Pochva po porodu - vrátí se normální stav?

micmal
23. čer 2014

Ahoj, omlouvám se, jestli už nějaká taková diskuze existuje, nenašla jsem skoro nikde odpověď a jsem už dost ve stresu....:/ nevím, jestli jste to některá někdy řešila po porodu nebo znáte někoho, kdo tento problém měl...včera jsem se po třech týdnech od porodu podívala na pochvu zrcátkem a vyděsilo mě, že vůbec nevypadá jako dřív (což chápu, že po porodu tam jistá změna být musí), ale vyděsilo mě, že nevidím prakticky žádný otvor, jen je tam vidět jakási boule zvrásněná (jestli to takhle se dá popsat)....zkoušela jsem najít nějaké informace a našla jsem jen info o výhřezu pochvy, dělohy atd., netuším, jestli to co mám já se ještě může vytratit (stáhnout zpět) a nebo to znamená nějakou operaci atd. Máte někdo nějakou (i malou) zkušenost?

micmal
autor
23. čer 2014

Ještě přidám, že porod byl první a dítko mělo přes čtyři kila...takže námaha pánevního dna a pochvy opravdu velká :/

ivasad.
23. čer 2014

Zkus cvičit tzv. Kegelovy cviky, určitě najdeš na netu, jakoby zadržovat silou močení, povolit a to několikrát denně opakuj. Po třech týdnech od porodu ještě není všechno v definitivní podobě. Cvič na posílení pánevního dna a na kontrole po šestinedělí ti dr řekne, zda je všechno ok.

alcar
23. čer 2014

Podle me je jeste brzy na nejake zavery. Ja tri tydny po porodu nemela siti jeste vubec zhojene. Naopak, v te dobe to bylo vubec nejhorsi. Pokud mas pochybnost, skoc si na gyndu. Ale myslim, ze i dr ti rekne totez, pokud neshleda nic patologickeho. 😉

micmal
autor
23. čer 2014

budu zkoušet tedy cvičit a počkám na konec šestinedělí...doufám, že se to časem samo po cvičení zatáhne...je mi z toho fakt do breku...měla jsem radost, že se malý narodil bez nástřihu a jen s jedním stehem a nakonec budu řešit tohle...díky moc za rady!

pear
23. čer 2014

@micmal To je ještě brzo - vše je určitě opuchlé, živé. Vždyť ani děloha není zatáhnutá. Nebála bych se ničeho.

micmal
autor
23. čer 2014

@pear děkuji za podporu, budu doufat v pokrok...cvičením snad nijak neublížím zatím

tonna
23. čer 2014

@micmal Buď v klidu, já to taky měla. Ale po 6ti nedělí to bylo najednou zase jako dřív. Od toho 4. týdne jsem právě při čůrání zadržovala a pouštěla. Nebo i ve stoje jsem jakoby všechno stáhla. Takhle po chvilkách vždycky pár sekund a prodlužovat. Bude to lepší a lepší.

micmal
autor
23. čer 2014

@tonna Ty jo ani nevíš, jak mi to teď dodává odvahu že to bude lepší....já jsem tip, co maluje hned čerta na zeď, tak už jsem viděla, jak to bude jen horší...tak díky moc za chuť do cvičení a zlepšování

tonna
23. čer 2014

@micmal No já se už připravovala na nějakou operaci, že mi vypadne děloha 😀 . Jsem hroznej plašan. Nakonec se to vyřešilo samo, ale bylo to nepříjemný. Cítila jsem to i při chůzi. Teď jsem 3 měsíce po porodu a všechno naprosto v pořádku. Takže vydrž, bude to dobrý.

micmal
autor
24. čer 2014

@tonna No jako bych viděla teda sebe, taky to právě cítím při chůzi a když dojdu z procházky domů, tak mě bolí i všechny vazy dole...hrůza, asi jak to drží všecko namožený pohromadě...takže vydržet a snad se to spraví. A ještě se zeptám, tys měla nějak větší mimčo nebo těžší porod? Jen mě zajímá, komu a proč se to děje...díky moc

tonna
24. čer 2014

@micmal No malej měl 3680g, tak si nemyslím, že by to bylo moc. Ale přišlo mi, že jsem ze sebe vytlačila snad úplně všechno, při prvním porodu to bylo v pohodě, až teď při druhým, jsem to právě měla. Tak jestli to bylo tím druhým porodem, že to bylo všechno povolenější. Nevím.

wenduliks
25. čer 2014

Ja si 2mesice po porodu jeste nemohla ani sednout! ☹ Ja se teda zrcatkem nedivala ( nemam na to zaludek,ani odvahu),ale vim, ze jeste 5.mesic po porodu to neni v puvodnim stavu. Taky to citim pri chuzi,sezeni atak… 🙂 Ale muzu te ujistit, ze se to opravdu kazdym tydnem lepsi. Maly mel skoro 4kg a porod jsem mela hodne narocny. Ale myslim, ze to ma po porodu vetsina zen. Tak drzim palce.

micmal
autor
25. čer 2014

@wenduliks díky také za uklidnění - já jsem se podívala, chtěla jsem juknout, zda tam je steh ještě nebo není a přitom jsem zjistila, co jsem nechtěla...možná někdy lepší nevědět 🙂 Tak děkuju za podporu! Ono je fakt, že člověk tady v té zrychlené době by chtěl všechno hned ...a někdy to prostě opravdu potřebuje čas.

micmal
autor
3. črc 2014

No tak jsem dnes byla u doktora a je to pokles poševní stěny přední i zadní...prý vyhlídky nic moc...jen ať zkouším cvičit...a že se ten stav možná nezhorší, ale ptal se mě, jestli jsem plánovala ještě další dítě, tak že to to ještě zhorší a pak je to na přišití do síťky či co...no je mi do breku...první porod a hned tohle :/ no jdu zkoušet najít na netu jakoukoliv radu nebo pomoc, jak s tím bojovat... 😒

tonna
3. črc 2014

@micmal Ty jo, tak to mě moc mrzí. Ale přijde mi, že jsi ještě brzo po porodu, že by se to ještě mohlo dát do kupy. Zkus si najít cviky na posilování pánevního dna. Možná ještě zkusit nějakýho jinýho doktora, třeba bude mít jiný názor.

goni
13. únor 2017

@micmal ahoj, jak jsi na tom prosim dnes? Mam ten stejny problem...nevim, jak se s tim da zit?:(

micmal
autor
13. únor 2017

@goni ahoj, teď jsem dva a půl roku cca od porodu a prakticky o tom nevím, ale popravdě, trvalo to dva roky a asi to nebude nikdy jako dřív, ale žít se s tím dá v pohodě...jen nesmím běhat a kašlání nebo nekontrolované pšíkání mi nedělá dobře :/ ale to jak to vypadalo i rok po porodu je teď úplně hrůzná historie, fakt se to zatáhlo...poctivě jsem tedy cvičila a fakt jsem tomu věnovala veškerý volný čas co s miminem zbýval :/ ale ťuk Ťuk...dobrý...teď jsem podruhé těhotná, tak se hrozím co nastane pak :(

goni
14. únor 2017

@micmal dekuji za pozitivni zpravu! Ne, ze bych jasala, ale urcite me to vytahne o kousek vzhuru z meho osobniho dna...

Muzes mi jeste ve zkratce rict, jak a co jsi cvicila a jestli jsi v tom zivote normalne fungovala nebo jsi dodrzovala nejaka opatreni? Delala jsi pak i nejake bezne sporty? Treba jizda na kole, plavani, turistika,...? A co sex? Kdyz cekate druhy, tak to zrejme jde?🙂 Mam pocit, ze mi tim skoncil zivot:/ A co ti na to zlepseni rekl mudr.?

Nepremyslis o cisari? Ja bych do normalniho porodu uz nikdy nesla:( a jsem tak zarputila, ze to rozhodne zakazu i sve dceri, az jednou bude chtit mit deti...ted jsou ji vsak pouhe tri roky;)

Diky

goni
14. únor 2017

@micmal jo a jeste, jak to tedy vypadalo pred druhym tehu na pohled? Mela jsi prazdny posevni vchod? Nebo aspon trochu? A co tvuj muz/pritel na to vsechno rikal?

micmal
autor
16. únor 2017

@goni cvičila jsem vtahování a povolování pochvy ať už podle fyzioterapeutky, která se tím zabývá, tak pak cviky na celé posílení těla....ale to už jsem poslední dobou flákala :( není čas s malým šídlem a prací k tomu. jinak jsem si z moliclubu nechala poslat takové dvd s cviky, tak i podle něj. Jinak na kole jsem byla, plavat nechodím a turistika v pohodě...byla jsem i tančit třeba, ale všechno bylo ze začátku takový, jako fakt kdyby mi měli vypadnout vnitřnosti :/ nedá se to popsat...tak jsem to právě odložila až se to dá nějak dohromady a teď už mi to nevadí. Vadilo mi i popoběhout po přechodě. Sex naprosto v pohodě. Partner to se mnou prožíval dost intenzivně, protože jsem pořád brečela a snažil se mě utěšovat, i když abolutně nemohl se vcítit do toho co člověk prožívá. A neboj, taky jsem hledala radu všude možně a jak se říká tonoucí se stébla chytá, tak jse prostě věřila, že to nějak dám. Jinak před druhým těhu nevím, jak to vypadalo na pohled, zakázala jsem si asi po roce a půl od porodu dolů koukat, úplně mě to stresovalo a k ničemu to není to pozorovat. Stejně je nejdůležitější, jak se budeš cítit a ne jak to bude vypadat. Jinak jdu právě nějak za dva týdny na konzultaci, jak to bude s porodem - zda normálně nebo císař :/ já kdyby mi někdo zaručil, že to dám normálně, tak asi neváhám, ale uvidíme, doktorka to rozsekne. Ono prý tomu stejně nejvíc zabrat dá to samotné těhotenství :/ tak uvidím....z toho mám tedy už teď hrůzu...tak držím palce! a neboj, bude líp.

goni
17. únor 2017

@micmal ano, tonouci se stebla chyta...mne jde o pocit, ale i o vzhled. Ta poklesla stena v pos.vchodu je proste odporna z obou hledisek a deloha mi poletuje pochvou sem a tam. To je hruza:((

Dnes jsem byla v nemocnici a dostala jsem biofeedback pristroj na posilovani pan.dna. Mam cvicit "v klidu" 2x denne 20 minut. Jak se to da zvladnout se dvema detmi, nevim. Ale kdybych vedela, ze to zabere, cvicim klidne cely den...

v kolikatem tydnu tehu jsi? Pokud ti mudr. rekne, ze muzes rodit normalne, tak bys sla? Ty opravdu nemas strach? Ja musim rict, ze muj prvni cisar byl oproti tomuhle hororu prochazka ruzovou zahradou. a zotavovani max.2 mesice.

Rekla ti tva mudra po prvnim porodu, co asi bylo pricinou toho poklesu? Jo a podarilo se ti pak nejak zpevnit bricho/cele telo? A mas/ mela jsi nejake problemy s vylucovanim?

Diky za kazdou novou informaci!

eva_vachova
17. únor 2017

jsem 3 měsíce po porodu a dr.říkala že jsem dole jako před otěhotněním.

goni
17. únor 2017

@eva_vachova a mela jsi, prosim, tesne po porodu podobne problemy? Jestli ano, tak jsi stastna zena!!!

alemari
17. únor 2017

Znám spousty takových žen, pomůže dobře vedené cvičení. Máš nárok i na rehabilitace, napíše ti je obvodmačka. Kup si knihu Cantienica

goni
17. únor 2017

@alemari cantienica pomuze ke zlepseni nebo treba i uplnemu zatahnuti te sesunute tkane? Kolik zen znas, kterym se to zatahlo zcela?

Vsude v odbornych clancich stoji, ze se clovek poklesu uz nezbavi, muze max.predejit zhorseni...:(

Rehabky si urcite vyboxuji pristi tyden u gyn. A taky doporuceni na specializovane pracoviste. Tam by mi snad mohli udelat podrobnejsi vysetreni. Jestli to vsechno ale k necemu povede je otazka...

alemari
18. únor 2017

Znám spoutu takových žen, počet? 30? Víc? Nikdo nakonec nešel pod nůž, ani s diastázou🙂.

janyshka
18. únor 2017

Napsala jsem o tom několik článků. Tady takový laický:

https://www.gleid.cz/zdravi/184-porodem-to-neko...

A o něco hlubší a odbornejsi zde:

http://www.umeni-fyzioterapie.cz/panevni-dno-ze...

Hezký den J

alemari
18. únor 2017

@goni najdi si dobrou porodní asistentku, ta ti zkáže víc než doktoři, v jejich zájmu není aby jsi se dala do kupy ale aby mohli operovat. Moje vlastni zkušenost, no a ejhle! Jde to. Hlavně žádné skákavé sporty teď!!!!!! Na to velký pozor.

goni
18. únor 2017

@janyshka porad mi vychazi jen jedna odpoved...kdyz uz vidim v posevnim vchodu sestouplou predni stenu a delohu si nahmatam v pochve, temer 6 tydnu po porodu, tak uz se to do puvodni podoby nevrati... I kdyz par holek tu pose i jine zkusenosti. Jak si to mam prebrat?

Mas sama zkusenosti s poklesem, nebo tu jsi za Apolinare? Diky!

goni
18. únor 2017

@alemari mam v planu chodit na fyzioterapii a zajit i do specialniho centra, ktere se temito problemy zabyva....ale to je soucasti kliniky, tak uvidim.

Ja mam ted strach i chodit, natoz poskakovat!:(

A ty nebo ty zeny, o kterych mluvime, mely skutecne viditelny pokles?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru