icon

Porod. Co jste při něm odmítly?

jituli84
30. srp 2019

Zeptám se spíše zkušenějších maminek, je něco , co při porodu zásadně odmítáte?

Strana
z7
konidana
30. srp 2019

U 2.jsem odmitla klistyr. Poprvé jsem si ho nechala na doporučení dát, protože jsem netušila do čeho jdu. Ale to, co se dělo bylo nechutný a ještě víc mne to rozhodilo psychicky. Pripadalo mi to jako nekonecna půlhodina, kdy jsem byla sama ve velke mistnosti s misou, a kde ode mne bylo posrany úplně všechno. Takový pocit beznaděje a bezmoci jsem snad ještě nezažila. Druhy porod bez klistyru byl úplně v pohodě.

eviks
30. srp 2019

@lenatko91 jasna vec, lepsi mit vic nazoru. A pak az se to spusti tak budes uz pripravena na varianty a zvolis si co budes v te chvili citit, ze je spravne. Ja jsem si v hlave pripravila tolik variant a hodne mi to pomohlo hlavne v te nasledne fazi, ze jsem se nezhroutila z toho nepovedeno prubehu. I kdyz to opravdu nebyl muj vysneny porod, tak nad tim nijak extra nepremyslim a netrapim se tim.

jituli84
autor
30. srp 2019

@eviks Já určitě zatím žádný plán nemám, uvidím jak to pujde 🙂 ještě je naštěstí čas, strachy a obavy budu cítit až to bude na spadnutí

kristyn.g
30. srp 2019

@mish_ka no ale nedělají to všude a všichni. Mě ošetřovalo několik lékařů a sester a nikdo nebyl na mě ošklivý a měla jsem všeho akorát dávky

mish_ka
30. srp 2019

@kristyn.g to určitě souhlasím, ale bohužel nikdy nevíš, na koho na směně narazíš, pokud si to třeba předem nezaplatíš. U syna jsem se spoléhala na personál, nic moc. V rodině to také nechala příbuzná na lékařích a totální průser. Za mě kdo je připraven, není překvapen. Nedá se to paušalizovat, že vědí co dělají a jen pro naše dobro. Jsou to také jen lidi se vším všudy, stejně jako my 😉

golla
30. srp 2019

Vůbec nechápu, proč se vlastně ptáš, když máš jasně v hlavě nastaveno, že necháš vše na lékařích. Tak proč to řešíš..
PS: nerodí lékař, ale TY. Takže začni se tomu trochu věnovat, prostuduj si, co se u porodu děje, co jak funguje, co naopak nefunguje, atd. A z toho si udělej nějaký názor.

mysek
30. srp 2019

Kanyla, oxytocin-davaji na vypuzeni placenty, nastrih, dite po celou dobu u sebe, muzou ho odnest, vykoupat atd, vysetrit na tele a potom treba muze odnest manzel a zase prinest pak uz rovnou na pokoj, nemerit. No je toho vic, urcite to neni automatika, tak bych na to fakt nespolehala. Vitamin K jen ustne.

loylii
30. srp 2019

@corry21 souhlas!

mnozimese
30. srp 2019

@gruyerre klystýr má přínos velký. vám uleví od křečí (je teplý, prohřeje, zmírní bolest a uvolní svalstvo) a dítě při porodu nejde nosem přímo do....

zelenoockaa
30. srp 2019

Počítat s tím, že lékaři ví co dělají je pěkné ale můžete být pořádně zklamaná. Mnohdy tlačí do zbytečných úkonů. Je lepší si o tom něco zjistit. Já si třeba musela na sále vyloženě prosadit, že nechci nástřih hráze, ve chvíli, kdy si doktorka již chystala nůžky. Poranění jsem neměla vůbec žádné. Další věc, kterou bych dnes odmítla je oxytocin, který způsobil to, že jsem podlední dvě hodiny porodu v podstatě kolabovala v jedné dlouhé kontrakci. Stejně tak jsem odmítla i cévkování, mohla jsem si v klidu dojít na záchod sama tak jsem neviděla důvod pro cévkování...

loylii
30. srp 2019

@mnozimese já měla klistýr před vsema narkozama, ne jen před porodem a nevím co na tom komu vadí.. já to beru jako respekt k lékařům, kteří operaci, porod provádějí..

katka_nedo
30. srp 2019

@loylii Ja tem doktorum nezavidim.Kdyz jim tam prijde k porodu nejaka hystericka zenska a rika jim,jak dela vsechno na 💩

mnozimese
30. srp 2019

@loylii zrovna nedělat klystýr mi přijde v porodních plánech jako totální blbost... Nechtít nástřih hráze (za žádnou cenu) je volba matky, která neví, že epka se šije a hojí líp, než ruptura, nehledě na to, že nástřih se provede šikmo,aby se neporanil konečník, zatímco ruptura praská "rovně dolů",což mnohdy poraní konečník trvale...

gruyerre
30. srp 2019

@mnozimese pro tebe je možná dobrý, pro někoho zase špatný (stres, křeče, může poškodit střevo, někdo to neudrží v sobě až na wc,... )... Já jsem ho neměla a moje děti nešly nosem přímo do..., jak tady píšeš. Nevím, jestli tohle píšeš kvůli svojí blbé zkušenosti, nebo kdes to vzala, ale tohle nelze generalizovat.

loylii
Autor odpověď smazal
mnozimese
30. srp 2019

@gruyerre beru to u práce na porodnich sálech 🤗

vendes
30. srp 2019

U dalšího odmítnu dirupci vaku blan, tzv. píchnutí vody. Než jsem u prvního stihla říct ne, bylo pozdě. Vidím to jako jednu z příčin dystokie dělohy a akutního císaře.

kristyn.g
30. srp 2019

@mish_ka to jo ale zrovna s tím překvapením u porodu si myslím že je vždycky. I když se připravíš tak to nečekaš a lepší je být v klidu s tím že se postarají než stres že klistyru je hrůza a oxitocin je hrůza... To pak je maminka vyděšená celý porod a i zbytečně. Mě klistyru nebyl vůbec nepříjemný. Sice s kanilou a vozíkem s kapackou to bylo dost horší, asi bych si nechala kanilu dát az po klistyru. Ale já měla špatnou vodu a měla jsem ATB. Mě jdou hrozně špatně napichavat žíly. Bála jsem se že když nebudu mít funkční napichlou žílu že kdyby byl problém a nemohli mě ve stresu tu žilu najít. Takže to byla noční můra ale dobrý. Ta nejvíc protivná PA mi to napuchla na poprvé ani nehla barvou. Za to jsem ji odpustila blby keci 😄 . Oxitocin mu dali slabou dávku, protože to trvalo dlouho a neotvirala jsem se dobře, kontrakce se prodloužily asi o 20 sekund jinak žádný velký rozdíl. Nejhorší bylo napichování epiduralu. Trvalo to dlouho, na dvakrát ale podařilo se a dvě hodiny jsem si mohla odpočinout. Kdyby to šlo tak bych to asi dala bez něj ale při něm jsem se lépe a rychleji otevřela, jak se tělo nebránilo bolesti. A výhoda klistyru je ještě že jít na WC po porodu ... Byla jsem ráda že jsem šla až třetí den 😆

veronicka89
30. srp 2019

@mimi1004 kecat do neci prace ? Oni tam jsou kvuli me a miminku 😉

A kdyz jde porod normalne vubec tam v podstate ani nemusi byt ...

Nemusi nikdo nikomu rikat jak si sednout lehmout...kdy tlacit ...😏

pikl
30. srp 2019

@jituli84 "zásadně" jsem neodmítla nic, snažila jsem se na všem s PA domluvit. Třeba, že nástřih jen v nutném případě (ani u jednoho porodu mi ho nakonec nedělali), u porodní polohy jsme zvolili trochu kompromis. Až zjistíš, co chceš a co ne, tak podle toho doporučuju vybrat porodnici. Ono hádat se při porodu s personálem, že něco fakt nechceš (když oni to zrovna dělají standardně), asi hladkému průběhu nepřidá...

marketa_sob
30. srp 2019

Můj názor je ten, že spíš než porodní plán je důležitější výběr porodnice. U prvního porodu jsem to moc neřešila, nešla jsem ani na prohlídku porodních sálů a pak jsem se tam při porodu necítila dobře. Naopak u druhého porodu jsem dala více na rady mých kamarádek, vybrala jinou porodnici, šla na prohlídku sálů a na monitory se tam jezdí přímo na oddělení šestinedělí. Když jsem tam pak přijela k porodu, šla jsem do známého prostředí a neskutečně mi to pomohlo. U druhého porodu jsem skutečně žádný plán mít nemusela, protože se mnou všechno diskutovali, žádné rutinní úkony nedělali, bonding byl samozřejmostí. A často se tu píše o klystýru, já bych bez něj tedy rodit nechtěla ani náhodou.

milujtusek
30. srp 2019

ja teda pri prvnim porodu mela klystyr,nastrih,cevkovani,epidural. U druheho jsem vedela,ze urcite nechci cevkovani,nastrih a epidural. Klystyr jsem chtela a nestihl se. Porod se od pichnuti vody rozjel tak rychle,ze maly uz byl venku za 16min, jinak moje prani dodrzeli. A urcite nelituji,ze jsem je sdelila predem.

gruyerre
30. srp 2019

@zelenoockaa cévkovani?? Cože? To se někde dělá bezdůvodně? Proč?? Tak to na mě naštěstí nikdo nezkoušel 😀 jinak já taky zachránila svoji hráz před nastrihem zběsilé chronické střihačky hrází jen tak tak, musela jsem to třikrát opakovat a byla jsem pak bez poranění. Takže já na nějaké "nechám to na doktorech, oni ví, co delat" nehraju.

lery92
30. srp 2019

Já se sem s tím svým dotazem s dovolením primotam... Často píšete , že jste byli mimo z ty bolesti atd .Myslíte to vážně?Je to tou bolesti ?Či je to nějaký druh transu ?Jako člověk z oboru vím , jak negativně se k porodním plánům staví (,,jsme snad lidi , mužem si vše říct ." ,, Nebudu ty Vaše elaboraty číst , maminko...")

Čili je utopie si myslet , že zvládnu jako prvorodicka odmítat např ten nástřih .Mimochodem proti tomu jsem zásadně stejně jako proti dirupci vaku blan , Hamiltonovi a podobným mucicim praktikám ...

zelenaesmolda
30. srp 2019

@eviks
v zahranici se klystyr nedela,proste pri porodu odejde i stolice.me klystyr nedelali,nebyl cas a stalo se.neni to nic neprirozeneho,jsou zvykli

barchen
30. srp 2019

@lery92 Zajímavý dotaz, to se ptáš pro zajímavost nebo z odborného hlediska? Sama za sebe mohu říct, že chvílemi jsem byla dost mimo z bolesti (oba porody bez epidurálu). Ale ta bolest u těch posledních kontrakcí byla intenzivní natolik, že mi zřejmě klesal tlak a měla jsem před očima bílou tmu. V tu chvíli jsem nevnímala ani zvuky, ani to, co mi tam kdo říká a už vůbec ne, co mi dělají. Pak se to vrátilo do normálu a za minutu znova bílo. Tohle trvalo ale fakt už jenom těch posledních 15 - 20 minut (odhadem) u prvního porodu, u druhého to bylo ještě míň. Takže souhlasím, v těchto minutách je fakt utopie si myslet, že mohu někomu něco říkat, přemýšlet co bylo nebo nebylo psáno, urovnávat si myšlenky, co vlastně chci nebo nechci, když v tu chvíli bych se nejradši zakousla do toho křesla, nebo trhala nechty dlaždice ze zdi, jen aby to dítě už bylo ven.

mysek
30. srp 2019

@lery92 no jako prvorodicku me ty bolesti opravdu prekvapily nemile, hroutila jsem se z toho. Ale kazdy ma ten porod jiny, jinak dlouhy a mozna i ty bolesti? Ale druhy porod jsem si nacvicila dychani-hypnoporod, dostala se pri kontarakcich do tranzu a bolesti byly snesitelny, tak o 50 procent lepsi. Druhy porod zadny zasahy, klystyr, nic, mimco u me, ambu porod atd, proste vse super, ale vodu jsem si nakonec nechala pichnout, ze jsem sama chtela.

barusilonka
30. srp 2019

@jituli84 ja neotmitla nic. Doktori vedi co delaji. Klystýr mi porod krasne rozjel. Po 10hodinach kontrakci mi pichli vodu a vse se urychlilo. Ja jsem teda zadala epidural,ale PA mi to rozmluvila,ze bych pak pri tlaceni necitila kontrakce. Takze jsem mela porod bez jakykoliv utisujicich leku. Nastrih jsem mela,jelikoz jsem malou nemohla vytlacit,ale vůbec jsem ho necitila. Nejhorsi z celeho porodu bylo pro me siti 😁

mysicka_lb
30. srp 2019

Já jsem nic neodmítala, nechala jsem to vše na personálu..... a vše proběhlo v pohodě. Nemám nic proti porodním přáním, ale s veškerým odborným čtením jsem skončila asi u 22. týdne a dál už jsem se prostě nedostala. Takže jsem jednoduše ani nevěděla, co mám chtít a nechtít. Asi ty těhotenské hormony zafungovaly tak, že jsem to prostě měla všechno na háku, jinak taková vůbec nejsem.

@lery92 Já jsem byla chvílemi dost mimo, upadala jsem do spánku a zdálo se mi třeba, že se procházím po louce plné květin a žádný porod se nekoná.... Že se mi zdál ten porod a realita jsou ty kytky🙂. Pak přišla další kontrakce, já jsem se probrala.... a pak zase další kytky.....🙂 Myslela jsem si vždy, že to bylo těmi léky (neměla jsem epidurál, ale nějaký oblbovák ano). Při tlačení jsem ale už byla zase plně při smyslech a po porodu také. Opadlo to tak rychle, že to možná skutečně produkovalo samo tělo a léky v tom byly nevinně.

veronicka89
30. srp 2019

@lery92 ja jsem z te bolesti mimo nebyla ja jsem byla tak pri smyslech ze jsem u kazde kontrakce kopala do cela postele a chtela jsem at mi nekdo prijde urezat nohy 😅...me ty bolesti z kontrakci sly citet jenom v kyclich nebo jakoze v nohach nahore...

Nevim jako mimino jsem nosila reminky a kdyz dam nekdy nejak divne nohy od sebe cvakne mi to tam bolesti ...takze to je mozna i tim...ale ja tu bolest fakt nedavala ...a to mam prah bolesti podle me dost posunuty ...😅
Kdyz mi cistili kanalky v zubech bez injekce sice mi tekly slzy ale nejak jsem to zvladla ...

Strana
z7