Porod císařským řezem s Epidurálem nebo uspat?
Ahojte holky, ženy, maminky. V březnu mě čeká plánovaná SC (císařský řez), a byť už jsem to 2x zažila, byly akutní a u těch se neptají na uspání, prostě během pár vteřin spíte a hotovo. Jenže tentokrát nevím jak to bude. Máte za sebou některá zkušenost s plánovaným SC? Ptali se vás, jestli chcete uspat nebo epidurální? Kdo o tom rozhodne? Můžu si říct, kdo chci aby mě operoval? Spousta otázek, vím. Díky za odpověď, napište mi, jak to probíhá zaživa, jestli něco bolelo, nebo co mám vlastně čekat, neumím si to představit. Díky
ahoj, já jsem měla akutní císař v Motole, takže bohužel neporadím co se týká plánování. Mě se taky nikdo neptal a byla jsem epi, jinak bych to ani nechtěla... Pokud by to samozřejmě z nějakého důvodu nebylo vyloženě nutné, ale bylo by mi to moc líto.
Když mě přivezli na sál, dali mi nad břicho plentu, abych nic neviděla. Pak mě umrtvili od pasu dolů, zeptali se mě, zda fakt nic necítím, Potom teprve začali. Opravdu jsem vůbec nic necítila, až přímo při vyndavání miminka jen chvíli trochu tlak. Celou dobu jsem si povídala s doktorkou, která mi stála u hlavy a hladila mě po tváři, prý to tak dělají. A já jsem dělala i vtipy, měla jsem skvělou náladu, že za chvíli to už dobře skončí. Oproti několikahodinovému pokusu o přirozený porod to byla úplná nádhera. Manžel byl za sklem a byl z toho víc mimo než já, prý mu mě bylo líto, že mě to bolí, ale opak byl pravdou. Po narození miminka jsem mu mohla dát pusu a zašeptat mu pár hezkých slov. Poprvé za celý porod mi tekly slzy, asi nemusím psát, že štětí... Mezi tím mě zašili. Pak mě odvezli na jipku a mimi na novorozencké oddělení, kde se o něj pár hodin sestry staraly, než pominulo umrtvení a mohla jsem chodit. Pak mě bolelo pár dní při vstávání z postele břicho, jinak nic. Kojení mám v pohodě. Přeji ať to budeš mít jakkoliv, ať z toho pak máš taky dobrý pocit.
Hojda, mě právě hrozně mrzí, že jsem neviděla kluky hned po narození, ale zároveň jsem máčka a bojím se, že to částečné umrtvení nezvaldnu psychicky.... Ve stresu mi klesá tlak a vypíná mi srdíčko....
@chloe86 záleží na anamneze pokud jsi zdravá neměl by být s epi problém. Mě se ptali a rodila jsem v epi. Jelikož jsem i u cs asistovala tak mi to přišlo v pohodě. Věděla jsem do čeho jdu. 😀 nicméně bolest jako taková to není 🙂 cítíš tlak apod. a MUDr záleží na jeho ochotě a zda nebude něco akutního, bude mít operační den atd. Vše je o domluvě 🙂 vůbec se toho neboj, za sebe jsem ráda že když už sc tak jsem aspoň dceru viděla 🙂
Samotný cisar nebolel, chvilkama cítíš jakoby tahání, ale nebolelo to. Je to všechno takové rychlé a anesteziolog pořád něco povídá, takže to bude chvilka a budeš mít miminko u sebe. ❤
Jinak o tom, zda bude SC v epi nebo v celkové narkoze jsem rozhodovala já na rozhovoru s anesteziologem v den příjmu, což bylo den před plán. SC.
Nebolelo mě nic, uspání jsem zvládla, ač nejsem žádný hrdina-musíte se jen chvíli vydržet nehýbat-s myšlenkami na budoucí miminko to jde. Nestěžuju si-stálo to za to. Dodnes
vidím, jak se na mne díval, když mi syna podali.
Byla jsem na plánovaném SC.Mohla jsem si vybrat,pry je pro matku a dítě lepší epi.tak jsem si vybrala epi.ale už bych do toho nešla a šla radši do narkózy.pichali my do zad epi a nic příjemného,nejak mě nemohli napíchnout,tak to dělali asi 3x a furt se mě ptali jestli něco cítím,a já že jo.tak další napichování.ted mě furt behalo hlavou,ze nevím co mám cítit.s nohama jsem teda už nemohla pohnout,ale ten pocit,ze do vás hned budou řezat a vy to třeba ucítíte,ze vám to třeba blbě pichli..no měla jsem z toho vítr..pro mě fakt na psychiku!pak přišlo vytahování mimi a to teda nic příjemného.. nebolí to,ale to škubání,tahani,no sotva jsem se udržela na stole, Aspon tam u me stál personál a držel mě..jinak me uklidňovali a říkali že už to bude..ale tahání pro me nekonečný..Mimi vytáhli ale neměla jsem už sílu psychickou mít u sebe mimi a přitom by me šili,tak se me zeptali jestli chci uspat a já že jo a probudila jsem se až na pokoji.😍no byla to úleva.
V září jsem absolvovala plánoveho císaře a taky jsem se bala epiduralu....jeste na sale jsem vahala jestli se nechat uspat....ale nakonec mne ukecali.Tlak mu sice klesnul a bylo mi nevolno,ale i tak to bylo hezky vidět malou hned jak ji vyndali 🙂 Na tlak jsem pak dostala leky primo do zily a bylo mi lip 🙂
Ja mela SC po neuspesnem vyvolani v klidu, takze mi dali vybrat, vybrala jsem si spinal. Bylo to uplne v klidu, mam dobrou vzpominku. Personal mi vsechno rikal, byla vesela nalada, mala byla venku za 7 minut, celkem to trvalo hodinu. Miminko mi ukazali, pozdravila jsem ji, slysela ji plakat, vedle u osetreni byl partner. I pichnuti spinalu ok, na kontrolu tlaku a srdce tam mas odborniky, neboj, prijde mi to tak lepsi nez celkova narkoza. Jako po celkove kdysi mi bylo zle nehorazne, po spinalu se mi motala hlava, ale celkove mi bylo lip.
@chloe86 mam za sebou 2x SC. Poprvé plánovaný ale voda praskla o tři dny dříve a na sál jsem šla již s kontrakcemi. Pichli mi epidural a šlo se na to a podruhé se jednalo o akutní SC po několika hodinovém přirozenému porodu a taky mi pichli epidural. Pro celkovou anestezii musí byt důvod. Teda hlavně špatný stav matky.... Já jsem se i ptala jestli to bude s epiduralem nebo v celkové anestézii a doktor mi řekl že k celkové není důvod ze epidural je méně riskantní. Mám kámošku co mela akutní SC v celkovém anestezii a teda ta byla zničena mnohem ví než Já druhý de přijde mi to fakt zbytečný. ....
Mám za sebou dva císaře první byl jen částečně umrtvení a vše bylo v pohodě a ok.druhy císař sem se také rozhodla pro částečně umrtveni ale dlouho trvalo než me začalo umrtvení působit a pak už se me špatně dýchalo a bylo strašně horko tak mě museli uspat .no a já se probrala a ještě k tomu necitila nohy takže ono člověk to stejnak nikdy nenaplanuje jak chce ale jinak pro děti a matku je určitě lepší jen částečně umrtvení a doktori to mají raději protože nemusí spěchat při celkové narkoze musí dítě vyndat do 5 minut a pokud uz jsou předchozí císaře tak dr. Nikdy neví co ho tam čeká jako srusty v jizve atd.takze pokud bude plánovaný císař tak určitě jít do castecne 🙂
Ja jsem byla na planovanem cisari ted v listopadu,predtim se me porad ptali jakou budu chtit narkozu a na sale se me nikdo na nic neptal a uspali me uplne. Kdo byl u zakroku nevim,ale bylo jich tam dost a vybrat doktora jsem si nemohla. Holcicku jsem videla az odpoledne.
@chloe86 Zkus si pročíst tuhle skupinu - tam je zkušeností mraky. 🙂 Možná i z konkrétní porodnice, kam se chystáš... https://www.modrykonik.cz/group/4128/detail/
Rodila jsem sekcí dvakrát a pokaždé s epidurálem a bylo to fajn, mohla jsem obě dcery hned viděla, doktoři se mnou komunikovali atd. Myslím, že pokud není zdravotní důvod pro celkovou anestezii, je zbytečná.
Ahoj,ja jdu na cisar planovany tedka v utery,poorve takze bolest atd. to bohuzel nereknu,ale jdu pod spinalni anestezii 🙂 umrtveny jenom spodek a malou uvidim hned 🙂 a anesteziolog mi rikal ze spinal se dela nejvic a nejcasteji nez ta epiduralni.celkova ze je zbytecna pac anestezie jde i do mimca a u epiduralu mas v zadech nakou trubicku a u spinalu ti jen pichnou jehlou a po 3hodkach to odezni 🙂 a prej muzu citit jen nejaky ten tlak a skuby ale bolest ne 🙂 sama sem na to zvedava 🙂
@mpavlinka jn bylo to blbý přijeli sme v šest ráno když už sem měla po 10ti min kontrakce zjistili ze Natálka je otočená na bok a vůbec neleze pár hod mě zkoušeli otáčet chvíli po tom šel doktor na vizitu potom začali sestřičky trochu plašit protože už bylo jasný že půjdu na cs ale nemohli sehnat doktora ten pak přišel zastavil kontrakce sehnal zbytek doktorů před devátou začali a v 9:30 byla malá venku pak jsem se na pokoji od paní co ležela vedle mě dozvěděla že měla mít plánovanej cs ona na tu dobu a kvůli mě to musela odložit i tak sem ráda že to dopadlo všechno dobře 🙂
@cajomilka Ja si to taky myslela podle internetu co jsem cetla 🙂 ale po rozhovoru s anesteziologem mi rekl ze epidural je trubicka ktera se zavede do zad a anestezie trva dokud secta trubicka nevynda a u ty spinalni ze se jen pichne jehlou a je to jen ze u te spinalni se teda picha ta jehla blize k mise,ale ze to pusobi tak 3hodky a postuone to odchazi 🙂
Díky holky za radu. Toho škubání se trošku bojím, jsem zmatkař, mám strach že zpanikařím a bude zle. Nic, asi to zkusíme částečnou a v nejhorším mě budou muset uspat v průběhu operace... Zas na druhou stranu bych aspoň jedno ze svých dětí chtěla vidět a slyšet hned po narození.... Zkusím to vydržet co nejdýl a když to nepůjde, tak budou vědět co dělat... 😜
Za me uspat....mam to za sebou 3x a nelituji...nechtela jsem aby se mi kdokoliv vrtal kolem paterr 😉 navic cekat az riznou atp...usnula jsem a byl klid...holky i syna mi ukazali jak jsem se brobudila....a nevadilo mi to.
@chloe86 toho se neboj ono to je vse rychlovka pro me nejhorší bylo to napichnuti a pak čekat kdy to začne působit á jen ležet a koukat co se kolem děje ale až se jde na věc je to fakt rychle ja vždy měla v papirech ze od začátku kdy rizli tak jeden císař 5 minut a syn se narodil a dcera ma 4 minuty délka porodu a jak uslyš mrne plakat na nějaké tahání zapomenes me úplně mrzi ze u dcery sem to nezažila a já byla úplně v děsu ze jsme se probudila někde na pokoji a vůbec nevěděla co se děje kdyz sem šla jen na castecnou to bylo pro mě psycho ale jak hned přišla sestřička a vše me řekla ze mám dceru tak sem se uklidnila 🙂
Tak to jsem na tom uplne stejne. Dceru jsem porodila plánovaným sc. Den pred operaci jsem jednala s anesteziologem, kdy jsem dostala na výběr, zda chci epidural či celkovou narkózu. Bylo mi řečeno, ze samozřejme epidural je pro miminko bezpečnější. Já byla pro celkovou narkózu. Ne že bych nechtěla vidět, jak malička přichází na svět, ale strašne jsem se bála, toho jak budu reagovat na epidural a aby pak neměli více starosti se mnou než s porodem. Přece jen ma psychika je maličko labilnejsi. Vše proběhlo v klidu. Uplne Vas chápu! Drzim Vam pěstí!
Díky moc za podporu, jsem právě nikde nenašla podobnou diskuzi, kde by maminky psaly svoje zkušenosti a jsem strašně vděčná nza vaše odpovědi. Potřebovala jsem slyšet že nejsem jediná kdo tyhle věci řeší a že taky třeba nejsem jediná, kdo rád zpanikaří... Posledně jsem u porodu byla za hysterku co nic nevydrží, když jsem si po 12 hodinách dovolila konstatovat, že malej neprojde, že to cítím. Stejně mě tam nechali ještě další skoro 4 hodiny než na to přišli taky. Bodejť by prošel když jsem měla oteklý hrdlo a Pepíček měl obvod hlavy jak 3-mesicni miminko. Nechci být zase za hysterku, dost mě to tehdy urazilo musím říct.... Mimino natlaceny v otoku, bolesti jako kráva, nešel ani tam, ani zpět... No, pecka to byla. 2 takové akční porody mám za sebou. Vlastně se těším, že budu rodit bezbolestně a budu vědět, co mám čekat. I díky vám jsem zase o fous klidnější.
@chloe86 ja se taky bojim :D ale to je normalni...anesteziolog budevsedet u tebe a kdyz se ti udela zle,na zvraceni,nebo neco on ti pomuze.hlavne s se pry snazi s tebou komunikovat aby jsme to tolik nevnimaly 🙂 jinak se uklidnuju furt tim ze kolik tisic zenskych tim uz proslo a bylo vse v poradku 🙂 komplikace muzou nastat vzdycky jak u cisare tak u prirozeneho porodu a doktori nam pomuzou 🙂
Mám za sebou akutní císařský řez po 20ti hodinové snaze porodit přirozeně. Přála jsem si epidurál (řešila jsem to s doktorem předem, protože to byl vyvolávaný porod). Ač se anesteziolog snažil (a byl to zkušený lékař, žádné ucho) a napichoval to asi 5x, nepovedlo se. Museli mě uspat úplně. Dodnes je mi líto, že jsem syna neslyšela a neviděla hned po narození. Ale to asi víš podle sebe 🙂 Takže při možnosti výběru bych volila epidurál! Ale holt někdy se plány mění 🙂 Hlavně, ať je vše v pořádku!!!
Hojda holky, tak plány za mě v pátek změnili druzí. Právě se mi na fb objevila zpráva, že Mudr., kterého jsem chtěla u porodu z politických důvodů odvolali. Chci toho nejzkušenějšího, navíc z něho na mě vyzařuje obrovský klidná pokoj. Nikdy mi nevynadal, že jsem přišla s blbostí... Prý od toho je doktor, aby posoudil, jestli je to blbost.... Posledně jsem měla obavy jestli mi neprosakuje voda, vše ochotně zkontroloval a vlastně mě i trošku pochválil, že si všímám.... Hodně pracuju, a hýbu se, chodím, vyřizuju. Taky mě pochválil, že neležím jak pecka a snažím se. I když prý už bych měla ubírat. Poslouchám co říká a je to dobré. A teď není v porodnici kterou jsem si vybrala... Co teď?

ahoj já měla ted v červenci akutní cs dali mi papíry k podepsání souhlasu se sc i s epiduralem na celkové uspání se mě ani neptali v době kdy dostávali na svět Natálku jsem ležela před obličejem sem měla plentu mluvili a kontrolovali dva porodní asistenti to že mi dělali něco s břichem sem vůbec necejtila a když jí po 40min vyndali dali mi jí i k obličeji pomazlit 🙂 o výběru operátera (to je jen má doměnka) záleží asi kolik toho doktor co si vybereš má na práci na to je asi lepší se zeptat v porodnici předem. trochu náročný je to spíš až když se s toho člověk pořádně probudí a přestane to působit ale když to neni u tebe poprví tak toto je asi zbytečná odpověd