přála bylo, aby byl konec. Bylo mi jedno jak.
Takže, když tu čtu komentáře jiných maminek o tom, jak ta bolest u porodu je jiná (někdo píše dokonce "krásná"), jak je to všechno v pohodě, protože to přebije to těšení na miminko a hormony, co se vyplaví atd., taky se stydím - já to tak prostě nevnímala (přestože dítko máme vytoužené - vymodlené).
@jirikova Technicky šlo asi hlavně o to, že porod byl hodně dlouhý - od prasknutí vody cca 32 hodin, od začátku kotrakcí 30 hodin. Posledních cca 7 hodin na oxytocinu - anestezii nebylo možné podat, protože jsem byla málo otevřená. Co mě vyděsilo, nebyla ani tak bolest samotná (i když po kapačce s ox. jsem lezla po stěně🙂 ), jako spíš absolutní pocit vyčerpání a toho, že se to děje bez mé kontroly.
Později mi bylo vysvětleno, že to takto probíhalo zřejmě proto, že porodní cesty nebyly připravené + dcera měla vpáčenou ručičku vedle hlavičky - narodila se se salutující ručkou.
Uvedomuju si, že to nebyl nijak strašný porod- nikomu nešlo o život - mně ani miminku, nemuseli ze mě dcerku páčit kleštěma (i když na konci jsem byla přesvědčená o tom, že to bude nevyhnutelné), nemuseli ji oživovat - byla sice vyčerpaná, ale v pořádku. Vím, že existují daleko horší porody, ze kterých se maminky oklepou a za rok jedou znova...🙂. Mají můj obdiv.
Já bohužel nejsem moc ocelová žena a ten strach jsem dosud nepřekonala...